Българска Аквариумна Енциклопедия

Рекламодатели => Sera in Bulgaria => Темата е започната от: SERA - 23.04.2007 13:39

Заглавие: Болести
Публикувано от: SERA - 23.04.2007 13:39

Поради зачестилите оплаквания от клиенти за появата на паразити с повишена устойчивост  Sera дава някой препоръки при борбата с Ichthyophthirius. Все още не е научно потвърдено че някой щамове паразити са добили резистентност към активните съставки на лекарствата, но тази възможност не бива да се изключва. За това  препоръчваме комбинация от препарати предлагани на пазара.
Някой промени в средата на живот влияят върху борбата с Ichthyophthirius.

Дозировката на препаратите е указана в упътването за употреба на български език приложено в опаковката.

Sera Costapur
Активните съставки на препарата са малахитово зелено и формалин. Тази комбинация е доказано ефективна . Препоръчва се да се добавя дневната доза в продължение на пет дни. Преди всяко добавяне на препарат се препоръчва смяна на до 30 % от водата.

Sera Costapur + Sera ectopur
Промени в осмотичното налягане не се толерират от паразита, а рибките са устойчиви / в нормални граници /. За това първо добавете двойна доза Sera ectopur и след това добавете Sera costapur както е указано по горе.

Промени в средата 
Както вече споменахме някой промени в осмотичното налягане влияят отрицателно на паразитите . Препоръчва се да пуснете рибката в съд с прясна вода, преди да я сложите в карантинния аквариум за лечение.
Повишаване на температурата с няколко градуса / в зависимост от вида на рибките / ускорява жизненият цикъл на паразита и спомага за по бързия контакт с лекарството.

Някой грешки и фактори които влияят върху лечението
- Светлината спомага за разпад на малахитовото зелено. За това осветлението трябва да се изключи по време на лечението.
- Нерегулярно и недостатъчно дозиране
- Грешно изчисляване на обема на аквариума
- Твърдостта gH, pH и органични субстанции / вкл. хуминови киселини / влияят върху ефективността на малахитовото зелено. Аквариума в който се провежда лечението трябва да е максимално чист и използваните прибори да се дезинфекцирват. При pH по голямо от 7.8 дозата Sera costapur трябва да се увеличи един път и половина.

Повече информация за болестите по декоративните рибки може да получите от Sera справочника " Как да пазим декоративните си рибки здрави ". Там има и таблица с болестите, как изглежда и под какво увеличение може да наблюдавате паразита, симптоми на болестта, лечение и профилактика. Информацията е подкрепена с много снимки. Справочника може да намерите в зоомагазините които предлагат продукти Sera

Надяваме се че тази информация ще ви е полезна при борбата с Ichthyophtirius



sera med Professional Protazo
  СНИМКА (http://sera-1.hit.bg/PROTAZOL_100a.jpg)

Болестотворните едноклетъчни организми са причинители на много от заболяванията по рибките. Между тях е и причинителя на белите точки Ichthyophthirius multifiliis, несъмнено най често срещаното заболяване при аквариумните рибки. Почти всеки акварист е имал проблеми с това силно заразно заболяване. Причинителя  напада почти всички рибки за кратко време. Тъй като този едноклетъчния организъм паразитира главно по кожата, младите рибки и дребните видове рибки са в непосредствена опасност. Те бързо се изтощават и умират, още преди да са се появили типичните симптоми на болестта.
За борба с тези паразити Sera предлага новия продукт разработен от специализираната немската лаборатория Alpha-biocare работеща съвместно с университета в Дюселдорф. В  линка може да видите сайта на фирмата http://www.alphabiocare.info/eng/index.htm (http://www.alphabiocare.info/eng/index.htm) , както и екипа който участва в изследвания и синтез на лекарства http://www.alphabiocare.de/ (http://www.alphabiocare.de/)

Активния агент на Protazol, Bis(4-dimethylamino-phenyl) phenyl methylium hydroxide е много ефективен дори срещу силна инвазия  на паразити. В същото време се приема добре от рибките. Освен против ихтиофтириус,  Protazol е ефективен срещу ихтиопатогенни ресничести, като Ichthyobodo, Trichodina sp. и Chilodonella sp.
При по висока температура се жизнения цикъл на причинителя на белите точки ( Ichthyophthirius multifiliis  ) се ускорява. Постепенното увеличаване на температурата до 30 º С спомага лечението.

Упътване за употреба на sera med Professional Protazol - Препарат за третиране на аквариумна вода.  

Области на приложение:  за лекуване на бели точки (Ichthyophthirius multifiliis) и други единични кожни паразити като Ichthyobodo и видът Chilodonella.

Основни признаци: липсата на апетит и слабеене, намалено движение, прилепнали плавници, оцветяване в тъмно и отъркване по предмети в аквариума.
- Малките бели точки по плавниците и кожата на рибите са характерни за причинителя на Ichthyophthirius
- Сиво-бяла слуз по плавниците сочи за наличието на кожния паразит Ichthyobodo или Costia.
- Ред други паразити (напр. Chilodonella и Trichodina) нападат особено отслабнали риби.
- Бели, приличащи на вата наслоявания, особено на наранени места на риби и хайвер са типични за гъбите (Saprolegnia или Achlya).
Доколкото е възможно трябва да се проведе наблюдение под микроскоп на части от кожата или хрилете, за да се потвърди прогнозата.

Противовъздействия и странични действия: Protazol може да навреди на растенията лотус (Nymphaea Sp.) затова те трябва да се извадят от аквариума преди третирането. При по-продължително третиране е възможно евентуално стимулиране на размножаването на полезни бактерии, които предизвикват помътняване на водата чрез храненето си с кислород. В такъв случай трябва да се пристъпи към подмяна на водата съгласно указанията за дозировка. Умоляваме Ви да уведомите търговците на този продукт в случай, че попаднете на други странични действия.

Указания за дозировка: Разклатете преди употреба! Добавяйте по 1 мл. Protazol на 20 л. вода. Разпределете дозировката равномерно по повърхността на аквариумната вода и след това разбъркайте с лъжица или пръчица. По време на третиране с препарата изключете УВ – лампите и биофилтъра. Погрижете се за добра аерация. След 24 часа подменете 80% от водата в аквариума. Ако настъпи помътняване на водата я подменете веднага. Умъртвените паразити Ichthyophthirius могат да бъдат забелязани след 2 дена като бели, разсеяни петънца. В повечето случаи едно третиране е достатъчно, но при по-тежки заболявания повторете процедурата отново след 4-5 дена. Лекарството не бива да се предозира, тъй като по-слабите рибите може да се окажат чувствителни. Пазете от деца и домашни любимци! Пазете кожата и очите! Съхранявайте на стайна температура на място без пряка слънчева светлина. Не използвайте при риби предназначени за човешка консумация!

Съвети: Чрез новопренесени риби, растения или жива храна в аквариума, съществува опасността от пренасяне на болести. Слаби риби или отделни стресови ситуации също могат да предизвикат избухване на болести. Рибите могат да се третират и профилактично с Protazol по начина описан при болестно състояние. Protazol се понася, доколкото е познато, също толкова добре от охлюви, скариди и растения.  Да не се използва след изтичане на посочения срок на годност!

Sera med Professional Tremazol
  СНИМКА (http://sera-1.hit.bg/TREMAZOL_100a.jpg)

Наличието на червеи паразитиращи по рибките създава големи проблеми на акваристите. Голяма вреда нанасят червеи и метили паразитиращи по хрилете и кожата на рибките. Размножават се бързо и обикновено пораженията се забелязват късно. Тези паразити са много приспособими и лечението им обикновено е трудно.

За ефективното решение на тези проблеми Sera предлага новия продукт разработен от специализираната немската лаборатория Alpha-biocare работеща съвместно с университета в Дюселдорф. В  линка може да видите сайта на фирмата http://www.alphabiocare.info/eng/index.htm (http://www.alphabiocare.info/eng/index.htm) , както и екипа който участва в изследвания и синтез на лекарства http://www.alphabiocare.de/ (http://www.alphabiocare.de/)

За разлика от другите препарати за лечение на аквариумни рибки, тук активните вещества не са багрила. Те не се разпадат от светлината и не се налага допълнително дозиране. Не се влияят от параметрите на водата, температурата, а биологичните филтри могат да останат включени по време на лечението. Една от съставките в Sera med Professional Tremazol е много ефективния Praziquantel, който успешно се използва за лечение на паразити във ветеринарната медицина. Патентования високоефективен комплекс за разтваряне на активното вещество осигурява разтварянето във вода на иначе трудно разтворими вещества. Това гарантира максимално бързото разтваряне на активното вещество и достигането му до патогена.

Sera med Professional Tremazol е ефективен срещу вече споменатите хрилни ( Dactylogyrus sp.) и кожни ( Gyrodactylus sp.) метили, червеите от род  Bothriocephalus и плоски червеи от род Transversotrema. Високоефективен срещу паразитите добре се понася от рибките и растенията в аквариума. Този препарат успешно се използва в сладководен и соленоводен аквариум .

Внимание: Внимателно прочети подробната инструкция за употреба!

Инструкция за употреба на Sera med Professional Tremazol – Препарат за третиране на водата против червеи по хрилете, кожата, прешленести червеи ( Bothriocephalus sp.) и плоски червеи от род Transversotrema, хрилни ( Dactylogyrus sp.) и кожни (Gyrodactylus sp.) метили.
За сладководни и соленоводни аквариуми.

Информация за употреба:Срещу червеи по хрилете: 1 мл. тремазол на 15 литра вода. За всички останали: по 1 мл на 20 литра вода. Използвайте мерителната чашка за да разпределите дозировката равномерно по повърхността на аквариумната вода и след това разбъркайте с лъжица или пръчица. След 6 часа подменете 80% от водата в аквариума. Ако настъпи помътняване на водата я подменете веднага. В случай с червеи по хрилете повторете същите операции след 7 дена. По време на третиране с препарата изключете УВ – лампите и аерирайте водата. Биологичните филтри може да работят. След приключване на третирането препоръчваме филтриране на водата със sera super carbon.
Употреба в карантинен съд: Този метод препоръчваме най-вече при големи количества вода. Дозирайте тремазол според указанието  в малка ваничка или легенче. Поставете болните риби вътре за около 20 минути и после ги върнете обратно в аквариума. Погрижете се за добра аерация на съда ( например с камъче за въздух ).
Състав: на 100 мл: praziquantel, 7,47 г.
Пазете от деца и домашни любимци! Пазете кожата и очите! Съхранявайте на стайна температура на място без пряка слънчева светлина. Не използвайте за риби предназначени за човешка консумация. Не използвайте в аквариум с иглокожи ( Echinodermata )
Мерителната чашка е включена в комплекта. 
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: Desmoria - 24.07.2007 21:21
Интересува ме приблизителната цена на първия препарат.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: N.Nobs - 24.07.2007 21:36
18.49lw.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: Desmoria - 24.07.2007 21:49
Чудесно.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: toma94 - 05.02.2008 10:27
здравейте,аз сум от Русе и от близо година и половина имам рибки.Нормалноли е от гръбчето на една от 2 ми златни рибки падат люспи(за сега около 5-6 люспи).Ако не е какво да правя,притеснявам се да не заради скаларията ми, да  ли?
e-mail na toma94
toma94@abv.bg
toma_pavlov@mail.ru
skype-toma9405
pi6ete mi molq VI *thanks
: 05.02.2008г 09:09ч

(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPqK4RrJ.jpg&hash=40de2004d173bb0cb0afea1748d4cc34c3e533bd) (http://www.postimage.org/image.php?v=PqK4RrJ)

(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV2Ee_6S.jpg&hash=a75ee921194319bebe7128561fb35e6fbb32e4cd) (http://www.postimage.org/image.php?v=aV2Ee_6S)

nadqwam se za pomo6t!!! :buff:
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 05.02.2008 12:06
Цитат на: toma94 - 05.02.2008 10:27
здравейте,аз сум от Русе и от близо година и половина имам рибки.Нормалноли е от гръбчето на една от 2 ми златни рибки падат люспи(за сега около 5-6 люспи).Ако не е какво да правя,притеснявам се да не заради скаларията ми, да  ли?

Здравей,

Снимките не са много ясни и не мога да преценя за какаво става дума. Ако има по агресивни риби при нея е възможно да я бият. Също може да е симптом за бактериално заболяване.
Виж дали ще определиш болестта в справочника на sera  Кликни ТУК (http://www.miazoo.com/datafiles/44_Treatments.pdf)
Повечето заболявания идват с лошата хигиена и нарушени изисквания на рибките. Виж повече за природосъобразната поддръжка на аквариума от ТУК (http://www.miazoo.com/datafiles/38_AquariumCare.pdf)

Ако нищо не помогне може да пробвваш с широкоспектърното лекарство sera  omnipur (http://www.miazoo.com/show-%D1%E5%F0%E0_%EE%EC%ED%E8%EF%F3%F0_50%EC%EB.html/455)

Успех
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: Живко - 17.11.2008 18:20
СЕРА може ли да помогне с препоръка за лечение в този случай:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,14238.new.html#new
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: jrdata - 08.12.2008 09:38
Здравейте,
Писах за моя проблем във форума, но не получих отговор. В един магазин ми препоръчаха микопур или омнипур. Става дума за бялата брадавица, заради която си измъчих златната рибка да я снимам извън аквариума. Прилагам снимки със и без светкавица
Молбата ми е да ми посочите кой сера продукт ще ми помогне.

(http://)
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq2QGkx0.jpg&hash=70ac301b8496b6a0e1833193510649d265e1f2f6) (http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2QGkx0)

(http://)
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2Fgx1hxtRi.jpg&hash=51ea2e1493dcf7104369192ba49770df358e741b) (http://www.postimage.org/image.php?v=gx1hxtRi)
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: vlads - 22.02.2009 13:50
Здравейте,
Върху една недобре огледана новозакупена рибка имам 3 рибни въшки Argulus. В справочника на SERA "Как да предпазим декоративните си рибки здрави" се препоръчва третиране със SERA Cyprinopur. Днес си взех въпросния препарат. На етикета му пише, че действа срещу бактерии и паразити. Въпросът ми е: при използване на препарата да се очаква ли и унищожаване на полезните бактерии и вследствие на това да се влошат параметрите на водата?  
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 22.02.2009 15:25

Здравей,
Рибните "въшки" са доста едри и лесно могат да се различат, дано да си сигурен че става дума за тях. Ципринопур е за превенция и лечение на езерни рибки. Ако все пак си решил да лекуваш аквариумни рибки с него внимавай да не предозираш.
Да,  ципринопур убива и полезните бактерии. Най добре ще е да махнеш филтъра и да го оставиш да работи в кофа с аквариумна вода. След лечението направи голяма смяна на водата ( около 40-50% ), обработи водата със sera aquatan ( според инструкциите за употреба ) и след това пусни отново филтъра. Препоръчвам да добавиш sera filter biostart , във филтъра.

Успех
Сера 
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: vlads - 22.02.2009 20:41
Много благодаря за отговора!
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: van40 - 25.01.2011 18:29
Искам да питам понеже вкарах болна риба  от ichthyophthiriurs  в аквариума.  за 1 седмица пламнаха  и други.Имам SERA costapur и ectopur.Аквариума  е 240 литра според указанията трябва да сложа по 22 капки на всеки 40 литра вода,а от другото по 2 чаени лъжички на всеки 25 литра това значи,че трябва да сложа 132 капки от костапура и  20 лъчики от ектопура? защото като гледам грамажа направо трябва да исипя тубите в аквариума или има някакъв друг начин.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 26.01.2011 10:36
Цитат на: van40 - 25.01.2011 18:29
Искам да питам понеже вкарах болна риба  от ichthyophthiriurs  в аквариума.  за 1 седмица пламнаха  и други.Имам SERA costapur и ectopur.Аквариума  е 240 литра според указанията трябва да сложа по 22 капки на всеки 40 литра вода,а от другото по 2 чаени лъжички на всеки 25 литра това значи,че трябва да сложа 132 капки от костапура и  20 лъчики от ектопура? защото като гледам грамажа направо трябва да исипя тубите в аквариума или има някакъв друг начин.

Здравей,
Да, така е добавете според упътването за употреба 132 капки или 6 мл. (1 мл. приблизително е равен на 22 капки) от sera сostapur. След това веднага добавете 20 чаени лъжички sera ectopur.

Опаковката sera сostapur е 50 мл. и в никакъв случай не изсипвайте всичкия препарат в аквариума.

На шишето има и маркировка през 5 милилитра. Вместо да броите капките, ще е по лесно да обърнете шишето и бавно да изстискате до една чертичка (5 мл.) и още 22 капки до 6 мл. Успех
Сера
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: van40 - 31.01.2011 21:37
Цитат на: SERA - 26.01.2011 10:36
Здравей,
Да, така е добавете според упътването за употреба 132 капки или 6 мл. (1 мл. приблизително е равен на 22 капки) от sera сostapur. След това веднага добавете 20 чаени лъжички sera ectopur.

Опаковката sera сostapur е 50 мл. и в никакъв случай не изсипвайте всичкия препарат в аквариума.

На шишето има и маркировка през 5 милилитра. Вместо да броите капките, ще е по лесно да обърнете шишето и бавно да изстискате до една чертичка (5 мл.) и още 22 капки до 6 мл. Успех
Сера

Колко време може да прлодължи лечението,че двете риби още не могат да се оправат.Днес е седмият ден да продължавам ли?Сожил съм по 6мл. през ден 1,3,5,7.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 01.02.2011 10:34
Цитат на: van40 - 31.01.2011 21:37Колко време може да прлодължи лечението,че двете риби още не могат да се оправат.Днес е седмият ден да продължавам ли?Сожил съм по 6мл. през ден 1,3,5,7.

Здравей,
В упътването за употреба пише:
"Ако не забележете някакво подобрение до 7 дни, филтрувайте с активен въглен за 24 часа или третирайте със Sera toxivec и повторете лечението. Аерирайте добре по-време на лечението, изключете UV лампите, не филтрувайте през активния въглен по време на лечението. [...] След като сте приключили лечението ние препоръчваме филтруване с активен въглен или третиране със sera Toxivec."

Важно е преди повторното третиране и след лечението да се премахнат остатъците от лекарството, като се направи частична смяна на водата и се използва активен въглен или sera Toxivec.

Успех
Сера
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: van40 - 01.02.2011 21:39
Смятам да използвам Sera toxivec. Другите рибки са добре имам предвид тези които бяха започнали да се разболяват от 3-4 дена нямат точици.Само една от новите е цялата като посипана с пясък,а другата която беше като нея днес умря.Иначе се храни и то с охота  доста подвижна е и се чудя дали да не я извадя и да я пусна в канала,но сърце не ми дава да я убия.Значи ще го повторя след частична смяна на водата и третиране със Sera toxivec. Надявам се повторното лечение да не окаже негативен ефект за растенията  и останалите рибки. Благодаря за съветите. Поздрави.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 03.02.2011 10:32
Цитат на: van40 - 01.02.2011 21:39
Смятам да използвам Sera toxivec. Другите рибки са добре имам предвид тези които бяха започнали да се разболяват от 3-4 дена нямат точици.Само една от новите е цялата като посипана с пясък,а другата която беше като нея днес умря.Иначе се храни и то с охота  доста подвижна е и се чудя дали да не я извадя и да я пусна в канала,но сърце не ми дава да я убия.Значи ще го повторя след частична смяна на водата и третиране със Sera toxivec. Надявам се повторното лечение да не окаже негативен ефект за растенията  и останалите рибки. Благодаря за съветите. Поздрави.

Здравей,
Жизнения цикъл на Ихтиофтитиус включва образуването на циста с много паразити в нея. Благодарение на своята обвивка те не се влияят от препарати и остават в аквариума, като след известен период (зависи главно от температурата на водата) се "излюпват" и нападат други рибки. За това трябва да се повиши температурата, като с това се ускори "излюпването" на паразитите и прапарата може да унищожи всички паразити, преди да са имали възможност да се размножат отново.
Ако не си увеличил температурата сега трябва да я направиш около 30 *С (температурата зависи от поносимостта на рибките които отглеждаш). С повторното третиране ще си сигурен, че всички паразити са унищожени.

При спазване на дозировките указани в упътването за употреба, препартите няма да навредят на растенията.

Успех
Сера
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: van40 - 03.02.2011 13:28
По време на лечението температурата я вдигнах на 28 градуса.Днес чакам токсивека да пристигне и довечера ще го слагам във водата и пак ще вдигна температурата,че вчера я свалих на 26.Първо трябва да сменя част от водата и тогава да го сложа или обратно.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 06.02.2011 18:37
Цитат на: van40 - 03.02.2011 13:28
По време на лечението температурата я вдигнах на 28 градуса.Днес чакам токсивека да пристигне и довечера ще го слагам във водата и пак ще вдигна температурата,че вчера я свалих на 26.Първо трябва да сменя част от водата и тогава да го сложа или обратно.

Здравей,
Извинявай за закъснелия отговор.
Първо трябва да се смени част от водата и след това да се третира с препарата.
Обратния вариант също не е погрешен, но така заедно с водата  изхвърляш част от препарата.

Поздрави
Сера

Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: nidkolio - 10.02.2011 10:05
Здравейте,
Интересува ме как се използва sera med Professional Flagellol 10ml.

ЦитатДобави 1 мл. Flagellol на всеки 40 л. вода.
Разпредели препарата по водната повърхност с помощта на мерителната чашка и разбъркай добре водата в аквариума с помощта на лъжица или пръчица.
По време на третирането аерирай добре, спри биологичната филтрация, изключи UV ламапта и не филтрирай през активен въглен. Лечението продължава три дни.
След приключване на лечението трябва да се смени най малко 80 % от водата на аквариума. За вски случай преди отново да пуснете биологичния филтър го почистете.

От това описание, не ми става ясно, дали трябва да се добавя лекарството всеки ден с посочената доза, или тази доза се слага в началото еднократно (първия ден).

Благодаря предварително
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 10.02.2011 13:43
Цитат на: nidkolio - 10.02.2011 10:05От това описание, не ми става ясно, дали трябва да се добавя лекарството всеки ден с посочената доза, или тази доза се слага в началото еднократно (първия ден).

Здравей,
Лекарството се добавя еднократно на първия ден, след три дни се прави частична смяна на водата.

Успех с лечението!
Сера
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: nidkolio - 10.02.2011 14:26
Благодаря за информацията и пожеланието!

Цитат на: SERA - 10.02.2011 13:43
Здравей,
Лекарството се добавя еднократно на първия ден, след три дни се прави частична смяна на водата.

Успех с лечението!
Сера
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: kokolqja - 22.04.2011 11:00
Здравей.Искам малък съвет.Лекувах рибките си с сера бактопур.В една аптека ми го препоръчаха,но продавачката не беше сигурна след това какъв препарат трябва да се добави.Лекувах ги както е посочено на опаковката,но не изключих осветлението.Продължават да им се разпадат опашките.Сега 1 седмица по късно мисля да повторя и изкам да е както трябва.Листовката е много кратка.Въпросите ми са:
Трябва ли да са на тъмно рибите(мога да ги покрия с нещо за през деня)?
Трябва ли да махна гъбата на аератора?
Трябва ли да се хранят рибите?Трябва ли да се повиши температурата?
Ще ти бъда много благодарна ако ми отговориш.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: kosturska - 22.04.2011 11:05
Цитат на: kokolqja - 22.04.2011 11:00
Здравей.Искам малък съвет.Лекувах рибките си с сера бактопур.В една аптека ми го препоръчаха,но продавачката не беше сигурна след това какъв препарат трябва да се добави.Лекувах ги както е посочено на опаковката,но не изключих осветлението.Продължават да им се разпадат опашките.Сега 1 седмица по късно мисля да повторя и изкам да е както трябва.Листовката е много кратка.Въпросите ми са:
Трябва ли да са на тъмно рибите(мога да ги покрия с нещо за през деня)?
Трябва ли да махна гъбата на аератора?
Трябва ли да се хранят рибите?Трябва ли да се повиши температурата?
Ще ти бъда много благодарна ако ми отговориш.
Имах същия проблем и пробвах с всякакви препарати - сера бактопур, омнипур, оодинопур. Нищо не помогна освен бани с калиев перманганат. Аз загубих 200 риби в опити, защото не бях сигурна дали калиевият перманганат ще помогне. Ти си прецени какво ще правиш.
Съжалявам, че спамя темата, но според мен трябва да се знае точното лечение. При мен опашките се разяждаха, а при някои риби и самото тяло започваше преди да умрат. Не помагат препарати нито на сера, нито на другите фирми. А калиевият перманганат е лев и нещо...
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 22.04.2011 12:53
Цитат на: kokolqja - 22.04.2011 11:00
Здравей.Искам малък съвет.Лекувах рибките си с сера бактопур.В една аптека ми го препоръчаха,но продавачката не беше сигурна след това какъв препарат трябва да се добави.Лекувах ги както е посочено на опаковката,но не изключих осветлението.Продължават да им се разпадат опашките.Сега 1 седмица по късно мисля да повторя и изкам да е както трябва.Листовката е много кратка.Въпросите ми са:
Трябва ли да са на тъмно рибите(мога да ги покрия с нещо за през деня)?
Трябва ли да махна гъбата на аератора?
Трябва ли да се хранят рибите?Трябва ли да се повиши температурата?
Ще ти бъда много благодарна ако ми отговориш.

Здравей, сера не препоръчва да се изключи осветлението. Също така не тряба да се маха гъбата на аератора. Рибите е добре да хранят ограничено, без повишение на температурата. След приключване на лечението трябва да се направи частична смяна на вода, минимум 30%, добре е да се филтрира с активен въглен.
Други препарати не са  необходими,  евентуално сера  фиштамин за укрепване на рибите след болест.
Много е важно да се определи причинителя на болеста  и каква точно е тя.
Успех.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: kokolqja - 22.04.2011 13:46
Цитат на: kosturska - 22.04.2011 11:05
Имах същия проблем и пробвах с всякакви препарати - сера бактопур, омнипур, оодинопур. Нищо не помогна освен бани с калиев перманганат. Аз загубих 200 риби в опити, защото не бях сигурна дали калиевият перманганат ще помогне. Ти си прецени какво ще правиш.
Съжалявам, че спамя темата, но според мен трябва да се знае точното лечение. При мен опашките се разяждаха, а при някои риби и самото тяло започваше преди да умрат. Не помагат препарати нито на сера, нито на другите фирми. А калиевият перманганат е лев и нещо...
И аз ги третирах с калиев перманганат,но само веднъж.Изкарах само болните и ги сложих в разтвора за около 40 минути,след това ги върнах в общия аквариум(там няма ли от същата зараза).Дезинфекцирах с калиев перманганат кепа,помпата за сифониране и там всичко с което бъркам в аквариума,но няма как да дезинфекцирам и аквата.Тя тая бактерия не е ли във водата.Ако можеш да споделиш как точно постъпи ти с твоя аквариум.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: kosturska - 22.04.2011 14:08
Цитат на: kokolqja - 22.04.2011 13:46
И аз ги третирах с калиев перманганат,но само веднъж.Изкарах само болните и ги сложих в разтвора за около 40 минути,след това ги върнах в общия аквариум(там няма ли от същата зараза).Дезинфекцирах с калиев перманганат кепа,помпата за сифониране и там всичко с което бъркам в аквариума,но няма как да дезинфекцирам и аквата.Тя тая бактерия не е ли във водата.Ако можеш да споделиш как точно постъпи ти с твоя аквариум.
Тъй като заразата се беше разпространила във всички аквариуми с гупи, направих баните директно в аквите. После източих около 70% от водата и добавих престояла 24 часа. Заразата рязко спря - умираха по 50 риби на ден накрая (за 3 дни каквото беше останало си отиде) и сега имам една от женските, които бяха най-зле, която все още е почти без опашка и мисля, че така ще си остане. Продължавам профилактично да слагам по повечко морска сол и от време на време лек разтвор на калиев перманганат. Дано и при теб подейства, на мен ми бяха казали първо, че е одиниум.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: milkymonster - 28.02.2012 10:56
Здравейте, Сера,

Моля, дайте ми съвет за златната рибка от линка по-долу. Там е описано всичко, което съм правила.
В четвъртък 22.02 и събота 24.02 сложих по една таблетка бактопур директ отново, но няма резултат... Между двете таблетки е сменена 50 % от водата.
Вчера смяна на 50% от водата, третиране с акватан и био нитривек. Водата се филтрира с активен въглен в момента.

В последния пост снощи качих нови снимки. Раничката е по-ярка, заради светкавицата не се вижда ясно. Трудно ми е да направя по-хубави снимки, защото рибока е срамежлив и като ме види с апарата и се крие  *JOKINGLY*

http://aquariumbg.com/forum/bolesti/ranichka-na-zlatna-ribka/ (http://aquariumbg.com/forum/bolesti/ranichka-na-zlatna-ribka/)

Благодаря предварително за отделеното внимание!

Поздрави,
Десислава
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 28.02.2012 22:04
Здравей,
sera baktopur direct е ефективно лекарство, но не може да се очаква раничката да се затвори веднага, дори бактериите причинетели да са унищожени.

Това което ме тревожи е, че раничката се увеличава. Сигурна ли си, че е така?

За всеки случай може да поставиш преванитвно половин доза sera baktopur direct (при аквариум 40 л. - половин таблетка). Това, е за да се предотварати вторична инфекция на раничката докато се затвори. За сега махни активния въглен!

Аз ще се консултирам с приятели акваристи и ще пиша пак.
Наблюдавай раничката и пиши, ако има промяна в размера и, или в състоянието на рибката.

Успех
Тодор Христов
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: milkymonster - 29.02.2012 11:14
Здравейте и благодаря за бързия отговор!

В началото раната изглеждаше като наддигнати няколко люспи със зачервяване (или поне така ми се струваше). Тогава сложих течния бактопур, съгласно указанията в листовката. Филтрирах водата с активен въглен и зачаках да видя какво ще стане.
Раничката се беше увеличила.

Реших, че е било слабо и купих бактопур директ. Една таблетка в аквариума. Отново без промяна. Тогава направих баня от 30 мин в 2 литра и 1 таблетка в аквариума. Не знам дали от страх от кепчето, но след банята не беше жизнен рибока. Седеше на повърхността в единия ъгъл на аквариума. Поседя малко така, изплаших се, че съм го предозирала и смених половината вода и рибока живна.

Отново зачаках някаква промяна и пак нямаше или поне аз не виждах.

След няколко дни почивка сложих два пъти по 1 таблетка (1 таблетка, на третия ден смяна на 50% от водата). Общо 2 таблетки за 6 дни. В понеделник беше шестия ден. Тогава добавих акватан, био нитривек и активния въглен.

Това е цялото лечение.
В една от книжките на сера гледах, че след лечение с бактопур и ектопур възстановяването става много бавно. Пълно оздравяване след 27 дни... май на пролетна вироза и още едно, което прилича на него.

Дано успеем да я излекуваме!

Поздрави,
Десислава



Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 01.03.2012 15:58
Здравей,
За съжаление не можах да получа много информация за лечението на подобни ранички при златните рибки. Изпробвани са редица лекарства с непостоянен успех. Ако са бактерии, според мен са много упорити и трябва дълготрайно лечение, за да нямат време да се възстановят и привикнат към лекарството. Такова лечение обаче може да се проведе само на жизнени и силни рибки, които могат да издържат на продължително третиране с препарати.

В много случаи, редовната смяна на водата действа благоприятни и, ако имунната система на рибката е силна раната постепанно зараства.
Опитай се да осигуриш добри условия за рибката си (качествена храна, редовна смяна на водата с обработена със sera Aquatan вода и добра филтрация). Да се надяваме, че рибката ще успее да се справи сама и раничката ще зарасне.

Поздрави
Тодор Христов
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: kiril_m - 18.08.2012 20:55
ЦитатЗдравейте,
Третирането със Сера бактопур влияе ли върху биологичната филтрация на вътрешния филтър?

Здравей,

Да, лечението със всички препарати против бактерии влияе негативно на биологичната филтрация.

Препоръчвам ви по време на лечението да махнете филтъра, като най-добре го оставите да върти в кофа с вода от аквариума. След лечението направете голяма смяна на вода обработена със със sera aquatan. След около 1 час добавете sera nitrivec.

Ако използвате течния препарат, а не sera baktopur direct за ефективно премахване на лекарството може да филтрирате с активен въглен.

Успех
Тодор Христов
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: grigor nakov - 19.08.2012 12:38
Цитат на: kiril_m - 18.08.2012 20:55
Здравейте,
Третирането със Сера бактопур влияе ли върху биологичната филтрация на вътрешния филтър?

Всяко едно лекарство влияе в/у биологичната филтрация на вътрешния филтър ;-)
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 19.08.2012 17:25
ЦитатЗдравейте,
Третирането със Сера бактопур влияе ли върху биологичната филтрация на вътрешния филтър?

Здравей,

Да, лечението със всички препарати против бактерии влияе негативно на биологичната филтрация.

Препоръчвам ви по време на лечението да махнете филтъра, като най-добре го оставите да върти в кофа с вода от аквариума. След лечението направете голяма смяна на вода обработена със със sera aquatan. След около 1 час добавете sera nitrivec.

Ако използвате течния препарат, а не sera baktopur direct за ефективно премахване на лекарството може да филтрирате с активен въглен.

Успех
Тодор Христов
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: chef4o - 06.02.2013 09:44
Цитат на: SERA - 23.04.2007 13:39
Sera Costapur + Sera ectopur
Промени в осмотичното налягане не се толерират от паразита, а рибките са устойчиви / в нормални граници /. За това първо добавете двойна доза Sera ectopur и след това добавете Sera costapur както е указано по горе.

Здравейте, искам да попитам, понеже никъде можах да открия отговор- колко често се добавя указаното количество от Sera ectopur (5 г на 25 л) при лечение със Sera Costapur? Веднъж в началото на лечението, всеки ден по време на лечението или всеки път , когато се добавя Sera Costapur (според указанията 1-и , 3-и , 5-и и 7-и ден от лечението)

Благодаря предварително
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 06.02.2013 18:44
Цитат на: chef4o - 06.02.2013 09:44
Здравейте, искам да попитам, понеже никъде можах да открия отговор- колко често се добавя указаното количество от Sera ectopur (5 г на 25 л) при лечение със Sera Costapur? Веднъж в началото на лечението, всеки ден по време на лечението или всеки път , когато се добавя Sera Costapur (според указанията 1-и , 3-и , 5-и и 7-и ден от лечението)

Благодаря предварително

Здравей,
Дозира се на първия ден, ако няма подобрение на рибките след 5 - я ден се прави смяна на водата и се добавя още една доза лекарство и ectopur.

След лечението може профилактично да добавите още една доза ectopur.

Успех с лечението!

Поздрави
Тодор Христов
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: ogi - 09.02.2013 20:28
Искам да попитам дали може да се комбинира/да се използва едновременно Sera  Flagellol и антибиотик  (какъв ще ми препоръчате) и колко дена може да продължи това успоредно третиране.
P.S. къде във Варна със сигурност мога да намеря Flagellol?
Благодаря за отговора
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 11.02.2013 13:17
Цитат на: ogi - 09.02.2013 20:28
Искам да попитам дали може да се комбинира/да се използва едновременно Sera  Flagellol и антибиотик  (какъв ще ми препоръчате) и колко дена може да продължи това успоредно третиране.
P.S. къде във Варна със сигурност мога да намеря Flagellol?
Благодаря за отговора

В упътването на лекарствата на sera пише, че не трябва да се смесват с други лекарства. За това не мога официално да ти напиша, че няма проблем да използваш едновременно две лекарства.
Sera  Flagellol е за вътрешни паразити (едноклетъчни), а антибиотика е срещу бактериални инфекции. Т.е. съвсем различни причинители.

Ако имаш смесена инфекция мога да ти препоръчам да направиш краткотрайна баня със sera bactopur direct. Болната риба се слага в баня с голяма концентрация на лекарството за кратък период (има такава дозировка в упътването). След това може да лекуваш със Sera  Flagellol.

Друг вариант: ако болестта е още в начален стадий и рибката се храни нормално може докато лекуваш със Sera  Flagellol и да храниш със sera bacto tabs. Така рибката ще поглъща лекарството и няма да бъде засегнат азотния цикъл. Също така двете лекарства няма да могат да взаимодействат директно.

За съжаление в гр. Варна нямаме магазин който да предлага Sera  Flagellol. Разбира се всеки магазинер може да ти поръча и в рамките на един ден да получи Sera  Flagellol. Препоръчвам ти магазина до кръстовището на Мак драйв (до SG Expresbank). Също така може да поръчаш лекарството онлайн.

Поздрави
Тодор Христов
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: Irenadeli - 18.12.2013 15:33
Здравейте, имам проблем с 2 рибки  (1 хелер и 1 гупа) в 54 литров аквариум с 9 рибки, чиито изпражнения бяха прозрачни в продължение на 3-4 дни. От днес изпражненията на хелера са черни и висят дълго, а гупата ражда умрели рибки.
Нямат никакви други симптоми, освен, че се крият, а другите риби ги гонят. Нямат рани или повърхностни петна.
Към момента показателите на водата са в норма, след като вчера открих стойност на КХ 3 и ph около 6. Вдигнах ги леко със Sera ph/kh plus.
Имате ли идея на какво се дължи проблема и с какво да третирам аквариума?
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: spark - 18.12.2013 21:06
На 25 литра вода, колко капки sera costapur да добавя, и трябва ли да сменям част от водата при нова доза на 3 ден.
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 20.12.2013 12:43
Цитат на: Irenadeli - 18.12.2013 15:33
Здравейте, имам проблем с 2 рибки  (1 хелер и 1 гупа) в 54 литров аквариум с 9 рибки, чиито изпражнения бяха прозрачни в продължение на 3-4 дни. От днес изпражненията на хелера са черни и висят дълго, а гупата ражда умрели рибки.
Нямат никакви други симптоми, освен, че се крият, а другите риби ги гонят. Нямат рани или повърхностни петна.
Към момента показателите на водата са в норма, след като вчера открих стойност на КХ 3 и ph около 6. Вдигнах ги леко със Sera ph/kh plus.
Имате ли идея на какво се дължи проблема и с какво да третирам аквариума?

Здравей,
По така описаните симптоми не мога да дам диагноза. Белите изпражнения може да са в следствие от заразяване с флагелати (камшичести). Те паразитират в храносмилателния тракат на рибите, но обикновенно трудно се откриват без микроскопски изследвания. Все пак имай в предвид, че висящите изпражнения не са нещо нетипично за живородките.
кН и рН са били с много ниски стойности и това вероятно се е отразило негативно върху имунната им система, която предпазва от болести. Проверяваай стойностите им редовно и коригирай с препарат. ако стойностие се понижават постоянно, виж какво причинява това (например някой корени за аквариум испускат хуминови киселини, които подкиселяват водата).

Моя съвет е докато не разбереш конкретната причина за това поведение на рибите да не добавяш лекарства без да занеш какво лекуваш.

В краен случай може да използваш широкоспектърното лекарство sera Omnipur.

Успех
Тодор Христов

Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 20.12.2013 12:49
Цитат на: spark - 18.12.2013 21:06
На 25 литра вода, колко капки sera costapur да добавя, и трябва ли да сменям част от водата при нова доза на 3 ден.

Здравей,
Според етикета 22 капки са достатъчни за 40 л. вода. За 25 литра най-добре добави 15 капки от препарата.
Не е нужна смяна на вода между третиранията. Обработване с активен въглен или sera toxivec, и голяма смяна на водата е добре да се направи след лечението.

Поздрави
Тодор Христов
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: anakin - 28.03.2014 21:09
Много съм НЕдоволен от Костапур и Протазол. И двете не успяха да се справят с Ихтио при най-стриктно спазване на указания и препоръки.
За мое най-голямо учудване, Нистатин от всяка аптека за 5,60лв. се справи за 5 дни.
Горепосочените не успяха в продължение на 2 седмици и едва не си съсипах растенията!
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: SERA - 29.03.2014 22:23
Здравей,
Съжалявам, че лекарства ни не са дали резултат при вас. Продаваме ги от години и много хора са излекували рибите си с тях. Възможно е да има паразити Ихтио, които са придобили резистентност към препарата. Нищо не може да се каже без допълнително проучване.
Както и да е радвам се, че все пак сте успели да излекувате рибките, което е и най-важното.

Успех с хобито
Тодор Христов
Заглавие: Re: Болести
Публикувано от: anakin - 31.03.2014 20:11
Това е достоен за уважение отговор.
Благодаря и успех и на вас!