• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.02.2020 17:05

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Ексима
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за помпи

Започната от Stas, 03.05.2005 01:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stas

Бих искал да си намеря помпа, която да работи при минимално ниво на шума. В момента имам ОКЕАН, но... доста си бръмчи. Някакви впечатления от други марки помпи?

Всъщност не съм сигурен колко мощна трябва да бъде помпата ми. Аквариума е 240 литра с външен филтър Serafil 900. Има ли някакви таблици с обеми и мощност на помпите?

Някой да е срещал някъде да се продават обратни клапани за въздуховода? Има ги в комплекта на Sera: Sera Air Set "S". А отделно?

Longanlon

Прочети за помпите във FAQ - темата за техническото оборудване. Там са описани основните марки помпи, които се намират в България, както и изискванията за мощността.

NikolaV

Цитат на: "Stas"...Някой да е срещал някъде да се продават обратни клапани за въздуховода? Има ги в комплекта на Sera: Sera Air Set "S". А отделно?

Има при Краси, виждал съм и в Итън на Алабин. По 1.50 лв. парчето.

Stas

Хм. Прочетох FAQ за помпите. Ами аз имам външен филтър на Sera и не ми е необходим и вътрешен. Там е написано, че просто помпа за въздух не ми е необходима, а аз искам да сложа такава, най-малкото заради оформлението. Не можах да намеря описание на изисквания за помпи, а само за филтри с помпи.

Longanlon

В такъв случай наистина не мога да ти помогна - може би някой, който по-отдавна се занимава с акваристика ще сподели опит за най-безшумните марки и модели.

AQUASAUR

Доно някой има по-положителна статистика от мен за тези "еднопосочни" клапи...Виждал съм и ползвал само 2 вида:
- тези на "Хаген" (с пружинката)оказват голямо съпротивление, намалят дебита и "разтракват" още повече и по-бързо микрокомпресорите...
- а тези с дунапренчето са си просто "кьор фишек"...водата бавно, но сигурно си пропълзява към компресора(ако да кажем тока е спрял)...
Така че, най-добре си е  микрокомпресора да е над водното ниво и ако много бучи - просто го натикай в някоя кутия с вата,в чекмедже,върху някоя висока мебел(с по-дълъг шлаух до аквариума)...
А между другото,ако е много шумен - възможно е и неправилно да си ограничил(дозирал) изхода на въздух от него: натегнати(запушени)спирателни кранчета;осукан,прищипан шлаух;позапушени(дефектни,стари) въздушни разпръскватели...
Не те съветвам да се вживяваш в някакви "препоръчителни нормативи" за дебит на компресори и обем на аквариума...
Независимо от аерацията вкарвана от канистъра,тази от въздушната помпа си е задължителна! Но пък не прекалявай с "декоративния" и ефект...и най добре я подчини на някаква функционалност(подсилване на циркулацията в желана посока,съзвучна с канистъра),отколкото просто някаква декоративност(най-често самоцелна и възпрепятстваща правилната циркулация в аквариума)!

dido

Бях писал в една тема тук - шума на компресора може да се намали ако отдалечиш магнита от трансформатора. Така пада и дебита на въздух, но това не е фатално.

Stas

Аха! Това за запушването ще го проверя много внимателно. Чудя се дали тези на Sera не са добри. Има вариант с 1, 2 или 4 изхода за въздуха... Те предлагат за около 4 лева и комплект: шлаух, камъче, кранче и обратна клапа. Предполагам, че щом не я използвам за филтрация, то и най-малкия модел (3W, 110 л/ч.) ще ми свърши работа. Другия модел е 6W, 275 л/ч., но при моя размер на аквариума и той не би стигнал, така че... Ми май ще опитам с малката помпа на Sera.

77

поради каква причина не мога да ти отговоря ,но помпичките с по голям дебит на въздуха по малко шумят от тези с малък дебит :? аз имам помпа на ресун която почти не шуми :wink: въобще не мога да се съглася с  мнението на AQUASAUR че такава помпа е задължителна :!:

AQUASAUR

Да, Stas,и това е вариант!(Виж предишния ми пост - допълних го с още един съвет!)
Няма да коментирам SERA за да не ме набедят отново за нейн "платен рекламен агент"...Просто пробвай!
Не искам да споря - коя по мощност, по фирма,по "възраст" помпа е по-безшумна...И като казвах "задължителна",нямах впредвид за холандски аквариум :!:  А за всеки друг тип населен с достатъчно количество риби :!:
Смятам така,защото достатъчно съм си патил(особено в летните жеги),когато разчитайки само на обилната аерация от канистъра - било поради бързо спадащия му понякога дебит(а с това и аерация), поради цопнала във водата накрайна тръба(иначе впръскваща аерацията) или при инцидентно спиране на тока и "незацепване" след това на канистъра...рибите могат да си се "удавят" безпроблемно!!!

77

в всеки аквариум с добре вървящи растения ,помпата повече вреди отколкото помага :D

Longanlon

То за холандските аквариуми е ясно, защото аерацията с помпа освобождава СО2 от водата, но и за обикновен, макар и не гъсто залесен аквариум считам (на база информация и опит), че компресор не е необходим, освен ако не глеш наистина много риби. ти какво имаш пред вид под 'достатъчно количество риби'?

AQUASAUR

Да, но зависи колко и какви са растенията;броя,вида и големината на рибите;колко обилно,често и с какво храниш;дали температурата е 24 или 30 градуса(а лятото може и повече...),състоянието и параметрите на водата... и разбира се от "безпроблемността" на канистъра...!??
Ами под "достатъчно количество риби", честно казано, разбирам "доста" или поне - не само няколко...И "правилото" толкова литри на толкова рибки, ми е доста чуждо...А дали имам практика и опит в това отношение...май по-добре да не дразня "канонните" привърженици... :D

77

да зависи,ама трябва да се замислиш за друго решение на проблема,не за помпичка :wink:

Longanlon

Не дразниш никого, просто такъв ми е изказа, за което някога си мисля, че ще изям боя.

Всяко споделено мнение в този форум е ценно, особено тези, базирани на живия опит.