Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Водни растения => Профили на растения => Темата е започната от: anasarka в 21.06.2012 13:01

Титла: Alternanthera aquatica
Публикувано от: anasarka в 21.06.2012 13:01
Име: Alternanthera aquatica

(http://i45.tinypic.com/1e2zrd.jpg)

(http://i50.tinypic.com/p2dd3.jpg)

(http://i48.tinypic.com/t9e783.jpg)

(http://i47.tinypic.com/2zjjcld.jpg)

Етимология: Alternus редуващ се, Anthera  прашникова торбичка, в общият смисъл на редуващи се плодни и безплодни тичинки, aquatica воден

Синоним:  Няма

Семейство: Amaranthaceae

Континент: Централна и Южна Америка

Разпространение:  Бразилия, Парагвай, Боливия

Изисквания за CO2: не е задължително

Светлина: средна до силна

Температура: 15-28°С

Твърдост на водата: мека до средно твърда

pH: 6,0-7,5

Височина: 12-14 см.

Разположение в аквариума: плаващо

Скорост на растеж:  бърз

Изисквания: средни

Трудност: лесно

Описание: Alternanthera aquatica е интересен и необичаен представител на алтернантерите. Тя расте покрай бреговете на реките и езерата, както и в блатисти местности. Може да расте и надводно. Това голямо плаващо растение понякога се вкоренява в богатата на хранителни вещества кална почва. Може да израсте до няколко метра на повърхността на водата, като така покрива немалки участъци от местообитанията си. Междувъзлията на растението са кухи изпълнени с въздух за да могат да плуват на повърхността на водата.
(http://i46.tinypic.com/30at0y9.jpg)

Предпочита големи количества на нитрати, фосфати, калий и микроелементи. Много важно е при отглеждане в аквариум да се подрязват новите разклонения, поради бързото му нарастване. Отрязаните части могат да се засеят или оставят да плуват на повърхността, като след време пускат коренчета и образуват нови растения. Съществува и вариант Alternanthera aquatica "mini".

Приложение в Акваскейпa: За съжаление това красиво растение не се използва за създаването на акваскейп. В аквариум се гледа рядко поради големината си. Най-често се използва в огромни аквариуми, най-вече биотопни пресъздаващи Pantenal регион в Южна Америка, или като цяло Южно Американски биотоп. Тя покрива повърхността и пресъздава автентично скривалище за дребните тетри и цихлиди от региона. Често се използва и в езера и ботанически градини. В езера за да се развие добре поради по-високите си изисквания от хранителни вещества е добре да се засее в саксии с глинена почва.
Pantenal region
(http://i49.tinypic.com/t0m15z.jpg)

Споделен опит в отглеждането: