• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.11.2020 02:02

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Намален дебит Hailea BT-200

Започната от ARTU73, 04.02.2018 20:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ARTU73

Аквариумът е 30 литра Hailea 30. Имам пет стръка Хигрофила полисперма, малък Анубиас батери и Микрозорум. Имам осем скаридки и два малки анциструса. Стартиран преди двадесетина дни. В началото вътрешния филтър правеше много силна струя през флейтата. След две седмици дебитът падна. Пера гъбата в аквариумна вода всяка седмица. В последно време е с много кафеникави налепи и предполагам се задръства. Активният въглен и той е позадръстен с кафеви налепи. Това ли са полезните бактерии? Какво може да се направи, или това е нормално?
Филтърът е Hailea BT-200 с дебит 200 л/ч

Amev

Това филтърче е крайно малко дори и за този аквариум с който се продава. Махнете въглена и го напълнете с мини керамика , или още гъба. Ама се гответе всяка седмица да го чистите. Или си вземете нещо с по голям филтриращ обем кошница и регулиране на дебита.

ARTU73

Препоръчайте ми филтър - като дебит, а и като за аквариума. Първите два-три дни правеше Маелстрьом в аквариума, но сега е съвсем слабо... Явно тези уж полезните бактерии, които полепват по гъбата, съвсем я задръстват.

Smelly fish

Не вярвам да е от бактериите. Тези налепи ще да са от нещо друго. Я нещо водата е калпава, я е от хигиена в аквата. Аз имам едно 20л. аквариумче с филтър Resun Magi 200 (200 л/ч) прави центрофуга и за периодите за които съм го ползвал от по няколко седмици не се е задръствал. Сменяш ли редовно вода, а някаква химия да е слагана?

ARTU73

Сменям 30% всяка седмица. Използвах Aquili Bactrrium E при стартиране и на седмия ден.  Водата е чешмяна старозагорска. При старирането обработих с Dajana Start PLL - премахвало хлора.

Tracker

Преди да смениш с друг филтър, махни активният въглен и го замени със Sera Siporax Mini или друга медия, махни мрежичката и я изсипи в кошничката на филтъра за по-добър дебит.
По-добре спри да ползваш засега химия нека аквариума се стабилизира сам.
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

ARTU73

Изпрах отново гъбата. Махнах активния въглен от кошничката и на негово място сложих Seachem Matrix - пише, че по-нататък само се изплаквал и не е необходимо да се сменя. Според мен проблема е в гъбата - без нея филтъра прави водовъртеж в аквариумчето. С нея - все същата слаба работа. Дали ще е удачно след около месец изцяло да премахна гъбичката и да оставя само медията от Seachem?

Tracker

Не я махай може да се запушва при флейтата без нея.
Ако продължи да ти прави проблем гъбичката смения с друга по-едра.
При мен съм забелязал, че гъбатс не влиза плътно, става въпрос за Серафил 120.
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

ARTU73

За да не отварям нова тема, може ли да ми препоръчате вътрешен филтър с UV, за аквариума ми (Hailea 30) - 25 литра, с регулируем дебит? Видях в един магазин Вътрешен Филтър JT JUP-01 с UV    JUP01 и Вътрешен филтър Tetra IN 300 plus, като за последния не намирам информация, че е с UV освен в описанието от онлайн магазина.