• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с растения

Започната от Gr_aqua, 15.08.2017 17:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Gr_aqua

15.08.2017 17:09 Last Edit: 15.08.2017 21:40 by Sharabadabar
Здравейте,колеги! Значително нов съм в спорта и моля да ме извините ако задавам неуместни въпроси и разбирасе,ако темата ми е разглеждана вече. В интерес на истината прекарах последните седмици в четене на статии из форума, но колкото и да чета стигам до извода че нещата по-скоро стоят индивидуално за всеки аквариум и оборудването към него. С толкова четене само се обърквам и по-вероятно е да направя грешка отколкото да оправя нещата, затова предпочитам да се допитам до хората с богат опит в най-"зарибяващото" хоби. Преди 2 месеца стартирах 112 литров аквариум с размери 80х35х40. Преди да продължа ще споделя факта че аквариума ми е доста пренаселен с риби, което ми е пределно ясно,че е нередно,но работя по въпроса с разчистването. 20 неонки (от най-малките), 3 черни скаларии (4-5см) които са ми подарък.. 3 анциструса(6-7см) + 4 малки по2-3см, 5 коридораса джули, 2 лабео биколор и 6 гупи(заради приятелката ми, защото били най-красивите и игриви рибки..) Така..именно заради пренаселения аквариум имам външен филтър Eheim ecco pro 130 500l/h + вътрешен Eheim aquaball 130 180-550l/h и подменям 2 пъти седмично 1/4 от водата. За момента загуби от рибите нямам и водата е кристално чиста. Капака на аквариума има гнезда само за 2 лампи съответно 2хТ8 Sun-Glo 20W и Aqua-Glo 20W.С това оборудване стартираха преди 2 месеца и засадих няколко китки които издържаха точно 1 месец и половина. Hygrophila corymbosa strcta- листата пожълтяха започнаха да излизат корени от средата на стеблото и впоследствие листата станаха още по-бледи докато не се разложиха напълно.
Echinodorus grisebachii tropica- най-долните листа пожълтяха и окапаха в последствие тръгнаха и горните.
Cabomba caroliniana- пожълтя и започна да се разпада. След месец я махнах цялата защото затискаше филтрите.
Миналата седмица махнах всички растения и купих отново нови. Higrophila carymbosa thailand, Alternathera reineckii red ruby,Micranthemum montecarlo, Microsorium pteropus, Anubias barteri var. nana, Sagittaria subulata. Според указанията на продавача в магазина за тези растения не е задължително пускането на СО2 но ме посъветва да си сложа още една лампа препоръча ми една LED лампа Daylight Sunrise 360 която с адаптера излезе към 60 евро. (Само да спомена, че действието се развива в Мюнхен, Германия) Посъветваха ме също да си взема Feropol 24 на JBL и да добавям по 2 капки на ден. За една седмица при големите растения няма все още проблеми ,но при малките вече се появяват..Montecarlo-то започна да бледнее като някои листа са започнали да се разлагат вече. При Sagittaria-та се наблюдава същия проблем. Взех си преди 3 дни и една малка кутийка явански мъх който също започна да жълтее. Така пропуснах да спомена само температурата на водата и гръдна. В момента температурата варира от 24 до 26 градуса. До преди 2 седмици имаше проблем с температурата защото тук беше горещо и през деня стигаше до 30 градуса водата.
Грунда е закупен също от магазин. Черен, зърна 3-4мм, дебелината му варира от 4-5см до 7-8см. До момента не е сифониран, но и не мисля че има нужда (изглежда чист) пък и не искам да размества всичко вътре.
Лампите светят от 13ч до 23ч.
Къде греша, кое не ми е наред и как да го оправя, защото до момента съм набутал към 500 евро в този аквариум и като гледам как ми умират растенията постоянно лошо ми става. Ако съм пропуснал нещо извинете ме. Ако повтарям някого извинете ме. Просто съм работещ човек, който не разполага с достатъчно свободно време за да прочета повече информация и да стигна сам до решението на проблема ми.

niki_o

Здравей!
Оборудването ти прилича на моето като започнах по-сериозно ,пък и държавата съвпада :-D
Проблемите също де.....
Първо-не мисли Кубата-който ти е казал,че без СО ще върви те е излъгал,или просто е неосведомен.
Има лесен вариянт за вдигане на осветлението-Акуа глото,е страшно слаба,пък Сънглото е неприемлива като цветопредаване....Отиди до Хорнбах и вземи две обикновенни пури Т8 865 и 840-по 2,5 € са и вземи рефлектор на Juwel-или два за 60см или един 1,2м и си срежи точно(по-евтино ще ти е около 12 евро).Сложи 865 отзад,а 840 отпред и в комбинация с диодната  ще имаш някакво прилично осветление.....за бавен аквариум *JOKINGLY*
След това вече ще се съобразиш със растенията-Валиснерия,Лимон и всички видове Криптокорини Микрозонуми и Анубиси,че ти вървят безпроблемно.Ако искаш нещо червено ще трябва да забравиш за Алернатерите,а вземи Лудвигия-изискванията й са доста по-ниски
Махни Феропола-аз нищо добро от него не съм видял.Вземи шише Зелена Тропика и слагай по 2-3 помпи след смяна.Аз в аквариуми без СО само него ползвам.
И само да вметка,че с тоя черния грунд аз аквариум неможах да подкарам....а е доста скъп :-(
Успех!

Gr_aqua

Добре.. за СО2 система каква да избера и колко пари да приготвя за да съм доволен. Все пак както казах съм набутал доста пари вече като се има в предвид какви са цените тук в магазините. Та мисълта ми е че бих набутал още малко пари само да се закрепи и стабилизира работата. За осветлението не търся алтернативен вариант за отглеждане на по-прости за отглеждане растения а по-скоро съвет за подобряването му (разполагам и с една пура на JBL TROPICAL 18W)
Какво точно трябва да има в грунда за да вървят тези растения? От прочетеното и изгледаните видеа стигам до извода че ще трябва май да отделя още 150 евро за грунд и един уикенд време за рестарт...
Вече съм на ръба и накрая ще се ядосам и ще изсипя всичко в тоалетната..

niki_o

Ей,споко бе :-)
Какви 150 евро за грунд?И какво СО система?
Ако искаш СО,то осветлението ти ще си е слабо,но виж в Ибеи клаинеанцаиге и втора употреба са по 40-50 евро,но аз съм с мая и захар и ми е по 60 цента месечно за консумативи :-D
И за грунда-JBL Manado в Hornbach е 25€,а JBL Aquabasis+ 5 литра е към 13 евро....и двете са ти в повече,а няма 150 евро :-P
JBL Пурата ти Natur или Tropic е?

Gr_aqua

Пурата на JBL e Tropic. Това за СО2 с мая и захар в бутилка съм го мислил обаче ми се струва не много добра идея от гледна точка на това че не може да се дозира правилно (не че имам идея как трябва да се дозира)
Това което ми каза за грунда все едно на китайски ми го обясни  *CRAZY*
Както казах начинаещ съм и нямам много идея кое къде как що.
Имах идея грунда да е черен за да не се цапа много, но да не е и кафеникав, защото камъните са ми кафяви (драконов камък/drachenstein) и трябва да има някакъв хубав естетичен вид, а не всичко да е едноцветно.
По късно като се прибера ще кача няколко снимки  ;-)

niki_o

Равномерното растваряне не е невъзможно.Използва се Топер(в края на поста ще кача снимка).Той се слага така,че филтъра да духа под него и така растваря СО-то.При еднаква площ(каквато има той) и еднакво количество вода което го обдухва(за това се грижи филтъра) то той ще растваря приблизително еднакво количество газ.Ако се стопли в стаята и се усили подаването на газ от сместа в бутилката то излишния гас просто излиза на голям балон и не се растваря-ако газа намалеее ти ще видиш по намалялото количество в топера и ще се погрижиш.Аз ползвам две бутилки по 2,5 литра и сменям сместа във всяка на месец....тоест на две седмици имам нова смес :-)
Манадо е грунд от изпечена глина и е вярно кафяв,но се връзва със Драконови камъни отлично.Другото което писах е подхранваща подложка и се слага под грунда-с нея аз поне 8 месеца не торих в доста бърз аквариум.
https://s12.postimg.cc/icbu2wagt/dennerle_co2_topper_mit.jpg

Gr_aqua

niki_o приятелю, благодаря ти че се отзоваваш на запитванията ми!Това с топера за СО2 не го разбрах точно как действа..Извинявай че питам пак ама на моменти като на бавноразвиващ се трябва да ми се обяснява на мене. Аз съм за самоделките стига да са качествени и ефективни, така че бих тествал нещо по евтино, че жената ще ме изгони вече от вкъщи..
Иначе за грунда казваш, че черния не е добър избор и трябва да го сменя с този който каза?
Усещам че вохенендето ще ми мине пак в занимания с аквариума ..не че ми е неприятно-просто жената все се цупи че обръщам повече внимание на аквариума отколкото на нея...

niki_o

Не,неказвам ,че трябва да смениш грунда-просто ти дадох пример,че цените не са такива :-)
Опитай с този сега.Пък и една смяна ще повлече доста проблеми за обитателите които вече имаш защото ще срине Азотния цикъл.
А за Топера-това е един пласмасов контейнер който събира газа от бутилката и преминаващата под нето вода растваря газа.За по-добро растваряне аз насочвам струята на канистъра точно под него,така,че да се вижда как се размърдва газа вътре.126 литров аквариум се захранва безпроблемно с него....пробвано :-D Има два модела-вземи по-големия ако си решил за такова,в Хорнбах трябва да го има,аз го взех и преотценен за 1 евро,а иначе е около 10-12.
За жената те разбирам,а пиша повечко защото съм в болнични и имам време ....пък и каквото имаше по аквариумите оправих преди да си дойде жена ми от работа :-D
Смени Акуа глото с тази на JBL дето имаш и си вземи рефлектори-няма да повярваш каква ще е разликата в осветяемостта

Gr_aqua


niki_o

Иначе вкус за естетика имаш и ще направиш хубав аквариум ако изчистиш някои грешки от незнание.
Растения не се садят така-както са в кошничката и ги забождаш *NO*
Незнам дали си изчистил даже ватата от корените с която идват.
Садят се като се разделят на стръкчета,добре се изчистват корените от ватата,ако трябва се режат защото те и без това ще пуснат нови-тия само ще изгният и се засаждат на известно растояние едно стръкче от друго.Това за стеблените,а Кубата на по маааалки снопчета и пак на известно растояние.Целта е да имат място да се развиват и да не се конкурират за храна и светлина.Веднъж хванали се те ще си се сгъстят.Другото е че повечето растения които купуваш,дане кажа всички са надводно гледани във ферми и е нормално да губят листа,да покафеняват старите и тн....важно е новите листа да са добре.Аз например садя само върховете на закупените растения-по моя логика и наблюдения се захващат по-лесно защото в началото им трябва енергия да се вкоренят,а не да изхранват N на брои стари листа-и тъкмо са се вкоренили и идва време да се режат щото стигнали повърхността.
Това,че няма да отцеляват всички видове растения при тебе да не те притеснява-които отцеляват са твоите растения :-D Обаче първо реши как точно ще е аквариума откъм техника-СО и осветление ,защото никое растение необича промените,след това се въоръжи с търпение и никакви такива при най-малкия проблем-всичко в тоалетната :-D

Gr_aqua

Ами аз го имам по принцип този проблем- вбесявам се лесно от дребни неща и правя глупости за които после съжалявам. Ама така е всеки луд с номера си.
Мислиш ли че Sun glo-то, JBL tropic-a и LED лампата ще вършат работа за този аквариум с тези растения или да мисля друг вариант?
Иначе за СО2 ще помисля следващите няколко дни. Ще разгледам в магазините и събота ще пресаждам разсада  *CRAZY*
Надявам се да има резултат..
И пак казвам мерси за съветите  *THUMBS UP*

niki_o

Ако на двете пури сложиш рефлектори,ще си е достатъчно осветлението-в краищата ще сложиш по-непретенциозни растения,а по светлолюбивите по в средата.Намали светоденя на 6-7 часа след пресаждането,че растенията няма да имат нужда в началото,но водораслите това чакат.После всяка седмица увеличавай с половин час.
И гледай JBL-а да е отпред,че цветопредаването му е много по-добро от на Глото :-)

Similar topics (5)

56689

Публикации: 1
Прегледи: 1866

53444

Публикации: 8
Прегледи: 3346

53777

Публикации: 6
Прегледи: 3457

51391

Публикации: 10
Прегледи: 4207

56706

Публикации: 7
Прегледи: 3037