• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 21:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Sera Costapur

Започната от new-fish, 24.10.2006 14:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

new-fish

Искам да попитам, след колко дълга пауза може да се повтори лечението на Их със Сера Костапур. Спазих всички инструкции, но по някаква причина заболяването не се повлия. За момента става дума само за единични точици. Но ми се иска да ги премахна преди да е избухнала епидемия  :roll:
Та, след колко време (след приключване на първия курс на ле4ение) мога да повторя третирането с Костапур?

Trobata

Защо не продължиш кърса на лечение с още няколко дни. И след това започнеш да сменяш по малка част от водата всеки ден.

nixanbal

Малко личен опит:
Рибоците ми преди месеци се бяха разболяли от това. Взех си костапур и започнах да ги лекувам с него. Предписанията обаче хич не са ми били особен критерии за това как трябва да протече лечението. Слагах по доста повече от препарата и продължих лечението докато не се излекуваха всички и напълно.


Много съм доволен от лекарстовто!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

SERA

Цитат на: "new-fish"Искам да попитам, след колко дълга пауза може да се повтори лечението на Их със Сера Костапур. Спазих всички инструкции, но по някаква причина заболяването не се повлия. За момента става дума само за единични точици. Но ми се иска да ги премахна преди да е избухнала епидемия  :roll:
Та, след колко време (след приключване на първия курс на ле4ение) мога да повторя третирането с Костапур?

Активното вещество на Sera Costapur  е багрило което се разпада от светлината и за това се препоръчва добавянето му на 5 и 7 ден. Ако симптомите на болестта продължат може веднага да повториш лечението, като е много важно да концентрацията на лекарството да не пада под оказаната в упътването за употреба. Внимание! При продължителна употреба или добавяне на по голямо от указаното количество Sera Costapur  може да забави растежа или да увреди, някой по чувствителни растения. Nixabal  ти препоръчва да увеличиш дозировката, но той отглежда цихлиди. Предполагам че в аквариума си има само издръжливи и непретенциозни растения. Ако отглеждаш  по капризни растения се придържай към дозировката и след приключване на лечението използвай активен въглен Sera или третирай със Sera toxivec. Разбира се ако рибките са ти са редки или държиш да ги спасиш ти препоръчвам да използваш sera med Professional Protazol. Sera  гарантира 100 % успеваемост на лечението при третиране с този препарат. За повече информация виж http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=5024

Надявам се, че ще ти е полезна и следната информация:

Поради зачестилите оплаквания от клиенти за появата на паразити с повишена устойчивост Sera дава някой препоръки при борбата с Ichthyophthirius . Все още не е научно потвърдено че някой щамове паразити са добили резистентност към активните съставки на лекарствата, но тази възможност не бива да се изключва . За това препоръчваме комбинация от препарати предлагани на пазара .
Някой промени в средата на живот влияят върху борбата с Ichthyophthirius .

Дозировката на препаратите е указана в упътването за употреба на български език приложено в опаковката .

Sera Costapur
Активните съставки на препарата са малахитово зелено и формалин . Тази комбинация е доказано ефективна . Препоръчва се да се добавя дневната доза в продължение на пет дни . Преди всяко добавяне на препарат се препоръчва смяна на до 30 % от водата .

Sera Costapur + Sera ectopur
Промени в осмотичното налягане не се толерират от паразита, а рибките са устойчиви / в нормални граници / . За това първо добавете двойна доза Sera ectopur и след това добавете Sera costapur както е указано по горе .

Промени в средата
Както вече споменахме някой промени в осмотичното налягане влияят отрицателно на паразитите . Препоръчва се да пуснете рибката в съд с прясна вода, преди да я сложите в карантинния аквариум за лечение .
Повишаване на температурата с няколко градуса / в зависимост от вида на рибките / ускорява жизненият цикъл на паразита и спомага за по бързия контакт с лекарството .

Някой грешки и фактори които влияят върху лечението
- Светлината спомага за разпад на малахитовото зелено . За това осветлението трябва да се изключи по време на лечението .
- Нерегулярно и недостатъчно дозиране
- Грешно изчисляване на обема на аквариума
- Твърдостта gH , pH и органични субстанции / вкл. хуминови киселини / влияят върху ефективността на малахитовото зелено . Аквариума в който се провежда лечението трябва да е максимално чист и използваните прибори да се дезинфекцирват . При pH по голямо от 7.8 дозата Sera costapur трябва да се увеличи един път и половина .

Повече информация за болестите по декоративните рибки може да получите от Sera справочника " Как да пазим декоративните си рибки здрави " . Там има и таблица с болестите, как изглежда и под какво увеличение може да наблюдавате паразита, симптоми на болестта, лечение и профилактика . Информацията е подкрепена с много снимки . Справочника може да намерите в зоомагазините които предлагат продукти Sera

Успех! fishsmile

sandan

Цитат на: "nixanbal"Малко личен опит:
Рибоците ми преди месеци се бяха разболяли от това. Взех си костапур и започнах да ги лекувам с него. Предписанията обаче хич не са ми били особен критерии за това как трябва да протече лечението. Слагах по доста повече от препарата и продължих лечението докато не се излекуваха всички и напълно.


Много съм доволен от лекарстовто!
Аз също съм много доволен от лекарството,но предозирането не се понася добре от някои по-нежни рибки като например Неоновите рибки.

nixanbal

То това неоните рибки ли са? :D

Аз лекувах цихлиди-новодомци..
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

new-fish

Благодаря на всички за съветите  :bow  . Ще направя още един курс на лечение. Само искам да уточня: в указанието пише да се слага от лекарството на първия и третия ден, а ако е по-тежък случай - и на петия и седмия. Такава е схемата, нали? :?:

SERA

Цитат на: "new-fish"Благодаря на всички за съветите  :bow  . Ще направя още един курс на лечение. Само искам да уточня: в указанието пише да се слага от лекарството на първия и третия ден, а ако е по-тежък случай - и на петия и седмия. Такава е схемата, нали? :?:

Точно така. Ако аквариума ти е с по твърда вода може малко да повишиш дозата. Важно е концентрацията на лекарството да не намалява. За това не забравяй да добавяш лекарството не по късно от 3, 5, 7 ден и намали осветлението.