• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Растителен вид - Bacopa monnieri

Започната от cihlidi_fan, 17.06.2005 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cihlidi_fan

Растителен вид - Bacopa monnieri

автор: Rohan Taylor

превод: cihlidi_fan

Извествно още като "кръгло ленивче"и още като Herbalists и Brahmi, Bacopa е част от семесйство Scropulariacase и е най-вече разпространено в тропиците, където може да бъде намерeнa в по-бавно течащи води.

B. monnieri е лесно за отглеждане растение и ще достига доста голяма височина, а ако имате добро осветление, когато достигне повърхостта на водата, то продължава да си расте, но хоризонтално. Широчината му достига от 2 до 5см заедно с листата (естествено при добри условия на отглеждане). Това растение не расте и не се размножава много бързо. Листата му са елипсовидни. То трябва да бъде под доброто осветление - тогава расте най-бързо и листата му стават най-големи, но пък често е нападано от водорасли, затова осигурете в аквариума си рибки, които ги почистват.

Условия

B. monnieri се нуждае от по-специални лампи (бел. преводача: демек човека искаше да каже по-скъпички) - от 0.5 до 1W/л.  за да може да расте както трбва. Ако пък  ги гледате на лошо осветление, те постепенно ще пускат все по-малки листа, няма да растат и накрая ще изгният. Растението обича подходяща температура - 15-28С, оптималната температура за добър растеж е 22С. А pH-то трябва да е между  6-7,5. gH -  между 4-20.

Торене

B. monnieri расте добре, но само когато му обръщате внимание. Подаването на СО2 подобрява значително растежа. С добро осветление и хранителни добавки в аквариума ви растенията ще растат много добре, но това не означава че ще "експлодират" от растеж, като правят някои растения(Egeria, Hygrophilia - до 10 см/ден). Тъй като Бакопата има сравнително малка коренова система, тя поема по-голямата част от необходимите й вещества чрез листата. Все пак обаче, тя изисква и слагане на добавки в грунда.

Размножаване

Има два лесни начина да размножите тези растения.

Единият е да изчакате растението да расте вертикално (по горе написах защо) и тогава  над листата започват да израстват малки клончета и коренчета. Когато те станат 2 см дълги отрежете стъблото 1-2 см под новото клонче. Така нарязвате старото стъбло на няколко парчета, всяко с по една нова клонка. Тези парчета се засаждат в грунда на светло място така, че частта от старото растение да е под пясъка.

Вторият метод за размножаването им е да оставите растението да расте, докато достигне повърхността. Тогава го срежете, като вкоренена оставите 1/3 от дължината, махнете долните десетина листа на отрязания връх и го забодете в грунда. От старото растение ще покарат нови издънки, а новозасаденото ще пусне корени и ще си расте.

Разполагане в аквариума

B. monnieri може да бъде използвана в акваскейпинга като заден план на аквариума. За да може да се разпростре на по голямо пространство и да закрие заднaта стена, подрязвайте я често по втория метод и засаждайте нагъсто (по 3-4 клончета в една дупка в грунда). Внимавайте обаче - при прекалено гъсто засаждане високите растения правят сянка и малките издънки, които често тръгват от основата на големите много трудно израстват.
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus