Автор Тема: Мътна вода и лигави отлагания  (Прочетена 295 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ARTU73

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 29
 • Пол: Мъж
Аквариум Hailea 30 е 35х22х30 см, дават го 30 литра, обем на стъклената част 25 литра. Температура 25 градуса - с фабричен нагревател и термореле. Осветление - фабрично енергоспестяваща крушка 4000К, 580 лумена. Стартиран на 18.01.2018 с Dajana Start Plus и Aquili Bacterium E - последното по инструкция на първи и седми ден.
Грундът е речни камъчета, изварени. Имам два корена - предполагам азалия - закупени от зоомагазин. Имам и по 5 см по дължина пуричка от Индийско бадемово дърво - купени онлайн. Отрязах ги на 4-5 см, тъй като оригинално бяха около 14 см. Поставена вчера. Декорацията Римска стена си е от началото на аквариума.
Растения:
- Хигрофила полисперма - 6 корена
- Микрозорум - 1 корен
- Анубиас бартери - 1 корен
- Хелиантус - 10-15 коренчета
- Ехинодорус Везувий - 2 корена
Животинки:
- скаридки Ред Чери - 8 броя
- анциструс - 2 броя (от преди седмица)
- обикновен неон - 6 броя (от днес)
Вътрешният филтър е Hailea BT-200, оригиналната медия с активен въглен съм я заменил с SeaChem Matrix, гъбата си е оставена оригиналната. Не съм специалист, но според мен водата се върти, но някак не преминава през филтъра. Стои мътна с някакви ситни частици в нея. Флейтата е ориентирана по дължина на аквариума и предизвиква завихряне на водата, достатъчно да разклаща листата на растенията. Ситните частички минават покрай филтъра и я се засмучат, а по-скоро не.

Аквариумът е стартиран на 18.01.2018 год., като към водата съм добавил Dajana Start Plus и Aquili Bacterium E - на първи и седми ден, съгласно инструкцията.
Храня с дънни таблетки (по четвъртинка на 3 дни) Dajana Spirulina или Dajana Legend). Вече заради неонките давам и отгоре съвсем малко храна - веднъж на ден, достатъчно да си я изядат за 2-3 минути.
Преди три дни установих, че единият анциструс е умрял. Коремчето му беше надуто и черно. Тъй като беше по-вялото от двете, реших че му е дошло времето. Другото е много пъргаво и страхливо, почти не се показва, прехвърча като попова лъжичка през деня, но нощем си щъка спокойно из аквариума.
Купих таймер за осветлението и го пускам на 8 часа - от 10 до 18 часа.

ПРОБЛЕМЪТ: Мътна вода. Флейтата е по дължината на аквариума - полупотопена. От една седмица ползвам ИзиКарбо и Профито, съгласно схемите. С растенията нямам проблем. Но водата си е мътна и мътна и не иска да се избистря. Сменям всяка сряда по 30% с престояла 2-3 дни вода. След прочетено по форума, днес смених 10%, и ще сменям през ден (освен ако някой не го отрече).
Чудя се дали да върна активния въглен в медията? Приемам съвети всякакви.
Прави ми впечатление, че гумените повърхности на нагревателя и вакуумчета още на третия ден се покриват с някаква слуз. Има подобна слуз и по огнения мъх, затова го махнах и на негово място засадих Ехинодоруса. Тази слуз се появява най-вече по корените, някои камъни, по корените на някои растения. Образува бели размъкнати налепи - нещо средно между белтък и мъх.
Дайте ми съвет какви схеми да прилагам при смяната на вода - явно моите нямат желания ефект. Или да прибягна до химия (каква?). Попитах в съответния раздел за вътрешен филтър с UV лампа - евентуално да сменя моя, но явно няма подходящ за този тип аквариум.

Неактивен Smelly fish

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 33
 • Пол: Мъж
Re: Мътна вода и лигави отлагания
« Отговор #1 -: 11.02.2018г 21:09ч »
Здрасти, ако водата ти е белезникава, нямаш азотен цикъл. А слузта вероятно са колонии с бактерии. При нов аквариум винаги се появяват.

Публикациите са слети: 11.02.2018г 21:09ч
Я погледни тези лигавите отлагания такива ли са?
http://aquariumbg.com/forum/problemi-s-rasteniyata/polezni-bakterii-ili-golyam-problem/
Това е нормално за нов аквариум. С рибите си избързал и затова сома е ритнал камбаната, отровил се е с амоняк или нитрити. Сега дали да сменяш честичко вода големите специалисти да кажат. Вероятно е добра идея, но за химията не знам. Мътната вода рано или късно ще се избистри, но верно помисли за по- голям филтър както те посъветваха в една друга тема. А и не бъзикай много пълнежите на филтъра. В началото първия месец не го мий изобщо според мен, после само в източената от аквариума вода.

Неактивен ARTU73

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 29
 • Пол: Мъж
Re: Мътна вода и лигави отлагания
« Отговор #2 -: 11.02.2018г 22:10ч »
Изглежда същото. Гъбата я мия с всяка смяна на водата. Изплаквам я в старата аквариумна вода и излиза доста кафява мръсотия. Филтърът е с дебит 200 л/ч. Като за 25 литра аквариум теоретично идва много, тъй като върти осем пъти водата. Гъбата обаче се задръства с кафеви налепи много бързо и вероятно дебитът пада. Гледам, че мръсотия се набива във всеки един друг процеп на филтъра - особено между корпуса с медията и корпуса с перката. Няма проблем да сменя филтъра, но с какъв? Оглеждам се за такъв с вградена UV лампа и регулиране на дебита и се спрях на Tetra IN 300 plus, но UV POWER 9W фигурира само в описанието в онлайн магазина, а не откривам дали наистина има UV. И дали е удачно в този етап да сменям филтъра?

Неактивен niki_o

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 538
Re: Мътна вода и лигави отлагания
« Отговор #3 -: 11.02.2018г 23:11ч »
Ще опитам да съм доста ясен защото ти явно имаш желание за развитие.
Слуз и налепи в началото е нормално да има-с рибите си избързаял и сега това ти е приоритет.
Сменяи вода по 25% през ден.Слагаи си Изикарбото като искаш,но с Профитото по-полека....максимум една трета от дозата(аз бих го заменил със Зелена Тропика :whistle:)
Филтъра обаче е пълен........премълчах го :-DДебита никак не е най важното,обема е обаче.Имам малко аквариумче,наред с другите,но и то е с канистър.За 18л вода се грижи Ехаим 2213 с леко намален дебит.И аз съм гледал навремето рибки по много в малко вода и без филтрация,но сега те са други и за това слагам по толкова филтрация,че и сам се плаша понякога но това е само за да нямам притеснения относно това в какво ми плуват любимците.
И за да съм директен в отговора за кой филтър,то Sunsun  HW-602B би ти паснал при не особенно натоварване на семейния бюджет и с добавяне на медия на мястото на едната гъба е огън.Мътната вода е не от боклуци,а от бактериите които се развиват сега в аквариума ти,а ципатае от измрели такива....един добър филтър решава подобни проблеми.
Това за храненето...2-3 минути ми е непонятно защото при мене за 20-30 секунди се изяжда всичко колкото и да е то-така че намали и тези дажби *THUMBS UP*Храни през ден до стабилизиране на аквариума и недавай дънни таблетки поне първия месец.
Ми на първо четене за това се сетих,но ти си питай спокоино.

Неактивен Amev

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 180
 • Пол: Мъж
Re: Мътна вода и лигави отлагания
« Отговор #4 -: 11.02.2018г 23:11ч »
Аз само да вметна , понеже имам същото аквариумче , че за да сложи канистър , преправящ капака (клещи и ножовка) , или го махаш... ето го..

Филтрацията е от канистър jbl cp e401 (намален разбира се) и повърхностно скимерче.
Още в началото ти казах , това филтърче не става .. просто не става!

Неактивен ARTU73

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 29
 • Пол: Мъж
Re: Мътна вода и лигави отлагания
« Отговор #5 -: 11.02.2018г 23:11ч »
Благодаря за насоките. За съжаление нямам възможност за външен филтър. Не финансова, просто мястото е специфично. Затова търся вътрешен филтър. И все още се колебая дали е удачно да го сменям още преди да съм постигнал някакво равновесие. И за да стана напълно досаден с въпросите - за Aquili Bacterium E дават, че следва да се добавя при всяка смяна на вода. Аз обаче не го правя, а дали не трябва?
Относно храненето - пояснявам, че неонките са едва от вчера. Храних ги за сефте днес. Пускам храна локално на повърхността при спрян филтър и те се стрелкат или обират каквото тръгне към дъното. Не изчаках да изгубят интерес, но в рамките на 2-3 мин бяха опоскали всичко. Иначе ги гледам, че си обират каквото намерят из аквариума и не ги мисля. Анциструсите през деня не са много активни, вероятно се хранят вечер - вероятно зради това понякога има изплували хелиантуси. Ред черитата са постоянно в движение и тяхното изхранване не ме притеснява. Като ги споменах, се сетих, че анциструса ми умря един ден преди седмичната смяна на водата. А черитата бяха станали бледи - вероятно са индикирали влошено състояние на водата, но аз съм го проспал.
Относно гъбата във филтъра - трябва ли да се мие хубаво в аквариумната вода при всяка седмична смяна, или да я оставя за около месец (и това го прочетох някъде).

Неактивен Smelly fish

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 33
 • Пол: Мъж
Re: Мътна вода и лигави отлагания
« Отговор #6 -: 12.02.2018г 00:12ч »
За филтъра те посъветвах първия месец да не го миеш за да може да се населят бактериите в него. Ако го миеш всяка седмица и като те слушам с тия налепи си представям как я протриваш тая гъба от търкане за да не ти се запуши филтъра. Е как мислиш ще се развият бактериите?! Като се избистри водата ако искаш мий го всяка седмица. Аз моите гъби ги вадя на 2-3 седмици и само ги остискам леко на 2-3 пъти колкото да падне едрия боклук. Нищо не търкам и не ги мачкам силно. А хората те съветват да го смениш този филтър, въпреки че е 200 л/ч, не защото количеството вода е малко, а защото кутията му е малка и площта на филтърната медия му е малка, т.е. водата минава през него ама не се пречиства хубаво защото количеството на бактериите ще е по- малко от другите филтри. Като купиш друг ги оставяш двата да работят заедно известно време докато и новия филтър завъди бактерии.

Неактивен goran.varbanov@gmail.com

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 27
Re: Мътна вода и лигави отлагания
« Отговор #7 -: 12.02.2018г 10:10ч »
Щом не можеш да сложиш канистър, мисли за махане на капака, подходящо ново осветление, и тип окачваем филтър с керамика и гъби.

Неактивен ARTU73

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 29
 • Пол: Мъж
Re: Мътна вода и лигави отлагания
« Отговор #8 -: 16.02.2018г 20:08ч »
Всичко се изчисти и водата се избистри.
1. Не изстисках гъбата от филтъра.
2. Махнах флейтата от филтъра и сложих широката тръбичка със шлауха за въздух. Филтъра заработи определено по-добре, без да има водовъртежи из водата.
3. След седмичната смяна добавих съответна доза Aquili Bacterium E.


 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
мътна вода

Започната от van40 « 1 2  Всички » Лафче

15 Отговора
8147 Прегледи
Последна публикация 01.07.2005г 20:08ч
от SERA
1 Отговора
3014 Прегледи
Последна публикация 14.10.2006г 21:09ч
от Longanlon
18 Отговора
8054 Прегледи
Последна публикация 16.12.2007г 00:12ч
от discus
12 Отговора
4999 Прегледи
Последна публикация 21.07.2008г 16:04ч
от kapacitet
4 Отговора
2732 Прегледи
Последна публикация 28.07.2008г 18:06ч
от barabata
7 Отговора
2896 Прегледи
Последна публикация 24.03.2009г 23:11ч
от vancho
Мътна вода.

Започната от Ermak Проблеми

2 Отговора
1714 Прегледи
Последна публикация 28.11.2008г 15:03ч
от zambo
Мътна вода

Започната от DJ GT Проблеми

8 Отговора
2736 Прегледи
Последна публикация 10.12.2008г 11:11ч
от onyxmanПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И