• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 01:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос относно нов аквариум

Започната от note, 19.10.2010 15:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

note

Здравейте :)
попрочетох доста теми из форума, понаучих доста нови неща, но имам една чуденка и понеже има тук хора с доста опит ще се радвам да споделят мнението си по въпроса. Имам проблем със стария си аквариум (напука се в единия ъгъл дъното) и трябва да направя нов(при това ще гледам да е тези дни, че стария не е прокапъл но не се знае до кога ще държи), понеже този и без това е на около 15 години. За новия нямам особено много място, а няма как да е на мястото на стария, защото ще е в друго помещение, че сегашното влагата не му се отразява добре и няма как - новия трябва да е дълъг 80 см, дълбочина - 30 см, но височината мога да я пусна до 60 см, та въпроса ми е следния да го направя ли 50 см висок, има смисъл да е 60, ще спечеля ли нещо от допълнителните литри освен обем, този става по-малък от предишния (100х60х35)но пък рибите не са толкова много ( 6 цихлиди и едно лабео по около 7-8 сантиметра, само едната е малко по голяма към 13 см). Знам че въпроса не е от най-умните, но ми е интересно кое е по-доброто съотношение от към размери. Благодаря предварително :)

Асен Евгениев

Я вземи да измислиш повечко място, че с тази нова локва нищо не правиш.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

note

Ами, мансарда е и няма много къде, това е... за искрено съжаление, няма как... а пък не мога да се откажа, имам рибки откак се помня...

MeTogu

Много с височината няма да постигнеш,но виж с ширана може да компенсираш малко повече литраш и ширина за рибките.А и за газообемна ще е по-добре.Примерно нещо като 80/45/50 или 55.Имай предвид че 45 е ширината.Ако толкова нямаш място го направи 40 см широк.Но това 30 е много подтискащо.Правиш го от 8 или 10 мм и може без напречни разпорки.Само 2 надлъжни на предното и задното стъкло.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

nidkolio

Аквариумите се правят по ниски (50см) ако ще се гледат растения. Ако няма да има растения с височината ще спечелиш обем за рибоците.
По висок аквариум = по слабо осветление към дъното.
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

note

Благодаря за  отговорите, може и да стане 80/50/45 обаче ще се падне точно под една капандура и ме съмнява че ще му дойде светло, макар и да е точно отгоре падащата светлина, а не мога да е затъмня с повече от примерно паус, защото помещението ще стане много тъмно.... незнам според вас ще има ли сериозно отражение ако е точно отдолу, ще има към 30-40 самтиметра от капака до капандурата...т.е. ще има доста отразена естествена светлина, пряката ще е малко заради самия капак на аквариума, иначе капандурата е под 45 градуса и гледа на югоизток....

iek

Чудно разположение за растителен аквариум, как ти завиждам само! Остави ги открит с някакво окачено осветление, за да пада повече естествена светлина.

note

Благодаря още веднъж, значи така ще е тогава, ако почне да зеленясва ще го мисля :)

Similar topics (5)

46693

Публикации: 2
Прегледи: 2051

30630

Публикации: 4
Прегледи: 5417

29085

Публикации: 11
Прегледи: 9258

59273

Публикации: 9
Прегледи: 4081

58502

Публикации: 16
Прегледи: 6883