• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Sera baktopur & Costapur въпрос??

Започната от valevbg, 03.02.2007 11:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

valevbg

Рибките ми имаха бели петънца по кожата и много се търкаха в камъните и ми препоръчаха да им взема сера костапур, но май не им помогна следвах упътването но май няма полза продължаваха да се чешат.
Казаха ми да си купя и сера бактопур, което е изцяло за всички паразити, но рибките продължават да се чешат.Вярно, където имаха бели петънца изчезнаха, но сега незнам да продължавам ли да им давам лекарство или сега се чешат от изчезването на паразитите.Вече 5 ден им давам от двата вида лекарство това пречи ли им? Страх ме е да не им направя нещо. Дайте съвет какво да правя? Мерси!

SERA

Цитат на: valevbg - 03.02.2007 11:27
Рибките ми имаха бели петънца по кожата и много се търкаха в камъните и ми препоръчаха да им взема сера костапур, но май не им помогна следвах упътването но май няма полза продължаваха да се чешат.
Казаха ми да си купя и сера бактопур, което е изцяло за всички паразити, но рибките продължават да се чешат.

Здравей,

Като за начало трябва да си сигурен дали става дума точно за тази болест. Кой ти препоръча да използваш тези лекарства? Дори и опитен акварист не може със сигурност да ти каже каква е болеста без да е видял рибките. При Icthyophthirius multifiliis рибките сякаш са посипани с грис. Първоначално тези бели точки се виждат само на отделни места по кожата и перките, а в по късен стадий обхващат цялото тяло. Ако точките са по дребни може би става дума за Оодиниум.
Потърси в зоомагазините безплатния Сера справочник "Как да пазим декоративните си рибки здрави" в началото има таблица в която има показани снимки и симпромите на най често срещаните болести, а после е указано на коя страница да отвориш за повече информация и лечение.
За Icthyophthirius нама да ти помогне Сера бактопур, то е за бактериални заболявания. Лекарството на Сера с широк спектър на действие се нарича Омнипур. Aко болеста е Icthyophthirius е трябвало да използваш комбинацията от Сера ектопур + Костапур или новото лекарство на Сера http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=5024.0. Не е лошо да се съобразиш и с препоръките тук
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=3258.0 Трябва стриктно да спазваш упътването за употреба и да не бързаш да купуваш всяко лекарство което ти препоръчат.

ЦитатВярно, където имаха бели петънца изчезнаха, но сега незнам да продължавам ли да им давам лекарство или сега се чешат от изчезването на паразитите.Вече 5 ден им давам от двата вида лекарство това пречи ли им? Страх ме е да не им направя нещо. Дайте съвет какво да правя? Мерси

Спри да добавяш Сера Бактопур. След като петната вече са изчезнали значи има напредък и трябва да продължиш лечението с Костапур. Пак повтарям трябва да се спазват инструкциите за употреба, защото ако не спазиш част от процедурата концентрацията на лекарството може да падне и паразита да продължи да се развива. Ако превишиш концентрацията това може да навреди на по нежните рибки и растения.

Успех!

mery_games

Здравейте,
Моите рибоци също заболяха от Ихтиофтириус и ми препоръчаха Sera Costapur. Утре е седмия ден от лечението и трябва да слагам последната доза. Работата е там, че не са се излекували и сега незнам какво да правя:( Ако някой се е сблъсквал с този проблем нека да пише.

SERA

Цитат на: mery_games - 01.04.2007 13:14
Здравейте,
Моите рибоци също заболяха от Ихтиофтириус и ми препоръчаха Sera Costapur. Утре е седмия ден от лечението и трябва да слагам последната доза. Работата е там, че не са се излекували и сега незнам какво да правя:( Ако някой се е сблъсквал с този проблем нека да пише.

Здравей,

Активното вещество на Sera Costapur  е багрило което се разпада от светлината и за това се препоръчва добавянето му на 5 и 7 ден. Ако симптомите на болестта продължат може веднага да повториш лечението, като е много важно концентрацията на лекарството да не пада под оказаната в упътването за употреба. Внимание! При продължителна употреба или добавяне на по голямо от указаното количество Sera Costapur  може да забави растежа или да увреди, някой по чувствителни растения. Ако отглеждаш  по капризни растения се придържай към дозировката и след приключване на лечението използвай активен въглен Sera или третирай със Sera toxivec.
Разбира се ако рибките са ти са редки или държиш да ги спасиш ти препоръчвам да използваш sera med Professional Protazol. Sera  гарантира 100 % успеваемост на лечението при третиране с този препарат. За повече информация виж Protazol

Надявам се, че ще ти е полезна и следната информация:

Поради зачестилите оплаквания от клиенти за появата на паразити с повишена устойчивост Sera дава някой препоръки при борбата с Ichthyophthirius. Все още не е научно потвърдено че някой щамове паразити са добили резистентност към активните съставки на лекарствата, но тази възможност не бива да се изключва. За това препоръчваме комбинация от препарати предлагани на пазара.

Някой промени в средата на живот влияят върху борбата с Ichthyophthirius.

Дозировката на препаратите е указана в упътването за употреба на български език приложено в опаковката.

Sera Costapur
Активните съставки на препарата са малахитово зелено и формалин . Тази комбинация е доказано ефективна . Препоръчва се да се добавя дневната доза в продължение на пет дни. Преди всяко добавяне на препарат се препоръчва смяна на до 30 % от водата.

Sera Costapur + Sera ectopur
Промени в осмотичното налягане не се толерират от паразита, а рибките са устойчиви / в нормални граници /. За това първо добавете двойна доза Sera ectopur и след това добавете Sera costapur както е указано по горе.

Промени в средата:
Както вече споменахме някой промени в осмотичното налягане влияят отрицателно на паразитите. Препоръчва се да пуснете рибката в съд с прясна вода, преди да я сложите в карантинния аквариум за лечение.
Повишаване на температурата с няколко градуса / в зависимост от вида на рибките / ускорява жизненият цикъл на паразита и спомага за по бързия контакт с лекарството.

Някой грешки и фактори които влияят върху лечението:
- Светлината спомага за разпад на малахитовото зелено . За това осветлението трябва да се изключи по време на лечението .
- Нерегулярно и недостатъчно дозиране
- Грешно изчисляване на обема на аквариума
- Твърдостта gH , pH и органични субстанции / вкл. хуминови киселини / влияят върху ефективността на малахитовото зелено . Аквариума в който се провежда лечението трябва да е максимално чист и използваните прибори да се дезинфекцирват. При pH по голямо от 7.8 дозата Sera costapur трябва да се увеличи един път и половина.

Повече информация за болестите по декоративните рибки може да получите от Sera справочника " Как да пазим декоративните си рибки здрави ". Там има и таблица с болестите, как изглежда и под какво увеличение може да наблюдавате паразита, симптоми на болестта, лечение и профилактика. Информацията е подкрепена с много снимки. Справочника може да намерите в зоомагазините които предлагат продукти Sera

Успех!

mery_games

Благодаря ви много за инфото. Спазих всичките оказания от опътването, но рибките, които бяха най-заразени се споминаха :(

idaet1990

Гледам, че темата е доста стара, но искам да попитам дали мога да използвам baktopur и Costapur F едновременно?


Изпратено от моят F3211 с помощта на Tapatalk


SERA

08.11.2017 17:51 #6 Last Edit: 09.11.2017 01:25 by SERA
Здравей,
Извинявай за късния отговор.
Обикновенно от съображения за сигурност и тъй като не са правени тестове за съвместимост фирмите пишат в инструкциите да не се смесват препаратите.
Въпреки това подобна комбинация (срещу бактериални заболявания и паразити) се продава под името  sera Omnipur.
Неофицялно мога да споделя опит за успешно лечение при комбиниране на двата препарата. При упорити случаи + отделно лечение със sera bactopur direct.

Поздрави
Тодор Христов

Dany_B

Имам гниене на плавниците на червени фантоми и бети искам да правя концентрат и бани, защото нямам голям съд в който да ги отделя, та въпроса ми е колко капки течен Baktopur трябва да сипя на 1 литър вода и за колко време да стоят във лекарството

SERA

Цитат на: Dany_B - 14.01.2019 18:36
Имам гниене на плавниците на червени фантоми и бети искам да правя концентрат и бани, защото нямам голям съд в който да ги отделя, та въпроса ми е колко капки течен Baktopur трябва да сипя на 1 литър вода и за колко време да стоят във лекарството

Здравейте,
Ако става дума за течния препарат Бактопур, то при него няма дозировка за концентрирана баня дадена от производителя.
Бактопур директ (който е на таблетки) може да се позва по този начин, като там дозировката е:
една таблетка Sera baktopur direct в два литра вода за 30 мин.
За Бактпур, моля спазете точната дозировка указана на етикета. За целата може да ползвате и пластмасови контейнери, които са налични в магазините за домашни потреби. Предлагат се в различни размери.

Поздрави
Тодор Христов