Автор Тема: Странни неканени гости щъкат из аквариума  (Прочетена 1885 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен бай Онзи

 • Пoтребител
 • ***
 • Публикации: 16
 • Пол: Мъж
 • https://www.youtube.com/playlist?list=PLlncYqO9lL2
  • тритони и отглеждане на поколение
 • Skype: angel_marino
Здравейте,
на няколко пъти купувам жива дафния и чрез нея се самопоканват в аквариума различни странни гадинки: 2 - 3 вида необичайни и непознати за мен дребни червейчета, стъклени ларви, миниатюрни бръмбърчета - 2 породи, ларви на черни комари, артемия зрели индивиди, накрая и една скаридка. Повечето от тези интересни добичета ги снимах на кратки видеоклипчета и ги качих в YouTube в един общ плейлист (Странни обитатели в аквариума): https://www.youtube.com/playlist?list=PLlncYqO9lL2c4KjMPwjGucuneJYTLHqfo.

Притеснението ми е дали част от тези водни купонджии да не са паразити и може ли някой по-вещ човек да ги разпознае? Ако имахме рибки в акватерариума до сега да са ги изкусали всичките, но гледаме само тритони. Ларвите (новоизлюпените тритончета) похапват от по-дребните бръмбърчета с охота, а възрастните тритони са доста едри, за да им обърнат внимание. По правило при смяна на водата винаги преглеждам какво е засмукано от дъното, преди да го изсипя в канала. И ако има нещо мърдащо - веднага си проличава.

По мое мнение по-дребната порода бръмбърчета които са с размера на циклопс, по някакъв начин влияят на водата и хайвера. През последната година 99% от яйцата не се излюпиха и изобщо не се развиха в ембриони. Това се отнася и за двете породи тритони (Cynops Orientalis и Lissotriton Boscai), които снасят по различен начин и на различни места. Колкото и да не ми се искаше, направих "Рестарт" на аквариума, като се опитвам да съхраня единствено циклопса, защото ми е жизнено важен за ларвите. След рестарта 7 - 8 ларви се излюпиха. 

Моля за помощ и съвет - опасни ли са тези животинки, дали паразитират по аквариумни любимци и пр?.. Последния път не пуснах дафнията със собствената си вода, но най-вероятно ще трябва да спра да  купувам от нея за в бъдеще? Прилагам линкове към клипчетата:

1. енергични червейчета: https://youtu.be/QnzkKCmZZl8
2. лениви червейчета: https://youtu.be/Ze3Ns9SiKbw
3. миниатюрни бръмбърчета: https://youtu.be/qQfkRvfnNJc
4. дребни бързи бръмбърчета: https://youtu.be/xPbUXa-7rbk
5. стъклена ларва (за нея е ясно, че е хищник): https://youtu.be/Le1yhcurzrs

Благодаря предварително!
« Последна редакция: 12.09.2018г 14:02ч от бай Онзи »

Неактивен tetra

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 300
 • Пол: Мъж
 1. Енергичните червейчета са пиявици.
2. това са ларви на хирономуса, комар който е безобиден.
3.Някаквъв вид ракообразни не мога да определя вида им.
4. От показаните, най опасни са големите ларви, който скоро ще се излюпят и ще започнат да хапят защото са комари.
Като обобщения всички водни буболечки се разделят в два вида тревопасни, срещащи се рано на пролет и в късна есен. И хищни които можем да ловим целогодишно във всички язовири и гьолове, включително и когато водоемите са замръзнали. Хищните ракообразни трябва да се дават в порции който могат да бъдат изядени веднага. Защото в благоприятната среда в аквариума растат много бързо и нападат екземпляри много по големи от самите тях.

Неактивен бай Онзи

 • Пoтребител
 • ***
 • Публикации: 16
 • Пол: Мъж
 • https://www.youtube.com/playlist?list=PLlncYqO9lL2
  • тритони и отглеждане на поколение
 • Skype: angel_marino
Благодаря за отговора!
   Аз така или иначе за сега в аквариума пускам само жива дафния, като губя много време да я отсея от останалите гадинки и мъртви дафнии. В редки случаи давам и по някоя ларва от черните комари, но само на животни излезли на сушата. Знам че тези ларви са хищници в последен стадий преди да излетят и се движат по различен начин от ларвите на обикновения комар.
    Не знаех, че съществуват такива миниатюрни пиявици (клип 1 - наречени условно "енергийни червейчета"). Явно ще трябва много да внимавам за в бъдеще, да не се появят отново. Ларвите на тритоните биха ги изяли, но са отделени от възрастните и обитават само малка защитена част на аквариума.
    За клип2 - на мен също ми приличат на ларви хирономус, но са 4 пъти по-малки. Няма нито 1 екземпляр с дължина над 5-6 мм и помислих че това е максималния размер, който могат да достигнат. Имат плътен черен цвят на главите и опашката им звършва със заоблен край, а не като хирономуса с мустачки. Освен това и се движат много по-различно, бавно с еднотипни движения свивайки глава към опашката. Докато ларвите на хирономуса се извиват на осморка бързо и енергично.
    Движения на хирономусни ларви:
https://www.youtube.com/watch?v=vJb0vy0CTU4
https://youtu.be/nbbXoXVv26w
    От миниатюрните бръмбърчета, които се движат с постоянна скорост съм отделил в едно 3 литрово шише, интересно ми е да проследя какво ще стане през зимата с тях. Вероятно са добра храна със съдържание на калций, но за дребни породи аквариумни рибки и новоизлюпени. От тритоните само  ларвите ги ядат.
    Благодаря още веднъж за отговора! Поздрави.

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
26 Отговора
14321 Прегледи
Последна публикация 10.03.2006г 07:07ч
от BLKnight
11 Отговора
4278 Прегледи
Последна публикация 01.04.2007г 22:10ч
от Ilianidis
1 Отговора
3520 Прегледи
Последна публикация 25.01.2008г 13:01ч
от nina
7 Отговора
3419 Прегледи
Последна публикация 30.04.2010г 15:03ч
от Деян
9 Отговора
2900 Прегледи
Последна публикация 07.10.2010г 20:08ч
от andre7080
2 Отговора
1826 Прегледи
Последна публикация 31.08.2012г 14:02ч
от kGitsov
11 Отговора
4204 Прегледи
Последна публикация 18.01.2014г 22:10ч
от redmerinda83
8 Отговора
1925 Прегледи
Последна публикация 23.10.2018г 10:10ч
от бай ОнзиПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И