• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Загниване на растения-Помощ

Започната от Kalin-vr, 17.08.2016 23:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Kalin-vr

Здравейте преди малко забелязах че растенията ми в аквариума са започнали да загниват с доста бързи темпове,буквално преди два дни сменях 50% от водата и сифонирах и нямаше никакви проблеми.
Някакви идеи на какво се дължи-аквариума е 60 литра ,осветление 2 пури 24W светя сутрин от 9-10 вечер най-късно до 22ч.
Торя веднъж-два пъти месечно с минимална доза от Sera Florena ,водата сменям веднъж седмично на 50% задължително и 1-2 месечно минавам със сифона.
Растенията с който имам проблеми са Limnobium laevigatum ( от онзи ден растеше като луда и я понамалих като количество а сега е почнала да губи листата си и да посивяват) и анубиас нана ( 2 от 3те ми анубиаса са с дупки по листата и са започнали да линеят).Единствено криптокорината ми няма никакви проблеми поне на този етап.
Обитатели на аквариума са 6 тернеции и един анцитрус + охлюви.
П.п. Аквариума е стартиран миналата пролет май месец ,последното вкарано нещо в аквариума е от миналия понеделник когато ми подариха 5 охлюва хелена и няколко мелании (имам от доста време проблеми с планорбиси)
Моля ви колеги дайте съвет и идея как да спася растенията най ме е яд за анубиасите...

Kalin-vr

Така да споделя как протекоха при мен нещата.Понеже никой не ми отговори какво да правя а и нямах много време да чакам първите 2 седмици сменях вода по два пъти на седмица по около 40-50% от аквариума.Спрях торенето и намалих храната на рибите.първите жертви не закъсняха един стрък анубиас и всичките ми охлюви хелени. Първоначално анубиасите и криптокорините продължиха да губят листата си а  Limnobium laevigatum остана колкото една малка шепа.В средата на втората седмица вече уччудващо и за мен имах напредък растенията спряха линеенето и "хвърлянето" на листата,лимнобиума пак тръгна като луд ,а анубиасите започнаха да пускат нови здрави листа.Сега само на най-големия анубиас има още 2-3 листа с дупчици, но вече не се разпадат във водата като началото.Сега сменям веднъж седмично по 30-40% вода и сифонирам и за сега всичко е добре.
Поздрави :)

krasigogo

Като за начало направи си тест на водата в аквариума и сравни показателите. От тук ще разбереш какво се е сринало и как да процедираш. Успех.
Три пъти режа и все късо ....

yasenst

Не съм от най-вещите, но осветлението и продължителността на светене ми се струват прекалени.

Penta

Силата е нормална за бърз и добре залесен аквариум, за тези растения и това торене (т.е. липсата му) е силно.
Продължителност от като-се-сетя до когато-ми-се-приспи т.е. плаваща не е добре за никой аквариум обаче.

Kalin-vr

Сега "светя" сутрин от 10-00 до 20-00 часа ,взех си таймер за осветлението за да няма грешки или неща от сорта забравих да изключа лампата по-рано  и т.н.

yasenst

Пак е много продължителността, свали я на най-много 8 часа. Изключи или махни едната пура.