• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 09:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

SOS! Подариха ни рибки!

Започната от brazilka, 01.07.2014 10:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Joro V

Здравей! Ами все си мисля, че ще се намери някой услужлив колега, който да ти приюти рибките. За миризмата не е нормално - но с времето би трябвало да се нормализира. Не го мий целия - само 30-50% смяна на водата на седмица. Ако му сложиш капак няма да го усещаш толкова. Иначе за този аквариум си мисля, че ще е по-добре на мястото за златните да вземеш една мъжка бета. Хем мястото ще й е ок, хем са по-красиви. успех!  :-)

Caxapa

На 9 литра..една Бета..... Или скаридки Ред Чери... Другите риби  някак не стават за толкова литри.  Миризмата е вероятно от лоша циркулация на водата+ загниване на неизядена храна и като капак. Рибите които имаш в това малко аквариумче.. /Някъде бях се изказал за три пъти по-голямо.."халба за Бира"/цапат като за световно и все едно да не сменяш памперсите на бебе или ако правиш смени да оставяш изцапаните в стаята. Миризмата е от гнилостни процеси..вследствие на лоша филртация, аерация и ...

brazilka

Благодаря ви за съветите! Вчера източих около 2/3 от водата и беше нещо страшно акита и храна =-O Явно доста съм им сложила 5 -6 пъти преди да разбера от вас, че не е трябвало толкова и е започнала да гние и мирише. След като сложих новата вода всичко се оправи и като вляза в хола не ме лъхва вече на тиня. Сега ще им сменям по малко всеки ден (както ме е посъветвал bunzip2), докато не намеря какво да ги правя.

Ivan_S

Да, внимавай с храната. Остатъците от храна и акита са най-честите причини за влошаване на качеството на водата. Запомни, че рибите ще се чувстват по-добре леко гладни, отколкото преяли. Без храна могат да издържат няколко дни, но от преяждане могат да умрат.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Caxapa

Освен честата смяна на вода, не забравяй да не прехранваш рибите. Риба от глад не е умряла но риба от преяждане и последствията от прекалено количество храна дадена в в аквариум е в пъти повече

brazilka

Добре, ще знам. През ден по една щипка храна или всеки ден по една щипка храна и един път седмично без храна е по - добрата схема? Да спирам ли помпата като давам храната, защото имам чувството, че я засмуква преди рибите?

Caxapa

Тя става дълга и широка вече. Помпи, режим на хранене и прочие.  В темите  за отглеждане на риби си пише..Толкова храна, че да бъде изядена за минута до две време. Веднъж на ден и не се "смилявайте" да им давате допълнително! Помпата-филтъра, щом засмуква храната го спирайте докато храните. После не забравяйте да го пуснете пак. Веднъж на ден  като един ден диета е добре.

DPI

Аз съм онази с аквариума "Халба за бира"  :-) :-) :-).
Доколкото подразбирам си от южни райони. На Патриарх Евтимий откъм Нотариата има зоомагазин, продават и риби и понеже съм ги питала дали мога да им подарявам от моите гупи принципно, те казаха, че риби приемат. Пробвай там.

За миризмата - освен всичко останало, махни изкуствената декорация. И аз почнах с такава, но установих, че именно от пластмасата започна да мирише неприятно. Ако не друго, сложи един явански мъх свободно плаващ или една - две криптокорини. Не слагай мидички, рапанчета и други неща, взети от морска почивка.

9 литра не са каква хамалогия, та ти предлагам следния вариант:
1. Взимаш кофа (чиста). С канче или нещо друго изсипваш водата от аквариума и рибите. Слагаш 1/4 - 1/2 таблетка за разтваряне на кислород. Продават и по таблетка и една струва между 30 - 50 ст. Тя ще действа към 2 часа.
2. Изсипваш си камъчетата във леген. Отиваш в банята и пълниш легена и изливаш докато не видиш водата чиста. Ако камъчетата са естествени , в смисъл на грунт - с топла вода, ако са изкуственяци разни - студена, защото боята им пада, а пък и незнаем с каква точно боя са оцветени (може да е токсична).
3. Измиваш аквариума с топла вода, без гъби, сапуни, препарати.
4. Поставяш първо грунта, помпата, наливаш водата и връщаш рибите.

Ако са ти подарили Сера Акватан не е лошо да слагаш. На 9 литра се пада 2.2 мл. Това е лесно за слагане. Взимаш една инсулинова спринцовка от 2 кубика, буташ я в шишето и си теглиш, което  количество слагаш във водата, която ще сложищ при подмяна. Препоръчително е да преседи водата с Акватана. Пак не е лошо поне в началото да слагаш и Сера Бионитривек.

Макар, че е много малка аквата и за следващия съвет мога да получа и забележка от по-знаещите, вземи си един малък охлюв ампулария, защото те се хранят с остатъци по дъното и чистят.

Ghostly

Мхм, не знам за идеята с цялостната смяна на водата и миенето на грунт/аквариум всеки път.  *STOP* Така ще рестартира постоянно цикъла... 

DPI

Не, само веднъж за да премахне миризмата. Така и така няма стартиран азотен цикъл според мен.

Caxapa

Цитат на: Ghostly - 04.07.2014 10:24
Мхм, не знам за идеята с цялостната смяна на водата и миенето на грунт/аквариум всеки път.  *STOP* Така ще рестартира постоянно цикъла...
Колежката има предвид да стартира наново аквариума като след това прави ежедневни частични или през ден  вода.

bunzip2

като цяло в тоя литраж, мисля че трудно ще се поддържа изобщо някакъв цикъл.
По-добре да заложи на редовни ежедневни смени на вода, от колкото да чака цикли и т.н. При положение, че златните са си живи прасета, цапат като за световно. Нивата на амоняк в тоя мега "голям" аквариум, винаги ще са в космоса.
Изобщо случая с тези рибки и този съд... май няма какво повече да се обсъжда. Махай ги или сменяй аквариума. Това са двете възможности, които имаш, и трябва бързо да решиш.

DPI

Цитат на: bunzip2 - 04.07.2014 21:09
Изобщо случая с тези рибки и този съд... май няма какво повече да се обсъжда. Махай ги или сменяй аквариума. Това са двете възможности, които имаш, и трябва бързо да решиш.
То това на Brazilka май й се изясни, но я иди го обясни на детето й, на което са подарили въпросните златни.
Пиша го от опит, защото моят син тръгна с голямата кошница да гледаме есетра в 20 литра. Е, спряхме се на гупи, но пък сега всички гупи във всички разцветки според сина ми трябва да са наши и със зор го отказвам.

bunzip2

Цитат на: DPI - 04.07.2014 22:01
То това на Brazilka май й се изясни, но я иди го обясни на детето й, на което са подарили въпросните златни.
Пиша го от опит, защото моят син тръгна с голямата кошница да гледаме есетра в 20 литра. Е, спряхме се на гупи, но пък сега всички гупи във всички разцветки според сина ми трябва да са наши и със зор го отказвам.

Ами за това са и два вариантите. Според мен, винаги при добро желание, във всеки дом, може да се намери място за един 70-80 литров аквариум, който за тези рибки ще е прекрасна "къща".
Ако поради една или друга причина, няма възможност за това, то тогава е редно да не се гледат въпросните рибки.
Ясно е, че детето може би ще се разтрои, но с подходящи обяснение, че рибките не са щастливи и може да се гледат други... вичко става :)

brazilka

Благодаря ви и ви разбирам прекрасно, че не е подходящо но освен фактора с детето, все още не съм намерила къде да ги дам и искам поне докато са при нас да полагаме адекватни грижи за тях. Едвам намерих място за този аквариум, дори и да взема друг няма да е много по - голям.

Понеже съм на много висок етаж ми изниква и въпросът как се справяте със земетресния, има ли начин за обезопасяване, защото при нас и най - слабите се усещат и люлеят всичко из нас? На някой може да му стори странен въпроса, но винаги каквото купувам или правя го съобразявам с това. 

Similar topics (5)

42005

Публикации: 8
Прегледи: 3357

46624

Публикации: 7
Прегледи: 3236

52186

Публикации: 20
Прегледи: 7753

27070

Публикации: 17
Прегледи: 11858