• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 07:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Шумен филтър!

Започната от castor07, 07.10.2012 20:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

a__andreew

Здравей, колега погледни ротора да не се полепил с парченца от от субстрата, има желязо и се привлича от магнита.

Penta

Де да знам, не ми се вярва парченца грунд да подскачат между перките. След един час работа или ще ги изхвърли или ще се заклини ротора.

a__andreew

Няма да ги изхвърли, защото в субстрата има желязо и залепват парченца по магнита.

Penta

Цитат на: a__andreew - 26.06.2015 22:15
Няма да ги изхвърли, защото в субстрата има желязо и залепват парченца по магнита.
В момента само си гадаем, но имах в предвид че едни ще излязат а други ще се заклинят в ротора. То е лесно да се провери дали има нещо вътре  :-)

bialk

Извадих помпата и я отворих. Роторът бе чист, но в тръбата преди него имаше полепнали парченца от субстрата. Почистих помпата и я поставих в съд с вода за тест. Работи много тихо, почти безшумно като я държа с ръка, но щом я поставя на дъното на съда започва да шуми от вибрациите. По същият начин като я монтирах в аквариума отново започна да шуми. За съжаление самата конструкция по окачването й не позволява безшумна работа. Сигурно е така при всички фабрично вградени в капака помпи - окачени са директно за капака посредством пластмаса, а не с гумени окачвачи, които да обират вибрациите както е при отделните вътрешни филтри. Тези вибрации се пренасят на капака, който допълнително засилва шума - при затворен капак шумът е два пъти по-силен отколкото при отворен.

Ще трябва да се мине на вариант нов вътрешен филтър, но този път ще заложа на нещо доказано тихо като EHEIM Pickup 2006. Повече пари за повече сън...

Иначе тръбата я скъсих с ножовка и вече не засмуква частици от дъното. Поставих и дунапрен в смукатела, но явно е бил по-плътен понеже намали значително дебита и се наложи да го махна.   

yasenst

Не би трябвало да го има този шум. Най-вероятно има някъде луфт или нещо разкачено. Пробвай с малко тефлонова лента да уплътниш мястото, където помпата се захваща за другите пластмаси. Ако не откриеш такъв проблем, поискай да ти сменят аквариума. Все пак си дал пари за оборудван и не мисля, че трябва да купуваш допълтителни части. Най-вероятно има някой дефект някъде. Длъжни са да го подменят. Усхех :-)

MarioChalukov

+1 за подмяна или гаранционно обслужване :) като има и опция да си избереш нещо за същите или повече пари от магазина . Хубав уикенд

Caxapa

Цитат на: yasenst - 27.06.2015 09:58
Пробвай с малко тефлонова лента да уплътниш мястото, където помпата се захваща за другите пластмаси. Ако не откриеш такъв проблем, поискай да ти сменят аквариума.
Всяка физична намеса по конструкцията преди изтичане на гаранцията ни отменя автоматично правото да търсим такава. 

yasenst

От поставянето на тефлонова лента, надали ще се промени конструкцията. Поставя я и ако няма ефект я маха. Не вярвам да личи по каквото и да е, че е имало такава.

a__andreew

Здравейте, колега я погледни кабела на помпата къде минава дали не се опира или притиска от капака. Имам на Акваел и той е с вграден филтър и когато кабела на помпата се опира до лампата и капака резонира. Та с наместване става доста тих и се чува само леко клокочене, което за мен е супер успокояващо.

bialk

Не знам дали е от това, но след наместването на кабела на помпата бученето изчезна :-) Все още се чува работата на помпата, но по-тихо от това няма как да стане. Благодаря!

a__andreew

Хи, огъни кабела няколко пъти да заеме по добре формата около капака и мисля, че няма да се чува помпата. Аз съм го оставил леко извит и така ако има трептения трябва да се гасят с тази извивка.

vench

И моят филтър резонира! Стъклото много леко вибрира и се получава едно много неприятно бучене. Кабелът до нищо не се допира, така че каква друга може да бъде причината? По принцип не е много шумно, но самият звук е неприятен, а и не мисля, че е добре за рибите.

С предишният филтър имах същите проблеми и мисля, че сам се оправи от разместване, но този не ще...

Caxapa

Ако филтъра издава неприятен шум дори да е преместен наа срещуположното стъкло или в друг аквариум си е от него.  Пробвай да му смениш мястото и виж как е.

stefsto

Аз намалявам шума от помпата с добавяне на резистори, последователно на захранването за помпата. Имам една кутия с три превключвателя - за нагревателя, помпата и осветлението. На превключвателя за помпата съм сложил двуватови 2 или три съпротивления от 150 ома и така намалявам захранващото напрежение. Ефектът е намаляване на шума и увеличаване дълговечността на намотката на помпата.

Similar topics (5)

45409

Публикации: 0
Прегледи: 2062

29952

Публикации: 9
Прегледи: 5871

26119

Публикации: 4
Прегледи: 3111

54724

Започната от goolf5


Публикации: 8
Прегледи: 3561

41809

Публикации: 7
Прегледи: 7899