• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за Sera med Flagellol

Започната от DPI, 25.12.2014 18:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DPI

Въпросът ми е следния:
В оригиналната листовка пише, че лечението е от 3-7 дни. Такова нещо не пише в българското упътване. То това добре, но как се третира точно тези 3-7 дни? Сменя ли се вода при сипване на нова доза от лекарството?

Възможна ли е комбинация със Сера бактопур директ? В книжката на Сера Здрави аквариумни рибки стр. 12 са дадени и двата препарата, но в следващите страници на същата книжка този въпрос не се коментира.


П.П. Честита Коледа!

SERA

Здравей,
Съжалявам за закъснелия отговор. Дано лечението е протекло успешно.

При бъдещи третирания моля имай в предвид, че се препоръчва първо да се постави точна диагноза и после да се лекува, тъй като едновременото или последователно лечение с няколко препарата и съптстващия го стрес изтощават имунната система на рибите.

Въпреки, че до сега няма информация за проблем при комбиниране на различни лекарства SERA изрично предупреждават да не се смесват различни препарти.

Лечнието с Flagelol продължава 3 до 7 дни в зависимост от степента на заболяването. Не е нужно допълнително добавяне от прапарата по време на лечение (важи само за препаратите от Me Professonal серията). Смяна на 80% от водата се препоръчва след лечение, тъй като разтворителя на лекарството е храниталена среда за някой бактерии и може да предизвика бум на тези бактерии (става дума за безопасни бактерии налични във всеки аквариум). По тази причина в упътването пише, че трябва да се смени 80% от водата, ако по време на лечението водата в аквариума стане мътно бяла.

Поздрави
Тодор Христов