• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Малки неволи на сладководните аквариуми и техники

Започната от Caxapa, 18.03.2011 11:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Днес реших, че е време да започна подготовката и проверка на техниката която ще слагам в новия аквариум. Сглобих филтъра който е Ехайм професинал 2222- външен канистър. При запуска се оказа, че номера с изваждането на маркуча на флейтата под нивото на съда (с цел обезвъздушаване) не действа. След няколко опита реших да надуя с уста и "о чудо" усетих противоналягане.  Върнах обратно маркуча в пробния аквариум и водата почна да циркулира нормално. Пробвах няколко пъти номера и действаше. Тоест- изключвах канистъра, имитирайки спиране на тока и горкия  не тръгваше. След процедурата с надуването започваше нормалната си функция. Да уточня: При мен шанса от спиране на тока е почти нулев. Та ако  не ви тръгва канистъра   при обезвъздушаване а го чувате да работи остава номера с надуването през изходящия маркуч докато усетите противоналягането или поне да влезе въздух до перката-ротора на главата.  ;-) Надявам се да съм бил полезен  с този мой опит към колеги с подобни проблеми.

iek

Няма такъв филтър, при който да се налага надуване с уста, за да тръгне, още повече пък след спиране на тока. Ето инструкциите на Eheim:
http://www.eheim.com/base/eheim/inhalte/index71a6.html?key=detailantwort_18336_ehen
Виж т.5, предполагам, че нещо там бъркаш:
5. Start up filter by priming (see operating instructions). Never fill the filter container with water before mounting the pump head. During the filling process the water runback (pressure side "OUT") must be positioned above the water surface so that the appliance can vent properly.
Допълнително се увери, че в маркучите няма вода и да не забравиш да отвориш крана.

Caxapa

И при все това с инструкциите този филтър тръгна по този начин.  И аз се учудих но действах на принципа проба-грешка. Пробвах няколко пъти ситуациата за да се убедя,че не бъркам с пробата и винаги тръгваше само по този начин. В момента даже все още го тествам в банята и работи.

iek

Пробвай сега по следния начин:

1. Уверяваме се още веднъж, че правилно сме сглобили филтъра без да има вода в кофата и маркучите.
2. Потопяваме само засмукващата тръба в аквариума, а подкачващата се оставя над водата.
3. Отваряме крановете и засмукваме въздух от подкачващата тръба и изчакваме да се напълни канистъра.
4. Включваме в контакта и потопяваме подкачващата тръба във водата на желаната дълбочина.
5.  *DRINK*

При последващо отваряне на канистъра повтаряме от т.1 до т.5.

Забележка: т.5 може да се повтори произволен брой пъти!

И едно малко улеснение за много гнусливи хора- при последващо отваряне на канистъра, може да се остави водата в засмукващата тръба, но се изпразва подкачващата (възвратната) тръба, така няма да се налага засмукване при стартиране.

И едно допълнение, според инструкциите на всеки модел канистър трябва да се спазват определените граници на денивелация:
За про2 мисля, че изискването е не повече от 180см от дъното на филтъра до повърхността на водата, и не по-малко от 10см от главата на филтъра до повърхността на водата, като най-добре канистъра да е разположен под аквариума и дължината на маркучите да е приблизително еднаква.


tomatomov197

   Странно , аз имам ехайм , тетра тех и атман . И трите захапват без никакви процедури , само пълня кофата още като ги мия на чешмата .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Caxapa

Само един от всичките 4 канистъра прави така.  Нямам идея защо иска само по този начин да тръгне. Разглобих го и видях, че керамичната ос е наранена. Липсва една люспичка на около 2 см от единия край. Липсващото парченце е не по голямо от 5 мм дължина и 1-2 мм широко.  Но не вярвам това да е причината. Вътрешен филтър пак на Ехайм 450л/ч е с счупена на две ос на ротора и пак работи.  Просто споделих как реших проблема с канистър който не иска да тръгне с нормалните съвети и методи дадени тук в форума.

Caxapa

Филтъра е оправен и работи перфектно в момента. След почти наводнение  го оставих  седмица време да седи в една кофа(иначе в нервите щеше да отиде в коша за боклук.  Смених му голямото оплътнение на главата и стана  като нов. Дори вече ми създава проблеми прекалено големия дебит който има. Въртях флейтата на ляво, дясно нагоре, надолу и на къде ли не но ричията си е направо като в пералня. Намалях му дебита от крановете на вход и изход маркучи но Ми се струва, че почва да се тормози а и  не се променя много положението. Увеличих размера на дупките по флейтата и  торнадото в аквариума намаля малко.
Давайте идеи как да  предотвратя  тази неприятност като изключим варианта с премахване на ричията или с намаляне дебита от крановете.

Блаодаря на отзовалите се. *DRINK*
: 23-04-2011, 14:10:41
И докато чаках някой да се включи измайсторих нещо което за момента функционира задоволително добре. Остана ми едно доста дълхо парче от тръбата която ползвам за направа на флейти, всмукателни тръби и разни подобни неща по аквариумите си. Измерих вътрешния размер от предно до задно стъкло и отрязах  две парчета с няколко мм. по-големи от него.Всъщност първо пробвах само с едно парче което поставих като преграда да спира достъпа на ричията  до флейтата и тя да е разхожда из аквариума като в пералня. Ефекта бе задоволителен спрямо изискванията ми но трябваше още.  Последва второ отрязано парче което поставих под другото. Получи се преграда от 2 прозрачни тръби  една над друга  с общ размер 2см. пред потока на флейтата на растояние ~ 20 см. Инпровизираната преграда  се подава над нивото на водата 1-2 мм. Така по този начин не съм намалял дебита на филтъра който си работи на МАХ.  *DRINK* време е за по  *DRINK* заслужено да отморим.

borislav

По инструкция мисля, че беше забранено да се намаля дебита на всмукателния кран и трябва да е винаги максимално отворен.Другия може да го регулираш до желания дебит.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Similar topics (1)