• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Третиране на планария и хидри с ВЕРМОКС и ПАНАКЮР 10%

Започната от Desmoria, 19.03.2013 14:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desmoria

След като няколко колеги споделиха опита си, по отношение борбата им с планарията и хидрите, създавам тази темичка в помощ на всички във форума.

Въпросното лекарство е ВЕРМОКС табл. 100 мг. -> линк за информация http://apteka.framar.bg/03005901/%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%81-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB-100-%D0%BC%D0%B3-6

Начин на дозиране: 1/2(половин) таблетка(от 100мг) на 100л

Ефект: убива планария и хидри (ако не умрат всички процедурата се повтаря след смяна на вода ... хидрите умират веднага, свиват се и остават трупове там където са били)

*Влияе зле на растенията и охлювите(има инфо, че хелените оцеляват, но по-добре не си правете експерименти). Ако имате ценни охлюви и растения е силно препоръчително да ги извадите преди третирането. Някои колеги споделят, че не са имали проблем с растенията, така че решението е на ваша отговорност.

**Не влияе зле на скариди, риби и някои растения

Благодарности за информацията на sailender

Линк, към помощната тема: http://aquariumbg.com/forum/akvariumni-bezgrabnachni/kak-shte-se-otrazi-na-skaridkite/




За хората, които се чудят как изглеждат планариите и хидрите:

Планария
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquaportal.bg%2Fsite%2FProblems%2F15.jpg&hash=0ce8be1066c32ad09f71c076d24ead6e24deb1f4

Хидра
https://aquariumbg.com/articles/image/ohluvi_7.jpg
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

zariio

А какво е предимството на Вермокс-а пред Панакур-а при положение че втория съм го пробвал и проблем с растенията не съм имал?
Цената или?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Desmoria

До колкото разбрах, нещата опират до пари. :) Иначе по отношение на растенията, за сега има две различни мнения дали вреди или не. Постепенно хората ще споделят мнения, като пробват, както стана с Нистатина при ихтиото.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

hunter

Да изкажа моя скромен опит с Вермокса. Винаги когато си взема нови растения ги поставям във друг аквариум 5л. Правя им баня с Вермокс в повечето случаи за 3-4 дена. Изключение направи една Бликса която я държах точно 2 седмици заради Планария. През периода който стоят растенията има пуснат само вътрешен филтър да върти водата. Нито нагревател нито помпа за въздух. Растенията които съм тествал са доста ето и кои са:
Hydrocotyle Sibthorpioides, Eleocharis acicularis, Marsilea hirsuta, Anubias barteri var. nana, Micranthemum micranthemoides, Staurogyne repens, Ludwigia brevipes, Alternanthera reineckii 'Mini', Elatine hidropiper, Lilaeopsis brasiliensis , rotala rotindiliforia, Najas indica.
Не съм имал проблем с нито едно от тях. Водата в 5л. съд е била чешмянка без да сам добавял нещо като торове, просто вода. Винаги съм предозирал понеже на 5л. ми е трудно да оцеля грамажа. Слагал съм директно в аквариума но при старта когато е нямало риби скариди и охлюви. Това го научих от колегата Евгени200 за борба със планорбис. И за това от тогава така практикувам. Но ако се добави в аквариум определено прецаква цикъла и полезните бактерии стават жертва. Не съм абсолютно сигурен дали е ефектно срещу Планария. Понеже имам съмнения, че имам в аквариума си след последното третиране за което съм и бесен. Наблюдавам малки бели червейчета около 1мм. които се движат бързо по задното стъкло. Ще почакам да видя дали ще пораснат и дали е Планария но не виждам какво друго ще е. Ако се окаже Планария ще заключа с това, че и да трепе Планария не трепе яйцата и. Защото Планариите които имаше ги премахнах ръчно още преди банята с Ведмокс. Което означава, че е възможно по листата да е имало яйца които въпреки продължителната баня са оцелели и излюпели. Ще пиша пак когато съм сигурен дали това са Планарии.

Desmoria

Добавям начин за третиране на планарията с Панакюр 10%

Цитат на: Татарчев - 02.02.2011 15:49
Аз сложих 0,5ml Panacur suspension 10%  на 25л вода. Слагах по следната схема:
1ден - разредих 0,5мл панакур в 20мл вода и го инжектирах навсякъде в грунда.Предварително спрях филтъра, след инжектирането го пуснах да си върти.
2ден - нищо
3ден - нищо
4ден- смених 30 - 35% от водата като сифонирах основно дъното. Имаше около 10 планарии, бяха полуживи, отделих ги в чиста вода, да видя дали ще живнат. На другия ден бяха умряли и дори плесенясали. Добавих отново същото количество панакур разреден с вода.
5ден - нищо
6ден - нищо
7ден - нищо
8ден - смених 30-35 процента от водата, като сифонирах отново дъното. Така и не погледнах в сменената вода за мъртви планарии.
Сега като сменям вода гледам за някоя жива планария, но засега не съм открил.
Жертви - никакви, дори не се отрази на растенията.

* Вреди на охлюви, ако имате ценни такива ги извадете преди да третирате. Не влияе на скариди.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Desmoria

Цитат на: Татарчев - 07.10.2011 09:09
Да уточня нещо за Panacur suspension 10%(суспензията, не прахчета,хапчета и т.н). Трудно се намира, не във всяка ветеринарна аптека го има , но и цената във различните аптеки много варира. Нормалната му цена е около 0,50лв за милилитър, не се лъжете да плащате повече.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

bombata

Здравейте,

срещу планария пробвах  ЦЕСТАЛ половин хапче на 100 литра
третирах три пъти през 3 - 4 дена и вече втора седмица не забелязвам
планария

http://www.ceva.bg/Produkti/Produktova-lista/Cestal-Plus

bobimanov

Здравейте , някой пробвал ли е с ZENTEL 400 защото Вермокс вече не се произвежда ?

yasen_vn

Здравейте!
преди няколко месеца забелязах, че в някои от аквариумите ми има планарии. Прочетох настоящата тема и реших да третирам всички аквариуми за всеки случай, за да избягна по нататъшната им евентуална поява. Почерпих от опита на bombata - ЦЕСТАЛ половин хапче на 100 литра  - при него активната съставка е Fenbendazole 200 mg, като пресметнах, че той е третирал с половин таблетка, т.е. 100мг/100л. Отидох при мой приятел ветеринарен лекар за лекарство. Той ми препоръча КАНИВЕРМ. Активната съставка е Fenbendazolum 150mg в една таблетка, т.е. 1таблетка за 150л. Пресметнах колко хапчета са ми необходими за моите литри. Стривах хапчетата без да им се старая много, защото очаквах да се дорастворят във водата. Третирах първи път и още след първото третиране не виждах планарии,  но след около 5  дни смених част от водата и го третирах още веднъж за по-сигурно. Поражения по риби и растения нямах, но ампулариите ми умряха всички, меланиите струва ми се доста намаляха.
В заключение - може да ползвате всякакви подобни препарати против паразити като се стремите да спазвате пропорцията на активното вещество за Вашите литри.

kodimajl

Здравейте, разполагам с два аквариума(един с неонки и доволно количество зеленина, другия е скаридарник)общо литраж 100, и в двата има планария и можеби и хидра не съм сигурен. Трудно ми е да си намеря "Панакюр 10%", някой може ли да ми помогне. Много си обичах Ампулариите, но почти не ми останаха живи.

Панакюр 10% някой може ли да ми помогне? kodimajl-абв-бг


YouTube клип с един домашен гад...
https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZxR6w7ZYqco7Ga7A7Fl6H89G85VbLUcBiL7

Similar topics (2)

312

Публикации: 247
Прегледи: 159433

60067

Започната от mushroom


Публикации: 7
Прегледи: 4295