• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Боции и растения = проблем?

Започната от vench, 30.03.2017 20:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vench

Продължава моята мъка с растенията в аквариума, за която писах в няколко теми. За да ви светна набързо, подозренията ми се въртяха около осветлението, което предизвика множество разнопосочни съвети и реших на този етап на да не го пипам. Междувременно обаче махнах анциструса, защото той също беше заподозрян.

Днес реших да си взема ново растение (hydrophila rosanervis) и мисля, че само след няколко часа в аквариума вече успях да си отговоря на много въпроси. Боциите го нападнаха доста безмилостно и вече във водата се носят листенца от него. Огромна е вероятността те са причината за много дупки по предишните ми растения (както предположиха някои от потребителите тук)... Намерих и постове в руски форуми, където говорят за същия проблем и несъвместимостта между боции с растения.

Сега отварям тази тема поради две причини:

1) Да имате едно на ум при такава комбинация. Може би не винаги има проблем, но при мен нещата вече изглеждат твърде ясни. Ако някой има различен опит, може да сподели.

2) Наистина се надявам да получа съвет за това какъв вид зеленина може да съжителства с боциите. На мен това са ми много любими рибки и не искам да ги разкарвам, а искам да има някаква естествена зеленина в този аквариум все пак. Дали например мога да опитам с мъх или някакви растения, които не биха предизвикали апетита на боциите?

Тук може да видите нагледно какво имам предвид. По принцип се чуваше характерното щракане при хранене на боциите, но съм махнал звука от видеото.


cardin

Аз съм гледал Боции с Микрозорум и нямаше никакъв проблем. Предполагам с Болбитис и Анубиаси също няма да има проблеми.

vench

Посъветваха ме да взема анубиас и да дам растителна храна със спирулина. Направих го, сега ще видим дали ще има ефект. 

cardin

Вземи си и болбитис и микрозориум, и с тях не трябва да има проблеми.