• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Планорбиси - тема за взаимопомощ

Започната от fena81, 22.09.2009 11:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

fena81

здр изкъм да попитам как да се отърва от някакви малки охлюви , напълни ми се целия аквариум  и не знам откаде се появиха ,сигурно от разстенията кажете как да се избавя че като гледам има доста и са започнали да похапват от гиганската криптокорина и от другите разстения ще съм много благодарен за съдеиствие  *bg*

Divane


fena81

мерси благодаря за бързия отговор ама забравих да кажа че във аквариума ми има дискуси ,скаларии, неони и анцитруси .Та ако зема да кажем от тези боции тва са сомчета докат се сещам кат ги изтребят какво ще ги правя дане станат много обитатели или ако зема охлчювите  обиици каде мога да ги намеря

Divane

Незнам колко ти е голям аквариума,но 1 боция ти е достатъчна за борбата с вредителите.(при мен обаче след като поизчисти бая охлюви ,боцията мина на суха храна за дискуси и в момента пак няма кой да трепе дребните и вредните)Ако ти пречи - винаги можеш да я подариш,продадеш,замениш..
Иначе за охлювите - убийци виж в Пазара,скоро някой предлагаше такива.

barabata

Прочети повечко за тези охлюви Планорбис - те не ядат растения , а само загниващи части от тях.
Също така и похапват някой алги. Има най-различни похвати за техния улов в зависимост от това във какъв аквариум и при какви риби се намират.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Мишо

Когато преди в някой от аквариумите ми изпусках планорбисите от контрол правех следното - от пред разчиствах грунда до стъкло на площ колкото кутия от цигари. Там вечер поставях две от таблетките храна за сомове(всякаква става). След два три и повече часа таблетките са отрупани с охлюви. Светвам за малко и посредством кепче с дълга дръжка ги загребвах накуп. И така няколко дни подред докато вече не ги виждам из аквариума.  

Ако комбинираш с ботии ще решиш изцяло проблема защото те ще дооберат останалите охлюви.
А и ботиите са много интересни риби.

Успех.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

Alexfield

Аз също си реших проблема с планорбисите с няколко ботии.
Преди имах в големия аквариум (360л) над 500 планорбиса. Взех си 2 ботии и охлювите започнаха да намаляват (поне видимо). Започнах и да виждам често празни черупки. Сега имам 5 ботии и планорбиси нямам никакви.
В малкия (30л) имам към 100-на бройки - там няма ботии. От време на време като съм на кеф вадя и пускам в големия. Като разнообразие в менюто на ботиите.
Като гледам можеш да ги гледаш заедно с дискуси - държат на температура до 30°.
Ако успееш да разкараш скалариите, може би ще можеш да добавиш 2-3 ботии без да претовариш аквариума.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

pe6o_hristov

2-3 охлюва от убийците изчистиха 350 литров аквариум за около месец
разбира се и се размножиха по това време

pep4ooo

така казаното паразитни охлюви.Взех едни разтения и какво ли не правих с тях и пак се появиха тия гадове с какво мога да ги премахна освен с боция ?  *CRAZY*

Caxapa

Механично. Имам същият проблем и като се появи някое веднага го стривам и рибоците само това чакат.  ;-) Бавно но славно се чисти. Един от аквариумите ми вече няма и следа от тях.

Radinka

И аз  имам в единия аквариум този проблем.Пробвах с киснене на растенията в разтвор от калиев перманганат,купувах препарата против охлюви,рестарт преваряване на грунда и отново ги има бе.Сега ще пробвам с тези охлюви убийци (helena някави си) иначе ги мачкам и на скалариите деликатес  *CRAZY*
златарник,скаридарник и жабарник

mejdupraznika

Боцията ги прави сами да си говорят, или това което остане от тях, а в повечето случай нищо не остава, на един приятел боциите му праят цяло гробище черупки  :-D. С намаляне на пх-то към 6 6.5 би трябвало да изчезнат.

pep4ooo

Цитат на: mejdupraznika - 14.11.2009 21:14
Боцията ги прави сами да си говорят, или това което остане от тях, а в повечето случай нищо не остава, на един приятел боциите му праят цяло гробище черупки  :-D. С намаляне на пх-то към 6 6.5 би трябвало да изчезнат.


какво ли не пробвах няма махане освен с боцията,но имам много съдове кадето са се появили и  не ми се дават стотина лева за боции :-).Та един колега от Плевен ми беше казвал преди години,че имало един старовремен начин за тия гадове.Слагаш в един прозрачен плик няколко от охлювите и го пълниш наполовината с вода,а другата част с въздух и го пускаш в акавата и след няколко дена би трябвало да се полепат по плика.Сега ще пробвам тоя метод макар,че ми изглежда ялов ама ще видя какво ще се получи.

Radinka

Ама така ще ти остане хайвера и трябва да повтаряш  често тази операция.Успех
златарник,скаридарник и жабарник

pep4ooo

Пробвах го тоя начин,но не е много ефектен така,че отпада.Някои ако знае нещо друго което може да се направи и да се махнат тия гадини нека сподели,защото това е ужасно :-) :-(

Similar topics (2)

312

Публикации: 247
Прегледи: 159447

32962

Публикации: 16
Прегледи: 41184