• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Старт на нов аквариум 54 л - мътна вода

Започната от dessybv, 09.01.2018 09:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dessybv

Здравейте колеги, в неделя стартирах нов малък аквариум, който ще глася като растителен. Полско аквариумче, Акваел, 54 л, 60х30х30, с капак с вградена ЛЕД лампа. Добавих две лампи допълнение по 6W - една червена и една бяла, сега чакам да ми пристигне хубавото осветление.

Филтърът е вътрешен, пак Акваел, ето параметри:
Мощност: 4.2 W
Дебит: 300 л/ч
За аквариуми с обем: до 100 л

Почвата е Манадо, има малко от стар работещ аквариум и малко чисто нова. Растенията ми са от предишния аквариум. Температура на водата -
23 градуса. Подавам СО2 по 1 мехурче в секунда-секунда и половина. Взех тор, още не съм слагала, ще изчакам 10 дена и ще започна.

Лампите и СО2 работят от 18:00 ч до 00 ч като за начало.
Филтърът засмука всички едри боклуци, водата е чиста, но е мътна. Нещо специално трябва ли да направя, за да се избистри. На какво се дължи това?

Благодаря за съветите!


Lightning_boy

Мътната вода ще се избистри, търпение. Всеки новостартиран аквариум е мътен. Дъното ми се вижда, малко като слой дебелина, но хората, които гледат китки да кажат и те.
Стана ми интересно тази температура (23C) как я поддържате? Не виждам нагревател.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

sVGNsali

От скоро съм много скептичен за вътрешните филтри. Още повече ме съмняват тия 300л/ч.
Че ще се избистри, спор няма, къде бавно, къде много бавно  :-)
Само да кажа, че имам два такива аквариума 60/30/30. И двата с канистри ехайм, 2211 и 2213. Не знам как ги дават за аквариуми до 150 и 250 л, но и двата са ок като течение. Даже на по слабия му помага китайски филтър - вътрешен, празен, колкото да прави течение.
Накратко, вътрешните филтри, особено тези малки са вятър и мъгла, да го знаеш. Не каза какво има във филтъра, но ти препоръчвам да го натъпчеш с вата/гъба, при растителните механичната филтрация е по-важна.
Другото което мисля, че имаш оскъдно количество китки, за да подаваш Со2. Разпознавам само анубиаса, на който силното осветление може да не му дойде добре (ксенококус), но не е задължително.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

dessybv

Благодаря за отговорите! :)

@Lightning_boy Ами докато го сипвах ми се струваше достатъчно, после слегна ли се... не знам, но ми се вижда вече малко и на мен. Така или иначе нямам повече. По-натам ще го правя наново, засега остава така. А температурата е 23'С защото в стаята е топло, не ползвам нагревател. Също исках да питам достатъчна ли е?

@Севгин И аз принципно съм скептична, но за растителен не е ли горе-долу достатъчно? Ще се гледат малко дребни рибки и скариди.Иначе в него има заводската му гъба - черна едричка. Относно растенията - действително са малко. :) Извадих някакви от големия аквариум и сега търся още да взема, ще видим откъде. Относно анубиаса - наистина груба грешка от моя страна, не се усетих, а и много ми харесва какъв гъст екземпляр намерих. Засега е слабо осветлението, като дойдат новите лампи ще трябва да го засенчвам някак си.
Мога ли да попитам дали е редно да сипвам по мъничко Профито ?Примерно 1/2 доза?


Sandro

Имам аквариум който по размери е 113л.
Водата вътре да е 80л. Ползвам външен филтър атман 600л/Ч/
И един вътрешен aquael като твоя същия 300л/ч. като механична филтрация.
Наблюденията са ми , че този вътрешния прави много по силно течение от външния който е 600л/ч. За механична филтрация се справя добре и прави хубаво течение.

Lightning_boy

За температурата се посъветвай с най-важното нещо в този форум. А именно енциклопедията с растенията. Виж там какви растения си сложила или ще сложиш и сама прецени температурата достатъчна ли е или не. Другия вариант е по-трудният. Бухаш растенията вътре и след време разбираш дали им е комфортно или не  *privet*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

dessybv

Добре, проучих.
А днес забелязах нишковидни водорасни по растенията. Знам за опцията да пусни някакви рибки, например молинезии. А дали е удачно САЕ-та сега още в началото?
И водата колко често и по колко се сменя през първата седмица?
Ще дадете ли някаква идея откъде да си купя растения по-евтино? 8-)

sVGNsali

Здравей.
Температура от 23 С е ок в повечето случай. Мярна ми се термометрче, някъде отзад, дясно. Следиш си от него. Все пак, не е лошо да си сложиш и нагревател, помещението не винаги може да е точно 23 С.
Ако вече имаш нишковидни..не знам, малко им е рано - нов аквариум, на по малко от седмица, без органика, храна и торене. Ако сега почнеш да слагаш торове, само ще подхранваш появилите се. Не е лошо, да потърсиш, бързорастящи растения, в пазара има доста оферти. В началото, само ще ти са от помощ, да обират излишъците.
Все пак, може да капваш по 2 мл на седмица, ако имаш течни торове, на аз бих изчакал поне 10-15 дни да минат.
Най-добрите оферти за акваристиката са по форумите, макар че доста фейс групи също предлагат. Поне тук, може да видиш историята на човека от който купуваш.
За риби е рано, но всеки решава сам.
За филтрацията - важен е обема на филтъра, качеството на материалите (гъби, керамика и т.н.), а не силата на течението. Рано или късно, ще узрееш за идеята за канистър, а  момента, пак в раздел Пазар, има наистина добри предложения.
Смяна на вода за нов аквариум - зависи от аквариума и какво има вътре в него. Има доста мнения по темата. НО 1 и 2 седмица през ден х30%, 3 и 4 седмица х20% през ден и после нормалната седмична смяна, от 20-30%. Това са относителни данни, трябва да си следиш състоянието на аквата.
И пак да повторя, трябват ти растения още.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

dessybv

Ето ме.
Май започна да се поизбистря леко. Днес смених 40% от водата с престояла 24 часа. Когато водата намаля ми направи впечатление, че филтърчето работи много слабо - пускаше вода на 2см от себе си. Изпрах гъбата във вода от аквариума и май малко по-силно заработи. Горе-долу прави течение, съдейки по повърхностния слой, ципата върху който е накъсана на ситни парченца и си циркулира по 4те му страни.

Lightning_boy

Можеш ли да дадеш модела на тоя филтър. Акваел правят доста филтри с регулируеми дебити. Но виж, това, че не движи водата много не значи, че не е ефективен.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

dessybv

Здравей Лайтнинг бой, моделът на филтъра е Aquael asap 300. Така като не се движи много да не вземе да се заблати?

Lightning_boy

Така, това което виждам и чета из нета за филтъра не би трябвало да е проблем за теб и аквариума ти. И ще се обоснова. По принцип е добре, да се взима филтър, който да върти минимум 4-5 пъти водата в аквариума. Предвид, че аквата ти е 54 литра в този случай филтъра върти водата 6 пъти на час. Предвид това, че производителите, дават стойностите на филтрите без медиа малко трудно ще изкара 300 литра на час. Но пък виж за сметка на това имаш грунд, който заема част от ефективния обем на аквата, съответно водата за филтриране не е 54 литра, а е по-малко (можеш долу-горе да сметнеш колко е грунда и ... да). Така, че според мен филтъра пак ти върти водата над 5 пъти за час.
От снимката по-горе, мога да ти предложа да го качиш по към повърхността, за да движи водата в по-горните слоеве, за да я обогатява на кислород.
Това е.  *privet* *bg*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

dessybv

Ето ме пак. Изминаха 12 дни от старта на аквариума. Имаще доста гадни водорасли вътре, затова взех 2 САЕ-та и 2 анциструсчета. Искат отоцинклус, но никъде не намерих. Така или иначе поизчистиха почти всичко, но остана едно много гнусно нещо, което досега не съм виждала и не мога да го оприлича на нищо. Сменям по 20% вода през 2-3 дни и слагам 1/3 доза ПроФито. Първата снимка е как изглежда аквата, а втората е гнусното нещо по корена:

BatV

Гадното нещо по корена е бктериална колония. Ще отмине и тя с времето.

sVGNsali

Слузта, да, ще изчезне с времето. Ама не много бързо, освен ако (а би трябвало) анцитрусите не я хапнат.
Аз бих сложил дифузера на мястото на Со2 теста, а него на отсрещното странично стъкло. Ако дифузера е близко до вътрешният филтър, има вероятност да се засмукват мехурчетата, а това не е добре за ротора на филтъра.
Не знам за какво се напъваш на САЕ.та, те като пораснат престават да хапват гадории, а даже и по отрано, зависи дали са гладни или доволно сити.
Отоцинкуси са по удачен вариант, но са гегави и си искат стабилизиран аквариум.
Ако можеш да намериш молинезии, 2-3, по-добре. Уловката с непретенциозните рибки за стартиращи акви е, че ако оцелеят, после пречат и трябва да им се търси дом.
Иначе за сега всичко изглежда ОК, просто не става бързо.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

NO CARRIER

Потвърждавам, анциструсите я ядат тая колония.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

28857

Публикации: 3
Прегледи: 3399

54261

Публикации: 2
Прегледи: 1621

24211

Започната от hahooto


Публикации: 5
Прегледи: 8036

2831

Публикации: 7
Прегледи: 13100

45148

Публикации: 0
Прегледи: 1855