• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос относно смяна на силикон на аквариума 240 литра

Започната от okokorekokes, 16.05.2018 12:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

okokorekokes

Взех си една аква, иска ми се да сменя силикона който е от вътрешната страна поради факта че се е отлепил около 1-2мм и влязло мизерия там ,  та въпросът ми е удачно ли е да сменя силикона само от вътрешната страна или трябва да се смени целия силикон.
Аквата е с размери 120/50/40  от 9мм кантирано стъкло




https://s9.postimg.cc/f1sqmhptr/20180516_110239.jpg

niki_o

Дори и непроумявам идеята на тоя дето е лепил аквариума,но ако е бил някога пълнен с вода(в което се съмнявам) и е издържал то трябва да е имал някаква рамка отвън.

okokorekokes

Нямало е рамка и е бил действащ 2 години

Smelly fish

Такова залепване ръб в ръб не бях виждал! Аз мисля, че е много рисково да се сменя силикона само отвътре. Презалепване наново е най- добре, а страничните стъкла да си влязат между предното и задното. Другия вариант е да не пипаш нищо, ползвай си го така, ама аз лично бих го напълнил да поседи някоя и друга седмица. За мен това което се е поотлепило не е нищо и бих си го ползвал така, а в крайна сметка на моя аквариум му гледам рибите, не кантовете. Успех с решението.

ПП. Ако е работил наистина така, можеш някакви кантове отвън като рамка да сложиш. Сега в магазините има всичко- пластмасови, алуминиеви профили, ламинатно фолио, каквото ти сърце сака. Само не махай силикона отвътре.

geshi

Да не е бил терариум? Аз не бих рискувал да го пълня, пази се, ако го правиш!

okokorekokes

До колкото знам не е бил терариум в комплект си го взех със канистър ,нагревател,капак с осветление , а за пълненето ще има тест .....

Nikiengi

Според мен си личи, че отгоре поне е имало някаква рамка, в момента я няма. Но дори и в случая да я имаше пак не би си го напълнил в къщи с вода, пък и аквариум да правя с него. За първи път виждам така залепен съд, по скоро неправилно залепен съд. Ако в това заобленото от външната страна на  ръба има стъклена пръчка може и да има някакво обяснение.
Искам да кажа, че според мен е по-добре да си купиш стъкла, отрязяни от някой стъклар, да заоблиш със шкурка ръбовете им и да си го залепиш сам, отколкото да използваш този! Във форума има доста писано по въпроса, ако не има го в интернет.
:-)

mitko8899

Не бих рискувал да напълня този аквариум вкъщи.Ако ще го тестваш,нека поне бъде в банята,на двора,или където и да е,но не и в хола.
Дори не съм сигурен,че това е силикон.По-скоро ми прилича на нещо като маджун.Ако е така,със сигурност е имал и метална рамка,която да държи съда.

geshi

Остави наводнението, той да се пази, че стъклата режат дълбоко!

raiko

Пълни смело аквариума!....Няма да имаш проблеми! Ако имаш притеснения от естетическо естество....тогава го кантирай с някаква рамка, която да скрие силикона!

okokorekokes

Не е личало да има рамка това чврното отгоре е някакво тиксо , а силикона е някакав бял и не е твърд а до колкото рамката минами през ума да залепя аломоноеви профили зада се подсигоря но ще си проличи с тестовото пълнене така кактое в момента но ще е след около седмица

mitko8899

Едно време аквариумите са се правили с метална рамка(винкел),обхващаща целия аквариум,след което се уплътнявали с маджун за прозорци.
Начина на слепване на стъклата и това,че силикона(под въпрос) е мек,още повече навява на мисълта,че може и тук да става въпрос за маджун.
Така или иначе аквариума е рисков,дори да издържи тестовото пълнене,не се знае докога.
Колегата Geshi много правилно отбеляза,че има и по-голяма опасност от едно(евентуално) наводнение.

raiko

Цитат на: mitko8899 - 18.05.2018 09:57

Начина на слепване на стъклата и това,че силикона(под въпрос) е мек,още повече навява на мисълта,че може и тук да става въпрос за маджун.

Че ти какъв искаш да е силикона?.... Разбирасе че силикона е мек. Ако беше твърд, тогава може да изказваш предположение че е някакъв маджун. А тази сглобка - да опират ръб в ръб и ъгълът да се запълва със силикон си е технология на залепване, която не се практикува тук....но това не означава че не е надеждна.

geshi

Абе той колегата щом го е взел ще го напълни, то е ясно и ще разберем. Няма какво да пишем повече ми да пробва и да каже.

Similar topics (5)

49082

Започната от dodo1921


Публикации: 11
Прегледи: 6130

27287

Публикации: 13
Прегледи: 5326

58416

Публикации: 0
Прегледи: 1146

57159

Публикации: 1
Прегледи: 1430