• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 14:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

въпроси за сера CO2 Старт

Започната от KSI, 04.09.2008 13:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KSI

Може да ви звучи тъпо, но не разбирам как работи. Поставих таблетката в реактора(ако реактор се нарича пластмасовата кутийка с 2те вендузки и дупки отдолу). И таблетката се разтвори за 2-3 минути! А пише "Всяка таблетка освобождава за няколко часа около 100мл СО2 във водата." Не се ли получава пренасищане? Не е ли опасно за рибите? И на упътването пише, че една таблетка стига за 8 часа. Как тогава 20 таблетки стигат за 2,5 месеца? Не трябва ли да се подава равномерно СО2?! И не мога ли да пусна таблетката директно на груда да си се разтваря, а трябва да я слагам в пластмасовата кутийка...реактора де. А този реактор къде точно се слага в аквариума - високо, ниско? И защо няма инструкция на български?

stefan_doc

04.09.2008 13:32 #1 Last Edit: 04.09.2008 14:27 by stefan_doc
Ползвах същият продукт. Газът от таблетката се събира в пласмасовия колектор над нея и после чрез дифузия БАВНО се разтваря във водата. /нали не си забравил да сложиш тапичката?/ Ако се сложи таблетката на грунда газът ще излети към повърхността и във водата няма да остане нищо.
Слага се на височина 0.5 мм. под нивото на водата или на нивото, но тапата да стърчи над водата. Според мен стига само за един ден - зависи от движението на водата около филтъра. Не се получава пренасищане. В таблетките, обаче, освен СО2 има и микроелементи и ако почниш да пускаш всеки ден плъзват водорасли. Определено газът не се подава равномерно по този  начин.

KSI

Ааа, значи погрешно съм топнала всичко във водата :-[ Как да я сложа височина 0.5 мм. под нивото на водата като над аквариумът има капак? А тапичката отгоре маха ли се въобще?

stefan_doc

04.09.2008 14:26 #3 Last Edit: 04.09.2008 16:50 by stefan_doc
Значи като се пусне таблетката, тя отделя газ който се събера в колектора. Този газ се чака постепенно да се резорбира във водата. Но при чистене на аквариума понякога се събира въздух. Затова аз, точно преди да пусна таблетката, ако има още въздух в колектора махам тапичката да излезе и после пак я слагам плътно за да се събере новия газ.
Под нивото на водата се има предвид горният ръб да е 0.5 под нивото!

jommy

Няма проблем според мен всичко да е под нивото на водата. На мен лично от тази система обаче по самия реактор, ако може да се нарече така, както и по теста за СО2 се образува едно лигаво бяло като власинки.

Пренасищане няма как да получиш, дори и да слагаш двойна на предписаната доза.

stefan_doc

04.09.2008 16:52 #5 Last Edit: 04.09.2008 16:54 by stefan_doc
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,13026.0.html
Виж тук как е поставен. Макар че на този долното капаче е сложено на обратно... :-(

jommy

Цитат на: stefan_doc - 04.09.2008 16:52
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,13026.0.html
Виж тук как е поставен. Макар че на този долното капаче е сложено на обратно... :-(

:) Нарочно го сложих така. Като пусна таблетка и запушвам отвора отгоре. Сложих го така за да не падат остатъците от таблетката към средата на аквариума. Иначе капачето отдолу трябва да е поставено точно обратно на снимката за да може при разтварянето на таблетката газта да отива на горе където се получава като "контейнер".

KSI

Благодаря ви много, ориентирах се.

SERA

Здравей,

На част от въпросите ти вече са отговорили, но все пак искам да кажа и своето мнение:


ЦитатИ защо няма инструкция на български?

За инструкцията на български сме виновни ние, за което се извинявам. Ще проверим случая и ще добавим инструкцията на български език. Моля, пиши от кой магазин си купила реактора.

Цитат(ако реактор се нарича пластмасовата кутийка с 2те вендузки и дупки отдолу)

Да, реактора е пласмасовата кутийка. Нарича се така защото в него протича реакцията при разтваряне на въглеродния диоксид във водата.

ЦитатНе се ли получава пренасищане? Не е ли опасно за рибите?

Таблетката освобождава СО2 за няколко минути, но се разтваря за няколко часа.

ЦитатИ на упътването пише, че една таблетка стига за 8 часа. Как тогава 20 таблетки стигат за 2,5 месеца?

Това за осемте часа не го виждам в упътването.

Всяка таблетка освобождава 100 мл. СО2. Данните за дозировката са примерни. Подаването на СО2 зависи както от големината на аквариума, така и от броя и вида на растенията. За размера на аквариума лесно може да се сметне, а за броя и вида на растенията трябва да прецениш опитно. Виж какви видове растения имаш и коит от тях изискват повече СО2 ( на вече това са растения с червен цвят на листата, "почвопокривните" растения и др. ). Според броя и изискванията на растенията които имаш определи повече или по-малко СО2 трябва да добавяш ( от препоръчаната доза според обема на аквариума ). 20 таблетки за 2.5 месеца в общия случай са достатъчни за аквариум около 45 л.

ЦитатА този реактор къде точно се слага в аквариума - високо, ниско?

О.5 см от водната повърхност е ориентировъчно. и може да варира по надолу или до повърхността. Все пак около 0.5 см. е най удобно при слагане на таблетка и махане на излишния въздух. След няколко часа СО2 се разтваря, но в реактора остава малко количество въздух, което е желателно да махаш преди всяка нова таблетка ( чрез силиконовата запушалка )

ЦитатВ таблетките, обаче, освен СО2 има и микроелементи и ако почниш да пускаш всеки ден плъзват водорасли.

Едва ли само от наличието на микроелементите в СО2 плъзват водораслите. В таблетките не се съдържат нитрати и фосфати, които са една от главните причини за появата на водорасли. По скоро водораслите тръгват от промяната в параметрите и съвпадането им с изискванията на водораслите. Например в комбинация с повече светлина и "претоварен аквариум" ( много рибки в малък обем, малко водорасли, недостатъчна смана на водата или смяна без сифониране на дъното ).

Поздрави
Сера






KSI

Цитат на: SERA - 04.09.2008 18:48
Моля, пиши от кой магазин си купила реактора.

С удоволствие. Защото се ядосах и на нещо друго, което не написах, защото няма отношение към въпросите ми за реакторчето. Направих поръчката към този магазин. Получих таблетките с CO2 разпечатани и с изумление установих, че една таблетка липсваше. Предполагам са виновни от магазина, а не куриера. Не зная дали ще им звънна да им се скарам, но след като вие като техни доставчици на продуктите на сера(ако правилно съм се ориентирала) си контактувате с тях не е зле да знаете в какъв вид се получават от крайният клиент(надявам се аз да съм единствено изключение).
Цитат на: SERA - 04.09.2008 18:48

Това за осемте часа не го виждам в упътването.

The constant water action from the filter ensures up to to an 8-hour supply of CO2, and a well-dispersed supply of nutrients to the plants.

Имам и един май последен въпрос. Как се слага таблетката? Взима се долната част, пуска се таблетката и се връща в аквариума или се вади целият реактор и тогава се слага? Подозирам, че въпросите са ми изключително тъпи, но няма инструкция на български  :-P

zoomaniak

Цитатнадявам се аз да съм единствено изключение

За сега сте - утре ще видя какво точно е станало и ще ви звънна.
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

stefan_doc

Таблетката се хваща с два пръста и се пуска в реактора, който си е в аквариума, през горния му отвор /таблетката се държи изправена и точно влиза в отвора/.

KSI


SERA

ЦитатКак се слага таблетката? Взима се долната част, пуска се таблетката и се връща в аквариума или се вади целият реактор и тогава се слага?

Реактора не се вади от водата или отваря. Виж снимката

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaVWweA9.jpg&hash=5dba8064627fd8aa99112248f8f2beb3d5f89fb5

KSI

Цитат на: SERA - 05.09.2008 12:41
Реактора не се вади от водата или отваря. Виж снимката

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaVWweA9.jpg&hash=5dba8064627fd8aa99112248f8f2beb3d5f89fb5

То било просто и ясно, явно съм супер разсеяна. Благодаря.