• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 06:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Скариди Кардинал (Caridina dennerli)

Започната от gebo777, 26.06.2014 01:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

a__andreew

Хи, сега въпроса от какво е това и къде може да се вземе? То, че е нераждавейка си личи.


gebo777

Пичове, на входа имам нахлузен дунапрен за вътрешен филтър FLUVAL. Искате да кажете, че минават през дунапрена ли? Не го вярвам, а дори и да е възможно, няма да е в такъв мащаб... На филтъра на големия аквариум нямам никаква защита, само решетка, а като го чистих последно, вътре имаше само 7-8 черита...
За мен единственият възможен сценарий е следният - всяка седмица като сменям вода, мия и дунапрена на входа, а през това време входът остава само на решетка (но със спрян филтър) - може би през това време няколко диверсанта са се напъхали в тръбата, а после са се размножили вътре във филтъра... Откачено звучи, но не виждам друг начин...
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

gebo777

Привет, да ви информирам за нещо, което ще заинтересува всички почитатели на кардиналите - след 4-годишна разработка, най-после Dennerle пуснаха минерали за отглеждане на кръстената на тях скарида (Caridina dennerli) !!! :)
http://dennerle.com/de/produkte/nano-aquaristik/pflege/shrimpking/shrimp-king-sulawesi-salt-ghkh
Според описанието се разтварят веднага в осмозна вода, без СО2 или друга помощ, което ще е голямо улеснение. Пак според описанието, пресъздават на 100% водата в езерото Матано, като са добавени и всички необходими витамини.
Естествено аз вече си поръчах, ще ви държа в течение какво се случва.
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Caxapa

 *DRINK* Супер. Ще го потърся в нашата магазинна мрежа на Dennerle че солите  които бях закупил взеха да намалят и трябва да зареждам пак.

gebo777

Обещах малко обратна връзка... Вече 5-6 пъти правя смени с вода, обогатена с минералите на Dennerle. Най-важното е, че няма отрицателен ефект - живуркат си щастливо хубавците. При положение, че са добавени витамини и йод, очаквам да падне "детската смъртност", но това още е рано да го преценя.
Иначе улеснението е огромно - просто забърквам "супата" един ден преди смяната и съм готов. За радост на жената, от къщи изчезна системата за СО2, с която разтварях минералите на SaltyShrimp, както и запасът ми от 5-6 туби с вече готова вода за смяна - просто няма нужда от запас.
С две думи, засега всички са доволни, а отглеждането на кардинали става все по-лесно.
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

gebo777

Да се похваля, моите кардинали си имат нов дом! :)

80/35/40, чисто 100 литра вода. Инертен грунд на PRODAC и камъни от реката над Мийковци, по пътя за връх Чумерна. Външен филтър FLUVAL 205. Осмозна вода, обогатена с минерали DENNERLE Sulawesi Salt.
Старият аквариум е на 2.5 години и дъното се затлачи... Въпреки водната леща и микрантемума, започнаха да се вдигат нитратите, а това е много противопоказно - учестих смените на вода, но популацията ми видимо намаля...
Идеята беше новият аквариум да е временен, само докато рестартирам стария. Само че малките гадове се ловят изключително трудно - никога не плуват като черитата, а просто се дърпат 1 см встрани. И така се дебнем по 3D-страниците, докато накрая ритнат с опашка и изчезнат някъде... Кошмар! Улавянето на 30-40 бройки ми отнема 2 часа, после още 2-3 часа адаптация и следобедът отминал... Започнах да заселвам преди десетина дни, прехвърлил съм 320 и има верояно още 100-150. Така че идеята за временен аквариум вече е забравена, нямам нерви да ги ловя пак и да ги връщам... Ще си живеят в новия аквариум, докато не се наложи рестарт.
Що се отнася до новото място, според моите наблюдения за нуждите на тия хубавци, ако имаше и един 3D-гръб, щеше да е перфектният аквариум. Само че бях решил да не влагам пари във временен проект... Открити зеленясали камъни с цепнатини за криене между тях - това е мечтаният хабитат. Щяха да им харесат и няколко пещери, но когато някоя умре в пещерата, едва ли ще я видя и ще замърси водата... Няма нужда от мъхове, но и не пречат. Не обичат и растения, но е хубаво да има нещо бързорастящо, за да обира нитратите. В стария аквариум година и половина микрантемумът едва оцеляваше, но после като се олайняви дъното, направо полудя...
Имам десетина жертви досега, но все възрастни животни, нормално е те да имат проблеми с адаптацията, така че нещата се развиват нормално. А и според моя вкус май хубавко се получи, доволен съм...:)





ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

buchkata

Гебо,би ли споделил как правиш камъните на пасище.Силно осветление и Со 2 или.....?

iivs

Според мен тиламеланиите биха го разкрасили много!

gebo777

Не, не, СО2 в никакъв случай при кардинали! Не полагам никакви грижи за това, а и осветлението не е силно - две 60-см-ови пури Т8 по 18 вата и то от електро-магазина, не акваристки. Наскоро изгоря запалването на едната и я замених с LED-пура, не виждам разлика.
Вероятно, както при английските ливади, просто трябва време... :-D Доста отдавна съм стартирал - сигурно има 3 месеца... Или пък е от китайските пури, наистина нямам представа...

Публикациите са слети: 07.07.2016 18:45

Цитат на: iivs - 07.07.2016 18:19
Според мен тиламеланиите биха го разкрасили много!

Това е поправено вече, днес взех от asito няколко оранжеви - наистина придават още малко цвят :)




ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Similar topics (5)

41324

Започната от amazingxstar


Публикации: 4
Прегледи: 3498

14775

Започната от Ermak


Публикации: 14
Прегледи: 6554

15856

Публикации: 9
Прегледи: 7194

12212

Публикации: 11
Прегледи: 8708

49293

Публикации: 36
Прегледи: 11889