• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 04:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

SOS! Подариха ни рибки!

Започната от brazilka, 01.07.2014 10:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

brazilka

Здравейте,

Първо се извинявам, ако има 100 такива теми, но съм нова и простете :-[

Вчера подариха за рождения ден на детето рибки. Не съм гледала такива от много години и нямам никакви спомени кое как беше. Освен две рибки имаше аквариум, помпичка, цветни камъни, декорация. Има и един препрат може би в тубичка, от който разбрах само, че се слага по 5 мл на 20 литра. Долкото разбрах май е за неутрализиране на хлор и т.н. Изсипах камъните (без да ги мия) в аквариума, декорацията, сложих помпата, налях вода и всичко беше ок снощи, но тази сутрин аквариума беше мътен и все още е. Снощи слоих няколко капки от този препарат, защото не знам колко са 5 мл и ме беше страх да не предозирам нещо. Има ли таква опасност? Сутринта капнах още 3. По колко храна трябва да давам на рибките? Имам една на люспи и вчера пуснах през определено време по няколко щипки, имам чувството, че помпата я засмуква. Сутринта пак им пуснах една щипка.

Искам да попитам и стъклото отгоре плътно ли се затваря или трябва едната половина да седи открехната? С каква температура трябва да е водата, която наливам в аквариума?


bunzip2

В ляво имаш меню, ако се разровиш из него, ще намериш всичко необходимо.

Като цяло не споменаваш най-важните неща.
Като колко литра е аквариума, какви са рибките. Тази декорация, която споменаваш - живи растения включва ли? Ако не - силно препоръчително е да има такива.
Ако сте пуснали рибите вече, то сте поизбързали. След напълването на аквариума, се чака да се "завърти" тъй наречения азотен цикъл, чак после е подходящо да се пускат обитателите.

Водата е нормално да е мътна при новостартиран аквариум. Ще се избистри след няколко дни.
Рибите храни толкова, че да успяват да си изядат всичката храна за около минута-две.
Гледай храна да не пада по дъното.

Водата е силно препоръчително да се сменя по 30% на седмица. А ако прехранвате рибите в началото (докато свикнете по колко да храните), може и по-често да се сменяте. Като новата вода е добре да е престояла няколко часа след като е налята от чешмата.

Подходяща температура за повечето видове рибки е в диапазона 24-26 градуса.

И т.н и т.н... има наистина много изписано точно по такива въпроси. Използвай търсачката и менюто в ляво, и ще намериш всичко.

Успех!

brazilka

Благодаря!

Предположих, че има всичко необходимо във форума, но пуснах въпросите си, защото не искам да умрат преди да успея да изчета това, което ми трябва. Те първа ще започна да се интересувам повече, но сега дори не знам от къде да започна.

Рибките са златни. Аквариума нямам идея колко литра, ще трябва да го измеря и да сметна, но е около 30 на 15 см, височината да е 20 - на см. Отгоре съм оставила поне 4 пръста без вода. Не знаех, че трябва да се изчака преди да сложа рибите, но реших да действам бързо, защото рибите бяха в 900 мл буркан и едната почти беше обърнала коремчето, защото изкара доста часове в него. Няма естествени водорасли, само изкуствени декорации. Да попитам пак дали трябва да е затворен или отворен аквариума отгоре?

Надявам се да свикна по колко да ги храня. Ако отварят устички до стъклото значи ли, че са гладни?

Този препарат, който имам (SERA goldy aquatan) за какво точно е, колкот често да слагам и има ли опастност за рибките ако предозирам?




bunzip2

Никакви препарати не ти трябва да слагаш.
Ако можеш, дръж го отгоре отворен, така ще се охлажда и водата по-лесно лятото.
Като отварят уста, нищо не значи. Правят го по цял ден.

Аквариума който имате е крайно неподходящ за тези риби  *NO*. Поне по 30-40 литра вода на риба ви трябват. Ако размерите са такива, то и за 1 златна рибка не става. Ако са още малки, за временно отглеждане става, докато си купите друг, но трябва да го смените задължително, или да смените рибките, а тези да подарите на някой, или върнете в зоомагазин.

Животни се гледат, като преди това се запознаем с поне минималните изисквания за това, и се опитаме да осигурим някакви подходящи условия. Другото е мъчение за животното и обикновено с фатален за него край...  :-(


genadi666

Общо взето  доста неподходящ подарък  са избрали на детето ( по добре някое хамстерче  да му бяха подарили , вместо животни  чието гледане си е кажи речи наука)
Иначе с няколко  думи :
Аквариума поне по тези размери ( около 9 литра ) които сте дали е крайно малък  за риби , камо ли за златни рибки.
Мътната вода  най вероятно  е от нитрифициращите бактерии които се зараждат  в нея и ще е така няколко дни .
Не е нужно да оставяте чак 4 пръста без вода (предвид  недостатъчния литраж на аквариума тези 4 пръста са си    не малка  загуба. оставете си 1- 2 см , но е желателно да има капак  аквариума , за да  не намерите някоя рибка на земята някой ден .
Препарата се слага  само при смяна на вода във водата която наливате от чешмата
Желателно е да прочетете темите които колегата ви е посочил  , за да се запознаете  с целия процес по стабилизиране и поддържане на аквариум, както и с изискванията на рибите
Колегите да ме допълнят  ако съм изпуснал нещо.
От мен успех

eminem_999

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2F4sx5mm7j1%2FIMG_28391.jpg&hash=d95a09abb94c6cd128dc51ec8847804c61a60364       https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.org%2Faavn5iowx%2FIMG_2888.jpg&hash=ff30df3675e832d703057601c218c1be37dc21ff

brazilka

Благодаря ви много за съветите и за насоката за конкретната тема. Беше ми много полезно, но и доста се разтревожих за рибките и големината на аквариума... а дори и да взема нов, няма да е много по - голям, защото просто нямам свободна площ където да го поставя :(

bunzip2

Цитат на: brazilka - 01.07.2014 12:39
Благодаря ви много за съветите и за насоката за конкретната тема. Беше ми много полезно, но и доста се разтревожих за рибките и големината на аквариума... а дори и да взема нов, няма да е много по - голям, защото просто нямам свободна площ където да го поставя :(

При това положение, по-добре да махнете рибките докато е рано. В този аквариум няма да изкарат много. Ако държите да гледате рибки, трябва да знаете, че не може без да се осигури минимума.

Ivan_S

Цитат на: bunzip2 - 01.07.2014 12:47
При това положение, по-добре да махнете рибките докато е рано. В този аквариум няма да изкарат много. Ако държите да гледате рибки, трябва да знаете, че не може без да се осигури минимума.

Мда, по-добре овреме да се сменят рибите с по-дребни, в малко по-голям аквариум, отколкото да се разстройва детето, ако види мъртва рибка. При тези условия, смъртните случаи са само въпрос на време. Съжалявам, че го казвам, но .... не съм единствения, който е намекнал за това.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

niky

Мдаа...наистина 9 литра са много малко златни. Обаче ако ми кажете как да се отърве жената от рибките...аз лично няма да мога да хвърля жива риба в тоалетната. По-скоро ще чакам да умре в аквариума, отколкото да я хвърля. :-(
Ако е възможно да говорите с някой зоомагазин, да вземе златните и да ви даде някакви по-дребни.

bunzip2

Цитат на: niky - 01.07.2014 17:08
Мдаа...наистина 9 литра са много малко златни. Обаче ако ми кажете как да се отърве жената от рибките...аз лично няма да мога да хвърля жива риба в тоалетната. По-скоро ще чакам да умре в аквариума, отколкото да я хвърля. :-(
Ако е възможно да говорите с някой зоомагазин, да вземе златните и да ви даде някакви по-дребни.

Еее. кофти е да се хвърлят във вечните порцеланови полета :).
То нали уж идеята е, рибата да се чувста комфортно.
Връщане в магазина е варианта, или подаряване на вече подарените рибки на друг :-D

kaloqn_0998

Най-добре ако имате желание си вземете аквариум 30-40 литра не е по скъп от 40лв. След това си изберете няколко живи растения засадете ги в аквариума ако нямате пясък (грунд) може да си закупите кварцовия пясък е най-добър. Изчакайте седмица-две да се завърти така наречения азотен цикъл и след това си изберете няколко рибки по-дребни (за мен по-дребните са по-хубави) и се радвайте на аквариума. :-) Препоръчвам Ви ето това видео на мен ми беше много от полза и затова го качих в Vbox7. http://vbox7.com/play:4d7e4cda12

brazilka

Благодаря ви за съветите, но наистина не знам какво да ги направя тези рибки и на кого да ги дам, за да се чувстват комфортно. Не познавам никой, който да гледа златни рибки (защото от всичко прочетено до тук разбрах, че не могат да се гледат с други) или някой,който би си взел голям аквариум. Да ги убия, само за да не ми умрат в аквариума за мен е неприемливо, по добре да изкарат колкото могат. Прдложението ви да говоря със зоомагазин е интересно, но като цяло мнението ми за зоомагазините не е много добро (основава се обаче само на кучета и котки) и не знам дали там няма да им е по - тясно и по - зле? Препоръчайте ми няколко зоо магазина, където продават риби?

kaloqn_0998, Благодаря за видеото, наистина е много полезно.

Моля препоръчайте ми и някакви рибки, на които няма да им е тясно в малък аквариум? Като дете гледах две гупи и два хелера в един аквариум във форма като чаша от коняк и хич не беше голям, изкараха няколко години под детските ми грижи. Само за тях се сещам, но пак не разбирам дали са подходящи, просто нямам къде да сложа голям аквариум...

Исках да попитам и за миризмата - нормално ли е да има такава, защото като вляза в хола ме лъхва една миризма на тиня, досега където съм била при хора с риби не е имало такава =-O

И за капак съм залепила термометъра вътре в аквариума, а не отвън, сега докато четох разни неща из форума попаднах и на това... горките риби къде попаднаха :buff:




bunzip2

Термометъра е нормално да е залепен отвътре. Ако е стъклен разбира се.
Тези лепящите, черните - те се лепят отвън.

Миризмата не е нормална. Движение на водата има ли? Важно е да се движи повърхността на водата, иначе става блато. Сменяйте по 2-3 литра вода всеки ден, като обирате по дъното ако има останала неизядена храна.
В софия иначе зоо магазини, колкото искаш! Отиваш някъде и питаш дали ще вземат въпросните рибки.
В магазина дори и да не им е супер, пак ще е по-добре от колкото да са натъпкани в аквариум с такъв размер, а и там ще бъдат продадени на някой, който да се надяваме не ги взема за подарък на хора, които не са гледали рибки :).

Иначе за съвет за рибки - може би живородките (гупи, плати, молинезии) са добър вариант за Вас, понеже са по-скромни като изискване, и са по-издръжливи като цяло. Но за този обем... 3-4 дребни рибки, не повече.

brazilka

Има движение на водата, но целия хол вони на тиня, само като отвориш вратата и те лъхва. След малко ще хвана да го измия целия аквариум, ама все пак за няма и два дни да завони така, предполагам, че може да е от повечето храна, които съм им дала, но все си мисля, че пак щеше да се позабави миризмата ...  =-O

Как се обира храната от дъното, аз не я виждам, храня с люспи?

Сетих се за няколко зоо магазина, но в нито един от тях не продават риби!!! Единият е в The Mall, другия на Хемус и т.н. Дайте ми няколко примера за такива, ще съм благодарна, защото не мога да обикалям по цял из магазините, дали в зоологическата градина дали няма да ги вземат, помня, че съм виждала и декоративни рибки там. Най - лощото е, че взехме да се привързваме към тях и сутрин като стана вече два дни поред ставам и първо в хола отивам да видя дали са живи или дали някоя не е изскочила :-[

Joro V

Здравей! Ами все си мисля, че ще се намери някой услужлив колега, който да ти приюти рибките. За миризмата не е нормално - но с времето би трябвало да се нормализира. Не го мий целия - само 30-50% смяна на водата на седмица. Ако му сложиш капак няма да го усещаш толкова. Иначе за този аквариум си мисля, че ще е по-добре на мястото за златните да вземеш една мъжка бета. Хем мястото ще й е ок, хем са по-красиви. успех!  :-)

Caxapa

На 9 литра..една Бета..... Или скаридки Ред Чери... Другите риби  някак не стават за толкова литри.  Миризмата е вероятно от лоша циркулация на водата+ загниване на неизядена храна и като капак. Рибите които имаш в това малко аквариумче.. /Някъде бях се изказал за три пъти по-голямо.."халба за Бира"/цапат като за световно и все едно да не сменяш памперсите на бебе или ако правиш смени да оставяш изцапаните в стаята. Миризмата е от гнилостни процеси..вследствие на лоша филртация, аерация и ...

brazilka

Благодаря ви за съветите! Вчера източих около 2/3 от водата и беше нещо страшно акита и храна =-O Явно доста съм им сложила 5 -6 пъти преди да разбера от вас, че не е трябвало толкова и е започнала да гние и мирише. След като сложих новата вода всичко се оправи и като вляза в хола не ме лъхва вече на тиня. Сега ще им сменям по малко всеки ден (както ме е посъветвал bunzip2), докато не намеря какво да ги правя.

Ivan_S

Да, внимавай с храната. Остатъците от храна и акита са най-честите причини за влошаване на качеството на водата. Запомни, че рибите ще се чувстват по-добре леко гладни, отколкото преяли. Без храна могат да издържат няколко дни, но от преяждане могат да умрат.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Caxapa

Освен честата смяна на вода, не забравяй да не прехранваш рибите. Риба от глад не е умряла но риба от преяждане и последствията от прекалено количество храна дадена в в аквариум е в пъти повече

brazilka

Добре, ще знам. През ден по една щипка храна или всеки ден по една щипка храна и един път седмично без храна е по - добрата схема? Да спирам ли помпата като давам храната, защото имам чувството, че я засмуква преди рибите?

Caxapa

Тя става дълга и широка вече. Помпи, режим на хранене и прочие.  В темите  за отглеждане на риби си пише..Толкова храна, че да бъде изядена за минута до две време. Веднъж на ден и не се "смилявайте" да им давате допълнително! Помпата-филтъра, щом засмуква храната го спирайте докато храните. После не забравяйте да го пуснете пак. Веднъж на ден  като един ден диета е добре.

DPI

Аз съм онази с аквариума "Халба за бира"  :-) :-) :-).
Доколкото подразбирам си от южни райони. На Патриарх Евтимий откъм Нотариата има зоомагазин, продават и риби и понеже съм ги питала дали мога да им подарявам от моите гупи принципно, те казаха, че риби приемат. Пробвай там.

За миризмата - освен всичко останало, махни изкуствената декорация. И аз почнах с такава, но установих, че именно от пластмасата започна да мирише неприятно. Ако не друго, сложи един явански мъх свободно плаващ или една - две криптокорини. Не слагай мидички, рапанчета и други неща, взети от морска почивка.

9 литра не са каква хамалогия, та ти предлагам следния вариант:
1. Взимаш кофа (чиста). С канче или нещо друго изсипваш водата от аквариума и рибите. Слагаш 1/4 - 1/2 таблетка за разтваряне на кислород. Продават и по таблетка и една струва между 30 - 50 ст. Тя ще действа към 2 часа.
2. Изсипваш си камъчетата във леген. Отиваш в банята и пълниш легена и изливаш докато не видиш водата чиста. Ако камъчетата са естествени , в смисъл на грунт - с топла вода, ако са изкуственяци разни - студена, защото боята им пада, а пък и незнаем с каква точно боя са оцветени (може да е токсична).
3. Измиваш аквариума с топла вода, без гъби, сапуни, препарати.
4. Поставяш първо грунта, помпата, наливаш водата и връщаш рибите.

Ако са ти подарили Сера Акватан не е лошо да слагаш. На 9 литра се пада 2.2 мл. Това е лесно за слагане. Взимаш една инсулинова спринцовка от 2 кубика, буташ я в шишето и си теглиш, което  количество слагаш във водата, която ще сложищ при подмяна. Препоръчително е да преседи водата с Акватана. Пак не е лошо поне в началото да слагаш и Сера Бионитривек.

Макар, че е много малка аквата и за следващия съвет мога да получа и забележка от по-знаещите, вземи си един малък охлюв ампулария, защото те се хранят с остатъци по дъното и чистят.

Ghostly

Мхм, не знам за идеята с цялостната смяна на водата и миенето на грунт/аквариум всеки път.  *STOP* Така ще рестартира постоянно цикъла... 

DPI

Не, само веднъж за да премахне миризмата. Така и така няма стартиран азотен цикъл според мен.

Caxapa

Цитат на: Ghostly - 04.07.2014 10:24
Мхм, не знам за идеята с цялостната смяна на водата и миенето на грунт/аквариум всеки път.  *STOP* Така ще рестартира постоянно цикъла...
Колежката има предвид да стартира наново аквариума като след това прави ежедневни частични или през ден  вода.

bunzip2

като цяло в тоя литраж, мисля че трудно ще се поддържа изобщо някакъв цикъл.
По-добре да заложи на редовни ежедневни смени на вода, от колкото да чака цикли и т.н. При положение, че златните са си живи прасета, цапат като за световно. Нивата на амоняк в тоя мега "голям" аквариум, винаги ще са в космоса.
Изобщо случая с тези рибки и този съд... май няма какво повече да се обсъжда. Махай ги или сменяй аквариума. Това са двете възможности, които имаш, и трябва бързо да решиш.

DPI

Цитат на: bunzip2 - 04.07.2014 21:09
Изобщо случая с тези рибки и този съд... май няма какво повече да се обсъжда. Махай ги или сменяй аквариума. Това са двете възможности, които имаш, и трябва бързо да решиш.
То това на Brazilka май й се изясни, но я иди го обясни на детето й, на което са подарили въпросните златни.
Пиша го от опит, защото моят син тръгна с голямата кошница да гледаме есетра в 20 литра. Е, спряхме се на гупи, но пък сега всички гупи във всички разцветки според сина ми трябва да са наши и със зор го отказвам.

bunzip2

Цитат на: DPI - 04.07.2014 22:01
То това на Brazilka май й се изясни, но я иди го обясни на детето й, на което са подарили въпросните златни.
Пиша го от опит, защото моят син тръгна с голямата кошница да гледаме есетра в 20 литра. Е, спряхме се на гупи, но пък сега всички гупи във всички разцветки според сина ми трябва да са наши и със зор го отказвам.

Ами за това са и два вариантите. Според мен, винаги при добро желание, във всеки дом, може да се намери място за един 70-80 литров аквариум, който за тези рибки ще е прекрасна "къща".
Ако поради една или друга причина, няма възможност за това, то тогава е редно да не се гледат въпросните рибки.
Ясно е, че детето може би ще се разтрои, но с подходящи обяснение, че рибките не са щастливи и може да се гледат други... вичко става :)

brazilka

Благодаря ви и ви разбирам прекрасно, че не е подходящо но освен фактора с детето, все още не съм намерила къде да ги дам и искам поне докато са при нас да полагаме адекватни грижи за тях. Едвам намерих място за този аквариум, дори и да взема друг няма да е много по - голям.

Понеже съм на много висок етаж ми изниква и въпросът как се справяте със земетресния, има ли начин за обезопасяване, защото при нас и най - слабите се усещат и люлеят всичко из нас? На някой може да му стори странен въпроса, но винаги каквото купувам или правя го съобразявам с това. 

bunzip2

Цитат на: brazilka - 04.07.2014 22:23
Понеже съм на много висок етаж ми изниква и въпросът как се справяте със земетресния, има ли начин за обезопасяване, защото при нас и най - слабите се усещат и люлеят всичко из нас? На някой може да му стори странен въпроса, но винаги каквото купувам или правя го съобразявам с това.

Ми аз съм на 5-тия етаж. При нас това е последния. Не е високо кой знае колко де, ама е някакво средно положение (или малко над него).
Имаше 2-3 земетресения, от както съм пуснал аквариума (който е с размери 80х40х45, 144 литра)
Единия път (най-силния) при който стабилно се клатеше полюлея, водата в аквариума се люшкаше леко, все едно с ръка е разбъркана леко водната повърхност.
Общо взето нищо фрапантно...

Caxapa

 *offtopic На 17-ти етаж си се люлее и от вятъра просто.. Със стъклени капаци върху разпънките се намаля вероятноста да се излее много вода при евентуално разместване на пластовете.

DPI

Brazilka, ако можеш пусни една снимка на аквариума за да се видим къде понастоящем е поставен и каква евентуална препоръка може да ти се даде.

brazilka

Цитат на: DPI - 05.07.2014 07:18
Brazilka, ако можеш пусни една снимка на аквариума за да се видим къде понастоящем е поставен и каква евентуална препоръка може да ти се даде.

Разбира се, ето няколко бързи снимки:

https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t1.0-9/10409583_10204315424184959_3927948237846681547_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t1.0-9/10494858_10204315423384939_4658513827701383938_n.jpg

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10409748_10204315423624945_3306832259352972910_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/1610768_10204315423664946_7769674616327975830_n.jpg

https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/996107_10204315423984954_4226653947091487147_n.jpg?oh=28719c5ea7540a9a40ef3aa828e283d7&oe=540BE814

От фб са и се надявам да може да се видят от всички...

Днес почти ги бях отписала, защото едната рибка спеше, аз си мислех, че умира... След като се порових в нета видях, че така спят... Завира се зад помпичката с главата надолу откарва сума време или ниско доли при камъните и не мърда  =-O Едната е много мързелива, другата много активна.

В тези жеги не знам как се справяте и как е правилно да се действа, но като видя, че водата минава 26 градуса им сипвам чаша студена вода от чешмата, докато не стане пак 26 градуса *dontknow*

kaloqn_0998

Ами златните са студеноводни рибки така че могат да живеят и без нагревател, аз моите ги гледам без. А колкото до филтъра маркуча можеш да го издърпаш от другата страна,  от където минава кабела. И надявам се не сипваш от тази минерална вода в аквариума нали?

DPI

Аз се чудя не на тебе, а на недораумението, продало аквариума и златните за подарък, защото се вижда, че всичко е ново и явно и ти, и подаряващия на детето  ти не е знаел  в какво приключение се вкарвате. Лично аз на твое място бих отишла в магазина, където всичко това е продадено и бих настояла да ми заменят златните с по-малки риби (например 3-4 неонки или пък две мъжки гупи).
От това, което си дала като снимки:
1. Аквариума наистина е малък за две златни. Много скоро ще им отеснее.
2. Белият маркуч на филтъра го сложи в дупката , където минава кабела за помпата.
3. Аз на тези термометри не вярвам, купи си един от тези със скала - струват по 1.90 лева;
4. Не слагай вода от чешмата, защото има хлор. Някъде на хладно си дръж престояла вода.
5. По възможност и твой вкус махни изкуствените растения и камъчетата и ги замени с грунт и истински растения (1-2). Въпросът не е само естетически, не знаеш с какво са боядисани в някоя провинция на Китай. 

grivata

Белият маркуч на филтърчето го закрепи по някакъв начин ВЪТРЕ в аквичката, във въздушното пространство под капака, за да не влезеш в стаята някой ден и всичката вода да е изтекла на пода...има колега тук, на който това му се е случвало вече...

180л, 100/45/40

Pseudotropheus elongatus mpanga
Pseudotropheus saulosi Coral Red
Melanochromis Auratus
Ancistrus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2F8qgsom52f%2F20131115_120933.jpg&hash=7feae3ac4434990f61b3755d3f6296fd63e07141

brazilka

Благодаря за съветите, ще го преместя този маркуч.

От това шише им слагам вода, но не е минерална. Изплакнах го хубаво и го пълня с чешмяна от предната вечер. За разхлаждането обаче им сложиш студена от чешмата с няколко капки от това синьото.

Няма проблем да подменя камъните и другите изскуствени неща. Имам едни камъни от Гърция, бели плоски от устието на Струма ги бях събирала, ако някак ги дезинфекцирам, ще са подходящи ли? Нямам представа какво точно е грунд, сега ще се поразроя из форума да прочета, видях и в клипчето, което ми бяхте показали по - назад, че има.

Нямам представа от къде да са купени рибите, но през тази седмица няма как да стигна до зоо магазин. Неприятното е, че детето ги търси и не знам как ще се отрази тази подмяна. Аз също свикнах с тях... Трябва да огледам как са като размери по - големите аквариуми... През тази седмица ще крепя положението с каквото има ...   


bunzip2

На мястото, където е сложен сегашния ви аквариум, може да съберете поне 3 пъти по-голям като литраж.
Ако наистина искате да задържите рибките, вземете един по-голям съд и проблема се решава.

DPI

Цитат на: bunzip2 - 08.07.2014 10:36
На мястото, където е сложен сегашния ви аквариум, може да съберете поне 3 пъти по-голям като литраж.
Ако наистина искате да задържите рибките, вземете един по-голям съд и проблема се решава.
Принципно си прав. Постижимо е.
Поразрови се в раздел предлагам - можеш да си намериш и приличен аквариум за без пари. Моят втори от Pqko излезна 10 лева, но порасналите ми бебета гупи са щастливи.
Камъните ги извари в една тенджера - всичко след 100 градус умира.



kaloqn_0998

Ами ако искаш да задържиш златните ти трябва доста по-голям аквариум и за двете. Трябва да има по 30л. вода на риба следователно аквариум 60л. другия вариант е да си вземеш аквариум 30л. те са до 30лв и да оставиш едната златна риба.

genadi666

Аз поддържам мнението за премахване на златните  и поставянето на някоя хубава мъжка бета
комбинирана  разбира се с естествена декорация , а не с цветни камъчета и изкуствени растения  *THUMBS UP*

petko

А филтърчето покрито ли е цялото с вода?

brazilka

То май по - естествен път ще остане само една  :'( Едната нещо никак не ми харесва. Сподлих, че вчера седеше много зад филтъра или близо до камъните. Четох в нета, че така спяли. Сега се прибирам и я видях по корем отгоре, но още е жива... От време на време се хваща за течението и се обръща да плува малко, но после пак се обръща и се носи наопаки из аквариума и на повърхността и вътре. Значи ли, че е пътник  :'( Не знам какво да направя... Да я изкарам ли да не травмирам другата риба и детето, защото и то се чуди какво става или така ще й намаля всякакви шансове за живот  *dontknow*  Градусите според термометъра са 27, дали не им е топло и дали да не й сипа студна вода от чешмата обаче, друга нямам студена, освен ако не сложа в хладилника за кракто от престоялта ... Приемам всякакви съвети ако мога да я спася някак ...  :'(

petko, филтъра не е покрит целия, само до там където беше дадено в упътването, до онова, от което излизат балончетата

DPI

Може да е от стрес, може да е отравяне. Понижи малко температурата на водата.Не я вади, като я извадиш няма как да я оставиш във вода , която се обогатява с кислород.

brazilka


Caxapa

Жалко за рибката. Аквариума е прекалено малък дори и за една такава. Камъчетата също..не е необходимо  да преповтарям това което колегите са те посъветвали. За понижаване на температурата си има начини които са се коментирали тук във форума. Единият от тях е с вентилаторче от компютър обдухващо повърхноста на водата в аквариума.

kaloqn_0998

Може да се е получило и от високата температура, както казах по-горе златните са студеноводни рибки и могат да живеят без да им се затопля водата аз на моите рибки водата е около 20-22 градуса и много рядко да се затопли повече. Включвам нагревателя само от време на време, защото имам сомчета.

bunzip2

За охлаждане с вентилатор в случая няма никакъв смисъл.
Аквариума е без осветление (или поне така забелязвам). Най-вероятно температурата в стаята е такава.
Вентилатора така или иначе върти въздуха в стаята и температурата няма как да бъде свалена под тази на околната среда.
Варианта е с лед, или понижаване на температурата в стаята като цяло.
Но според мен рибата не е умряла от високата температура. 27 градуса не непоносима температура за златна рибка. По-скоро от високи нива на амоняк си мисля аз.

Причините се казаха 100 пъти. Просто вземете мерки, мреди да уморите и втората рибка.

Caxapa

Така де, но на тези литри точно по-трудно ще се балансира понижаването на градусите с ледените методи.

kalin09

Ооо,има как да се свали температурата с вентилатор-просто при изпарение се получава охлаждане.

Caxapa

Цитат на: Caxapa - 08.07.2014 23:24
Жалко за рибката. Аквариума е прекалено малък дори и за една такава. Камъчетата също..не е необходимо  да преповтарям това което колегите са те посъветвали. За понижаване на температурата си има начини които са се коментирали тук във форума. Единият от тях е с вентилаторче от компютър обдухващо повърхноста на водата в аквариума.
Нали това съм казал в по-горен пост?

bunzip2

Цитат на: kalin09 - 09.07.2014 10:07
Ооо,има как да се свали температурата с вентилатор-просто при изпарение се получава охлаждане.
Колега, пробвано е.
При аквариум с работещо осветление лятото, температурата на водата се покачва с 2 градуса, спрямо температурата в стаята.
Тоест, в аквариума 29 градуса, в стаята 27. При пускане на вентилатори, температурата си стига 27 градуса в аквариума и толкова.
И да има охлаждане при изпарение, то е по-малко от колкото скоростта, с която околната среда затопля водата. Поне това показва моя опит.

petko

Цитат на: bunzip2 - 09.07.2014 11:06
Колега, пробвано е.
При аквариум с работещо осветление лятото, температурата на водата се покачва с 2 градуса, спрямо температурата в стаята.
Тоест, в аквариума 29 градуса, в стаята 27. При пускане на вентилатори, температурата си стига 27 градуса в аквариума и толкова.
И да има охлаждане при изпарение, то е по-малко от колкото скоростта, с която околната среда затопля водата. Поне това показва моя опит.

В стаята 28 градуса,водата -30.С вентилаторче се смъква на 26градуса.
Пробвано. :-)

bunzip2

Цитат на: petko - 09.07.2014 11:22
В стаята 28 градуса,водата -30.С вентилаторче се смъква на 26градуса.
Пробвано. :-)

1 ли е вентилатора, или два? Как ги разполагаш? На капака ли, или някъде отгоре на стъклата (ако има стъкла)? 4 градуса да смъкна, никога не е ставало  *dontknow*
Или има значение обема на аквариума и големината на вентилатора... нещо такова

petko

Цитат на: bunzip2 - 09.07.2014 11:24
1 ли е вентилатора, или два? Как ги разполагаш? На капака ли, или някъде отгоре на стъклата (ако има стъкла)? 4 градуса да смъкна, никога не е ставало  *dontknow*
Или има значение обема на аквариума и големината на вентилатора... нещо такова
Един вентилатор на 250л.чисто вода.Няма стъклени капаци.Сложен на капака на 10см от повърхноста на водата.Въздушния поток от вентилатора пада перпендикулярно на водната повърхност.Не съм мерил,колко се изпарява,но е много.

bunzip2

Цитат на: petko - 09.07.2014 11:33
Един вентилатор на 250л.чисто вода.Няма стъклени капаци.Сложен на капака на 10см от повърхноста на водата.Въздушния поток от вентилатора пада перпендикулярно на водната повърхност.Не съм мерил,колко се изпарява,но е много.

Странно, по почти същия начин при мен не става. Може би лампите греят много... 5 лампи по 18 вата, на 130 реално вода, като лампите са на около 10 см. от водата.

*offtopic Малко оспамихме темата на колежката, ама пък може да си извади изводи за охлаждането на аквариума, макар че това в случая е най-малкия проблем.

venitos

Бразилка, колегите са ти казали какво да правиш, аз искам само да вметна нещо друго, което се надявам, ще разбереш!
На рожденият ден на децата решиха да им подарят рибки, с риск да обидя гостите им казах следното:
Подарък животни, без знанието на празнуващият е най-неадекватният и неразумен подарък! Та рибките си ги прибраха обратно, въпреки, че аз гледам рибки! Има едно напълно грешно схващане у повечето хора, че "рибките се гледат лесно, пък и да умрат не е кой знае каква загуба" и подаряват ли подаряват и купуват после нови и нови от магазина! Не го разбирам това и съм отказал много хора да гледат рибки с оглед на заинтересоваността им.
Гледането на рибки изисква предварителна подготовка и не е дилетантска работа!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

brazilka

Докато се рових в интернет за вариантите какво може да й е, по моето скромно и очевидно некомпетентно мнение си е заминала най - вероятно от преяждане или е глътнала камък, защото всичко беше както е описано за тези симптоми, но може и да се съвпадение и да е както вие предполагате от малкото пространство...

Снощи намерих начин за охлаждане, надух климатика и цяла нощ рибата е спала на хладно, бях я оставила на 22 градуса и сутринта видях, че и водата съм свалила на толкова от 27 ... Ама този метод няма как да работи. За вентилаторчетата трябва да говоря с мъжа ми, защото на мен нещо не ми става ясно как точно да го направя, но ако действат кубчетата лед на малко литри ще ми е най - удобният и лесен вариант? Макар, че вече се чудя дали да не я дадем (както планувах) в някой зоо магазин следващата седмица, много лесно умират и е голяма трагедия за детето, а и за мен (лесно се привързвам)... 

DPI

От преяждане може, от камък - труна работа.
Моето скромно мнение е да не се отказваш. За 50-тина лева можеш да създадеш на рибката подxодящи условиячза живот. То вече си се привързала  като гледам (и аз изпадам в драми заради рибите ни).
Отделно на това, гледането на рибка има и образователно-възпитателна цел върxy детето (пример елементарни обяснения за сладсоводна соленоводна среда, биотоп и  др.). То помага за грижата за рибката и по този начин го възпитаваш на отговорност
Извинете, ако има грешки, пиша от тел.

shnufito

Според мене първото нещо,което трябва да направите е да решите дали искате да задържите рибката.Ако сте готова да се ангажирате с отглеждането и тук във форума ще намерите всичката информация,която Ви е необходима.Според мене най-правило би било да дадете рибата временно на някой докато Вие си набавите нужните аксесоари за одглеждането и.

brazilka

Да, ще я задържа и ще се постарая да й осигуря подходяща среда. Надявам се до няколко дни да издържи, докато успея да й осигуря всичко неоходимо. Плюсовете за отглеждането на животни от деца са огромни и държа на тези неща. Ако не ме интересуваха тези рибки нямаше и да се обърна за помощ към вас, ами да ги гледам според подарените неща и плитките ми познания, докато не умрат ... Дано тази рибка издържи докато всичко се намести, защото много ходи горе на повърхността при балончетата, което бях чела, че е проблем :( Сега пак ще й сменя малко вода, пък да видим.

brazilka

Здравейте,

Подготвям новият дом на рибката и исках да ви попитам отново за съвет. Четох, четох, но не мога да се ориентирам дали може аквариума да е без грунд, ами само с камъни и трябва ли да има нещо под тях ако не са големи. Ето примерна снимка какво е до тук:

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t1.0-9/10478940_10204446004049374_659510176314815192_n.jpg

andreydemon

Може да е само с грунд, за златните рибки даже не е хубаво да има дребен грунд защото го гълтат.Добави още малко камъчета и стартирай (със 1/2 стара вода от другия аквариум)аквариума.След 4-5 дни минимум пускай рибката да се наслаждава на новия дом.Поздрави
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена!!!

Caxapa

Колегата има предвид да сложиш още камъчета наречени от нас грунд. Размера трябва да бъде такъв, че да не се побира в устата на рибока. Имах случай с една златна която бе лапнала едно камъче и се затъкна в устата й. Единствено бързата намеса тогава е спаси от задушаване. Тези прасенца облизват образно казано камъчета от грунда и ги плюят но понякога ставати фалове.

brazilka

Благодаря ви! Аз мислех, че грунд се казва само на ситните камъчета тип пясък, които се слагат най - отдолу. Не знам дали се разбира от снимката, но аквариума е пълен с вода, която вече престоява и като сложа още камъчета, може ли да ги поставя внимателно през водата, без да я източвам? Предполагам няма да има проблем?

DPI

Можеш, но първо ги измий добре (с топла вода).

П.П. Успокоявам се, че не съм единствената, която покрай детето учи акваристика  :-)

kaloqn_0998

Според мен без грунд ще е много грозно. Представи си само, когато сере рибката, а златните са като крави всичко ще пада на дъното върху стъклото и няма да може да се разлага или утаи като в грунда. Можеш да сложиш още камъчета един вид да закриеш дъното с тях. И ако искаш за по-хубав вид може да засадиш някое растение хем ще е по-красиво, хем ще имаш полза от това където изхвърля рибката.

Similar topics (5)

57530

Публикации: 34
Прегледи: 8983

48298

Започната от slavina_94


Публикации: 5
Прегледи: 2625

20263

Започната от dobriii


Публикации: 24
Прегледи: 9036

52944

Публикации: 4
Прегледи: 2508