• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Sun Sun 302 намаляне на дебит

Започната от Nebunu, 21.01.2017 20:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nebunu

Колеги,

Аквариума ми е стартиран преди 3 седмици, 112 литра по скица, 90 литра вода реално. Канистъра които съм избрал е Сън Сън 302, 1000 литра на час. Пълен е с лава първи  етаж, стъклена керамика втори етаж и обикновета вата трети етаж. На ясно съм че след време дебита намаля но днеска след смяната на 25% от водата забелязах че бая е намалило. Флеитата е от 2 части, едната част съм я махнал за да има малко вълни на повърхноста все пак иначе ципа поема контрола отново.

Време за почистване на канистъра ли е или е нормално?

niki_o

Колега,защо вата?Интервала на почистване нетрябва да е по-малък от 6 месеца, поприцип.

danielm

Ватата за мен няма място в канистера, там се слагат гъби и то подредени по размер след материала за разбиване на потока. Затлачва се бързо, особено в новостартиран аквариум защото има бум на развитие на микроорганизми, циркулация на механични боклуци от новия грунд и т.н. Вата се слага временно за няколко дни да убере мътилка, цъвтеж на вода и т.н. При съмповете е друго, там потока е бавен.

Щом се е затлачила, значи е събрала прашинките от водата, изпери я и я прибери за следващия старт.
P.S. бая филтрация за 100 литра ...  :-D . Но щом не прави всичко на салата няма драма, колкото повече ... толкова повече.
Лавата ако е ситна я сложи след керамиката, освен ако керамиката не е мини.

Nebunu

За ватата ми стана ясно, тогава с какво да я сменя? Лавата e тази http://aquarium.bg/filtri/filt-r-mediya/lava-gravels-bg.html.

danielm, да ти кажа не прави на салата всичко, взех го на много добра цена, 75 лева чисто нов. Най от долу е керамиката, след това лавата и най от горе ватата.

niki_o, ватата дойде с филтъра, на всяка тавичка по едно парче. И другото което е колегата в магазина за рибки ( няма да дам име, за Пловдив говоря )от където си взимам нещата, ми препоръча да я сложа.

tova_onova

Аз съм със същия канистър и обем аквариум. В канистъра съм сложил от долу на горе: едро пореста гъба, керамика и лава най-отгоре. След това имам външен реактор от филтърна колона и в него съм сложил вата. Така ми ми е по-лесно да я сменям, просто спирам канистъра, затварям крановете и откачам реактора и го нося към банята. Реално може и без вата, но се възползвам от реактора.

_Kirilov

Не знам защо отричате ватата от канистрите , като аз кристална вода не съм виждал докато не започнах да си слагам вата ! Но не ватата която я дават в комплектите с филтрите , ами такава дето ти си я моделираш по размер, форма ,дебелина и прочее.

Колега данеби да имаш някъде по маркучите сериозен въздушен джоб или канистъра ти да не е обезвъздушен?

Не изключвам и шанса за полеп по маркучите от новостартирания аквариум ,  но при мен не се е случвало чак толкова много както обясняваш !

Nebunu

22.01.2017 07:59 #6 Last Edit: 23.01.2017 09:55 by Nebunu
Въздушен жоб нямам никъде, поне така си мисля аз. Днеска го отварям да видя ватата колко е замърсена. Почвам от маркучите и инспектирам всичко да видя къде е проблема. Тъй като е нов аквариум, има и мъртви листа доста, и част от тях отиват в филтъра. Да не е и от това....



Публикациите са слети: 23.01.2017 09:55

Добро утро,

Вчера отворих канистъра и смених ватата с просто друга вата ( Биовата RS- M 32x12см ). Не съм забелязал голямо натрупване на частици да ви кажа  но единия маркуч ми се видя че е леко огъват ( доста неща стоят в шкафа и няма място вече ). Сега дали от това било или не не мога да кажа, но определено работи добре вече.

Благодаря за съветите!

_Kirilov

изчакай известно време и ще се разбере. Ти си познаваш най-добре какво си правил , но и да намалее остави го да видиш дали ще продължи . Нормално е да се позадръства , но моя на 2 и на 6 месеца работи еднакво китаец. Виж тетричката ми която е 600л/ч се усеща вече като и се задръсти всичко ....

evgeni200

Почиствай и перката на канистъра при отваряне

Nebunu

Другия път ще чистя и перката. Ще изчакам да видя дали ще намали пак толкова значително или не.

До няколко дни пускам тема с аквариума, ще стане на един месец в петък. Много се гордея.  *YAHOO*

Similar topics (5)

58479

Публикации: 8
Прегледи: 5837

21074

Публикации: 2
Прегледи: 2761

57614

Публикации: 6
Прегледи: 4484

59951

Започната от Shpono


Публикации: 7
Прегледи: 5055

53382

Публикации: 25
Прегледи: 12959