• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въведение в отглеждането на боции

Започната от Карган, 04.01.2014 12:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Карган

Въведение
Една от най-големите радости в аквариумното хобито със сигурност е отглеждането на риби от род Botia, членове на семейството Cobitidae. За съжаление, намирането на  точна информация относно тяхното отглеждане може да бъде трудно, а и изобилства от много грешни мнения. Род Botia беше преразгледана през 2004 г. и по-голямата част от рибите бяха поставени в нови родове, което допълнително увеличи неяснота. С тази статия се надявам ,да осигуря солидна информация за правилното отглеждане на тези прекрасни риби и да ви покажа, как пасаж от боции наистина може да освежи вашия аквариум.

Условия в аквариума:
Тези любознателен и предимно дънни риби произхождат от доста обширна географска област, която обхваща по-голямата част от Азия. Като правило те предпочитат вода, която е мека и леко кисела и тези условия трябва се пресъздадат възможно най-точно в домашния аквариум, за да се постигнат най-добри резултати в дългосрочен план. Макар, че те могат да се аклиматизират към вода със средна твърдост, е  несправедливо да принуждавате тези риби да се адаптират към неподходящо високи нива на твърдост и рН. Водата трябва да бъде с ниско съдържание на нитрати, чиста и богата на кислород.

Боциите, като речни риби, са свикнали да живеят в чисти, пресни води, които родните им местообитания им осигуряват - те не са свикнали с натрупването на органични отпадъци, което може да възникне твърде лесно в затворената система на аквариума, така че редовните частични смени на водата са важни. Вие трябва да се стремите към най-малко две частични смени на седмица, премахвайки и подменяйки най-малко двадесет и пет процента от общия обем на водата в аквариума. Боциите харесват наличието на добро течение в аквариума, което може да се осигури чрез флейтата на външния филтър, чрез използването на допълнителна филтърна глава(powerheads) или чрез поточни помпи.Така ще се имитира естествената им среда - умерено бързо течащи реки и потоци  и често може да наблюдавате как рибите плуват срещу течението с очевидна наслада.

Субстратът трябва да се състои или от инертен пясък (моя предпочитан избор), или от гладък чакъл. Острият грунд трябва да се избягва, за да се предпазят деликатните мустачки. Виждал съм боции, които са били отглеждани на груб чакъл в продължение на години да имат много износени мустачки; това е тъжна гледка, а е толкова лесно да бъде избегнато.В някои случаи, особено ако чакъл не е чист от детрит, раните по мустачки могат да се инфектират.

Декорът също трябва да се подбира внимателно, за да предпазите рибите от нараняване. Камъни, които са груб и с остри ръбове (например от вулканичен произход) определено трябва да се избягва. Едно от любимите забавления на много от видовете боции е напъхването в тесни пукнатини, често в групи. Всякакви декорации с грапави или с остри ръбове могат да бъдат опасни за тези любопитни риби. Много гледачи на боции споделят ужасяващи истории, как техните риби се заклещват в пространства, в които те никога не са предполагали, че могат да се напъхат.

Добър избор на декор са абаносът(може и лоза,мопан, мангрово дърво) и шистови камъни, с които може да изградите естествено изглеждащи пещери, в които рибите да се оттеглят, ако се почувстват застрашени. Без достатъчно на брой места за криене, боциите ще са стресирани постоянно, което ги прави уязвими към проблеми като "ихтио"  ​(Ichthyophthirius mulitifiliis). Търговците, от които пазарувате, също трябва да са наясно с  необходимостта от укрития и при никакви обстоятелства не трябва да гледат своите боции в "голи" аквариуми.

Може да добавите и растения към аквариума, но обикновено те не траят дълго, тъй като повечето боции могат или да пробият дупки в листата или дори да отрежат изцяло малките стеблени растения. Моят опит показва, че Microsorium Pteropus (Микрозорум, Яванска папрат) и  анубиасите са доста издръжливи и успяват да надживеят вниманието на боциите най-дълго.Освен това боциите предпочитат приглушено осветление - още една причина, поради която растения не винаги могат да се справят толкова добре.

В аквариума трябва да има и отворените пространства за плуване , тъй като рибите често обичат да плуват по дължината на аквариума, обикновено през нощта или при пуснато нощно осветление. Винаги помнете, да държите капака затворен, тъй като всички боции са добри скачачи.

Брой:
Боциите са пасажни риби и винаги трябва да се отглеждат в групи. По мое мнение пет е абсолютният минимум. Отглеждани като самотни екземпляри те могат да станат или агресивни, или затворен в себе си - отказват да се хранят, което води до болезнена и преждевременна смърт.Тези риби развиват социални връзки помежду си и се чустват комфортно сред други риби от собствения си вид. В пасажа се наблюдава йерархия, като начело е боцията ,,Алфа" - това обикновено (но не винаги) е най-големата боция в аквариума и често е женска.Спазвайки тази минимална бройка, ще имате възможност да ги наблюдавате да се държи естествено и в най-пълния им потенциал. Казано просто, гледането само на един екземпляр (или малко на брой) от тези е забележителни, социални риби е просто жестока.

Не бързайте:
Боциите са много чувствителни към лошите условия на водата и затова не трябва да бъдат добавяни към новостартиран аквариум. В идеалния случай, аквариумът трябва да е стартиран няколко месеца, преди да бъдат въведени рибите За повечето мирни видове боции е добре да се добави и пасаж от миролюбиви риби, с което ще се намали тяхната плахост('dither fish').Боциите обичат да показват главите си от своите пещери и като видят, че наоколо плуват други риби  това означава, че за тях е безопасно да излязат и да играят. Подходящи риби са някои барбуси, данио, разбори и тетри. Изборът ще зависи и от вида боции, които решите да гледате - някои от тях не са приятелски настроени!

Избор на риби:
Когато избирате боции,трябва да бъдете сигурни, че вземате здрави риби. Ето защо е препоръчително да не купувате, ако не сте убедени, че рибите, които избирате са гледани и хранени добре. За предпочитане е да вземате риби, които са с размер най-малко 5 см. (изключение е Y. sidthimunki).Риби под този размер обикновено са по-слаби и не могат да се справят добре, освен ако не се хранят интензивно, което обикновено не е възможно в домашния аквариум. Боциите трябва да са се аклиматизирали след вноса, в продължение на няколко седмици, за да се гарантира, че няма възникват проблеми. Избягвайте риби, които са апатични, със свити перки или риби, които са прекалено слаби.

Добавяне на новите ви риби:
Боциите имат мощни оръжия, скрити точно под очите им и представляващи суборбитални шипове, които те могат да използват като защитен механизъм. Обикновено ги държат прибрани под кожата си и могат лесно да останат незабелязани. Ето защо, винаги трябва да се внимава, когато ловите тези риби, тъй като те може да използват тези шипове за да се защитят, когато се почустват застрашени. Шиповете могат да се заплетат в мрежата на кепчето, което води до стрес за рибата. Добре е при закупуването им, да се поставят в "двоен плик", за да се гарантират, че техните шипове няма да спукат плика по време на пътуването им до дома. По-големите индивиди може дори да изискват трети плик.

При пристигането си у дома, трябва да изключите аквариумното осветление, докато аклиматизирате вашите боции, за да се намали стреса. След аклиматизирането и пускането им в аквариума трябва да не включвате осветлението в продължение на няколко часа, за да им се позволи да проучат новата обстановка в относителна тъмнина.

Една обща черта на нововъведените боции (наблюдава се и при промяна в декора на аквариума) е, че те изпълняват така наречения"Танц на боциите". При него пасажът се спуска нагоре и надолу по страничните стените и ъглите на аквариума.Това обикновено отминава в рамките на няколко дни, тъй като те опознават своя нов дом. Въпреки това,  не е сигурно, че танцът винаги е реакция на стрес, тъй като са наблюдавани боции, които правят това дори и в аквариуми, които не са променяни в продължение на години. Редовно наблюдавам моя пасаж от четиридесет боции ,,клоун" да правят това вечер, при включено нощно осветление.Обикновено изпълняват танца, когато наближава времето за хранене и рибите са много развълнуван. Имам чувството, че в този случай, това е по скоро създаване на социални връзки, всяко едно блъскане в другите им позволява да знаят че са там – изглежда се чувстват щастливи и в безопасност при такива обстоятелства.

Хранене на рибите:
Често боциите се категоризират като "чистачи". Те не са такива. Тези дънните риби се нуждаят от свой собствен източник на храна и тя трябва да бъде възможно най-разнообразна.

В магазина, където работя имаме широка селекция от шипоци (обикновено между тридесет, четиридесет вида в даден момент). За да ги запазим в тип-топ състояние ние ги храним с малки количества от сушена и замразена храна по три пъти на ден. Най-важното хранене е това в края на деня, когато светлините угаснат - както казах по-рано, повечето боции предпочитат приглушена светлина и не всички са достатъчно уверени да се подвизават, докато нивата на осветеност не се намалят. Това е нещо, което аз също пресъздавам в моят 84 "х 27" х 28 "(1000 литра/265 галона) домашен аквариум с боции клоун. Аз използвам различни храни за дънни риби, пелети за хищници, храни с високо съдържание на водорасли и замразени храни, като ларви на комари, артемия, дафния, крил, т.н. По-големите екземпляри харесват и нарязани скариди (от тези, които се продават по магазините). Аз лично стоя настрана от хирономуса. Ако все пак решите да използвате хирономус за храна, хранете ги пестеливо. Можете да допълните диетата с резенчета краставица, тиквички или дори пъпеш. При добавяне на храна в аквариума,често може да видите някои по-малки боции да вземете парче и да отплуват с него до някое тайното място, за да го ядат в мир, далеч от големите боции, които  може да се опита и да откраднат храната от устата им!

Посивяване:
Някои видове (които ще обсъдим по-късно) са по-агресивни от други. Въпреки това, дори и по-мирните видове понякога ще спорят един с друг и това обикновено се случва между две сходни по размер риби. Може да забележите, че въпросните риби става по-бледи и по-сиви на външен вид. Те разперват широко своите перки и застават с леко приведена глава, докато обикаля помежду си и издават щракащи звуци. Могат също така да се опита да се захапят една друга, но не трябва да се притеснявате, тъй като обикновено не се стига до сериозни увреждания и споровете се уреждат сравнително бързо. Ако ги гледате в по-голяма група, агресията ще се разпространи сред пасажа, така че няма да има риба, която да бъде постоянно преследвана и прекалено стресирана.

Избор на видове

Chromobotia macracanthus (Боция клоун)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fthumb%2Fb%2Fb2%2FChromobotia_macracanthus_Bleeker.jpg%2F800px-Chromobotia_macracanthus_Bleeker.jpg&hash=ac139e2e50c2c4055af0a64fc9253775600d76f5
Source: An illustrated translation of Bleeker's Fishes of the Indian Archipelago Part II Cyprini., http://www.zoologischemededelingen.nl/cgi/t/text/text-idx?c=zoomed;sid=11d45d33357f37ab55ae41a2924c1f8c;rgn=main;idno=m8601a01;view=text
Author: Published by Zoologische Mededelingen, at http://www.zoologischemededelingen.nl . Creative commons license published on main page.

Още изображения

Ще започна с боцията, която е най-популярната в рамките на нашето хоби – боция клоун (Chromobotia macracanthus) – въпреки, че вероятно не трябва да бъде най-популярна, предвид размера и като възрастна. Тази риба, от индонезийски произход се продава, като помощник за премахването на нежеланите охлюви от аквариума. Да, те ядат охлюви,но това правят и други, по-малки (и обикновено по-подходящи) видове боции. Боцията клоун може да достигне размер от 30-40 см. (12-14 инча) в домашния аквариум, а в дивата природа и повече. За да отглеждате тези великолепни риби,ще трябва да приютите по-малките екземпляри в аквариум с дължина най-малко 120 см. и да сте в готовност, да ги преместите в аквариум с минимални размери от 180/60/60см., когато пораснат. Ако не можете да видите в себе си желанието да им предоставите аквариум с такива размери, по-добре си вземете от видовете боции, които не достигат такива размери.Клоуните могат да живеят в продължение на десетилетия (според някои източници до петдесет години), ако се грижите за тях правилно, така че те са инвестиция за цял живот и трябва да бъдат третирани с уважение. За пример, някои от моите боции достигнаха 22-23 см. на дължина в рамките на десет години. Имам и по-големи екземпляри, придобити през годините, като най-голямата беше около 30 см. и на възраст над 15 години. Възрастните риби изискват много пространство за плуване – площта на аквариума е винаги по-важна от височината. Независимо от това, ако можете да им се осигурите просторен аквариум, ще бъдете възнаградени с невероятни прояви на природно поведение. Те са миролюбиви спрямо другите риби и никога няма умишлено да навредят на по-малките видове.

Botia almorhae (Йо Йо боция)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftheaquariumwiki.com%2Fimages%2Fthumb%2F1%2F15%2FBotia_almorhae1.jpg%2F800px-Botia_almorhae1.jpg&hash=8d2a84e310753c7b7d29a74aff29aae66dbdd250
Taken by Heok Hee Ng on a collecting trip to India. Heok Hee Ng Hubbs Fellow Fish Division, Museum of Zoology University of Michigan. Found on http://www.loaches.com/species_pages/botia_almorhae.html
This image is copyrighted. However, the copyright holder has irrevocably released all rights to it, allowing it to be freely reproduced, distributed, transmitted, used, modified, built upon, or otherwise exploited in any way by anyone for any purpose, commercial or non-commercial, with or without attribution of the author, as if in the public domain.

Още изображения

Botia almorhae (известен преди като Botia lohachata) често се разпространява във Великобритания и САЩ под името пакистанска боция. Те представляват бели на цвят риби с черни петна по тялото си, които повече или по-малко се разполагат в редуващи се форми на "Y" и "O", от където произлиза и популярното им име - Yo-Yo боции. Заради тяхната малко по-борбена природа, някои източници предлагат да се гледа само по един екземпляр от вида, но това само ще повиши нивото на агресия към другите видове риба. Отглеждани като група, тези боции ще бъдат по-загрижени един с друг, отколкото с техните съквартиранти, но определено трябва да се избягва малки риби и риби с по-дълги перки. Botia almorhae може да достигне до 17 сантиметра на дължина и техните петна придобиват по-мрежест изглед, с напредване на възрастта.

Botia dario (Боция дарио, Бенгалска боция)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2F8%2F8f%2FBotia_dario_Day.png&hash=150802ae4f18e7ee787537376116fa9491eb4990
Source: Fauna of British India (Fishes, Volumes 1 and 2) via www.archive.org
Author: Sir Francis Day
This image (or other media file) is in the public domain because its copyright has expired. This applies to Australia, the European Union and those countries with a copyright term of life of the author plus 70 years.

Още изображения

Боция дарио, известен също като Бенгалска боция, има тенденция да се различава по своя нрав. Мои познати са гледали този вид с други риби, включително други видове боции, без видими агресия. Въпреки това, моят опит показва друго. Веднъж добавих пасаж от тринадесет от тези риби в аквариума ми с големи боции клоун,където те причиниха пълен хаос и нахапаха перките на всички клоуни. Дори и на тези, които бяха огромни в сравнение с тях. Отне ми по-голямата част от деня, за да ги хвана и преместя в нов дом и затова ще ви посъветвам да бъдете внимателни, когато решите да отглеждате този вид. Докладвано е, че рибите достигат до 15 см. в родните им потоци в Индия и Бангладеш, но повечето екземпляри, които съм виждал, не са достигали този размер. Дължина от 10-12 см. е по-обичайна. Териториални са и се карат помежду си от време на време, но не би трябвало да имате проблеми в умерено заселен аквариум със средни по размер барбуси или по-едри тетри.

Botia histrionica (Боция хистрионика)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fthumb%2F2%2F24%2FBotia_histrionica.jpg%2F800px-Botia_histrionica.jpg&hash=44c33ecebb90897989456d5f72f09cd86534cbe5

Description: Botia histrionica. Size about 12cm SL.
Source: self-made. 400D + 50/1.4
Author: Lerdsuwa

Още изображения

Боция хистрионика е невероятна добавка към общия аквариум. Достига максимален размер около 13 см. и не е широко разпространена в хобито, а може би трябва. Обитава чисти планински потоци между Индия и Мианмар. Притежава шарка от различаващи се черни ивици, разположени на бял фон. Миролюбива е и може да се гледа с повечето видове риби, като трябва да се избягват рибите с воални перки.

Botia kubotai (Ботиа куботай)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fthumb%2F4%2F42%2FBotia_kubotai2.jpg%2F800px-Botia_kubotai2.jpg&hash=f52d0dd2307f46964d059eb64d2d9f73f90b57f6

Description: Burmese border loach Botia kubotai. Size about 10cm SL.
Source: self-made. 400D + 50/1.4
Author: Lerdsuwa

Още изображения

Открита наскоро, Боция куботай, произхожда от бързо движещите се реки на Мианмар. Достига максимален размер от 15 см. и може да се гледа с повечето аквариумни риби, като трябва да се избягват прекалено малките видове и разновидностите с воални перки. Миролюбиви са, но може да възникнат спречквания между рибите в пасажа или с други видове боции, които имат подобна окраска. Обикновено не се стига до сериозни наранявания.Шарката на всяка риба е различна и се променя с напредване възрастта на рибата.

Yasuhikotakia modesta (Синя боция)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fthumb%2F8%2F8e%2FYasuhikotakia_modesta.jpg%2F800px-Yasuhikotakia_modesta.jpg&hash=84713518a27a1326048992f62606a25cf7b15b69

Description: Yasuhikotakia modesta. Size about 12cm TL.
Source: self-made. 400D + 50/1.4
Author: Lerdsuwa

Още изображения

Yasuhikotakia modesta са агресивни риби и не са подходящи за общия аквариум. Достигат 25 см., но рядко порастват повече от 17 см. на дължина в домашния аквариум. Възрастните се нуждаят от аквариум с дължина от поне 150 см. Видът е активен през нощта. За да ги наблюдавате е добре аквариумът да има нощно осветление, което да се включва за няколко часа. Хранете вечер.

Yasuhikotakia morleti  (Боция скункс)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fthumb%2F3%2F33%2FYasuhikotakia_morleti.jpg%2F800px-Yasuhikotakia_morleti.jpg&hash=207902444d8123400896b99095743d10aa161f1d

Description: Skunk loach Yasuhikotakia morleti. Size about 5cm SL.
Source: self-made. 400D + 50/1.4
Author: Lerdsuwa

Още изображения

Yasuhikotakia morleti е евтина, достъпна и малка по размер(около 10 см). Но тези риби е най-добре да се гледат в по-голям аквариум, заради тяхната агресивна природа. Тогава е възможно да гледате пасаж от тях с други риби, например с група от средни по размер барбуси. Трябва да внимавате и редовно да наблюдавате аквариума, за да сте сигурни, че обитателите му няма да са обект на мъчения.

Ambastaia sidthimunki (Botia sidthimunki Klausewitz, 1959;Yasuhikotakia sidthimunki (Klausewitz, 1959), Боция джудже)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fthumb%2Fb%2Fb9%2FYasuhikotakia_sidthimunki.jpg%2F800px-Yasuhikotakia_sidthimunki.jpg&hash=0095345d6ac376a29feaedc8c9aa75922bf7ea84

Description: Dwarf loach Ambastaia sidthimunki. Size about 4cm SL.
Source: self-made. 400D + 50/1.4
Author: Lerdsuwa

Още изображения

С максимален размер от едва 6 см., това е най-малката известна боция. Те са невероятна придобивка за по-малките аквариуми не само заради малкия им размер, но и поради интересното им поведение. За жалост, рибите са застрашени поради строежа на изкуствени язовири по реките в родината им. Рибите, които се продават по магазините са резултат от изкуствено размножаване(най-вероятно с помощта на хормонални инжекции), което обяснява високата им цена.Помнете, че ви трябват поне пет индивида. Тези очарователни, миролюбиви риби са отлични за общи аквариуми, в които се отглеждат малки по размер риби.


Източник: http://www.loaches.com/; http://www.loaches.com/articles/an-introduction-to-keeping-botia; Original article by Emma Turner first published in Tropical World Magazine, Issue 9. www.tropicalworldmagazine.com
Превод: Васил Русев
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

hank87


Similar topics (1)

51827

Публикации: 2
Прегледи: 4667