• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Китайски нагревател

Започната от hunter, 27.11.2013 13:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Да споделя опита  :-) Преди време си бях купил Китайски нагревател. На скоро сам поради невнимание си гръмнах стария. Той беше на стария аквариум който свалих в мазето. След като го изфъщях сложих уж новия. Но след няколко дена като слизах до мазето забелязах, че температурата е паднала на 20градуса. Помислих, че това е защото захладня и нагревателя не може да насмогне. Усилих го и се тръгнах и така до днес. Слизам отново и какво да видя температурата 16градуса  =-O А долу имам скариди ред чери и една неритина. Уж всичко е живо но може би премръзнало. Взех да го ровя и се оказа, че не прави контакт на входа на кабела, там където влиза в нагревателя. Като го натисна тръгне после угасне и така. Накрая ми извади нервите и като един ел. техник се взех в ръце. Взех го и в нас за ремонт ето две снимки преди и след.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F5d6e5f8r7%2Fimage.jpg&hash=8387b6e8f70caeb56bab3dd0c2d5d594341e96ad

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fqkgm07j1j%2Fimage.jpg&hash=94017af466c562b221923bc81334fef52adad24f
На снимка едно е разглобения нагревател. Това което направих е внимателно да отстраня чрез разрез сивата повърхност. После леко изкарах черното гумено уплътнение. Трябва много да се внимава да не се пукне стъклото. Уплътнението излиза доста трудно. Измъкнах нагревателя като цяло и се оказа, че колегата от фабриката усърдно е запоил единия край. Но за сметка на другия който хич не беше хванат. Този край който е със зелен термо шлаух. Заводски беше със черен но като го пипнах само и излезе. Всъщност там има един диод за който е трябвало да бъде запоен но уви. Резнах кабелите, разпоих иначе добрата спойка на другия кабел. Заголих на ново сложих моя зелен термо шлаух. Запоих наново и двата края плъзнах шлауха и го нагрях за да се свие. Събрах обратно всичко в стъклото, внимателно и със зор набутах черната тапа. Пуснах и работим без проблем. Както се вижда на снимка 2 сглобения нагревател е без сивия накрайник. Просто няма да го потапям толкова. Но и макар без него има добро уплътнение. Но за по сигурно го държа над вода края. Пиша темата за колеги ако им изскочи същия проблем. Или ако след време им се прецака кабела и искат да го подменят. Нагревателя е от 9лв. но като мога да си го оправя сам за какво да дам 9лв. *DRINK*

Лора

Ех... ако беше пуснал тази тема преди години... Нямаше да изхвърлям 2 нагревателя и да давам пари за друг (онзи който се набиваше на очи на моите снимки).

Иначе скаридите, по опита на колегата iek, могат да оцелеят и при 10оС, които той успешно отглеждаше на терасата.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

hunter

Цитат на: Лора - 27.11.2013 13:24
Ех... ако беше пуснал тази тема преди години... Нямаше да изхвърлям 2 нагревателя и да давам пари за друг (онзи който се набиваше на очи на моите снимки).

Иначе скаридите, по опита на колегата iek, могат да оцелеят и при 10оС, които той успешно отглеждаше на терасата.
Закъснял съм, сори. Дано сега е полезна на някой. *DRINK* Само да добавя аз лесно не хвърлям. Стария който писах, че съм изфъщял всъщност самия нагревател е здрав. Просто се пукна стъклото, не го изключих при смяна на вода. И като започнах да наливам прясната той се бе нагрял и бум. Спука се стъклото и сега и той седи в мазето. Ако този изгори сменям само реотана и пак съм напред.  ;-)

Лора

И аз не съм от тези, които се отказват лесно, но в случая с нагревателите предпочетох да не рискувам, тъй като тогава голямата ми дъщеря беше на 2-3г и обичаше да храни рибите. Иначе бях готова да ги разглобя.  От малка, все подир баща си ходех и мога спокойно да кажа, че в първи клас, аз знаех да запоявам. Нещо което се учи в 5 или 7 клас. :-D

Темата си е много полезна, дано неопитните не се заемат да поправят нагреватели, а да го имат само информативно в главите си.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

hunter

Аз винаги съм казвал и сега ще го напиша с големи букви за да се набие на очи. С ТОКА ШЕГА НЕ БИВА. Дано наистина да четат добре и обмислят действията си тези които решат да майсторят. Моля ако прецените, че темата представлява заплаха да бъде изтрита. Написал съм го за информация и обща култура. Не искам тази тема да повлияе на някой самонадеян електротехник. Да няма а то много лесно било. :-)
Както се казва: Действията са извършени от професионалисти МОЛЯ НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ДОМА.  *THUMBS UP*

Лора

Малко на чат го ударихме двамата, но ще кажа една любима приказка на един познат.

"Гадното при тока е, че като те удари, не можеш да му го върнеш"
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

hunter

Да така е но на мене тока ми е тръпка и удря не удря аз съм в играта  :-) Веднъж така ме изваска, че 5мин. нямах дясна ръка не я чувствах. Много добре съм на ясно от последиците от тока и много пъти като са искали съвет не съм и давал. Именно от съображения за сигурност защото чул не до чул и станало белята. Аз съм имал случай който ще си позволя да споделя за да не се подценява тока. А нашето хоби е пряко свързано с него било то заради лампи или друго. Един ден на работа минавайки покрай кабел чувам странно жужене. Огледах се и не намерих нищо от което може да излиза този звук. Звука беше като прецъркване на контактна система. Единственото което имаше беше един кабел на земята от удължител. Наведох се и го взех, във този момент почувствах лека вибрация във кабела. Досетих се че звука идва от него и за части от секундата забелязах как изолацията му започва да се топи към ръката ми. Като буквално остава оголения проводник. Хвърлих го и после той си гръмна. Попадал съм в какви ли не ситуации, работил съм с до 20киловолта ток. И за това съветвам хората без елементарни познания да не се захващат. Много хора подценяват сечението на проводника и често става пренатоварване. Случая който споменах беше точно от претоварване на проводник. За това когато правите и най елементарното осветление за аквариума мислете.  *THUMBS UP*

Similar topics (5)

952

Започната от vlatko


Публикации: 8
Прегледи: 4862

35355

Започната от tuxchyyy


Публикации: 1
Прегледи: 2074

2822

Публикации: 12
Прегледи: 5330

31147

Публикации: 17
Прегледи: 7055

34198

Публикации: 3
Прегледи: 3466