• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 10:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Някои подробности за sera Siporax®,sera Siporax® mini и sera Siporax® Pond

Започната от SERA, 22.08.2009 18:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SERA


sera Siporax®  е най-добрият филтърен материал на пазара в момента и се произвежда от sera в производствените им цехове в Германия.

sera Siporax®  е създаден от компанията Schott AG ( www.schott.com ) в сътрудничество с университетски биологически факултет.
Schott е един от най-големите производители на стъкло в света.
sera Siporax®  не е просто страничен продукт на канализационните технологии, а е специално създаден за филтрация на аквариуми и градински езерца.
Създаден е на основата на водно-биологични проучвания. С опитът на Schott става възможно да се преизгради порестата структура на нитрифициращите пръстени. Производственият процес и структурата са патентовани в световен мащаб.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi31.tinypic.com%2Fmauu1g.jpg&hash=0481d9899de06389966297746bd0ecee8b128e21

Според тези проучвания 1 литър sera Siporax® ® ® на дъното на аквариума осигурява повърхност от 270 кв.м., която може да бъде използвана от бактериите. Всеки пръстен Sera Siporax® ®  има дебелина от 1,5 до 2 мм и е изграден от пясък и стъклен прах. Стъклото е направено от пясък и от химична гледна точка е точно субстратът, върху който нитрифициращите бактерии предпочитат да виреят. Ето защо стените на sera Siporax® ®  са с дебелина 1,7мм. sera Siporax® ®  може да се представи като ,,навит" нитрифициращ слой. Всеки един пръстен предлага около 1 кв.м. външна и вътрешна повърхност, по която бактериите могат да виреят.

Порестата структура на sera Siporax® ®  е отворена и триизмерно разпределена. Тази структура позволява формирането на много ефикасните био-филми ( равномерен слой бактеии ), които растат в порите и очертават стените им. Порите имат идеална форма, така че да остане достатъчно място за водното течение и да се осигури дълъг живот на бактериите. В дълбочината на порестата структура, където има ниско съдържание на кислород, био-филмът също така разгражда нитратите (денитрификация). sera Siporax® ®  има най-добрата порова структура за разграждане на нитрати.

В био-слоя виреят не само нитрифициращи и денитрифициращи бактерии, но и бактерии, които разграждат органични субстанции. По този начин умиращите бактерии не запушват порите, а се разграждат биологично. В зависимост от чистотата на водата, био-слоят расте или се стеснява, приспособявайки се към условията. Поради тази причина sera Siporax® ®  е единственият самопочистващ се филтърен материал. Структурата на порите е перфектна за развитието на бактерии.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi31.tinypic.com%2F4q08j4.jpg&hash=a430558acd39222df8bf5a3556d93414b81a562a

Ако счупите един пръстен sera Siporax® ® , който е използван няколко години, с помощта на лупа може да се уверите, че порите са чисти и не са запушени. Почвените седименти в пръстена намаляват леко потока на водата, но не запушват порите. Измиването на пръстенчетата с аквариумна или езерна вода води до пълната активност и декомпозиционна  ефикасност на sera Siporax® ® .

Благодарение на специалната пореста структура sera Siporax® ®  осигурява идеален воден поток. Поради това, той може да се ползва независимо от скоростта на външния воден поток. И така може да се ползва в бързи, бавни и капкови филтри.

В малки аквариуми с недостатъчни вътрешни филтри sera Siporax®  може лесно да се използва в мрежести торбички зад декорацията. Поради независимостта от обкръжаващият воден поток, Sera Siporax®  е напълно ефективен, дори и при съвсем лек и бавен воден поток.


Много конкуренти промотират по-големи повърхности – м/у 400 и 800 кв.м. на литър. Всички филтърни материали с по-голяма повърхност имат по-малки пори. А по-малките пори не могат да се покрият с био-филм, тъй като този бактериален слой изпълва малките пори и блокира водния поток. Бактериите умират бързо поради недостиг на кислород и хранителни вещества, активен е само външният слой на филтърния материал. С помощта на измервания може да се установи, че ефикасността на филтърната среда ще намалее драстично в рамките на 4 седмици. При sera Siporax®  ефикасността на разграждането се повишава след 4 седмична употреба.

Други продукти са от пресовани или синтеровани стъклени гранули, чиято повърхност почти не предлага възможност за развитие на бактерии. Всички други продукти имат по-малки или по-големи пори и затова не предлагат оптимална повърхност за развитие на бактерии. sera Siporax®  предлага най-голямата среда за развитие на бактерии.

Именно поради това често се използва и в други сфери на индустрията,например: отглеждане на колониални организми, в био-реактори, като среда за отглеждане на култури за бирена мая.
В космическите лаборатории sera Siporax®  се използва в експерименти с риби в безтегловността на космоса. След проучване на пазара, NASA го избира за единствена филтърна среда за своите опити (информацията не е обявена официално).

Способността за попиване на течности може да се използва с цел ваксиниране на sera Siporax®  чрез напояване на пръстените със sera Filter Biostart или sera Koi Bioclear. sera Siporax®  се активизира директно със sera Filter Biostart

Само тази форма и структура на порите гарантира оптимално покритие с бактериален слой. Сферичните форми не са така ефективни.

Поради горепосочените причини, до момента няма друга филтърна среда, която достига декомпозиционната ефективност на sera Siporax®. sera Siporax®  подобрява ефективността на филтъра. Няма друг равен по качество продукт.

1 литър sera Siporax®  има същата декомпозиционна ефективност като 34 литра филтърна среда от керамика или глина и поради тази причина е най-евтиният филтърен материал на пазара. Използваемата повърхност на всички други материали е много по скъпа.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi25.tinypic.com%2F2hnmd13.jpg&hash=20fb940993eed07de09eca91f7b5cd087c35a3fa

Някои кратки факти:

+ оптимална съотношение м/у цена и ефикасност;
+ добро капиталовложение;
+ може да се използва и за малки филтри;
+ замърсяването на водата се понижава значително;
+ по-здрави рибки;
+ по-малко грижи и усилия по почистването;
+ за най-добро качество на водата;
+ sera Siporax mini® e особено подходящ за филтри с малък обем


valnata

На колко време се подменя sera Siporax? Вчера си купих и в магазина ми казаха на 6 месеца което ми се вижда доста кратък срок на годност. Как се почиства всеки пръстен пoотделно ли се мие?

SERA

Здравейте,
В никаквъв случай не мийте който и да било биологичен препарат с гореща ( вряла ) вода. Най добре е да се изплаква в аквариумна вода ( например в кофата, когато сменяш водата ). Почистване е необходимо само при натрупване на тиня и отпадъци около самите рингове на Siporax. Вътре порите се запазват чисти и постъпващата органика и мъртви бактерии се разграждат от живите бактерии. Все пак след дълга употреба част от порите се запушват, а и материала лесно се рони и разпада с времето. Трудно е да се каже на каквъв период се сменя Siporax, защото силно зависи от замърсяванията в аквариума и поддръжката на материала. При всички положения е повече от 6 месеца. Аз го ползвам вече трета година и не виждам причина да го сменям.

Препоръките да се добавя sera Nitrivec  към биологичните филтърни материали са от преди време. Сега SERA препоръват да се използва новия препарат sera Filter biostart, който съдържа ензими и бактерии, които предварително разпадат частиците листа и отпадъци до по вещества по-лесни за усвояване от нитрифициращите бактерии. sera Nitirivec сега съдържа още един вид бактерии и обработени вулканични скали, при което може да действа и вътре във водата в аквариума и не е нужно да се прибавя във филтъра. При всички случаи обаче добавянето на sera Nitrivec  върху филтриращите материали не е вредно или безполезно.

Поздрави
Сера

SERA

Благодаря на всички участвали в дискусията. Ще позачистя темата, за да не се претрупва и губи информацията.