• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 22:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Мини рачета нападат бета

Започната от Aldaron, 28.12.2012 15:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Aldaron

Здравейте,

От няколко месеца се занимавам с акваристика, имам 55 литров аквариум, добре залесен с много укрития, пълен с живородки, дънни риби, два рамирези и две бети - мъжка и женска. Последната ми придобивка бяха две мини рачета ( кубински?) от пазара миналата събота ( мога да добавя снимка при нужда). Мъжката бета не закача останалите риби, не обръща внимание на женската бета, даже една малка боция като я закача - бяга. След пускането на раците забелязах, че опашката и е нахапана и част от нея липсва. Тъй като доста обича да лежи на дъното бях свидетел как едното малко раче  и защипа опашката а другото раче беше наблизо готово да се включи в пира. Бетата започна да се дърпа, но не можеше да се измъкне и аз се намесих. Въпроса ми е: случвало ли ви се е това, прочетох доста теми във форума свързани с раци, както и информация в интернет, но не намерих описан такъв случай. Разбира се след случката изчетох всичко, което можех да намеря в интернет. За момента раците са в един 20 литров аквариум, в който няма риби, но скоро ще бъдат пуснати неонки и евентуално бета. До колкото разбирам раците си похапват неонки, така че не е добре да останат в този аквариум. Третия вариант е друг малък аквариум ( към 10л) пригоден за отглеждане на новородени( родилка), но там ще ядът малките рибета. Мислех си да си направя скаридарник, но отново прочетох че мини рачетата могат да си похапват скаридки. Втория ми въпрос е къде според вас могат безпроблемно да живеят раците без да има жертви. Мислех си че може да са нападнали бетата защото не съм ги хранил няколко дни и се чудех дали ако ги нахраня добре и ги върна в общия аквариум дали всичко ще е ОК. Малко се съмнявам обаче, че няма да нападнат бетата пак докато спи, излегнала се на грунда.

Ако има подобна тема, моля драснете линк и затворете тази. Предварително благодаря.

Поздрави,
Виктор
All you need is a vision

trupai

Кубинските рачета трябва да ги гледаш отделно, иначе винаги ще имаш жертви!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

a__andreew

Здравей, сигурен ли си , че са кубински рачетата ? Ако са такива те ще ти правят проблеми с другите обитатели. Ако са Камбарелус монтезуме те по се спогаждат с рибите, но специално  с боцията не мога да съм сигурен. Ако чакаш да имаш поколение също от монтезумето при тези обитатели ще бъдеш разочарован. Преди време така се получи , че сложих кубински раци с  макробахуми за 2 дни, та стана една борба за чудо и приказ и бяха разделени без загуби от жива сила :)) Та тогава видях какви разбойници съм имал :)

tomatomov197

   Аз имам камбарелус монтесума .  Слагал съм при тях бебета молинезии , уж да ги спася от изяждане - на сутринта нямаше нито една . Закачат бетата защото и се вее опашката .  Другите риби няма да ги закачат .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Aldaron

Здравейте,

Благодаря за отговорите, за съжаление когато ги купувах не бях наясно с раците а продавача ми ги представи като мини рачета които са безобидни за рибите. Възможно е да е казал точния им вид, но аз не го помня. Предполагам, че са кубински, но приличат и на камбарелус монтесума. Ето снимка:


Предположих, че само бетата ще закачат и други по-малки риби, така че ще трябва да им измисля ново жилище или да ги подаря.

 
All you need is a vision

Aldaron

Здравейте,

От вчера двете рачета си имат нов дом - малко аквариумнче специализирано за тях, така че историята завършва благополучно :). Благодаря за отговорите. Темата може да бъде заключена, за да не пречи.
All you need is a vision

Similar topics (5)

1175

Публикации: 14
Прегледи: 34781

23739

Публикации: 1
Прегледи: 2335

20041

Публикации: 38
Прегледи: 22115

53019

Публикации: 5
Прегледи: 3020

12318

Публикации: 39
Прегледи: 17143