• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Смяна на вода

Започната от NikolaV, 19.01.2005 09:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ribofil

...вчера си напълних аквариума-ако може така да се нарекат все още голи стени- и се сблъсках с първият проблем вода по пода - живея в апартамент мивката е на 7 метра,нямам паркет,но дори и при пълнене не можах да не намокря пода, а пък при източване проблемът определено ще е по-голям, изчетох темата,взаимствах идея поразрових се из един сайт и намерих отговора на въпроса, днес си напазуравах необходимите части и си направих сифон за пълнене и източване на вода - конструкцията е много проста, цената на частите не надхвърля 10лв, личен труд около един час - поне при мен и като резултат  маркуч със сифон връзващ се към чешмата: пускаш водата и /не съм наясно с физиката/ водата се засмуква от аквариума - при мен се източва около 15 литра на минута, запушваш единият отвор и съответно се пълни като скоростта е доста по-голяма....като резултат нито капка пролята вода - с гордост източих и напълних помещението си днес два пъти)))....ако някой се заинтересува мога да напиша конструкцията.....

niky

Сещам се за какво говориш.
Я вземи опиши контрукцията все пак. То в руския сайт я има с картинки, ама по интересно е ти как си я реализирал.

abaro

Ей този човек има хъс за акварист. Още няма рибки а вече си е направил сам първото приспособление за аквариума. Давай все така!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ribofil

Копирах Ники конструкцията от руснаците, то всъщност идеята е на американци от Питон - Милуоки" пак го видях де при руснаците" но там няма схеми,та вчера си записах нужните части и днес след работа се отбих до железарския магазин и си купих: градинарски тройник на 1/2 за 1.20лв, 8 метра маркуч - имаше обикновен,армиран по 45ст.метър но е малко твърд, взех си неармиран силиконов по 0.60ст, преходник за маркуч 1/2 никел - 0.80лв, 4 скоби 16-25 по 0.20лв, един силикон-прозрачен бизон 4.20 той не е задължителен обаче нямах накрайник...от инструкцията, а пък и с него уплътних накрайника от тубата в тройника , че при мен нещо клапчеше, и една пластмасова тапа на резба 1/2 за маркуча, след това по инструкция: накрайник от тубата в тройника, страничният извод е за маркуча за аквариума, само че на този маркуч не съм му слагал сифон - нали все пак е опитен,сигурно ще си купя някой от магазин и после ще го сложа, за да е по-красиво, надянак маркучите, преходника за маркуч го завих за маркуча на душа - резбата е 1/2 и при двете, и това е)) отварям водата и от страничният извод на тройника започва да се смуче водата от аквариума, завивам тапата на долният извод на тройника - там по инструкция съм оставил маркуч от около 50 см и тапата идеално се завива в маркуча, и водата отива пак през средният извод на тройника в аквариума.... едно обаче започна да ме притеснява, маркуча е доста гъвкав и понякога се пречупва((( май все пак по-добрата идея е с армиран маркуч....

niky

Аз съм с градински маркуч, 15 метра.
Засега няма проблеми с него.

Но ще взема да си направя и аз тоя сифон, ще стане още по мързелива работата  :lol:
Иначе сега изкарвам водата с помощта на филтъра.

NikolaV

Ето тук има доста по въпроса...
Ама аз нали съм си малко тъп и не разбирам от физика и ме вълнува следното: Трябва ли водата от чешмата да тече постоянно за да се източва вода от акварима или е само докато тръгне?

Ribofil

...ами при мен си тече постоянно....не съм се сетил да проверя дали става и без,но май не би трябвало..мивката ми е на нивото на аквариума, ако не е по-високо....

niky

Не би трябвало да работи, щото все пак е помпа. А тя трябва да се движи нещо.

vlade

iskam da vi popitam. 4e6minata voda v ku6ti e pod vsikakva kritika oranjeva na ciat i miri6e na tinia ako ia pusna puk prekaleno silno iskarva kavi li ne bokluci. Ta vaprosami e imali problem ako smeniam vodata na ribkite s mineralna?

Raven

а каде е това v ku6ti :?:

по добре недей с минерална,не е много ясно какво има в нея и как ще подейства на рибките,ако можеш сложи някакъв механичен поне префилтър на чешмата,от битовите "- те премахват ръждата и механичните боклуци.

и пиши на кирилица :wink:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

vlade

Св.Тройца и се извинявам за латиницата.  :oops:

Raven

аз съм в банишора - съседи сме , а от водата не мога да се оплача - винаги ми е била много добра,но щом твойта не е по добре намери начин да я пречистваш поне механично.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Kanko

аз нямам тоокова голям аквариум ... но също слагам вода от БОЙЛЕРА  *lock :-D и засега нямам проблем ...

irr-lazio

Малко да поизтупам тази тема от прахта...

Искам да попитам колегите които използват тази схема с тройника в/у смесителя на чешмата... Може ли да пратите снимка на тройника? Обикновен тройник дали ще свърши работа да направи вакум?

Благодаря
Поздрави

saxon


Similar topics (5)

51071

Започната от nikolay_m7


Публикации: 25
Прегледи: 9520

26289

Публикации: 8
Прегледи: 4978

53506

Започната от crazzzy


Публикации: 52
Прегледи: 15386

25248

Публикации: 4
Прегледи: 2860

50435

Започната от Атила


Публикации: 1
Прегледи: 1909