• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 06:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Относно третиране със Sera Omnipur

Започната от penchod, 22.11.2010 23:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

penchod

 Здравейте,

Искам да попитам дали при третиране на общия аквариум със Sera Omnipur се унищожават и полезните нитрифициращи бактерии. Никъде в инструкцията не пище, как се отразява на биологичната филтрация и дали да се спира външния филтър.

tomatomov197

SERA OMNIPUR

Информация при употреба : Sera omnipur с много добър ефект срещу най-често срещаните болести при декоративните рибки в сладководния аквариум. Особено подходящ, когато не може да се постави точна диагноза на болната рибка.

Sera omnipur лекува : бактериални ифекции ; гниене на плaвниците ; гъбични ( Saprolegnia , Achlya ) ; кожни ( Costia , Chilodonella ) : Trichodina , Oodinium , метили по кожата и хрилете ( Dactylogyrus или Gyrodactylus ) ; наранявания по кожата .

Указание за употреба : Разклатете добре преди употреба ! Добавете по 22 капки или 1мл. за всеки 20л. аквариумна вода. Ако не забележете някакво подобрение до 7 дни, филтрувайте с активен въглен за 24 часа или третирайте със Sera toxivec и повторете лечението.

Аерирайте добре по-време на лечението, изключете UV лампите, не филтрувайте през активния въглен по време на лечението.

След като сте приключили лечението ние препоръчваме филтруване с активен въглен или третиране със Sera toxivec.

За профилактика добавяйте половин доза на всеки 2 месеца.

Когато слагате нови риби, добавете една нормална доза. Това ще предпази рибките поява на гъбички по раните които са получили при транспорта

Състав : 9-amino acridine hydrochloride 105мг , acriflavine chloride 600мг , ethacridine lactate 3375мг , malachite green oxalate 79mg , дестилирана вода до 100мл.

Да се пази под ключ и далече от деца и домашни животни. Да се съхранява при стайна температура ( 15-25 С ) , и далече от светлина. Да не се използува за риби предназначени за храна на хора.

Не комбинирайте с други препарати. Използуването на Sera omnipur може да причини наранявания на растения с по нежни листа. Не използвайте след срока на годност !
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

penchod

Цитат на: tomatomov197 - 22.11.2010 23:26
.........

  Това е ясно колега, четох го на няколко езика, но не отговаря на поставения от мен въпрос.

NikolaV

Пенчо, щом не го пише, значи не пречи, още повече, че го има и профилактични дози. ;)
Лекувал съм, не помня какво и не помня с какъв успех с това в общ аквариум и не е имало драми.

tomatomov197

 В този цитат казват кога се аерира и кога се филтрира - "Аерирайте добре по-време на лечението, изключете UV лампите, не филтрувайте през активния въглен по време на лечението.

След като сте приключили лечението ние препоръчваме филтруване с активен въглен или третиране със Sera toxivec."    а това е половината от въпроса ти .  И щом след това ще трябва да се използва активен въглен , значи леко ще ти наруши цикъла .  Иначе е добре да четеш на няколко езика , особенно ако ги разбираш.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

SERA

Цитат на: penchod - 22.11.2010 23:04
Здравейте,

Искам да попитам дали при третиране на общия аквариум със Sera Omnipur се унищожават и полезните нитрифициращи бактерии. Никъде в инструкцията не пище, как се отразява на биологичната филтрация и дали да се спира външния филтър.

Здравей,
След като в упътването за употреба не е упоменато би трябвало препарата да не вреди на нитрифициращите бактерии.
Въпреки това препарата лекува и бактериални заболявания и лично аз препоръчвам да извадиш маркучите на външния филтър и да го пуснеш да върти в кофа с аквариумна вода. След лечението смени част от водата в аквариума и/или добави sera toxivec. Това ще премахне остатъците от лекарството и може да пуснеш филтъра отново да работи в аквариума.
Важно: не спирай външния филтър, тъй като липсата на килород може да навреди на полезните бактерии повече от лекарствата.

Успех с лечението!

Поздрави
Сера

penchod

Цитат на: tomatomov197 - 23.11.2010 10:54
В този цитат казват кога се аерира и кога се филтрира - "Аерирайте добре по-време на лечението, изключете UV лампите, не филтрувайте през активния въглен по време на лечението.

След като сте приключили лечението ние препоръчваме филтруване с активен въглен или третиране със Sera toxivec."    а това е половината от въпроса ти .  И щом след това ще трябва да се използва активен въглен , значи леко ще ти наруши цикъла .  Иначе е добре да четеш на няколко езика , особенно ако ги разбираш.

 Мразя да изпадам в тъпи форумни полемики но:
1. Никъде не съм питал за аериране.
2. Никъде не съм питал за филтриране с активен въглен/нямам, а вероятно няма и да имам такъв пълнеж във филтъра/.
3.Преди да пиша тук подробно съм изчел всички теми за Омнипур в този форум, ако се поразровиш, ще разбереш защо се и не се използва активен въглен.
4. С оглед на написаното в листовката и препоръчителните профилактични третирания и аз бях стигнал до заключението на NIKOLAV, но все пак исках да видя мнението на хората от SERA.
5. Исках да видя мнението на хората от SERA или да получа полезен съвет от друг, а не някой всезнайко, да ми плесне листовката, която се продава с продукта и която, макар че съм българин, съм прочел подробно 3-4 пъти, а след това да прави разширително тълкуване на конкретния въпрос, който съм задал.

Благодаря на SERA за своевременния отговор.

tomatomov197

   Ами, да и на мен не ми се влиза в излишни полемики затова ще напиша последния си пост в тази тема .  Копирах го това с цел да помогна , защото там се крият отговорите . Иначе хората на Сера са ти казали абсолютно същото нещо , което пише в листовката  :-)  Не разбирам защо реагираш по различен начин .  Но вече не ме интересува .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

penchod

Всъщност си прав.

Благодаря на всички, които искаха да помогнат!