• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 04:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Изключително досаден филтър

Започната от vench, 10.09.2016 09:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vench

Първо да се оплача и после да поискам съвет.

Оплакването

Филтърът ми е Magij Jet Filter MAGI 700 и е изключително досаден. На първо място резонира по стените на аквариума и се чува доста неприятно бучене, като на транзистор. Поради тази причина вечер го изключвам, защото не мога да спя на това бучене. Тук обаче идва най-неприятния час. Понякога, когато го пускам сутрин, не иска да тръгне! Тогава трябва да го разглобявам и сглобявам пак. Не правя нищо специално. Просто го разглобявам и сглобявам! И тогава тръгва. Понякога от петия път. Освен това трябва да го чистя всяка седмица, иначе балончетата просто спират да излизат. На мен това ми се струва прекалено често, тъй като аквариумът ми е с двоен капак (това също е много дразнещо) и самото вадене на филтъра е голяма играчка. Между другото имал съм MAGI за по-малък аквариум и също тръгваше, когато си реши.

Съвет

Поради тази причина явно трябва да си купя нов, макар че не ми се даваха пари. Предложете ми хубав филтър за 120 литра аквариум, до 50-60 лв. примерно (моят струваше към 30). Искам да бъде тих, да се чисти по-рядко и да не създава такива главоболия.



Публикациите са слети: 10.09.2016 09:23

Интересува ме още нещо за цената. От колко лева са боклуците и от колко започват хубавите филтри. Когато си купувах този щях да дам повече, ако знаех че създава такива проблеми. Интересно ми е обаче дали проблемът е, че е евтин или просто съм попаднал на тъпа машинка (два пъти).

Virosss

Здравей,
явно е често срещам проблем, понеже не за пръв път срещам такава тема. Аз също брах ядовете на едно китайче с същите симптоми. След почистване, когато реши, тогава тръгва. Останах с впечатлението, че или му трябва време за да вдигне водата и да я завърти (случвало ми се е след включване да го изчакам няколко минути и сам да тръгне) или има прекалено много боклуци по моторчето и не винаги успява да зацепи. Та разбирам те донякъде колко изнервящо може да бъде, но все пак не е много ок, че спираш филтърчето.

И аз ще следя с интерес темата, понеже въпросното проблемно филтърче е на наното ми (30 л.) и също се чудя с какво да го сменя. Търсих доста из родните магазини за някой външен филтър, подходящ за този литраж, но повечето са с прекалено голям дебит и се притеснявам да не направя аквариума на пералня.

В големият ми аквариум също съм с един вътрешен филтър Diversa, но и от него не съм особено доволен. Нямал съм проблеми с запалването при него, но не ми харесва, че няма място за филтърни материали и кара само на гъба, а за капак и последните дни постоянно се отлепя от стъклото, пък и си бучи доста дразнещо.

Та там съм решил да взема външен филтър и тия дни доста ревюта и мнения изчетох и почнах да се чудя дали си заслужава да дам 180+ лв. за марков филтър. Решението което взех за сега е да изчакам още месец-два докато почнат коледните промоции с надеждата, че ще пуснат нещо с намаление, както миналата година пуснаха филтрите на JBL на доста приятна цена.

Другата алтернатива май е китайчето - SunSun HW302. Четох добри отзиви като за тези пари, пък и имам препоръка от приятел, който каза, че го ползва вече няколко години без проблеми.

Та ако не ти се дават много пари, може да го погледнеш. Малко повече е от бюджета ти, но 20 лв. не е чак толкова непоносимо.

Записвам се за темата и дано се включат повече хора :)

vench

Идеята е да взема по-тих и да не го изключвам изобщо :) Иначе и моят понякога тръгва сам (след десетина вкарвания и изкарвания на щепсъла). Както казваш - просто не иска да захапе и само ръмжи едвам, едвам.

A този външния е приемлив като цена, но е адски огромен. Дори не знаех, че има такива. Интересно ми е да чуя мнения и аз...

Virosss

Ами доколкото видях, почти всички външни филтри са обемисти. Изключение май правеха само Eheim с едни по-дребни филтърчета, но пък и парите им са повечко.

Специално мен обема не ме притеснява толкова. Повече ме притеснява, че обикновено евтините неща излизат винаги по-скъпо, но пък чувам добри отзиви и още съм в чуденка. Ще я умувам още малко и ще поизчакам да видя дали няма да изпадне нещо по-изгодно като оферта от някой колега в форума за нещо "марково" и доказано.

mitaka_22

И аз съм имал такива проблеми с вътрешните филтри за това си поръчах SunSun HW302 .Вчера ми доставиха  и го пуснах   почти не се чува .Това е което мога да ти кажа аз за този филтър .Ако си поръчваш да знаеш че е без филтърна медия . :-)
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

manyg

+ за SunSun.
С по-големият му брат съм от 3 години и работи без проблеми. В шкаф е напълно безшумен.

pl86

Като заговорихте за мини канистри се сетих случайно мернах новото което предлагат sunsun
HW-602B и HW-603B
линк
Не знам дали може да се намери вече в България, и на каква цена ще е, че този от линка ще дойде на 100 лв  ... което не е малко.

Аз мога да дам добри отзиви за Hailea RP-400 но ще е малък за 120 л, даже и Hailea RP-600 сигурно ще ти дойде слаб.  *dontknow*
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

vench

Цитат на: mitaka_22 - 10.09.2016 10:35
И аз съм имал такива проблеми с вътрешните филтри за това си поръчах SunSun HW302 .Вчера ми доставиха  и го пуснах   почти не се чува .Това е което мога да ти кажа аз за този филтър .Ако си поръчваш да знаеш че е без филтърна медия . :-)

а какво е филтърна медия?

pl86

"филтърна медия" общо казано за  пълнежа на филтъра, било той гъба, филтърна керамика, активен въглен и т.н.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

vench

И аз това си помислих, но ми прозвуча странно. Значи колко ще ми излезе, когато му купя въпросния пълнеж?

Virosss

@manyg, а какво е положението ако не е в шкаф? Аквариума ми е точно до леглото, а няма място да го прибирам в шкаф и обмислях да е до шкафа. Доста противоречива информация за шума има май. Някой казват, че нищо не се чува, други казват лек шум. Гледах и клипове на работещ филтър и на някой места наистина се чува съвсем леко жужене, на други пък не се чува нищо.

Другият ми въпрос е дали HW302 ще успее да се справи с аквариум 112 л. Гледах някъде, че го дават, че е за над 100-300 л., но предполагам само ако е без филтърна медия :(

manyg

Според мен HW302 ще се справи с умерено населен аквариум с риби. Шум има след като го почистя и не го обезвъздуша добре. Затова го почиствам сутрин и до вечерта е безшумен.
При мен версията с 2000 л/ч почти не се чуваше като беше на 2 метра от главата ми.
За шума на HW302 може да попиташ Pqko или Evgeni. Май те имаха такива филтри, но според мен би трябвало да е още по безшумен.
Надали ще ти пречи ако е в стаята в която спиш.
Под филтъра може да се поставят някакви парцали или гъби който да убират трептенето и шум от резонанс.

Virosss

@manyg, благодаря ти много за информацията. Така описано ми звучи като напълно поносим шум, предвид, че компютъра не го изключвам никога и вероятно ще го заглушава :D Та за мен това е поносимо.

pietrokaja

@vench,Виждам че си от Бургас-можеш да потърсиш Владо от АкваВиктория(той е от спонсорите в този форум)Винаги когато съм пазарил от него(предимно риби) ми е предлагал съвети които никога досега не са ме подвели.Виждал съм,че продава филтри предполагам ще ти избере нещо което ще те устройва.

vench

Цитат на: pietrokaja - 10.09.2016 13:35
@vench,Виждам че си от Бургас-можеш да потърсиш Владо от АкваВиктория(той е от спонсорите в този форум)Винаги когато съм пазарил от него(предимно риби) ми е предлагал съвети които никога досега не са ме подвели.Виждал съм,че продава филтри предполагам ще ти избере нещо което ще те устройва.

Да и аз съм много доволен от него. Купувал съм си риби и растения, но за техника не е ставало въпрос. Може наистина да пробвам при него, стига да не ми предлага MAGI-та и подобни, защото вече наистина ми писна да давам пари за глупости...

Similar topics (5)

53568

Публикации: 0
Прегледи: 1567

35978

Публикации: 18
Прегледи: 8390

49489

Публикации: 14
Прегледи: 5676

32488

Публикации: 11
Прегледи: 5598

45409

Публикации: 0
Прегледи: 2056