• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Петна и дупки по растенията

Започната от aileen_queen, 01.05.2015 21:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evgeni200

Цитат на: aileen_queen в 30.01.2016г 14:02ч
Дали всъщност липсата на CO2 не е проблема и реално растенията да не усвояват добре всичко, което слагам...?

Цитат на: petko - 31.01.2016 19:55
Точно на това наблегни внимание.

aileen_queen, petko с едно изречение е отговорил къде е проблема.
Макроелементите нужни на растенията са повече от тези които се разглеждат на форума.
Виглерода или С доставян от СО2 е макроелемент при неговата липса е невъзможен синтеза от процеса фотосинтеза.
Вода с определени параметри може да подържа минималните нива СО2 за развитие на бавно растящи растения.
Прескачайки два следващи по важност макроелемента, но винаги налични в един аквариум останалите, като азот, фосфор са разгледани в темата.

Ако в един аквариум няма необходимите нива СО2 съобразени със светлината, макро и микроелентите добавяни няма как да бъдат свързани при фотосинтезата(спрял процес), ако липсва основата (С-въглерод) свързващ към себе си всички останали неорганични елементи превръщайки ги в органични молекули.

Въглерода е най-важния макроелемент за растенията.


Публикациите са слети: 14.02.2016 22:25

Общо тези елементи (16 на брой) се определят като хранителни - C, N, P, S,
K, H, O, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, Co, Mo, B, Se, като Fe определя границата между
микро и макро елементите. Ако липсва макроелемент растението загива, а ако
липсва микроелемент то има проблем с развитието.

Статията е за "надводни растения" , но разликата в отглеждането на едните или другите е в доставянето на трите първи макроелемента или техните липси Н2О или СО2
http://www.silvia-radanova.com/wp-content/uploads/2012/08/fiziologia_modul_5.pdf

Penta

Цитат на: iuli - 06.02.2016 20:46
Хората с наднормено тегло може и да са ти се натискали да ти дават акъл във фитнеса. Но някой световен шампион не вярвам да се е натискал да ти дава акъл. Нали така?

Ама внимавайте с кого говорите! Човека се има за световен шампион в акваристиката  :-D

Caxapa

Ако аз се намеся ще ви оставя на пост и молитва. Спорете по темата без да се заяждате един друг.! Инак после ще раздавам Оскарите!  *MODERATOR*

iuli

Вместо да си хабя времето, да споря със световните шампиони под тая тема, които са разбира се и световни шампиони в тоя форум изобщо, аз си оползотворих времето, като си събирах информация по темата. По настоящата тема. Щом намеря нещо интересно, веднага си го копирам в компа. На който се интересува от темата и не иска да си има проблеми, му препоръчвам и той да направи така. Интересно, но не попаднах на ценна информация, на която авторите й са въпросните световни шампиони, които са станали такива, понеже си показват най-вече аквариумите. Ще дам линкчетата към въпросната интересна информация, че някой може и да му е интересно, не само разглеждането на шампионските аквариуми:

573
Водни растения / Glossostigma elatinoides
http://aquariumbg.com/forum/profile/?u=353;area=showposts;start=570

654
Водни растения / За торовете
и
655
Водни растения / За подходите при торенето,    3. PPS
http://aquariumbg.com/forum/profile/?u=353;area=showposts;start=645

Относно долният линк да кажа, че май не е много ясно, че в пепелта се съдържа най-много калиев карбонат. Едва на второ място иде калциевия карбонат, като в пепелта от тревни растения процентът на калций е по-малък от тоя в дървесната пепел, а пък в пепелта от водни растения, калцият е най-малко.
http://aquariymist.4admins.ru/viewtopic.php?f=15&t=319

http://aquariymist.4admins.ru/viewtopic.php?f=15&t=182

http://aquariymist.4admins.ru/viewtopic.php?f=15&t=5276&p=136934#wrap

Публикациите са слети: 15.02.2016 14:57

Един въпрос ми се върти в главата от известно време, и бих го задал на тукашните авторитети, които са се доказали, че много знаят, показвайки аквариумите си. Ех, знам, че пак няма да ми отговорят, щото това е български форум, а в българския форум, като питаш нещо и почват да ти се карат - чак па толкова много знаят, та ти се карат, че ти не знаеш.

Ако не знаеш елементарни работи ти се карат, че са елеметарни; ако не знаеш сложни работи ти казват, че акваристиката не е ядрена химия. Нещо като ако си с шапка - бой, понеже си с шапка, а ако си без шапка - бой, понеже си без шапка.

Та значи:

Каква е разликата между дървените въглища и антрацитните? Коя е връзката на антрацитните въглища с почвообразувателния процес? Какви са етапите при образуването на антрацитните въглища? Имат ли тия неща някаква връзка с акваристиката? А с тая тема?

П.П. Ако някои не знаят, може само да си покажат аквариума и ще им издействаме от учителя по химия да им пише шестица по химия.

П.П.П. Обещавам че повече няма да се обаждам. Може да ми се карате, може да си показвате и аквариумите, та да стане ясно, колко съм прост - няма нищо да кажа. Даже може да ми отговорите и на въпроса, като ви омръзне да ми се карате.

di_vik

 Здравейте
От доста време се лутам из форума и чета всякакви мнения за болежките на пишман акваристите.
Тая тема си започна като всички останали с проблема на поредното блато или по-точно с притесненията на настоящият му собственик. Някъде по постовете се явиха две личности, дето искат да си мерят п..ките :), в това няма нищо лошо но горепосочената личност с проблема май се отказа да има нещо хубаво в дома си от вашите надхвърляния.
Чак се чудя дали да попитам нещо и за моята локва.
И да отговоря на всички с проблеми с водните растения.
Баланса се постига трудно и бааааааааавно, няма как с аквариум на месец всичко да е наред. Не слагайте и не ч овъркайте излишно вътре, с времето всичко ще се нареди и ще се радвате на частицата природа около вас.
И ако искате нещо естествено в дома си, не се правите на господ, природата си зне работата, макар и в няколко литра вода изляти в стъкленица.

Caxapa

Този/тази  който е създал темата не се е отказал/а от Акваристиката. Ако смяташ да наливаш масло в огъня казвай да вадя пожарогасителя. Инак  ако имаш  въпроси относно твой аквариум можеш са си направиш тема и да изложиш  въпроси и проблеми там. Току виж у там се е заформила подобна дискусия или да се намери бързо решение на въпросите ти. Питайте..с питане...  до Цариград се стига.

aileen_queen

Наистина не съм се отказала, но напоследък имам доста работа и за жалост нямам много свободно време. (А спама, който се изля в темата допълнително затруднява бързото извличане на полезна информация.)
Вече окончателно стигнах до заключението, че без CO2 няма да мина, явно там е проблема. Надявам се скоро да мога да заделя пари за система.
- 135 л. стартиран 28.03.2015г, JBL Crystal profi e1501
- 28 Paracheirodon simulans, 4 Microgeophagus ramirezi
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.org%2Fgd30sklsr%2Fpodpis.jpg&hash=c41bcbce78f0131ae8f7d13d3d375b9d3edc34aa

Similar topics (5)

55278

Публикации: 33
Прегледи: 12262

54403

Публикации: 22
Прегледи: 8243

50893

Публикации: 16
Прегледи: 6035

58060

Публикации: 12
Прегледи: 5323

57138

Публикации: 7
Прегледи: 3816