• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.02.2020 17:05

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Killiman Ltd

Въпрос за помпи

Започната от Stas, 03.05.2005 01:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stas

Бих искал да си намеря помпа, която да работи при минимално ниво на шума. В момента имам ОКЕАН, но... доста си бръмчи. Някакви впечатления от други марки помпи?

Всъщност не съм сигурен колко мощна трябва да бъде помпата ми. Аквариума е 240 литра с външен филтър Serafil 900. Има ли някакви таблици с обеми и мощност на помпите?

Някой да е срещал някъде да се продават обратни клапани за въздуховода? Има ги в комплекта на Sera: Sera Air Set "S". А отделно?

Longanlon

Прочети за помпите във FAQ - темата за техническото оборудване. Там са описани основните марки помпи, които се намират в България, както и изискванията за мощността.

NikolaV

Цитат на: "Stas"...Някой да е срещал някъде да се продават обратни клапани за въздуховода? Има ги в комплекта на Sera: Sera Air Set "S". А отделно?

Има при Краси, виждал съм и в Итън на Алабин. По 1.50 лв. парчето.

Stas

Хм. Прочетох FAQ за помпите. Ами аз имам външен филтър на Sera и не ми е необходим и вътрешен. Там е написано, че просто помпа за въздух не ми е необходима, а аз искам да сложа такава, най-малкото заради оформлението. Не можах да намеря описание на изисквания за помпи, а само за филтри с помпи.

Longanlon

В такъв случай наистина не мога да ти помогна - може би някой, който по-отдавна се занимава с акваристика ще сподели опит за най-безшумните марки и модели.

AQUASAUR

Доно някой има по-положителна статистика от мен за тези "еднопосочни" клапи...Виждал съм и ползвал само 2 вида:
- тези на "Хаген" (с пружинката)оказват голямо съпротивление, намалят дебита и "разтракват" още повече и по-бързо микрокомпресорите...
- а тези с дунапренчето са си просто "кьор фишек"...водата бавно, но сигурно си пропълзява към компресора(ако да кажем тока е спрял)...
Така че, най-добре си е  микрокомпресора да е над водното ниво и ако много бучи - просто го натикай в някоя кутия с вата,в чекмедже,върху някоя висока мебел(с по-дълъг шлаух до аквариума)...
А между другото,ако е много шумен - възможно е и неправилно да си ограничил(дозирал) изхода на въздух от него: натегнати(запушени)спирателни кранчета;осукан,прищипан шлаух;позапушени(дефектни,стари) въздушни разпръскватели...
Не те съветвам да се вживяваш в някакви "препоръчителни нормативи" за дебит на компресори и обем на аквариума...
Независимо от аерацията вкарвана от канистъра,тази от въздушната помпа си е задължителна! Но пък не прекалявай с "декоративния" и ефект...и най добре я подчини на някаква функционалност(подсилване на циркулацията в желана посока,съзвучна с канистъра),отколкото просто някаква декоративност(най-често самоцелна и възпрепятстваща правилната циркулация в аквариума)!

dido

Бях писал в една тема тук - шума на компресора може да се намали ако отдалечиш магнита от трансформатора. Така пада и дебита на въздух, но това не е фатално.

Stas

Аха! Това за запушването ще го проверя много внимателно. Чудя се дали тези на Sera не са добри. Има вариант с 1, 2 или 4 изхода за въздуха... Те предлагат за около 4 лева и комплект: шлаух, камъче, кранче и обратна клапа. Предполагам, че щом не я използвам за филтрация, то и най-малкия модел (3W, 110 л/ч.) ще ми свърши работа. Другия модел е 6W, 275 л/ч., но при моя размер на аквариума и той не би стигнал, така че... Ми май ще опитам с малката помпа на Sera.

77

поради каква причина не мога да ти отговоря ,но помпичките с по голям дебит на въздуха по малко шумят от тези с малък дебит :? аз имам помпа на ресун която почти не шуми :wink: въобще не мога да се съглася с  мнението на AQUASAUR че такава помпа е задължителна :!:

AQUASAUR

Да, Stas,и това е вариант!(Виж предишния ми пост - допълних го с още един съвет!)
Няма да коментирам SERA за да не ме набедят отново за нейн "платен рекламен агент"...Просто пробвай!
Не искам да споря - коя по мощност, по фирма,по "възраст" помпа е по-безшумна...И като казвах "задължителна",нямах впредвид за холандски аквариум :!:  А за всеки друг тип населен с достатъчно количество риби :!:
Смятам така,защото достатъчно съм си патил(особено в летните жеги),когато разчитайки само на обилната аерация от канистъра - било поради бързо спадащия му понякога дебит(а с това и аерация), поради цопнала във водата накрайна тръба(иначе впръскваща аерацията) или при инцидентно спиране на тока и "незацепване" след това на канистъра...рибите могат да си се "удавят" безпроблемно!!!

77

в всеки аквариум с добре вървящи растения ,помпата повече вреди отколкото помага :D

Longanlon

То за холандските аквариуми е ясно, защото аерацията с помпа освобождава СО2 от водата, но и за обикновен, макар и не гъсто залесен аквариум считам (на база информация и опит), че компресор не е необходим, освен ако не глеш наистина много риби. ти какво имаш пред вид под 'достатъчно количество риби'?

AQUASAUR

Да, но зависи колко и какви са растенията;броя,вида и големината на рибите;колко обилно,често и с какво храниш;дали температурата е 24 или 30 градуса(а лятото може и повече...),състоянието и параметрите на водата... и разбира се от "безпроблемността" на канистъра...!??
Ами под "достатъчно количество риби", честно казано, разбирам "доста" или поне - не само няколко...И "правилото" толкова литри на толкова рибки, ми е доста чуждо...А дали имам практика и опит в това отношение...май по-добре да не дразня "канонните" привърженици... :D

77

да зависи,ама трябва да се замислиш за друго решение на проблема,не за помпичка :wink:

Longanlon

Не дразниш никого, просто такъв ми е изказа, за което някога си мисля, че ще изям боя.

Всяко споделено мнение в този форум е ценно, особено тези, базирани на живия опит.

Stas

Общо взето като чета мненията стигам до следния извод:

1. допълнителен въздух ще ми трябва все пак, т.к. температурата на водата ще е около 28 градуса.

2. въздуха не бива да създава някакви фрапиращи течения, т.к. по-скоро ще попречи на растенията, а и на водата.

3. При условието в т.2 помпата може да не е особено мощна - даже по-добре да не е.

4. Няма конкретно мнение коя точно марка и модел помпа е по-безшумна от останалите.

5. Ами краен извод - пробвам наред!  :P

Някакви изводи, които съм изпуснал?

77

Цитат на: "AQUASAUR"
Ами под "достатъчно количество риби", честно казано, разбирам "доста" или поне - не само няколко...И "правилото" толкова литри на толкова рибки, ми е доста чуждо...А дали имам практика и опит в това отношение...май по-добре да не дразня "канонните" привърженици... :D
виждам че ти харесва в аквариума да има много риби ,и сигурно се справяш добре с ситуацията :wink: но не го препоръчвай на начинаещите,ще им създадеш доста проблеми :!: не мислиш ли че е по добре да си карат по "каноните" :wink:

AQUASAUR

Ами аз просто изразявам моето частно мнение и опит по въпроса...,а ти- твоето...
Защо нещата трябва да бъдат точно "правилни"  и "погрешни"(според нечии "канони")  :?:
Не виждам нищо лошо в това да има повече гледни точки... :idea: ,
а пък човека да си преценя спрямо неговите амбиции... :roll:  :wink:
Естествено,ако той предпочита холандския тип аквариум - категорично го насочвам към твоята "школа"... :!:

77

те амбициите са амбиции,ама човек трябва да има и опит :wink: и затова му препоръчвам поне в началото да кара по правилата,а после като иска да си прави експерименти :D

Живко

Цитат на: "Stas"Общо взето като чета мненията стигам до следния извод:

1. допълнителен въздух ще ми трябва все пак, т.к. температурата на водата ще е около 28 градуса.

2. въздуха не бива да създава някакви фрапиращи течения, т.к. по-скоро ще попречи на растенията, а и на водата.

3. При условието в т.2 помпата може да не е особено мощна - даже по-добре да не е.

4. Няма конкретно мнение коя точно марка и модел помпа е по-безшумна от останалите.

5. Ами краен извод - пробвам наред!  :P

Някакви изводи, които съм изпуснал?


общо взето май не се ориентира много. :wink:
конкретно:аз съм доволен от помпите шампион.забелязал съм,че колкото са по натоварени толкова по-малко шумят.ако ще имаш някаква филтрация,по-добре си вземи една от най-малките.ако ще я ползваш и за филтър си вземи малко по-голяма.
спора за това колко риби в колко литра не води до никъде и е излишен.
аз до скоро гледах близо 100 риби в двеста литра вода без аерация.
никакви грижи. :!:
понеже съм по закостенели разбирания за акваристикатаи от време на време дразня момчетата тук с тях(без умисъл,пази боже),до преди 5 месеца бях готов да се закълна,че това не е възможно.
въпреки това обаче имам инсталирана такава помпа. :lol:
едва ли ще сложиш повече риби от една на литър.вече става наистина претоварено(от естетическа гледна точка).не че няма да живеят,но тогава наистина ще трябва да слагаш и аерация.
така се гледат рибите във фермите.
може би за такова количество риби говори AQUASAUR.той обаче е прав за това,че аератора е една надежна застраховка.това докато ти тръгнат растенията(ако ще слагаш).после е излишен.можеш да го пускаш за контрол само ако ще отсъстваш повече от един ден.
важи и другия вариант.
никакви филтри,канистри и др.само аератор.само повече труд.
така съм отгледал доста рибки. :D
ти решаваш.
ако ти шуми помпата,което е неижбежно въпреки съветите,изкарай я на терасата(прозореца).аз така направих едно време като имах един невероятен дракстер. :D две дупки с дрелката,малко силикон и си готов.
аз даже бях увил маркуча около тръбите на парното за да не е леден въздуха през зимата.
имай в предвид,че ако сложиш много дълъг маркуч на компресора ще падне малко налягането.същото се получава ако ползваш и по-дебел от стандартното.
хайде със здраве,че се олях с този пост.
успех! :D
Никой не се е родил научен.

MAKAPOB

Прочетох , че аериране с помпа не е добре.Значи трябва да имам филтър и отделно за въздух.А ако имам и CO просто няма смисъл ако се аерира с  помпа.Отностно шума.Ако не е закрепена добре бръмчи.Ако пускаш малко  въздух трака ако пуснеш много пак има шум от самите балончета.Някъде беше писано как да се махне тракането.Помпата с която съм стигнал до тези изводи Акуа ел фат III

Raven

за Живко

като спомена за ферми
наскоро ръчках из някакви саитове за таиландски ферми - там гледаха риби само на проток.
дори гледаха малки  дискуси в концентрация едва по пет  литра на рибка но с много усилен проток,други риби ги държаха в 500 литрови аквариуми по 200-300 риби в всеки но протока беше около един път обема на съдът в час.и рибите бяха в отлично състояние.

нормалният проток за домашен аквариум е 0.5 - 1 път обема на денонощие и пак е нерентабилно макар че е отлично решение ако си падаш предимно по рибки и наи вече дискуси.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

хе-хе
явно нещата се развиват.
по скоро се инвестира доста сериозно в този бизнес.
доста по скъпо е да се гледа на поток.
много ми е интересно точно за какво става на въпрос.
на какво ли течение трябва да са подложени тези риби.
много интересно!!!
аз разглеждах някакви австралийски ферми.стори ми се,че бяха на аерация.
дали ти е под ръка някой линк за тези ферми?
Никой не се е родил научен.

Raven

още снощи търсих - но не можах да се сетя от къде съм гледал  линка , явно пътьом съм го забърсал и не съм си го записал :(

ставаше въпрос за проток като система въобще в руския форум и някои беше пуснал такъв линк,но понеже не съм много по рибките - само го прегледах набързо :lol:
но това е практиката там - то друг начин няма,при такава концентрация на риби аерацията няма да свърши работа , въздухът добре но просто ще се изтровят..освен  това там ги зобят здраво с витамини,хормони и стероиди,от които растът и съзряват по бързо,това си е конвеир,индустрия.
всъщност и с растенията е такава работата - затова като ги вземем тук толкова трудно се адаптират.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

Цитат на: "raven"още снощи търсих - но не можах да се сетя от къде съм гледал  линка , явно пътьом съм го забърсал и не съм си го записал :(


няма нищо.
ще се поразровя при братушките. :D
Никой не се е родил научен.

AQUASAUR

Raven, абсолютно си прав за "ферменото отглеждане" на растения...Купувал съм ненаситно почти всичко,което се внасяше на тема "зарзават"(този израз на nikolav много ми хареса :lol: ),особено в края на 90-те...Тогава все още имах 2 наистина холандски аквариума за "лично удоволствие", а излишъците продавах в магазина...Тествах и усърдно всички възможни фирмени "екстри" спомагащи този жанр...Можеш да си представиш разочарованиата ми, след като едва само 30-40% от вносните азиатски "зарзавати" успяваха (и то след "леко преболедуване") да се преадаптират... :roll:  :wink:
Такааа... до 1998 година,през която бях и управител на сектор"Риби и влечуги" на не безизвестния магазин на руснаците "ЗООСВЯТ"(срещу ЦУМ). Тогава, в офертите на азиатските фирми износителки на флора, ми попадна един илюстрован каталог, в който нагледно и ясно се виждаше как хората там си "отглеждат" растенията... :shock:  :roll:
Виж за дискусите,конкретно,ще ми се да вярвам,че ситуацията не е баш такава( както примерно със златните и други риби)... :wink:
Едно такова "здраво зобене с витамини,хормони и стероиди...",особено в проточна вода не би било май много рентабилно...,а пък и от един колега-германец знам че "допинг контрола" в чужбина си е не на шега  :!:
Отделно,че Дискуса е капризна риба в доста отношения и трудно би подлежал на някаква общоприета "конвейрност"...
Доколкото съм дискутирал с Орлин, Иглика и други "брийдъри", важното в този бизнес е не толкова количеството, а - качеството, актуалността,уникалността на отглежданите хибриди  :!:

discus

Цитат на: "AQUASAUR"Доколкото съм дискутирал с Орлин, Иглика и други "брийдъри", важното в този бизнес е не толкова количеството, а - качеството, актуалността,уникалността на отглежданите хибриди  :!:


А качество все пак се постига и с внасянето на "свежа кръв" все пак, чудя се защо ли никой не предлага диви дискуси тук.

AQUASAUR

Ами "диви" е много относително понятие...Наистина има вариант да се хванат направо от Амазонка, но си носят и "дивите" проблеми...  :wink:
Някои  "брийдъри" ползват просто"линии" от "натурализиранини" дискуси...
Доколкото знам - два са основните преломни момента в "Дискусологията":
Единият - на Кити Панети, създал педи 10-тина години "Пиджън" хибридизацията и от там впоследствие тръгват доста от съвременните колоритни линии...
Другият - на Гьобел,създал вариантите на така наречените "точкови"дискуси...на базата имено на "натурално"(диви) линии...Неговите превърженици не одобряват "козметиката" на постиженията от другата школа,защото според тях тъмните черти,които дискусите пускат (и които при "Пиджъните" са обезличени) - са "средство за комуникация" при тези риби (тоест,обмен на настроения,страсти,ерархия...)
Всеизвестно е,че създаването на добри екземпляри,примерно на "Марлборо","Леопард"...става не от двама такива родители,а от смесването на определени линии...
Discus, не знам дали си привърженик на някоя от горните школи и точно какво имаш впредвид със "свежа кръв" и "диви дискуси"...,но при това дередже в страната ни - търсене,потребление,оборотност,рентабилност...не бих казал,че някои от тримата ни "бриидъри"(Орлин и Иги,Благоевградчаните и ДискусБГ-Пловдив)могат да си позволят капацитет близък до този на чуждестранните им колеги и свободни импровизации по темата... :roll:
Ако смяташ,че разнообразието от хибридизации предлагано през последните години е малко - не бих се съгласил!
Ето ти и нагледно: http://www.petshop-zoomania.com/DISCUS/

77

дивият дискус се използва за повишаването на имунитета към болести,което е основния проблем при дискусите  :wink:

AQUASAUR

Да, теоретично, с това съм абсолютно съгласен  :!:
Но пътят на получаването и генетичното стабилизиране на отделна хибридизация е твърде дълъг...Не се сещам как, след неколкократни кръстоски и поколения, дори и самия Хекел(известен с "дивите"си базистни линии) може да е сигурен - дали и против какво точно има генно наследен имунитет... :roll:  :wink:  
Комо ли пък ние тука да се правим на аква-генни инжинери... :lol:

discus

Под "свежа кръв" разбирам това което и ти разбираш вероятно, а именно непрекъснато обновяване в рода а не както обикновенно става тук взимат се 2-3 чифта от нещо и започва едно голямо размножаване между родственици. Под диви то е ясно кво мога да разбирам, нямам пред вид току що хванати от амазонка а просто видове които съществуват в природата, не бих казал че са по малко красиви от "цветните" си селектирани братовчеди.

AQUASAUR

Тъй като доста изместихме темата,за да не ни се сърди Стас,аз поне ще приключа с няколко изречения:
Дискусите са,може би,моята най-голяма аква-любов...
http://www.aquamakerbg.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=78&sid=248b456e40eabfa7092b2354b2c183e8
Харесвам ги всички,независимо от "расата"...Заболява ме сърцето, когато видя,че някой се отнася нехайно и безотговорно към Тях...Мога да изкажа само адмирации и уважение кам неколцината колеги,посветили се всеотдайно на развъждането и разпространението им в България...
Мисля,че Те правят всичко според възможностите си,въпреки  ограничението от фактори като - отчайващи понякога вносно-износни условия,потребление,рентабилност...Дори си имаме вече и първите Европейски шампиони(Орлин и Иглика) :!:
Та само човек да иска(и може да си го позволи...) - разнообразието от внос или "наше производство" не е малко... :!:
Виж цената, е друг въпрос... :shock:  :roll:  :lol:

discus

Цитат на: "AQUASAUR"...Дори си имаме вече и първите Европейски шампиони(Орлин и Иглика) :!:


Е това са хората от които ще си вземе следващите риби въпреки цената им. Наистина хубави рибки.Пък и Орлин е човек с който преди да купиш можеш да поговориш достатъчно дълго за всичко което те интересува относно условията в които ги е гледал :roll:

Stas

Доколкото разбрах едната "рибка", с която са спечелили е от благоевградчаните. Нека поздравим и тях!

Stas

Тъй като аз започнах тази дискусия и ми се струва, че от въпроса за помпите минахме на въпроса за постиженията ни в развъждането на дискуси, може би пак аз трябва да се върна на темата.

Понеже никой не се наема да бъде рекламен агент на никого, то и аз не искам да е правя на такъв. Единствено ще отдам заслуженото на тези, които се справят добре с работата си.

Е, както и споменах в предишен пост - най-лесно е да пробвам помпите наред за безшумност. Ясно е че помпата ОКЕАН е добра, но може би най-шумната на пазара. Докато течеше дискусията във форума, взех че поръчах от PetShop1.com една помпа на Sera (110 л/час). Пуснах я тази вечер и... трябваше да се заслушам много внимателно дали наистина работи! Чудесно изпълнение - корпусът е шумоизолиран, компактен и с приятна външност; има място за връзка, с която да вържеш помпата; крачетата - супер хитро измислени - гумени амортисьори, с които помпата седи на място (не се "разхожда" по масата) и които поемат всички вибрации. Най-накрая смятам, че цената от 15,72 лева (без доставката) е много добра, а и включва 2 години гаранция.

Най-накрая искам да благодаря на момчетата от PetShop1, които си свършиха много прецизно работата по приемане и експедиране на поръчката до София в рамките на 1 ден.