• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 13:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Планария - тема за взаимопомощ

Започната от pasoman, 10.10.2004 15:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

a__andreew

Здравейте колеги, флубендазола съм го ползвал и с раци и с скариди и не съм имал никакви загуби. Хубавото на този препарат е че цикъла не се загубва. Аз си го вземах от ветеринарен кабинет. Там го ползват за вътрешни паразити и е в течна форма.

mitaka_22

Здравейте  от известно време и аз имам планарии .Тези дни забелязах че им се е увеличила бройката.Пробвах с капани  но без успех , потърсих изброените лекарства от форума  с   fenbendazole  и от всяка аптека ми казват че са спрени от производство ,когато ги питам за заместител вдигат рамене .Някой може ли да ми каже някое което още се продава дори  и фирмено от тези на jbl или sera ?В  аквариума имам доста растения и  скариди и не ми се рискува със незнайни лекарства от аптеката :) Търсих и по ветеринарните аптеки но и там не  успяха да ми помогнат .Имам препарат против охлюви  molucid dajana   но  мисля че ще умори и скаридите .
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

a__andreew

Здравейте, отидете в ветеринарна клиника при тях го има. Имат еквивалента му, който го ползват за техните си пациенти и при нас в акваристиката е напълно безопасен.

mitaka_22

Мисля че тук не работи преди 2-3 месеца бях ходил над 5 пъти и все беше затворена.Нямам възможност  да отида до друг град  заради работното време :/От малък град съм и нямам много варианти .
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

Борис Христов

Здравей, попитай Иво от вивариум център https://www.facebook.com/VivariumCenter/
Купих "No Planaria" oт него. Преди празниците взех последните 2 броя ,но може и да има внос скоро.
Аз третирах хидри с голям успех. Гарантирано не вреди на скаридите ,но леко ми постопи растенията, въпреки ,че пише ,че няма проблем.
Все пак поносимо, след седмица всичко е наред.

Успех!

mitaka_22

Благодаря  *thanks Сега го нямали в наличност но ще се свържат като им го доставят :) Този пакет за колко литра вода е  някъде в интернет четох че е за 30 ,а от сайта ми казаха за стотици ?И още един въпрос някой пробвал ли е с повишаването на температурата ?Имаше информация че при 30-32 градуса умирали ,и как ще се отрази на скаридите,кардиналите и неонките ,колко време трябва да я държа толкова висока?
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

bbzdrn

Преди около година ходих в една аптека в София/не и помня името/
Намира се на Костенски водопад-45.Ходил съм 2 пъти и препарата панакюр го имаха/можеби още има/.Наливаха ми от една доста голяма туба.Цена не помня,но беше нормална.Препарата действа безотказно!
По моя скромен опит,ако гледате само скариди-планарията след време пак се появява.Откакто сложих дребни рибки като галаксита и малки тетри-нямам никакви проблеми.Скаридарниците по-принцип са гъсто залесени и скаридките се крият,а и е по красиво с малко рибки!

Публикациите са слети: 04.01.2018 23:53

само да добавя-ветиринарна аптека :-) :-) :-)

asito

И аз съм бъкан с планария.Чудех се до днес що са ми измрели малките тиломелании и днес видях много планарии в аквариума.Имам дискуси,л201,тиломелании и 40 неона.Не ми се рискува с химия засега.Първо ще пробвам с капан и затъмняване през деня.Тествах днес-с пинсета измъкнах от грунда една планария,пуснах я да плува и една неонка я изяде веднага.Иначе четох някъде,че jbl punktol ги убивал успешно,както и цестал от вет аптека.Но това no planaria много добре ми звучи,предполагам няма да навреди на рибите и охлювите.

Amev

Не вреди на скариди и риби ама охлювите са чао ! Не питай как го разбрах , точно в суавеси аквариумче с 4-5 тиломелании ...

mitaka_22

Още преди месеци изчистих аквариума от охлювите така че това не ме притеснява  :-D.Имам над 100 скариди в аквариума и ме притеснява това че не виждам малки или подрастващи ,за това искам да пробвам да се отърва от планарията .Пробвах с какви ли не капани но без резултат .Единственото нещо което ми предложиха по аптеките беше сироп за малки деца против паразити  :-| Явно ще чакам когато имат в наличност no planaria
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

bustama

Планарията я уморих за седмица по следния начин: 27°/ 100-120гр. готварска сол на 50л. вода. Мъховете оцеляха, както и охлювите. Риби в аквариума няма, но не мисля, че ще им се отрази зле. Все пак се допитайте до по опитен акварист за рибите. Успех!

mitaka_22

Някой знае ли от къде мога да поръчам no planaria ? От интернет нъкъде не намерих да продават  ,а от VivariumCenter ми казах че го нямат в наличност  но не  казаха и кога ще го имат .Имам един познат който работи във вет аптека   каза че ВЕРМОКС и ПАНАКЮР  вече не се внасяли и алтернатива нямало.Притеснява ме да сложа сол в аквариума заради растенията като Ludwigia ,Eleocharis и Alternanthera  .Така че ако имате някакви предложения  :-).Намалих храната но положението се влошава последно като включих лампите видях над 50 планарии .
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

Aquafen

Панакюр има. Търси този който е за крави той е 10процентен. Просто трябва да намериш някой да ти сипе в шишенце. Ако не успееш пиши ми да ти изпратя. Ползвал съм го за планария в скаридарник и всичко беше ок. Само охлювите умряха.

mitaka_22

Работата не отива на добре.Това на третата снимка кафява или черна планария е ?
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

magare

Здравейте !
От моят скромен опит смятам,че планария и ихтиофтириус сами не идват ...Най-честата поява съм имал след хранене с жив Тубифекс и съм се отървавал от досадниците само със сол Трипафлавин и честа смяна на водата дитектно от тръбопровода без престояване ...Бетите също са много добри във борбата с Планарията... Метода с месцето работи ,но предпочитам аз да си го хапна и то препърженко *DRINK* успех във борбата с пришълците...

Similar topics (4)

60067

Започната от mushroom


Публикации: 7
Прегледи: 4219

45252

Публикации: 9
Прегледи: 22784

32962

Публикации: 16
Прегледи: 41019

20280

Публикации: 167
Прегледи: 126654