• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Растенията ми загиват!

Започната от temeurt, 05.09.2017 21:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

temeurt

05.09.2017 21:20 Last Edit: 06.09.2017 13:55 by temeurt
Здравейте,
Запалих се по акваристиката март.2017. В началото на април се сдобих с аквариум:
--Размери(ДШВ) 80х33х40 комплект: Eheim Aquabay 104
В момента аквариума е:
--Осветление: T8 18W Aquastar и Grolux - 36W общо; 0,45w/l светещо над водата без разделително стъкло 8 часа чрез таймер.
--Сменен филтър Eheim aquaball 130 с канистър Eheim Experience 150(500 l/h) - (сменен преди 7 дена като е работил успоредно със стария 5 дена). Новия филтър, както и стария, са работили постоянно и е нагласен така, че флейтата да аерира. Потока е под ъгъл удрящ се в задното стъкло.
--Вместимост на вода 80л.
--Смяна на вода по 20л/седмица с престояла.
--Грунд закупен от местен аква магазин фракция около 4мм, Дебелина в задната част около 5см в предната около 3,5см.

Риби: 4 бенгалско данио, 1 трихогастер, 3 хелера, 3 скаларии, 3 молинезии, 7 черен фантом, 5 зелен брабус, 2 анцистурс, 2 сом торакатум. Общо 30. Рибите са млади с общ размер около 90см.

CO2 не се подава.
Растенията са засадени на 8.май.2017
-Егерия(водна чума)
-Лимонче
-Людвигия
-Анубиас
-Криптокорина
В началото се вкорениха и растяха лесно. На някой от тях подрязвах връхчетата и успявах на ново да ги вкореня и да растат но стана така, че всичко спря. В последствие започнаха да губят листна маса, стеблата да изтъняват и се усукват и така до момента все назад. Кафявите петна по върховете на листата на анубиаса се уголемяват.

Преди около 40 дена, като растежа зацикли, разредих растенията чрез изкореняване с разстояние между растенията поне 12см. сложих 3 глинени топчета jbl в (2 в задната част и 1 до анубиаса). Нещата не се промениха в положителна посока. Преди 10 дена добавих във изхода на филтъра 2бр. jbl ferotabs...

В момента не знам дали ще успея да спася някой от наличните растения, но къде греша не ми е напълно ясно.
Разбрах че е било грешно да сифонирам старателно дъното и не го сифонирам от месец насам.

Та според прочетеното до момента разбрах че аквариума ми е бавен според осветлението. Понеже не съм много вещ с химията и отглеждането на скъпи риби и растения ми се иска като за начало да стабилизирам нещата без CO2 и с наторяването пак нищо не ми е ясно. Според това което разбрах наличието на риби доставя макро елементи. Има ли смисъл да добавя рефлектори към лампите? Наторяването което правя грешно ли е и като цяло какво да правя от сега нататък. Рапаните които са вътре съм тествал с оцет и не реагират но...

Извинявам се за многото писане и предварително благодаря на отзовалите се. Четох и мисля че се обърках още повече...

a__andreew

Здравейте, растенията се аклиматизират във твоя аквариум със новите условия и затова забавят растежа според мен. В повечето случай са гледани със цо2 заради по бързото развитие и продажба. Затова е нормално да се забави растежа с времето. Черупката на рапана си е варовик от всякъде и ако сложиш цо2 ще забележиш как ще се разтвори бавно но сигурно. Тествай грунда със хубав оцет и виж да не те изненада резултата, купих обикновена мозайка преди време и затова ти препоръчвам проверка. По принцип растенията се опитват да се нагодят в условията в които са подложени и само трябва да избере метод за тяхното гледане. Погледни какво искат китките , като условия и им го дай и ще имаш прекрасен воден свят. Колегите ще споделят и какво мислят и не се сърди ако някой е по остър, обикновено всеки греши отначало със избора на растения и риби.

Tony_JB

Като цяло растения които имаш не мисля че имат нужда от много светлина и за това не бързай с лампите.
Искат адаптация и време както повечето неща в това хоби. На мен са ми се вкисвали тотално и после пощуряват. Не биха квото ти попадне вътре за да няма други ефекти.

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

temeurt

Благодаря на включилите се в темата!
Малко допълнения: след наторяването чрез таблетките споменати по горе се забелязва растеж на нови и здрави издънки по Водната чума, може би растеж във върха на Людвигията и засилване на черните водорасли по листата на Анубиаса. Лимона все още не знае дали ще расте или ще го хващат водораслите, криптокорината - същата работа. Може би проблема е, че гледам бързо растящи и бавно растящи в един аквариум а те имат различни изисквания за нормалния си растеж.

Similar topics (5)

50893

Публикации: 16
Прегледи: 6035

56840

Публикации: 4
Прегледи: 2703

55449

Публикации: 11
Прегледи: 3549

54713

Публикации: 20
Прегледи: 7745