• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.09.2020 20:08

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Най-малкото рибе - Paedocypris

Започната от kraltchev, 31.01.2006 08:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

31.01.2006 08:08 Last Edit: 16.12.2013 16:04 by Desmoria
Рода  Paedocypris е наскоро открит  (2006 год.) род циприниди (шаранови) с два вида които са най-малките гръбначни животни.  Местообитание - югоизточна Азия, в изчезващи торфени блата. Първата част от името на рода (Paedo-) идва от факта че възрастните риби запазват някой белези характерни за ларвите.

P. progenetica обитава Суматра и Бинтан в Индонезия, а П. мицромегетхес - Саравак.  Женските на първият вид достигат само 7.9 мм. и са най-малките риби и гръбначни животни, по-малки от австралийските подобни на попчета риби с размер 8 мм и един друг вид шаранови от Бурма (Danionella) които достигат 12 мм. Вторият вид - P. micromegethes - достига до 8.8 мм.

Danionella:
Ларвалните характеристики които се запазват във възрастните риби не са нещо уникално и се срещат и при други риби - най-простия пример е запазването на прозрачността на тялото.  Подобни характеристики се срещат и в по-висши животни - вълци които са игриви и добродушни или прасета които имат разпределение на мазнините характерно за малки прасенца.

Снимки на местообитанието на Paedocypris в Саравак.  Присъстват редките Cryptocoryne pallindervia.  Водата е особено тъмна от танини и не поддържа развитие на комари поради високата киселинност:Миниатюризацията се смята за реакция към условията на средата - нуждата да се преживее в малките торфени блата.  Тези блата се различават от влажните тропически водни басейни - имат дъно с различен профил и са просто казано наводнени гори.  Имат дебели слоеве торфоподобен субстрат който действа като гигантска гъба която задържа вода в подземни празнини. През влажния сезон водното ниво се издига и блатото изглежда като типично блато но водата е много тъмно оцветена поради танините и хуминовите киселини натрупани в неиа при престоиа в подземните празнини.  През сухия сезон водата спада и оставя нещо подобно на суха горска почва.  Под повърхностния сух слой се запазват локви и дори малки езерца и някой от тях дори остават открити.  В тях живеят различни организми в очакване на влажния сезон.

Водата е силно кисела - рН е 3-4. и микроби и планктон не могат да живеят в нея както е нормално за речните системи.  Има малко безгръбначни животни които могат да служат за храна на рибите в тези води.  Може би тази липса на храна е една от причините за миниатюрния размер на тези риби.  Също така ниската концентрация на минерали в тези торфени блата означава че има малко калций и магнезий които могат да се използват за изграждане на скелет.

Познатите шаранови риби от рода Boraras са също така с малък размер и са добре познати поради красивото си оцветяване и сравнително лесното отглеждане и размножаване:


Те имат общия вид на възрастен организъм но някой характеристики липсват - нямат странична линия и имат редуциран брой люспи там където е страничната линия. Още по-малките риби от рода Danionella дори имат опростен скелет, силно редуцирано оцветяване и нямат люспи.

Тенденцията към миниатюризация изглежда да е стигнала най-екстремната си проява в рода Paedocypris.  Характерно е че възрастните риби запазват кожна гънка разположена близо до основата на опашката. Тялото е прозрачо и мозъкът не е защитен в предната част - тоест е отчасти открит.  Много хрущяли и кости в черепа липсват и същото важи за някои лъчи в гръбната и опашната перки.

Интересно е че въпреки тези опростявания в морфологията рибите имат уникална сложна тазова конструкция с хипертрофирани и силно специализирани мускули.  Смята се че това подпомага размножаването тъй като аналните перки могат да се използват за обгръщане на жертви или на сексуалния партньор. Смята се че може би има и функция да намества хайвера в субстрата.  Но точното поведение по време на размножение още не е описано. Рибите са много незни и умират бързо ако се извадят от водата.  Поради адаптацията към вода с рН=3-4 е вероятно тези риби да не са много популярни сред акваристите.


http://budak.blogs.com/the_annotated_budak/2006/01/paedocypris_pro.html

Изследването на тези риби в природата е трудно поради бързо изчезващите торфени блата в този район. Много от блатата които са били наблюдавани първоначално вече не съществуват.  Огромното биологично разнообразие на тези блата беше открито в последните десетилетия и бързо изчезва в забрава.  Тези торфени блата често са превръщани в плантаций за палми и скариди и малък брои от оставащите блата са обявени за резервати.  Последните новини от Малайзия са че в полуостровната част на страната е останало само едно доказано място в което се открива рода Paedocypris.

--Николай

Живко

Ники ти ме кефиш. :P  :bow
кога ти остава време за всичко това бе човек. :roll:
Никой не се е родил научен.

killiman

Тая рибка може да е малка, но отглеждането и в изкуствени условия ще е голямо предизвикателство. Точно като за мен. Обичам такива рибета! :wink:

Daniel

Само незнам как ще ги виждаш в аквариума :) а и при смяна на водата сигуроно 20% от тях ще са в кенефа :roll: