• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Размножаване на кардинали (Tanichthys albonubes)? Подготовка и захранване.

Започната от M.Popov, 05.06.2011 20:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

M.Popov

Здравейте! Имам желание да пробвам да размножа Кардинали, сега накратко ще кажа с какво разполагам.
Аквариума е някъде 27 литра , а в него има 6 кардинала и страшно голям брой Red Cherry . Това е от към животинския свят . Залесяването също е сериозно , сложил съм посредата един голям корен от край докрай ,който е покрит с Явански Мъх , мъха се е хванал и расте даже го подстригвах 4-5 пъти . Другите растения са Hemianthus micranthemoides и едно много интересно растение като маргаритка , много красиво. И въпроса ми е при тези условия имам ли шансове и какво да направя за да размножа Кардиналчетата. В аквариума светят и 2 лампи  PL  9W бял спектър и филтър работи непрекъснато.
 
Благодаря Ви предварително! Надявам се на компетентни отговори и съвети.  :-)

marta

Аз имах успех при кардиналите без да съм правила нищо специално. Рибките непрекъснато се гонеха по цял ден и след известно време видях на повърхността на водата да си плуват малки тънки чертички (малки кардиналчета). Хранех ги с артемия и ситно стрита храна, при мен родителите не си ядяха малките или поне аз не съм видяла. Имах жертви но имах и оцелели без да съм ги отделяла специално.

Мисля че всичко необходимо си го имаш, захранвай рибките с жива храна, обожават я!

Интересното в случая беше, че от вси4ките 8 женски само една снасяше хайвер, а всички бяха горе долу на една големина. Всички си бяха подутички и като се разчетох по въпроса се оказа, че по магазините масово продават рибки, които не могат да се размножават. Тази женска, която снасяше след 4-5 месеца почина и след това до края нямах нито едно малко повече.
Успех

DJER

Поддържай 18-22градуса и ще имаш резултати.

M.Popov

Аха , благодаря за мненията . Това което каза за продаването на негодни рибки е много гадно ... ако е така убива всякакво желание . Все пак едно от най-големите удоволствия от нашето хоби е да извадиш поколение ,а по този начин това става още по-трудно  :duvar:

marta

Надявам се да не си оцелил и ти. Иска се търпение и ако са младички трябва и време за да пораснат. Ще виждаш как мъжките се перчат една на друга и гонят женските по цял ден, много приятни рибки са, красиви и в същото време не са капризни  O:-)

Nikiengi

Колега, имаш всичко необходимо за размножаване на кардинали. Не знам обаче дали Ред черитата няма да ядат хайвера. Големите кардинали не го изяждат и могат да се гледат заедно. Ако искаш малките да растат по-бързо, трябва да си излюпиш артемия и да пускаш по малко в аквариума. Но иначе ядат всякаква храна за новоизлюпени рибки. А това за облъчените риби по магазините, мисля че точно на кардиналите не се прави а на някои по-ценни и скъпи видове рибки. Проблемите на колежката са били някъде другаде. Имай в предвид, че мъжките трябва да са повече от женските! *THUMBS UP*

M.Popov

Благодаря за мнението  :-) Рибките са в аквариума и започвам да чакам. Надявам се всичко да мине добре и след време в аквариума да щъкат бебета.  ;-)
: 07.06.2011г 09:09ч
И все пак за мен остава проблема с храната защото не знам точно с каква храна да ги храня за да ги стимулирам и другия въпрос е как да подбера мъжките екземпляри :-(

barabata

Аз си взех преди време (2 г или повече - не помня) 10-тина кардинала от кварталното магазинче и за 2 години някъде нито едно малко рибе не видях в аквариума. В същото време се въдеха и черита и гупи в същия аквариум , но нито едно кардиналче. За това време рибите много порастнаха - колегата който купи аквариума с рибките каза че такива големи кардинали не е виждал - подуваха се женските, мъжките ги гониха и си играеха ама малко рибе нъц. През по-голямата част от годината съм поддържал 21-22 градуса да н кажете че е от температурата - по-голямата част от аквариума винаги е била изтървана джунгла - има къде да се крият в ниското, има и плуващи растения за криене по повърхността. Или черитата са виновни , но пък черитата са само от 1 година някъде в този аквариум - сигурен че те не са сред причините. За това време се споминаха 3 рибета през различни интервали от време и поради различни причини - стандартното за един аквариум.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

dok70

Скаридките с кеф си похапват хайвер.
Ако има много растителност, нещо може и да оцелее.
В самостоятелен аквариум/видов/, размножаването на кардинала не е никакъв проблем.
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Nikiengi

След мнението на колегата dok70, смятам, че трябва да решиш или да размножаваш кардинали или само да ги гледаш. Ако имаш друг аквариум отдели ги само тях, засей го с достатъчно растения и резултатите няма да закъснеят! По въпроса за храната - артемията не се люпи трудно! Ти си решаваш. Успех! *THUMBS UP*

iko

Как може да различа мъжките от женските , преди да се издуят разбирасе?

M.Popov

Според мен причината за нямането на поколение са гупитата защото те с удоволствие се хранят с малки екземпляри било то скариди или други рибки...  :-(  А по въпроса с различаването на другия колега - най-добре изчакай да се надуят  ;-)

marta

При мен кардиналчетата и черитата живееха заедно от самото начало и нямаха никакъв проблем. Женската която снасяше, го правеше през около месец и непрекъснато щъкаха малки рибета... но само тя снасяше! Черитата през това време също се умножиха многократно. Не казвам че не са си похапвали хайвер, но при наличието на гъста растителност просто няма как да няма оцелели. При мен оцеляваха много малки. След като женската ми се спомина, рибките си останаха само с гоненките, просто нямах нито едно бебе след нея поне 2-3 месеца.

M.Popov

Мина се известно време и кардиналчетата започнаха да се гонят , но ...  :-( Няколко дни след като отворих темата купих още 3 рибки и след като ги пуснах в аквариума всичко се върна в началното си положение никой не гони никой :-( :-( Дали това беше грешка и нещо ги обърках  или може би им трябва време да се опознаят не знам , но се надявам скоро всичко да се оправи  :-)

Nikiengi

Колега, това не е будилник да го навиеш и да знаеш, че сутринта ще ти звънне! Твоята задача е да им осигуриш необходимите условия за да хвърлят хайвер (необходимите растения, състав и температура на водата и хранене с разнообразна храна, за предпочитане жива). А това кога и дали изобщо ще хвърлят хайвер вече си е тяхна работа. Но не се опитвай да ги назориш, може още да са малки, нищо че изглеждат пораснали, или да се налага да свикнат със средата, не знам. Само имай търпение и резултатите няма да закъснеят! *THUMBS UP*

skorpi_zoo

Ще пиша тук за да не започвам нова тема.Гледам Кардинали от повече от половин година и нищо.
4м и 1ж,бяха 7м и 3 ж.При тях имам 1 анциструс.
Вчера в един зоомагазин ми казаха,че ако Кардинала бил научен да яде жива или замразена храна си ядял хайвера.
Вие Как мислите? *dontknow*
Ако го хвана тоя Мърфи...

ceko

Кардинала не си яде хайвера!Трябва да увеличиш женските и да махнеш анциструса по скоро той яде хайвера,успех.

skorpi_zoo

А охлювите?Имам малки планорбиси.
Ако го хвана тоя Мърфи...

Татарчев

Цитат на: skorpi_zoo в 02.10.2011 10:10
А охлювите?Имам малки планорбиси.

Задължително ги махни планорбисите, иначе ще изяждат хайвера.

skorpi_zoo

Така...Бях отделил женската за няколко дни и снощи пуснах мъжките.
Тази сутрин взеха да хвърлят хайвер и се оказа,че кардинала си яде Хайвера. *CRAZY*
Който не вярва да заповяда да му покажа. :duvar:
Ако го хвана тоя Мърфи...

dok70

 :-D
По принцип няма вид от свободно хвърлящите хайвер, дето да не си го лапа.
При кардинала е важно да му се създадат условия, след като метне хайвера да не го вижда.
В природата хвърля в потоци с течение, веднага след хвърлянето водата го отнася от погледа на рибите.
Винаги се намират и изключения, имал съм двойки при силно осветление и на голо дъно и не поглеждат хайвера.
Най-важен фактор за това мисля е, че една седмица преди това съм ги тъпкал с жива храна. ;-)
Оптимално е засенчен аквариум, едър грунд, много растения и една трета от обема явански мъх.
Ако обърна внимание, при мен бяха така и дори да го ядат винаги някакъв процент оцелява.
Същото важи и за новоизлюпените личинки, ако няма достатъчно укрития, ще бъдат изядени.
*THUMBS UP*
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

ceko

АЗ когато гледах кардинали не съм ги разделял мъжки и женски ,просто аквариума имаше доста валиснерия в едната половина ,хранил съм рибите със суха храна и подхранване на малките с яйчен жълтък и артемия .

gogikz

Аз явно пак съм късметлията,защото отфелих една мъжка и една женска в отделен 15 литров аквариум,залесих го вътре има едър грунд и за съжаление много от ония гадните малките охлювчета и след една седмица гледам 2 кърфички щъкат.След още два дена станаха 4,сега чакам да пораснат малко и почвам с артемия да ги храня,че за сега ми е виждат много малки за нея.Иначе сега ги храня с няква храна за новородени тетра микрон.Обаче температурата ми е 28 градуса сега като се разчетах видях темература 18-22 градуса и се чудя да не взема да ги сваря пък сега.Някой ако има идеи да казва

Giorgio_Armano

На времето гледах кардинали и мисля че мога да ти дам полезен съвет.
както каза колегата горе увеличи женските .
20 литров аквариум е достатъчен за размножаването им.
Пообиколи малко плажа и си намери едри бели(мраморни )камъчета за грунд и го залеси с растения обилно.
Не е зле да сложиш в аквариума някакви плаващи растения.
Сложи повечко да не ти се свиди :-D.
Другото ти е ясно-чиста вода постоянна температура и някой друг резервен аквариум да отделяш поколението.
Успех
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

gogikz

Благодаря за съвета ще се вслушам в него!!! *THUMBS UP*

gogikz

Броя на рибките се увеличава,всеки ден виждам по един двама симпатяги залепнали за стената на аквариума.Залесих го още малко ложих и доста водна леща да плува от горе,за  да се крият мъниците

gogikz

Кога женската спира да хвърля хайвер,в смисъл кога да махна вече родителите и да ги върна в общия аквариум.Тъй като мъжкия много гони женската и тя милата само стои навряна в растенията,не я оставя на мира просто.За това искам да разбера колко време хвърлят хайвер тъй като и корема и не спада а всеки ден забелязвам нови рибета и не мога да разбера кога да ги върна в общия.Малките пък са толкова малки,че минават през дупките на кепчето и не мога да ги преместя и тях.Не искам да избързвам,защото искам да изкарам максимално много бройки.
Благодаря!!!

ceko

АЗ никога не съм отделял малките от големите,нали са само кардинали,при мен бяха на различна големина,друг е въпроса ако искаш да имаш от един калибър,тогава ги отделяй.
Захранвай ги със хубаво сварен жълтък и след това артемия.успех!

gogikz

На мен притеснението ми е за женската понеже тоя пич здраво я гони не и дава мира дори когато ги храня.Просто исках да знам долу-горе по кое време спира да хвърля хайвер,за да мога да ги пусна в общия аквариум и да осигуря спокойствие на женската.

dok70

Ако са постоянно заедно, ежедневно или през ден хвърлят 2-3-5 зрънца хайвер.
Ако искаш голяма бройка и ще се занимаваш по-сериозно с малките раздели двойката за една седмица, храни обилно и ще имаш 30-50 малки на едно хвърляне. След това пак разделяш до следващия цикъл!
При добри условия хайвер се хвърля почти нон-стоп.
Най-подходящата температура е 20-22, дори може без нагревател.
;-)
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

gogikz

Благодаря за съвета значи за сега ще ги оставя така понеже нямам други свободни аквариуми,но като си взема ще го направя това.

gogikz

Върнах родителите в общия аквариум,защото вчера когато ги храних майката налапа едно от бебетата сигурно го обърка с храна.После го изплю,но това много ме уплаши и ги върнах в общия.Сега като си взема още един аквариум ще ги разделя за две седмици и ще ги събера на ново.

M.Popov

Колеги как ви се струва комбинацията Кардинали  и Червени Неони ? Имам по 5 броя от двата вида.  :buff:

gogikz

На какво възраст кардиналите стават полово зрели?

gogikz

Някой може ли да каже?

FHM

Я да съживя темата   :-)
Днес забелязах че в аквариума щъкат малки кардиналчета някой плуват други седят на стъклото . Ако ги захранвам със микро червей без да ги местя от този аквариум дали ще стане работата ? А аквариума има само 6 броя кардинали 2 краба sesarma и 2-3 черита + много мелани и няколко планарбиса .

Kribenzis

Колеги, така и така си задаваме въпроси без да си отговаряме.
Та и аз да питам :))
Ще се получи ли успешно развъждане на кардинали в аквариум 35 л.  с 10 ред черита и няколко палнорбиса. Има доста явански мъх. В мъха ми е надеждата, че досега родителите ги подозирам в детеядство

FHM

Цитат на: Kribenzis в 29.01.2013 17:05
Колеги, така и така си задаваме въпроси без да си отговаряме.
Та и аз да питам :))
Ще се получи ли успешно развъждане на кардинали в аквариум 35 л.  с 10 ред черита и няколко палнорбиса. Има доста явански мъх. В мъха ми е надеждата, че досега родителите ги подозирам в детеядство

Ще стане няма проблем при моите освен гореспоменатите има и крабове и мелании и в момента има доста мъници не ги знам какво ядът но порастват

Kribenzis

Ок, колега.
Ще ги пусна тая вечер, 15 минути преди мача Реал - Барса и ако нещата са точни - 0:3 и кардиналите ще се подкарат.

Лора

Тук малко да вдигна темата.
4 крадинала в общ аквариум с микрорасбори и грацилис.
Мъжки и женски се гонят много агресивно, завират се в кабомбата и после мъжкия започва да гони всичко наред, щом доближат въпросното място.
От прочетените мнения, от 1-ва страница, повечето твърдят, че не си ядат хайвера. Моя въпрос е свързан с друго.
Мъжкия пази ли хайвера по този начин или пази територия?
Това никъде в тази тема не го срещнах, като поведение.
Ще ми е интересно да знам. Нямам за цел размножаването им, може би само на микрорсбората, но ако все пак нещо изкарам, нещо, ще е голяма радост за дъщерята.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

pqko

Аз преди ги бях развъдил имах 4 кардинала,бяха във 30литров аквариум.но ги гледах само тях там.Бях сложил дъбчета да могат после да се крият малките,Малките се лепят по стъклото
,трябва аквариума де е залесен нетрябва да има други риби и сомове защото ядът хайвера.Попринцип кардиналите не си ядът малките,за един месец бяха станали 50 бройки.но темперетурата трябва да е по ниска,ако е малак аквариума могат да оцелеят защото достигат до храната. :-)

Георги

Не пазят хайвера. А не го ядат, ако са добре хранени.

danielm

Имаш ли галаксита вътре ... бебета не чакай нито от кардиналите, нито от галакситата!

Лора

Да, ако реша да ги размножавам, ще трябва да ги отделя в друг аквариум.
Стана ми интересно поведението на мъжкия. До кабомбата допускаше само една женска. Правят какво правят в нея и след това, бясно започва да варди кабомбата, все едно в нея има злато. :-D После друга женска или същата се връща при него, пак боричкане из кабомбата и пак едно яростно вардене.

Май , ще стягам размножителен аквариум. Да видим, пък каквото стане.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

pqko

Дано да ги развъдиш,ако им направиш хубави условия ще стане работата и най вече да има горе плаващи растения успех!!!!!! :-)

Лора

Донесоха ми развъден аквариум, ще го подготвя и пускам кардиналите.
Пожелайте ми успех.

П.п Ще си ударя Г у тавана от радост, ако се получи. :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Ivan_S

Цитат на: Лора в 21.11.2013 12:12
Донесоха ми развъден аквариум, ще го подготвя и пускам кардиналите.
Пожелайте ми успех.

П.п Ще си ударя Г у тавана от радост, ако се получи. :-D


Успех!  *THUMBS UP* И да се похвалиш после.

P.S. И по-спокойно, за да не шпакловате таван после  :-D
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

buchkata

Направо започвай да го биеш,защото кардинала е лесна за развъждане риба. :-D

Лора

Ааа не знам аз...
Никога не съм гледала риби с цел размножаване, гледала съм ги за удоволствие. Явно имам условията, защо да не ги пробвам.
Навремето, първата рибка която хвърли хайвер, беше бетата. Красота. Беше нещо невероятно, да ги гледаш, как се ухажват, как тя се прави на умряла, а той събира хайвера и го носи в гнездото. Но така и нищо не се излюпи. После две скаларии, тъкмо се бяха заформили в чифт и щях на следващия ден да ги пращам към София. Вечерта ги местя в друг аквариум да ги подготвя за път, пуснах им филтъра и какво да видя. Те започнали да хвърлят.  :-D Но и там нищо не излезе, като поколение.
Затова сега казвам, че ще си ударя Г... ако излезе нещо.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Лора

Колеги, удрям си Г у таванЪ. Имам рибки. *YAHOO*

Още когато писах, отделих всичките 4 на брой кардинали, пуснах им аератора (спирах го нощем, че много бръмчи). До преди 2 дни нищо. Изместих големите в общия аквариум и какво да видя в малкия? Рибки! Само 2 видях, но може да има и още.
Тъкмо си мислех, че трябва да разтуря родилното. И като видях, че нещо щъка по повърхността и замръзнах.

Прикачам снимка, на тази която е залепена на стъклото. Видях общо 4 рибета.

Сега проблем! Нямам никаква толкова дребна храна, като за тях. Освен да залагам банана, за друго не се сещам.

В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

zbignew73

Извинете може и да не сьм разбрал но за тези ли става вьпрос: Paracheirodon аxelrodi,Червен неон, тетра кардинал или за обикнивен кардинал.

Георги

За Tanichthys albonubes става въпрос. Добавям го в заглавието.

zbignew73

Блягодаря,понже сьм гледал и от двата вида преди време.Тези Tanichthys albonubes ги развьдих без проблем,а с тези Paracheirodon аxelrodi не ми се получи.

Ivan_S

Честито за дребосите. Пожелавам ти техните родители да станат баби и дядовци  :-P.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Лора

Благодаря.
Не съм много сигурна за времето през което аквариума е стоял без аератора и не проумявам как в това положение са се излюпили мъниците. Явно са корави рибки.
Не съм държала мъжките от женските отделно, за по голяма продуктивност и си мислех, че нищо няма да излезе, защото не храня с жива храна. Тъкмо се чудех, дали да не взема замразена артемия или микрочервей. Но ето, че и така стана.
Ще изчакам мъниците да пораснат и ще заложа пак, но този път ще им осигуря "месо" за папкане.


Забравих да кажа, че след кардиналите, е наред и галксито.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Ivan_S

Цитат на: Лора в 28.11.2013 12:12
Благодаря.
Не съм много сигурна за времето през което аквариума е стоял без аератора и не проумявам как в това положение са се излюпили мъниците. Явно са корави рибки.
Не съм държала мъжките от женските отделно, за по голяма продуктивност и си мислех, че нищо няма да излезе, защото не храня с жива храна. Тъкмо се чудех, дали да не взема замразена артемия или микрочервей. Но ето, че и така стана.
Ще изчакам мъниците да пораснат и ще заложа пак, но този път ще им осигуря "месо" за папкане.


Храната прай борбата (рибките в случая) ... както се казва  :-D
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

hunter

Честито и от мен, не знам какво да ти кажа за храна за малките. Лично аз не съм развъждал по различно от гупи и хелери. Има до колкото знам храни за новородени по магазините. Но за каква възраст незнам, това с банана трябваше да е предварително. Сега докато се заформят инфузории може и да е късно. Споделя развитието ако може, че ми е интересно. Какво имаше в развъдния освен въздух? Грунд, растения температура.

suntsu69

Въдил съм кардинали преди 20 години, когато за захранване използвах ситно стрита сушена дафния (както при всички гупи хелери и пр.) и пак имаше оцелели. Последните години при развъждане на барбуси (няколко вида) използвах яичен жълтък и декапсулирана артемия. Жълтъка го купувах от магазин, не е домашен и почти не цапа. След 3-4 дена минавам на декапсулирана артемия. Вместо яйце, може да пробваш и със сера микрон - но при мен резултатите са по-лоши - цапа повече, не я харесват толкова много. Плюса е, че се отлага по гъбата на филтъра и малките я чоплят оттам денонощно.
И пусни няколко планорбиса вътре, да обират неизяденото.
Пробвано е, че това захранване работи, без да се занимавам с банани и люпене на артемии и се практически няма загуби. Аз имах най-големи загуби, като минавах от артемия/сера микрон на храна за големи риби, както и от рязкото пренаселване на аквариума в този период, поради порастването на рибите.

Лора

Благодаря  :-)
В развъдния бях сложила Кабомба акватика в средата на аквариума, затисната м/у два камъка. Така ме посъветва колегата Методи, който ми донесе и развъдния аквариум. Върна се на време в България. *JOKINGLY*
Та по негов съвет ги сложих в средата, да има какво да обикалят да се гонят и затискат, ако мога така да го кажа. Аквариумчето е с размери ш/д/в 15/30/25 като го бях напълнила на половина. Топлеха се от температурата в стаята и лампата която им свети отгоре. *CRAZY* Не знам каква Т е била в аквариума, но на стаята е в интервала 22-30 като по често е м/у 25-30. Периосично капвах по пакпка Трипафлавин (чела съм, че го използват в развъдни аквариуми, за да не мухлясва хайвера.
Държах ги може би седмица в него и ми писна, т.к. не виждах нищо да шава в аквариума. Тези явно са от последното хвърляне. Другите са дали фира. Но ми прави впечатление, че само едно рибе е малко по голямо и то точно него забелязах, защото плуваше. Другите 2-3 видях по стъклото, може да има и още, но не ги виждам, защото на дъното съм пуснала шепа грунд, та ако има нещо може да е там.

suntsu69 благодаря и на теб, бях забравила за жълтъка. *thanks

Дано оцелеят, за сега им стривам ситно Тетра рубин, не е много хранителна за мъниците, но по силните ще оцелеят. Ще се постарая да ви информирам и за напред в развитието им, до следващото залагане на родителите. *bg*
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Caxapa

На новоизлюпени съм давал Сера-микрон/спирулина/  За да не плува по повърхноста, вземам малко на върха на бъркалка за кафе и е размесвам в капачка от сироп за детска кашлица. После със спринцовка изтеглям "бульона" и капвам периодично   всред народонаселението та да се вредят всички до мамбото. 

Лора

Така правя с наличната тетра рубин.
Иначе се затърсих за чернодробната, но намерих пакетчето на земята и то празно. Явно малката го е съборила и изяла съдържанието. :-D Иначе много добре се размива във вода.

едит: Сега се загледах по кафевия килим и видях, че стои там. Имам късмет, че мъжа ми е нощна смяна и още не съм пускала прахосмукачка. :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Лора

Като абсолютно начинаещ, ще задам следващия си въпрос.
От големите останаха много отпадъци, как да сифонирам дъното? По него има още рибета, трудно се забелязват в покой. Забелязвам ги, когато шавнат на някъде.
От 6 рибета, които съм видяла, 4 проплуваха, 2 стоят (1 на стъклото и 1 на дъното).
Тези които плуват храня с жълтък (домашен). В близост до мен има зоомагазини, но няма нищо за риби, освен дафния.
Освен да ги изчакам всички да проплуват и тогава да чистя. За сега изгребвам вода и наливам прясна.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Nikiengi

Докато не проплуват никакво сифониране (да речем още седмица) и след това много внимателно с малък дебит (тънък маркуч). Най-вероятно има още малки, които не виждаш! :-)

Лора

Цитат на: Nikiengi в 29.11.2013 12:12
Докато не проплуват никакво сифониране (да речем още седмица) и след това много внимателно с малък дебит (тънък маркуч). Най-вероятно има още малки, които не виждаш! :-)


Поиграх си малко. Изсмуках тези които плуваха и тези по стъклата. После порових малко в аквариума. Оставих го да се поутаи, пак рових и пак почивка. Нищо друго не шавна. Хвахан аквариума и го почистих. Сега 8 рибета са в нова чиста водица.

Бързо ли растат кардиналите? Горките, толкова са дребни, едва ги забелязвам, чак ми е странно, че младите на 4 месеца достигат полова зрялост. Това означава, че на месец, ще са поне на половина на родителите си. Вярна ли ми е логиката за размера на бебетата?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Nikiengi

При добро хранене с жива храна (микрочервей, новоизлюпена артемия) растат бързо, макар и за  месец и половина да не станат наполовина на родителите си, по-скоро растежа се ускорява след това.  :-)

Лора

Малко развитие по темата.
От преместените 8 рибочета 6 оцеляха за сега. Явно местенето не им понесе на малките. На всякъде чета за канибализъм м/у различните по големина малки кардиналчета, но не мисля, че при мен се е получило така. Просто устичките им са толкова големи.
Дано оцелеят тези 6 бр.

Цитат на: Nikiengi в 30.11.2013 09:09
При добро хранене с жива храна (микрочервей, новоизлюпена артемия) растат бързо, макар и за  месец и половина да не станат наполовина на родителите си, по-скоро растежа се ускорява след това.  :-)

Имах предвид размер, който позволява пускането им ри родителите им. Ще наблюдавам и ще ви информирам, относно растежа.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

wwladoo

Цитат на: Лора в 01.12.2013 00:12
Малко развитие по темата.
От преместените 8 рибочета 6 оцеляха за сега. Явно местенето не им понесе на малките. На всякъде чета за канибализъм м/у различните по големина малки кардиналчета, но не мисля, че при мен се е получило така. Просто устичките им са толкова големи.
Дано оцелеят тези 6 бр.
Имах предвид размер, който позволява пускането им ри родителите им. Ще наблюдавам и ще ви информирам, относно растежа.

Сложи няколко охлюва планорбис---поне 5-6бр. да изяждат остатъците от неизядена храна,ще ти помогнат много,няма да се разваля така бързо водата ;-) :-)--но планорбис,да не сложиш ампуларийки,защото ще изядат рибките. :-) Намери си отнякъде малко Артемия яйца и си излюпи, или микрочервей,защото със суха храна може и да ги изгубиш всичките, а и жълтъка е до време,само в началото може да се ползва. :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Лора

Ами те малките дръпнаха доста. Поне това което проплува последно е 1,5 пъти по малко от другите. Като ги гледам странично, вече са се оформили като малки рибки.
Замислих се за артемия още в началото, но не съм сигурна, че ще се справя с люпенето и отделянето на капсулата. Затова си мисля варианта със замразена такава (не майки) или микрочервей.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Лора

Определено на мен ми липсва търпение. Сега ще ви разясня, за какво иде реч.
Препрочитах старите теми за размножаване на кардинали преди да предприема тази стъпка.
Изсмуках малките кардиналчета. почистих аквариума и смених водата. Чудех се, дали да сложа грунд на дъното или да го сложа в кофички и в него да мушна бързо растящите (кабомба и лудвигия). Надделя второто. Сложих грунда, засадих растенията, цопнах ги в аквариума пуснах големите и малко по късно и малките. За сега няма жертва.
Доста са пъргави и голям зор видях докато ги засмуча с маркуче.
Сега, ще стоя и ще гледам дали ще си хапнат или няма да се закачат. След малко и снимки на аквариумчето.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Лора

Ето, снимките с мъниците са лоши, но се забелязват, ако се вгледаш. Не можах да си настроя фотоапарата. :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

danielm

В гьола имах 5 броя.
От няколко дена ги гледам, че се заиграват яко!
Днес обаче като светнах лампите и за отрицателно време няколко новородени скариди заминаха, та ... и 5те заминаха.
В момента аквата е пълна с проплувалите днес, а предполагам ... , че и следващите дни ще проплуват още рибки!
На бързо преброих 30тина рибета само в зоната, която виждам.
Имам микрочервеи, днес сложих и артемия.

Лора

  Честито!
Моите като ги пуснах в общия аквариум и изчезнаха. Някой е замезил с тях. :'(
Но това е то, липсата на търпение.
Някой ден, като ми дойде музата, ще пробвам пак.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

hunter

Много ми харесваха мъниците, как можа да ги пренесеш в жертва  :duvar:
Ако не ме мързи да си играя с кори от банан и артемия щях и аз да се пробвам да развъдя някой вид сладури. Но уви мързела надделява :-D

danielm

Днес вече положението е плашещо.
Смятайте колко са на см2 и ... че аквата е 1,5м.
Ако се бях подготвил с чехълчета, можеше и голямата част да оцелеят.hunter

Във общия не е ли трудно захранване с чехълче или с артемия?

danielm

Чехълчетата не са никакъв проблем, защото си щъкат докато не бъдат изядени.
Артемията и микрочертвеите обаче са голям.
Проблема им е само един, и той се нарича ... водорасли!

danielm

Положението е плашещо, не знам как се изхранва такава сган.
А с новото фото мога да снимам неща, за които само съм си мечтал!

hristoj

Здравейте колеги, имам желание да пробвам да извадя поколение кардиналчета, четох четох и стигнах до извода, че са миролюбиви рибки и им трябва единствено отделен аквариум, но аз имам едно питане. Дали мога да ги сложа в добре залесен аквариум, но в него има 2 гупи и доста скаридки и малко охлюви. Ще има ли проблем в съжителството на кардиналите със скаридите и бебетата на кардиналите със скаридите?

bunzip2

За бебетата на кардиналие проблем със скаридите няма да има. Ще има с гупите.
Проблем със скаридите ще има хайвера. Ако все пак имаш достатъчно растения, все ще остане хайвер. Въпросът е да не бъде изядено поколението след излюпването.
Храни рибите добре, за да няма интерес към малките като започнат да плуват, и все пак е силно препоръчително аквариума да е видов, само за кардиналите.

hristoj

Гупите са на 2 месеца сигурно и са 2, мога да ги махна. Кардиналите ще хапнат ли някоя друга скаридка? Да не вземе да опустее аквариума и да останат само кардинали  :-D. Иначе аквариума е добре залесен, гора от афинис и много явански мъх.