• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 21:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Защо се появяват проблеми свързани с аквариумите?

Започната от venitos, 11.02.2018 21:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

venitos

Привет съфорумци, Изчел съм хиляди постове с различни проблеми в най-различини форуми и в главата ми се оформи един интересен въпрос:
На какво се дължи впускането в "проекти" свързани с акваристика без нужната подготовка?
Причини, за които се сещам на прима виста са:
1.Неподходящ подарък
2.Детето иска
3.Един приятел има . . .
4.Разпалване на стара страст (разбирай като малък гледах две гупи в буркан)
5.Видях един аквариум, направо ми са зе акъла
6.Правя ремонт на апартамента и една аква с червени риби ши залепне в ъгъла в хола до прозореца

Защо много от хората не си дават сметка, че е нужна подготовка за хобито акваристика? Не омаловажавам труда на тези, които са прочели много преди да започнат, дори и от задаващите тук въпроси, но си личи кой е чел и е подготвен и кой се е впуснал "за малко" . . . истината е, че първите са кът!
Ще ми е интересно да чуя вашето мнение?   
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

ARTU73

Защото няма единни стъпки от типа "Прави 1, после 2, после 3". Ако имаше единна и ясна рецепта, едва ли щеше да е проблем да се следва.
Аз също съм от тези "писатели" по темите (отскоро), като единственият ми опит е от аквариум 50 литра като дете - имам предвид около 1982-ра. Без помпичка, само с нагревател, грунд и растения. С хелери, гупи, трихогастер и молинезия. Който нямаше проблеми близо две години, после се счупи при едно преместване и до там. Преди около година-две децата много искаха рибка. Колкото и жестоко да звучи, решихме да вземем едно малко аквариумче - пластмасово десет на петнадесет см с изкуствено растение вътре и син грунд. И един малък трихогастер. С идеята да им омръзне или той набързо да си отиде. Да, ама не. И тъй като трихогастера оцеля и дори порасна, пристъпихме км по-голям. За 60 кв. апартамент, в които са включени и две тераси, в който живеем четири човека, плюс две хобита - стендов моделизъм и Hi-Fi, то просто не можем да си позволим повече от тези 30 литра Hailea.
Това е отговора на част от въпросите. Чел съм достатъчно, знам, че ще е трудно, но просто нямам друга възможност. Не искам да омаловажавам акваристиката, но съм се задълбочил достатъчно при стартирането на аквариума и съм горе-долу наясно какво мога да очаквам. Нормално е да има питания и въпроси, както и сто теми, посветени на един и същи проблем. Самият аз имам форум за стендов моделизъм и се сблъсквам с това всеки ден. Но трябва да приемете, че има два типа хора с аквариуми - едните, които се занимават сериозни и са капацитети по въпроса, и всички останали, които минават само по тангентата на акваристиката.

bustama

Че каква ще да е тази подготовка, че да й се обръща голямо внимание?! Просто е - азотен цикъл. Така че, единни стъпки има  ARTU73. Проблемите идват като започне да се тори и подава со2. Не знам каква е тази мания напоследък со2, да се изписва като СО...
Със първият си аквариум не съм имал никакви проблеми! Имам предвид болни или умрели риби. Всичко в акваристиката започва с бактериите, след това е водата и т.н.

Amev

Проблемите идват от това че хората приемат гледането на рибки , като просто гледане. Едва ли ако си взимат куче или котка , ще е на караминьол , без да прочетат за навиците и изискванията на породата. Ако и с рибките правеха така , друга щеше да е песента... ама 90% от имащите аквариум не се задълбочават толкова. Всеки е почнал от някъде , въпрос на личен избор е дали ще премине това начинание в хоби или ... просто ще "гледа" рибки.

ARTU73

Единни стъпки може и да има, но в тях има разлики. На едно място чета, че не трябва да се сменя водата на стартиран аквариум, във вашата статия (отстрани) пише за чести смени и на какви периоди. Другаде тези периоди са различни. За това говорех като липса на ясна "рецепта". Веднъж рибите се пускат на третата седмица, а друг път - след 40 дни...
Но общо взето проблемите ги очертахте много добре - едните искат хоби, другите... просто да имат рибки :)

Amev

Точна рецепта няма , аквариум с аквариум няма , дори и два един до друг напълно еднакви като техника , вода и т.н. Са напълно различни. Има базови стъпки , които трябва да се следват , от там на татък всичко е опит. За това ако нещо е подвйствало при някой ,не значи че на 100% ще подейства при друг. Но ако четеш и опитваш , не след дълго ще получиш безценен опит. А от хобито може много да научиш , стига да го приемаш като истинско хоби!

trex700e

Според мен, макар че много малко съм се занимавал със сладководни аквариуми, докато при тях има някакъв горе -долу алгоритъм, в соленоводната акваристика е тотална теория на хаос-а и точно според математическата "малка" теория на хаоса -всеки хаос рано или късно се превръща в ред, но пътищата, по които това ще стане са много. :-D

venitos

Темата я създадох . . . не за да се оправдават задаващите въпроси, а да се замислят онези, които започват проекти свързани с акваристиката . . . Дали са прочели достатъчно информация за всичко около стартиране, отглеждане, хранене и т.н. Освен това, да споделят всички на Какво се дължи нежеланието на някои да четат и събират информация, а такава има в изобилие!
Съгласен съм с Амев, точна рецепта няма . . . има базови стъпки (както е отбелязъл и бустама), които ако се следват ще се върви към що годе безпроблемно отглеждане! Аз съм спазвал инструкциите по темата за стартиране тук във форума и мога да кажа, че не съм имал проблеми . . . всичко вървеше без да излиза от контрол.
Учудващо е упорството на някои . . . да правят неща излизащи извън базовите стъпки и после да се жалват, че нещата са извън контрол. Далеч съм от мисълта, че не трябва да се експериментира, но това трябва да служи за трупане на опит, а не за оплакване и пълнене на архива с теми "кошмари в акваристиката". Странно е . . . Как се задават въпроси, които след обсъждане се оказва, че не се знаят основни неща . . . и още по-интересно е, че след най-учтиво насочване към темите се отговаря с "прочетох ги" или "добре ще го направя" . . . Извод . . . или сме мързеливи, или сме "за малко"!
Към Арту, не съм съгласен, че няма единнни стъпки . . . в посочената и от теб тема тук е описано подробно! Разлики може да има, но моята идея е . . . Когато се правят опити извън установеното да е с ясното съзнание, че може да има проблеми, а не "направих всичко както трябва, само еди какво си не . . . и всичко се скапа, Защо" . . . въпросът е излишен нали!
Та, споделете!  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

ARTU73

Цитат...не съм съгласен, че няма единнни стъпки . . . в посочената и от теб тема тук е описано подробно!

Нали знаете, че в интернет не е само този форум и не е само тази статия. Преди да достигна до нея съм изчел няколко и във всички има разлики - както в периодите за пускане на рибки, така и в честотата за смяна на водата. Това имах предвид, като посочих липсата на ясни стъпки.
Нека описаното от мен в първия ми постинг не се приема като оправдание. Посочих каква е била причината да имам аквариум и какви са били ограниченията за него. Предполагам всеки един начинаещ с аквариумите има подобни ограничения - място, бюджет, време. Изключвам прищявките от типа "Искам рибка днес, ама утре вече не ми е интересна". Що се отнася до четенето - тук има много истина. Напоследък на никой не му се чете. Забелязвам го и в нашия форум. Искат резултати на момента, а съвети отказват да приемат. И всичко, което противоречи на идеите им, се възприема като заяждане или лично отношение. Но мисля това е глобално явление, особено като гледам подрастващите.

venitos

Точно затова и повдигнах въпроса! Определено не се чете "правилно", какво имам предвид . . . ще дам за пример моето стартиране с уговорката, че не е еталон, но е минало без проблеми! Чел съм много форуми, включително и чужди . . . идеята за събиране на информация е не за да намеря най-точната, а за да си изградя ясен план какво трябва да следвам знаейки какво може да последва при всяко едно действие. Чел съм не само стъпки, но и препоръки, неуспешни опити, експерименти . . . всичко. Изградил съм си точки за действие и следвам с ясната представа, че при мен ще са уникални, но алгоритъма е що годе един и същ. Учуден съм как може да се подвеждат хората по изключения . . . например имам един приятел, който крепеше една система, незнайно как извън всякакви правила повече от две години с леки сътресения . . . имаше проблеми, но не фатални . . . като го питам "как е" ми отговаря "всичко е наред" по неговите правила, но аз го знам това "всичко е наред" . . . промивка и чистене на целия аквариум, светене 24 часа, хранене обилно, доливане без смяна на вода, риби без никаква съвместимост и още куп други . . . да, оцеляваха някои, които се приспособяваха, но за него всичко беше ОК! Да но неговото (не конкретно, а такива като него) "ОК" се разбира като "и така може" . . . ама не се отчита, че хората са различни и неща, които него не го дразнят за други са катастрофа!
Защо го пиша всичко това, защото недоумявам Как може дори и във нещата, които ти доставят удоволствие, а хобито се предполага да е такова, да не си заинтересован и да се хвърляш "ва банк"? Уж го правиш за радост, а не се подготвяш и не знам на какво се разчита . . . най-вероятно на Късмет! 
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

bustama

 :-) Ето го и отговора на въпроса/заглавието на темата/, проблемите се появяват в следствие на отговорността - безотговорността на хобиста. Също и интереса на хобиста - човек, като има итерес, чете и се учи. Пък в това наше хоби има много проблеми, които могат да възникнат с питомците ни, така че си е за цял живот.

Amev

Да не пропускаме и факта, вече всичко пита във фейсбук , там групи , станици ... бог дал , куцо , кьораво и сакато , дава акъл , бързо и лесно а ? Да ама не ... тези които следят групите из фейса , знаят за какво говоря , за другите които няма достъп до "огромната база акъл" във фб ще кажа само "Солта на е е панацея"

NO CARRIER

В няколко групи във фейса забелязах много грозно, подигравателно отношение към питащите. Админите си мълчаха, може би защото целта на групата не е взаимопомощ, а някаква друга.

Тук като че ли това отношение е малко по-различно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

larana

Айде и аз да кажа нещо - "Барабар Петко с мъжете...".

Всичко си зависи от хората. Какво правят повечето от българите зомбирани от рекламни блокове, които обясняват, че приемането на съответното лекарство, пералня, шампоан и т.н. е решението на проблема - ми отива директно в магазина. А там знаете какво става - описано е много добре в една от статиите на сайта.
След това пътищата са два - или се усеща, че нещата не са толкова прости и започва да чете или му писва и всичко отива в мазето или в OLX. 

По Анимал една фирма прави специални изпълнения тематични аквариуми за хора, които хал-хабер си нямат от акваристика (не вярвам да не сте ги гледали). Там всичко е толкова просто - аквариум, техника, вода, риби и волааааа - наистина красота (е някой път си е бая кич, ама айде). Предполагам обаче, че или обучават клиента как да го поддържа ли се плаща после за ежеседмична такава. Обаче това не се споменава, ииии ето ти как се пръква причина No.6 в твоя списък.

goran.varbanov@gmail.com

Главната причина за проблемите в аквариумите е, тази че повечето хора нямат търпението да изчакат аквариума да се развие, и ровят на поразия в него.

Similar topics (5)

2579

Публикации: 14
Прегледи: 7729

54435

Публикации: 2
Прегледи: 2233

39383

Публикации: 10
Прегледи: 5262

22846

Публикации: 9
Прегледи: 7580

59273

Публикации: 9
Прегледи: 4072