• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 00:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морския аквариум на Pukanka

Започната от Pukanka, 18.12.2014 20:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pukanka

18.12.2014 20:02 Last Edit: 18.02.2015 19:23 by Стоян Михов

състояние към 18.02.2015г.

Възраст: Стартиран на 20.12.2014

Размери и обем: 130 литра

Осветление:  LED лампи - Daylight с бяла дневна светлина и Аctinic Bue със светлина в синия сектор (12 x 2 W white, 6 x 2 W actinic blue). Пускам ги по 10 часа на ден.

Температура на водата: 25 градуса

Показатели на водата: калции- 450, КН-10, нитрати-25, фосфати-0.03, PH-8.2, магнезии-1500

Поддържане на Са, кН, Mg: За момента нямам недостиг

Активен въглен: В реактор на Тропик марин , половината с активен въглен, половината с фосфат ремувър

Сол и смени на водата: Сол на Сера, соленост 1.025 , смяна на водата веднъж седмично по 10 %

Механична филтрация: дунапрен

Пясък и камъни: 10 кг. пясък и 15 кг. камъни

Хранене и оцветяване на корали: храна на Тропик марин -зоотоник

Хранене на рибите: всеки ден с люспи

Контрол на нитрати и фосфати: фосфат ремувър в реактор

Циркулация на водата: 700 литра на час

Стерилизация на водата: не

Скимер: Aqua Medic Turboflotor blue 500

Съмп: 4 отдела

Обитатели: два клоуна, един малък танг, пясъчна звезда, риба кучка , червена звезда, охлюви, 2 скариди , LPS и SPS .

Снимки:


*******
Вчера си купих аквариум sera marin Biotop LED Cube 130.........Абсолютно начинаеща в морска акваристика, тоест това ми е първия морски аквариум. Книжката на Сера която е към аквариума за морски аквариуми я изчетох три пъти, много е интересна, но така и не разбрах последователността за стартиране на аквариума от слагането му в къщи до пускането на рибите. Интересува ме последователността на всяко едно нещо, ако може разбираемо обяснено като за новак какво трябва да правя стъпка по стъпка и интервалите от време между всяка стъпка. Освен аквариума имам рифова сол на Сера, препаратите от комплекта и система за обратна осмоза. Ама откъде да я почвам и как , обърках се от много четене на форуми .  :buff: Не ме нападайте, ами помагайте, желание имам огромно, значи ще успея, а и да сгреша нещо това е неизбежно при новаците, но с ваша помощ трябва да сведа грешките до минимум.

Стоян Михов

Здравей, добре дошла във Форума. Мисля, че ще успеем да ти помогнем, но ще е по-добре да преместим темата ти в морския раздел (разбира се ако и колегата SERA няма против) , където ще има по-голям шанс да я видят и коментират колеги с опит в морската акваристика.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Добре, както прецениш.  @}->--  Забравих да добява, а сигурно ще е необходимо че ще слагам в аквариума в бъдеще два клоуна и искам да създам за тях и едно малко рифче с меки корали.

vesko_aa

18.12.2014 21:11 #3 Last Edit: 18.12.2014 21:35 by Caxapa
Добре,дошъл в морската акваристика и само успехи за напред.Как се стартира морски аквариум е много обширна тема даже. Стояне,   добре би било    да направим такава в морския раздел за да могат хората да се ориентират още преди да пристъпят към покупката на морски аквариум само с инструкция за експлоатация. Моля те напиши какво пише в тази книжка.

Pukanka

Ох, книжката е 58 страници. Обхванато е от всичко по малко. Видове морски риби, корали. Има три предложения за биотоп, от които аз си избрах Биотоп Клоун-Анемония,може и жълтоопашат дамсел, меки корали, скарида чистач, морски таралеж, колониални анемонии, карпен анемонии, гъбовидни анемонии, меки корали и около 15 килограма живи камъни за рифа. Не е спомената оная рошавата анемония / не й знам името / дето клоуна я обича много, но искам и такава в бъдеще като го докарам до там.
По натам в книжката продължава с описание на аквариума техническо.  Следва температура на водата - 25 градуса и реклами на нагреватели. После е описано какво прави скимера , после филтърния материал и филтърната гъба и UV лампата. Следват препоръки да се купи система за обратна осмоза и как да разтворим солта в някакъв съд. С какво да мерим солеността и колко трябва да е тя. После прескачат на пясъка по дъното, без да се обяснява водата от бидона и осмозата какво стана . Препоръчват едър коралов пясък. Следва малко инфо за живите камъни, но не пише как се обработват и кога и как се внасят. После говорят за някаква "узряла" солена вода и пълнене на аквариума с водата, но това след живите камъни. Незнам какво е узряла и те преди това не обясняват. Следва препоръки за препарати за подпомагане на растежа на водораслите и че като видя ракообразни копеподи и изоподи с лупа, не че знам какво представляват, две седмици след това можело да се пускат рибите. Следва препоръки за разни храни според животните, видове тестове които се правят ежеседмично на водата , по чести болести по морските риби и лечението им. Това е общо взето.

SERA

Здравейте,
По "узряла" вода се има в предвид вода с добавена според указанието морска сол и престояла при постояно аериране 24 часа.

Справочника на англлийски език може да видите от тук http://www.sera.de/en/sera-service/guides.html#category_2.

Не можах да намеря окончателната версия, но на този линк http://sera-1.hit.bg/sera_guide_marine_aquariums_BG.pdf може да видите една работна версия. Промените след това са главно грамтически.

Успех
Тодор Христов

борислав

Здравей и аз съм със същото недоразумение на сера Скимера при мен не работеше коректно и го смених с друг външен Осветлението също го смених с лед защото с това на сера не става дигаше ми градус лятото Възвратната помпа също я смених с по силна защото тази на сера с течение на времето си отслабна осезателно В момента си правя нова система предполагам че началото на февруари ще я стартирам и понеже ще е с нов грунд стария ми е излишен Ако искаш мога да ти го подаря Той е коралов пясък и е на около две години с много живот в него На задното стъкло махнах фолиото на предпоследното отделение и сложих от вън лед лента за рефюджийм Ако искаш ми звънни на 0889929896 Боби или ако имаш път към Несебър ела да погледнеш моя Във Варна ако отидеш в магазина на дискус и потърсиш Веско доста ще ти помогне Ще имам и пулсираща ксения за подаряване ако искаш мога да дам

Pukanka

Благодаря ти Боби.Ще ти звънна. Ако имаш скайп може и от там да ти досаждам. Толкоз въпроси са ми неясни в момента, понякога имам да питам елементарни неща, но няма към кого да се обърна. Моя скайп е kretos-skype . Помпата и при мене работи слабичко , вече го напълних със солена и осмозирана вода и наблюдавам.

Стоян Михов

Pukanka, кажи какво има като оборудване самият аквариум (какво съдържа комплекта ти) и какво имаш отделно, освен солта и обратната осмоза. Всички собственици на Сера Биотоп 130 аквариуми минават през едни и същи стъпки, борислав ги е описал доста точно и обикновено завършват с нов аквариум. За съжаление много са хората, които първо купуват аквариума и после питат, в България вече има доста фирми, които правят много по-добри (и по-евтини) аквариуми от фабричните такива на големите западни фирми.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Ето това е аквариума и има описание какво съдържа. https://www.sera.de/bg/produkti/in_category/akvariumi-komplekti-4638/product/sera-marin-biotop-led-cube-130.html

Освен солта и осмозата нямам нищо друго засега, но ще се оборудвам с каквото е необходимо.

Сега след като солта е узряла предполагам  следва слагане на жив пясък . Права ли съм ? И колко време след това мога да сложа живи камъни ? Откъде да купя качествени такива ? Във Варна само на едно място видях такива и те не изглеждаха много живи. В аквариумите в магазина камъните си бяха направо мъртви и на тях имаше само по едно-две меки корали, нищо друго. Откъде ще ми препоръчате да си купя хубави живи камъни и могат ли те да се изпращат с куриер ?


asito

Аз не съм по морските аквариуми,но бих те посъветвал да отидеш в бившия магазин Дискус-до медицинския университет.Aqualine сега са собственици.Виждал съм там хубави морски аквариуми,занимават се с внос,а и ще ти обяснят какво да правиш.
Иначе адмирации за морския аквариум :) Но много предварително четене се иска преди старт на такъв :)

Pukanka

Точно там бях и съм много разочарована.  Отношението на продавача там  е ужасно. За три години три пъти съм влизала там покрай сладководните ни аквариуми и като ги питаш нещо винаги почват да се карат , аха още малко ще те набият дето питаш. Заради отношението им никога не сме купували нищо от тях.Периодично ги посещаваме но винаги е едно и също. Знам че Веско е модератор тук и може да предизвикам негативни реакции, но това е положението. Незнам той ли стои в магазина или има работник, но дано от критиката ми си вземат поука. Веско, не се обиждай от критиката ми, като чета мненията ти тука се съмнявам ти да си ни обслужвал, но искам да знаеш че бяхме с 3 бона в магазина ти, готови да пазарим стабилно, но в края на краищата и 5 лева не успяхме да оставим.
Днес тук във форума четох хубави неща за Мишо калкана и му звъннахме. Определено той ще е човека от който ще вземем всичко което ни трябва. Има постоянен внос, богат асортимент , любезен е дори по телефона и не пести обяснения към начинаещи.   

Стоян Михов

Радвам се, че си успяла да се свържеш с някой, който може професионално да ти обясни (и достави) нещата. Винаги съм казвал, че е най-добре да слушаш само един човек, инак тук имаме много примери на "Много баби, хилаво дете", ако мога така да се изразя, всеки има някакво мение и във форума е свободен да го изразява. Така се получават често привидно противоречащи си мнения и начинаещия не може да разбере на кого да вярва и понякога се получават доста разочароващи лутания. И Мишо и Веско имат предостатъчно опит и могат професионално да помогнат. Успех и пиши като има новини.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Ще ви държа в течение как се развива аквариума. Ще почна да качвам и снимки.

vesko_aa

Здравей, вероятно отношението към теб в магазина, за което говориш, е с дата преди септември тази година, когато ние го поехме. До тогава това беше магазин на Дискус. За тяхния начин на работа не искам да говоря - тяхна работа си е дали и как обслужват клиентите си. За нас обаче е важно да се направи това разграничение, защото дори магазина да е на едно и също място, вярвам че се управлява по коренно различен начин и предлаганата в магазина стока е доста разнообразна - надяваме се да отговаря на всеки вкус. Ако искаш да дадеш опиташ отново в новия стар магазин, просто заповядай. Определено няма да съжаляваш. :)

Similar topics (5)

26812

Публикации: 66
Прегледи: 28669

55308

Публикации: 72
Прегледи: 30513

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17777

8510

Публикации: 15
Прегледи: 18004

48007

Публикации: 10
Прегледи: 4523