Новини: Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 4 5 ... 10
1
Добре дошъл WOLF, *bg* благодаря за доверието и се радвам, че реши да откриеш тема тук.
Много ми харесва как си подредил камъните, и аз съм се насочил към керамичните aquaroche и ми е полезно да ги видя в действаща система.
Така като гледам първата година, критична за всеки новостартиран аквариум  с изкуствени/бейзрок камъни е минала успешно при теб. Цианото е нещо с което ще се сблъскваш и занапред, но с времето ще започнеш да "усещаш" кое го причинява и кое го намалява, хубавото е че самото то не е голям проблем за коралите, стига разбира се да не е извън всякакви граници, честно казано когато коралите ми са имали най-ярки цветове съм имал и проблеми с цианото, което е разбираемо донякъде де :) - има храна за всички.
В конкретня случай мисля, че подхранваш  цианото твърде много - слагаш много хранителни източници - нопокс - органичен въглерод, риф енерджи което е аминкиселини и витамини и храна за корали, пак някаква органика, отделно храниш с автоматична хранилка два пъти суха храна на ден, плюс замръзена храна вечерта. Твърде много органика вкарваш, разнообразна и равномерна  - перфектни условия за цианото.
Може би за да забавиш повторната поява на цианото като начало да спреш Риф енерджито, нямам нищо против добавянето на разни аминокиселини, витамини и т.н., вярно е че има ефект върху коралите, но от моя опит не са от основно значение, особено за новостартиран аквариум с малко корали. Моят аквариум е пълен "до козирката" с акропори и аз не помня откога не съм слагал аминокиселини и разни други коралови храни, трябва да погледна, но сигурно има 1-2 години.

другото може да намалиш честотата на храненето, ти имаш малко риби, сред тях няма претенциозни видове дето изискват често хранене, гледай да не храниш късно вечер, за да имат достатъчно светло вереме рибите и скаридите да "оберат" всичката храна. Избягвай мизидите (т.н. Misis винаги ще се смея на това търговско име), рибите ги харесват, обаче имат страшно много фосфати, ако все пак искаш да ги даваш, ги изкисвай в осмозна вода два-три пъти. Аз не съм хранил моя аквариум с нищо друго, освен с артемия, рядко давам мизиди, когато усетя че фосфатите по някаква причина са паднали много.

Гледам, че имаш UV стерилизация, никога не съм имал и не знам дали не оказва и тя някакво влияние, защото ти дозираш нопокс, който храни бактериите, в същото време UV лампата убива голяма част от бактериите, които са във водата и остава добро количество нопокс, което да се използва от цианото по камъните и субстрата, просто теоритични мисли, нямам опит с UV.

Иначе добре си подбрал техниката - вортек и gyre  в 200 литра? йес!!! Само може би скимера нещо не пасва, но за една година ти вероятно имаш по-добри наблюдения.

Забравих да питам - имаш обратна осмоза нали?
2
Лафче / Re: Добро утро - 2018
« Последна публикация от NO CARRIER - Днес в 09:15 »
Добро утро!

3
ЦИХЛИДИ / Re: Какви са тези дискуси
« Последна публикация от TATTOO - Днес в 06:30 »
А някакъв дифицит ли са ,или просто аз не мога да си намеря? Търся най-вече като на снимка 1
4
Скариди и раци / Re: Crystal Red Shrimp
« Последна публикация от to6koto0209 - Вчера в 23:40 »


5
Възраст: 1 година

Размери и обем: 205 дисплей + 45 съмп

Осветление: 2 x AI Hydra 26HD

Температура на водата: 25-26

Показатели на водата:

Поддържане на Са, кН, Mg: Red Sea A,B,C

Активен въглен: чорапче 80-100гр 1 месечно

Сол и смени на водата: Red Sea - веднъж в седмицата

Механична филтрация: Чорапи, после минах на вата

Пясък и камъни: Red Sea пясък от най-ситния, камъни aquaroche

Хранене и оцветяване на корали: Reef energy А|B по 1.5мл 4-5 дена в седмицата (от 2 месеца)

Хранене на рибите: през деня с автоматична хранилка "ocean nutrition formula one" 2 пъти по съвсем малко,  вечер половин купбче майсис или артемия

Контрол на нитрати и фосфати: nopox по 2мл/ден, първите 10 месеца GFO реактор с rawaphos превантивно, но го спрях заради бума на циано

Циркулация на водата: jecod 4000, maxspec gyre 250 + vortech mp10

Стерилизация на водата: UV 18w от стартирането

Скимер: redstarfish/CORAL BOX D500 (jebao 2000 е помпата)

Съмп:

Обитатели: 2 клоуна
1 жълта зебразома
1 коле танг
1 дамзел
1 Gramma loreto
2 Cleaner shrimp
2 Perppermint shrimp (взех ги заради аиптазии и в началото ги опасаха)

Снимки:

Това е настройката на осветлението в моментатака изглеждат пиковете през деня


Качвам тези снимки понеже имам усещането, че преблемите с цианото, които имах, се дължат на осветлението. Няколко пъти променях пресетите, ползвайки разни "популярни" за тези лампи пресети от интернет и в крайна сметка нещата ставаха по зле, а не по добре. Текущя пресет го модифицрах преди няколко дена, като свалих стойностите на зеленото и червеното от 20-25 до 10% пак заради цианото.

Още малко факти относно моя аквариум, снимките са сравнително стари, гониопората и torch-a вече ги няма, освен тях успях да скапя и няколко sps фрага (говорим за много малки фрагове). Рибите и анемонията мисля че се чувстват добре, в началото имах и две жълти гобита (Cryptocentrus cinctus) който обаче за съжаления изкочиха от аквариума за 5-6 месеца. Е вече имам мрежа отгоре.

Ето малко снмки на цианото което след дълго чакане да се махне само, и промени по течение осветление успях да премахна (вероятно временно) преди 2 седмици с chemiclean

Преди следващия параграф искам да уточня че амбициите са ми един ден да мога да гледам SPS в този аквариум.

Относно параметрите - тук се чувствам най-неподготвен (това ми е първия морски аквариум). В първите месеци се стрмеях да подръжам по-високо kh 9-9.5, фосфати теста на селиферт ми е измервал еднкратно в първите 2-3 седмици от тогава са 0, нитрати до преди 3 месеца бяха ~0, после започнах Reef Energy да слагам по малко и за 3 месеца се вдигнака плавно до 5 в момента, нопокса който подавам в момента е 2ml дневно (беше 1мл преди). Честно казано незнам точно какви стойности искам да държа нитратите, на много места пише, че не е добре да са 0, но не е добре и да са над 10 и сякаш това се опитвам да направя и аз. Определено виждам как нопокса влиае върху сотйностите им. Относно kh-то вече таргетирам стойности от 8.5, но се получават отклонения от порядъка на 0.7-1 (падат до малко по 8 и се вдигат до малко над 9) което незнам до колко е допустимо, добавам alk с автоматична помпа (10-15 мл/ден) корегирима седмично, като видя че тръгва надолу или нагоре. Относно Ca - имах един пик от 500, който беше по моя грешка, вече е ок.
За момента се стремя към следните стойности, Alk-8-8.5, Ca-400-420, Mg-1350, No3 ~0-5
Това са графиките на Alk и Ca през тази 1 годинаКато цяло имам куп въпроси и съм готов да приема всякакви съвети и критики. Доста се чудих дали да пиша тук, понеже форума го бях отписал, мотивира ме появата на Стоян Михов, преди да реша да се захвана с морска акваристика, четох доста стари теми тук, и до голяма степен неговите постове повлиаха на решението ми "да опитам"

Поздрави
7
Да така е това ще ми е следващата стъпка в со2. Виждам как всичко се колебае с тази мая и захар, но за сега така но имам планове за со2. Повечето брада по анубиаса е от предишният аквариум преди рестарта дори доста се махна по него имам на две места по аквариума още до като започне да се по стабилизира се появи, но в момента не се развива. Да имам нещо не както трябва но не мога да разбера кое липсва като цял бях започнал да вдигам количеството тор ,но докарах до едно полужение в което започва да се появав ксенококос и го намалих с един мл. Понеже слагам и желязо от делно сега се замислям дали той да остане така а да вдигна профитото с още малко?  Може да пробвам за видя, но определено тези кока-колини шишета ми играят мръсно.
8
Важното е на теб да ти харесва!!!
Разни хора -разни идеали.
На мен лично ми допада.Пробвай варианти-а и аквата си иска време за да се доразвие.Моят аквариум взе да ми харесва чак след 1-вата година от старта-вече е на 3 год/и е за рестарт поради обедняване на грунда/-това е друга тема.
При теб повече ме притеснява черната брада по анубиаса.Имаш недостиг или в излишък на макро или микро елементи-смисъл балансът не е добре.Другото поне според мен -инвестирай в надежна со2 система.Маята и захарта си е направо хазарт-параметрите ти варират постояно пх-то също.Успех с хобито!
9
Сомови / Вътрешни паразити
« Последна публикация от desi85 - Вчера в 21:15 »
 Колеги сигурно ви е писнало от мене,но за пореден път се обръщам с молба за помощ.Става дума за мъниците(звездни анциструси)които си взех наскоро.Бяха в аква 10л с нагревател и гъба с камък без филтър на голо дъно.Сменях вода и сифонира през 2 дена,но явно не е било достатъчно.Преди няколко дена ги преместих вече в аква напълно оборудван с азотен цикъл,обаче забелязах че коремчетата на някой са подути.Понеже вече бях виждала снимка от нета за тези вътрешни паразити веднага се усъмних че е това.Писах на колега за съвет,посъветва ме да сложа таблетка и половина Флажил,3 дена на диета и да чакам.Днес успях да извадя 3 от тях и да ги снимам.Идея си нямам откъде все пак са се заразили,имаше само една малка ампулария със тях.Да е от нея?На 2 от сомчетата коремчетата ми изглеждат добре но 3тото е доста подуто.Моля ви кажете и вашето мнение,съвет,предложение.10
Предлагам / Продавам цихлиди Малави
« Последна публикация от emilmet - Вчера в 20:11 »
Стока 1: Labidochromis caeruleus  12бр  от 5см до 7-8см

Цена: 4лв
--------------------------------------------------------

Стока 2: Melanochromis auratus   3бр 2м-1ж 7-8см

Цена: 5лв
--------------------------------------------------------

Стока 3:

Цена:
--------------------------------------------------------

Стока 4:

Цена:
--------------------------------------------------------

Стока 5:

Цена:
--------------------------------------------------------

Информация: желателно е лично предаване

Начин на връзка: 0898784748

Местоположение: Пловдив.

Снимки:

http://www.img-share.eu/f/images/490/DSC09210JPGyGmIz0IAjyR48ZQ4kRe01519236521.jpg

http://www.img-share.eu/f/images/490/DSC09227JPGGlyjLmqReZbO8jFcSEVZ1519236482.jpg

Страници: [1] 2 3 4 5 ... 10


Преобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И