• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Marosatherina ladigesi

Започната от Живко, 26.02.2009 10:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

26.02.2009 10:05 Last Edit: 14.08.2009 12:22 by Живко
Ладигезитата се оказаха страхотни рибки.
Попаднаха случайно при мен. Така да се каже по грешка. Рибите бяха в доста окаян вид. Сигурно не бяха хранени от месец. Изключително грозни с хлънали стомаси и сиво прозрачни. Трагедия.
Гледал съм ги няколко пъти и в магазин, но останах с впечатление, че са изключително грозни.

След две седмици престой и стабилно охранване, грозните патета се превърнаха в красиви лебеди. Определено ми харесват повече от фуркатосите.
Предимство е, че не са дребни. Най-голямата минава 6 см. Щъкат без никакви притеснения между големите видове и се борят успешно за техният си порцион. Плуват във всички слоеве на водата. Обичат сенчести места. Ползват такива за почивка или за ухажване.
От начало имаше проблем със храненето. Не искаха да поемат суха храна. Но с комбиниране на жива/замразена/ и суха храна в едно хранене полека започнаха да ядат всичко. За сега не нападат растенията. Пък и не са толкова големи за да правят поразии.
Ярки цветове поддържат почти постоянно. Няма значение кое време на деня е. В литературата се твърди, че е необходима пряка слънчева светлина за да се видят истинските цветове на рибата, но аз смятам, че това не е абсолютно задължително. Може би има значение, че при мен осветлението е доста силно.
Не забелязвам никаква вътрешно видова агресия. Но и няма силни брачни танци. Може би защото женските бяха най-изпостели и все още не са на 100% възстановени.

Ако се сетя нещо ще добавям. Малко по-късно ще има и снимки.
Всеки да се чувства свободен да добавя информация, моля.
Никой не се е родил научен.

Живко

26.02.2009 21:09 #1 Last Edit: 10.10.2009 11:12 by Живко
Ето и обещаните снимки:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi81.photobucket.com%2Falbums%2Fj226%2Fangelarii%2Frainbow%2520fish%2FMarosatherina%2520ladigesi%2FPicture027.jpg%3Ft%3D1255162324&hash=ad229d5c720df0d187758df7a500aee1409958f1

Тук има още:
http://s81.photobucket.com/albums/j226/angelarii/rej/Marosatherina%20ladigesi/?albumview=grid
Никой не се е родил научен.

Лора

26.02.2009 21:13 #2 Last Edit: 26.02.2009 21:18 by Лора
Колко големи стават тези рибета?



ПС. Съжалявам, видях че пишело. Ама като видях снимката и направо минах на въпроса. Много е сладка (поне на снимката).
Бих си взела няколко бройки, стига да са на приемлива цена. Особено, ако правилото за дългия аквариум не важи за тези сладури.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

MeTogu

6 см, до колкото разбрах.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Живко

Там някъде.
Тези от снимките са почти напълно пораснали. най-много още половин, един сантиметър да пораснат. Остава само да развият дългите си перки.
Никой не се е родил научен.

denbosch

Цитат на: Лора - 26.02.2009 21:13Бих си взела няколко бройки, стига да са на приемлива цена.

Преди около два-три месеца бяха по 3,60лв бройката,не вярвам да има голяма разлика оттогава.

Divane

Лори,ти нали не обичаше рейнболи?! 8-)

Лора

Цитат на: Divane - 27.02.2009 00:32
Лори,ти нали не обичаше рейнболи?! 8-)

Само някои! Тази определено ме грабна.
А и повечето рейболи изискават аквариуми над 1м дължина. Досега не съм се решавала за някаква рейнболка именно заради това. За щастие тази и гертрудито не са толкова взискателни от към дължината. Така, че ако все още си навита на гертруда http://www.rainbowfishbg.com/rainbows.php?id=41, може да ме пишеш за една поръчка. *THUMBS UP*
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Живко

Добавям нови впечатления от тези риби.
Ладигезитата се интересуват само от себе си. Изобщо не обръщат внимание на по-малки или пък по-големи риби. Постояно се занимават с игри, перчене и мръстене. Сватбената им окраска не изчезва дори за миг и са постояно сред мъховете ухажвайки женските, който пък от своя страна не се дърпат много. :-) От тази безкрайна игра не остава време на мъжките да се сбият за някоя женска. Това обаче не им пречи постояно да държат разперени лъчовете на перките си и да се плашат с тях. Аз като зрител съм доволен от положението ;-)
Абсолютно всеядни риби. Разбира се като всички риби от този род са с афинитет към живата храна, но замразената и лиолифизираната са повод аквариума да прилича на центрофуга при хранене. Ядат всички гранули и люспи, които им се предложат. Разбира се трябва да се подбират такива храни, които са подходящи за тях. Най-вече с ниско съдържание на мазнини.
Ако ще взимате от тези риби трбва да са поне 5-6 бройки по две причини. Рибите по принцип са пасажни, а в същото време обръщат внимание само на собственият си вид. Повечето риби от рода Атерини, които се отглеждат в аквариум, приемат другите видове за близки и могат да образуват общ пасаж. Не и ладигезитата. За това най-малко половин дузина.
Втората причина е, че рибите почти постоянно се гонят в шубраците и на показ са една или две риби. Ако имате на разположение пасаж от 10 риби ще имате пред погледа си почти постоянно някой красавец.
Ще оприлича по поведение рибите на държанието на барбус олиголепсис или на барбус титея. Животът им протича по идентичен начин. Може би ладигезитата са малко по пъргави и не се държат към дънният слой като двата барбуса, а обитават средния и горен слой на водата. Могат да се комплектуват с по-миролюбивите барбуси и с почти всички миролюбиви риби с техният, а и не само, размер. По закачливите риби ще ги тормозят заради дългите им перки.
За размножаването им ще пиша след като се заема с тази част. *THUMBS UP*
Никой не се е родил научен.

Живко

Никой не се е родил научен.