• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 07:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Смяна на вода

Започната от NikolaV, 19.01.2005 09:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

19.01.2005 09:28 Last Edit: 07.05.2008 12:30 by NO CARRIER
Значи имам си един 110 л. аквариуми сега очаквам един 250 л. По груби сметки излиза, че трабва да сменям около 100 л. седмично. Е няма къде да държа толко вода. Я си признайте! Слага ли някой директно вода от чешмата? Не ми трябва теория, а прави ли го някой на практика. В София.

Boby_

Цитат на: "nikolav"Значи имам си един 110 л. аквариуми сега очаквам един 250 л. По груби сметки излиза, че трабва да сменям около 100 л. седмично. Е няма къде да държа толко вода. Я си признайте! Слага ли някой директно вода от чешмата? Не ми трябва теория, а прави ли го някой на практика. В София.

Съвсем добре си се ориентирал. Аз си сменям по около 100 литра ежеседмично направо от чешмата и досега проблеми не съм имал. Само с тая уговорка, че предварително малко трябва да се поизточи водата и осен това да пуснеш силна струя (така хлорът не се задържа). Е, хлор винаги има по малко, но не съм забелязал рибите по някакъв начин да реагират на него. Ако няма как да оставиш водата за 24-48 часа, не е страшно и направо да я сипеш.

NikolaV

Е, това исках да чуя :-)
А сега и за маркуч ще се вътря :-(

patter

Когато ми се налага да сипвам вода директно в аквариума ползвам един големичък леген. Него го пълня в банята от душ-а така самото пълнене става с много малки струйки и са получава доволно разбъркване-разбиване-аериране на водата

Mario

Ето поради тази причина не искам да взимам по-голям аквариум!!! :?

NikolaV

Абе не съм много сигурен дали съм схванал навремето правилно идеята. Мисля че по някакви руски сайтове съм виждал самоделки на мъркуч, който се използва едновременно за източване на водата от аквариума, като се свързва по някакъв наин с крана и после за наливане на водата. Някой има ли идея?

Boby_

Цитат на: "nikolav"Абе не съм много сигурен дали съм схванал навремето правилно идеята. Мисля че по някакви руски сайтове съм виждал самоделки на мъркуч, който се използва едновременно за източване на водата от аквариума, като се свързва по някакъв наин с крана и после за наливане на водата. Някой има ли идея?

Абе чувал съм за тая идея, ама засега си разнасям легените напред-назад и си имам причина за това. Вместо едър грунд имам ситен пясък в аквариума и доста от него се засмуква при източване на водата. Ако го пусна в канала, ще стане страшно. Затова точа в леген, после промивам пясъка и го връщам. Но идеята с дългия маркуч може да се приложи при достатъчно едър грунд.

NikolaV

При мене никога не се засмуква грунт. Размера му е 4-5 мм, но сифончето ми (на Sera) e с диаметър около 6-7 см и поне 25 см високо.
Грунта се джурка в първите 10-тина см. Не повече... Засмуква без проблем изгнили лисат и др. гадости.

Boby_

Цитат на: "nikolav"При мене никога не се засмуква грунт. Размера му е 4-5 мм, но сифончето ми (на Sera) e с диаметър около 6-7 см и поне 25 см високо.
Грунта се джурка в първите 10-тина см. Не повече... Засмуква без проблем изгнили лисат и др. гадости.

Е, моето сифонче е на фирмата "Кока-Кола"
:lol: , но пясъкът ми е с размер под милиметър и си се засмуква каквото и да правя.

Longanlon

абе тия от вас, дето имат външни филтри не могат ли да ги използват за източване и съответно наливане на водата в аквариума?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Цитат на: "Longanlon"абе тия от вас, дето имат външни филтри не могат ли да ги използват за източване и съответно наливане на водата в аквариума?

Тц, неудобно е всеки път да откачаш маркуча, освен това не става за сифониране на дъното, а е и по-бавно.

niky

Цитат на: "Longanlon"абе тия от вас, дето имат външни филтри не могат ли да ги използват за източване и съответно наливане на водата в аквариума?

Имаме участник познал точният отговор  :lol:

Boby_

Цитат на: "Niky"
Цитат на: "Longanlon"абе тия от вас, дето имат външни филтри не могат ли да ги използват за източване и съответно наливане на водата в аквариума?

Имаме участник познал точният отговор  :lol:

Как го правиш, без да пълниш филтъра с боклуци и пясък?

NikolaV

Цитат на: "Longanlon"абе тия от вас, дето имат външни филтри не могат ли да ги използват за източване и съответно наливане на водата в аквариума?
Абе що ли ми изглежда по-сложно от мъкненето на кофите...

niky

Спирам филтъра, откачвам изходната тръба и на нея надявам маркуча.
Пускам филтъра.
Изпивам едно, две, три кафета и аквариума е празен наполовина.

Спирам филтъра и измъквам маркуча. Сега надявам другия му край на чешмата и давам газ на водата.
И имаме сменена вода без особени усилия.

Ribofil

...вчера си напълних аквариума-ако може така да се нарекат все още голи стени- и се сблъсках с първият проблем вода по пода - живея в апартамент мивката е на 7 метра,нямам паркет,но дори и при пълнене не можах да не намокря пода, а пък при източване проблемът определено ще е по-голям, изчетох темата,взаимствах идея поразрових се из един сайт и намерих отговора на въпроса, днес си напазуравах необходимите части и си направих сифон за пълнене и източване на вода - конструкцията е много проста, цената на частите не надхвърля 10лв, личен труд около един час - поне при мен и като резултат  маркуч със сифон връзващ се към чешмата: пускаш водата и /не съм наясно с физиката/ водата се засмуква от аквариума - при мен се източва около 15 литра на минута, запушваш единият отвор и съответно се пълни като скоростта е доста по-голяма....като резултат нито капка пролята вода - с гордост източих и напълних помещението си днес два пъти)))....ако някой се заинтересува мога да напиша конструкцията.....

niky

Сещам се за какво говориш.
Я вземи опиши контрукцията все пак. То в руския сайт я има с картинки, ама по интересно е ти как си я реализирал.

abaro

Ей този човек има хъс за акварист. Още няма рибки а вече си е направил сам първото приспособление за аквариума. Давай все така!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ribofil

Копирах Ники конструкцията от руснаците, то всъщност идеята е на американци от Питон - Милуоки" пак го видях де при руснаците" но там няма схеми,та вчера си записах нужните части и днес след работа се отбих до железарския магазин и си купих: градинарски тройник на 1/2 за 1.20лв, 8 метра маркуч - имаше обикновен,армиран по 45ст.метър но е малко твърд, взех си неармиран силиконов по 0.60ст, преходник за маркуч 1/2 никел - 0.80лв, 4 скоби 16-25 по 0.20лв, един силикон-прозрачен бизон 4.20 той не е задължителен обаче нямах накрайник...от инструкцията, а пък и с него уплътних накрайника от тубата в тройника , че при мен нещо клапчеше, и една пластмасова тапа на резба 1/2 за маркуча, след това по инструкция: накрайник от тубата в тройника, страничният извод е за маркуча за аквариума, само че на този маркуч не съм му слагал сифон - нали все пак е опитен,сигурно ще си купя някой от магазин и после ще го сложа, за да е по-красиво, надянак маркучите, преходника за маркуч го завих за маркуча на душа - резбата е 1/2 и при двете, и това е)) отварям водата и от страничният извод на тройника започва да се смуче водата от аквариума, завивам тапата на долният извод на тройника - там по инструкция съм оставил маркуч от около 50 см и тапата идеално се завива в маркуча, и водата отива пак през средният извод на тройника в аквариума.... едно обаче започна да ме притеснява, маркуча е доста гъвкав и понякога се пречупва((( май все пак по-добрата идея е с армиран маркуч....

niky

Аз съм с градински маркуч, 15 метра.
Засега няма проблеми с него.

Но ще взема да си направя и аз тоя сифон, ще стане още по мързелива работата  :lol:
Иначе сега изкарвам водата с помощта на филтъра.

NikolaV

Ето тук има доста по въпроса...
Ама аз нали съм си малко тъп и не разбирам от физика и ме вълнува следното: Трябва ли водата от чешмата да тече постоянно за да се източва вода от акварима или е само докато тръгне?

Ribofil

...ами при мен си тече постоянно....не съм се сетил да проверя дали става и без,но май не би трябвало..мивката ми е на нивото на аквариума, ако не е по-високо....

niky

Не би трябвало да работи, щото все пак е помпа. А тя трябва да се движи нещо.

vlade

iskam da vi popitam. 4e6minata voda v ku6ti e pod vsikakva kritika oranjeva na ciat i miri6e na tinia ako ia pusna puk prekaleno silno iskarva kavi li ne bokluci. Ta vaprosami e imali problem ako smeniam vodata na ribkite s mineralna?

Raven

а каде е това v ku6ti :?:

по добре недей с минерална,не е много ясно какво има в нея и как ще подейства на рибките,ако можеш сложи някакъв механичен поне префилтър на чешмата,от битовите "- те премахват ръждата и механичните боклуци.

и пиши на кирилица :wink:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

vlade

Св.Тройца и се извинявам за латиницата.  :oops:

Raven

аз съм в банишора - съседи сме , а от водата не мога да се оплача - винаги ми е била много добра,но щом твойта не е по добре намери начин да я пречистваш поне механично.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Kanko

аз нямам тоокова голям аквариум ... но също слагам вода от БОЙЛЕРА  *lock :-D и засега нямам проблем ...

irr-lazio

Малко да поизтупам тази тема от прахта...

Искам да попитам колегите които използват тази схема с тройника в/у смесителя на чешмата... Може ли да пратите снимка на тройника? Обикновен тройник дали ще свърши работа да направи вакум?

Благодаря
Поздрави

saxon


irr-lazio

То това е ясно като си го купиш за 100тина лева. Номера е как да си го направим за 20. Ето тук руснаците как са го правили:
http://toptropicals.com/html/aqua/diy/filter/diy_flt2.htm
Нещото кадето не ми е ясно е какво се слага в тройника за да направи налягането... обясняват там нещата с накрайник за силикон ама колко да се отреже, как да се закрепи -  грам руски не разбирам а и транслатора говори глупости.

petko

Вътре слагат изрязана капачка от шампанско или нещо с прорези.На рисунките добре е показано.

irr-lazio

Тоест надупчена капачка от шампанско, така ли? А до къде трябва да стигне тази капачка, пише ли ?

petko

Идята е маркуча от аквариума влиза в тройника до изхода на тройника от където изтича водата.Там се центрира да е по средата на вътрешния диаметър на тройника,а между маркуча и изхода от тройника е свободно да минава водата,когато се пусне от чешмата.Като е отворен крана и се пусне чешмата да увлече вода от аквариума и след това се спира чешмата.От аквариума продължава да се източва вода ,за целта аквариума трябва да е на по-високо от чешмата(получава се скачени съдове).Като искаш да пълниш аквариума затваряш крана и пускаш чешмата.

irr-lazio

Мерси колега. Благодарение на твоя превод се справих и стана супер.
Относно водата в София, нали няма проблем да я сипвам директно от чешмата (мисля да минава само през активен въглен преди това) без да престоява?

Благодаря

gp


petko

Цитат на: gp - 16.10.2014 15:57
http://praktiker-online.bg/product/88848/pristavka-za-markuch-gardena.html

Нещо такова ли имате предвид?
Това ,което си показал е разклонител.Няма нищо общо с описаното по горе.

gp

http://www.amazon.co.uk/JBL-7002019-Aqua-In-Out-Wasserstrahlpumpe/dp/B0013M2SDQ/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1413451609&sr=8-4&keywords=jbl+aqua+in+out

Е не е ли на същия принцип?
А това вече е точно каквото ни трябва. Само се питам, каква е разликата м/у двете

petko

Нямат нищо общо.
Това от практикер се ползва да захраниш два различни маркуча от една чешма.
С една дума разликата е огромна.

gp

Тва от Практикер-ясно. А на другото какъв му е принципа?

petko

По напред в темата има и клипче и е описано как работи.
Цитат на: petko - 10.11.2013 10:39
Като е отворен крана и се пусне чешмата да увлече вода от аквариума и след това се спира чешмата.От аквариума продължава да се източва вода ,за целта аквариума трябва да е на по-високо от чешмата(получава се скачени съдове).Като искаш да пълниш аквариума затваряш крана и пускаш чешмата.

asito

Цитат на: gp - 16.10.2014 20:42
Тва от Практикер-ясно. А на другото какъв му е принципа?
Ежектор е другото. Създава вакуум посредством струята от чешмата и така засмуква от аквариума

Virosss

До сега само веднъж съм сменял малко вода и ето как го направих стъпка по стъпка:
- Сифонирах с едно обикновено сифонче от тия за около 2-3 лв. ли колко беше, като водата я пълних в 10 л. туба от мин. вода. Така точа колкото съм решил да сменям;
- След това пълня тубата с вода, махам накрайника за сифониране и бутам края на мъркучето до дъното на тубата. Стискам 2-3 пъти помпичката докато потече и така за нула време слагам водата. Забележката е, че трябва да вдигнете тубата над нивото на аквариума.

Едва ли това е най-практичният метод, но за новобранци като мене, засега това ми върши перфектна работа. :)

Grigorov

До сега винаги съм сменял водата с престояла , но идва време в , което литрите стават наистина много и няма как да държа толкова много вода да престоява. Също така и няма как да я' темперирам в такова количество.
Та би ли имало проблем да се подменя 30% всяка седмица директно от чешмата през проточен бойлер ?
Става въпрос за Велико Търново , водата ни е от яз. Йовковци , ако има значение.

gp

Поръчах си го това от Амазон. А иначе, сега сменям вода така :


Similar topics (5)

51071

Започната от nikolay_m7


Публикации: 25
Прегледи: 9525

26289

Публикации: 8
Прегледи: 4978

53506

Започната от crazzzy


Публикации: 52
Прегледи: 15387

25248

Публикации: 4
Прегледи: 2860

50435

Започната от Атила


Публикации: 1
Прегледи: 1909