• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

скоро стартирал, пренаселен аквариум - помощ

Започната от NETRICA, 04.05.2018 21:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NETRICA

Здравейте,
съжалявам, ако дублирам някоя тема, уж използвах търсачката, но ... все в разнообразни теми и не мога да сглобя пъзела за моя случай.
Казусът е следния, Два аквариума - единия 80 литров, другия 200, но ще говорим за 80 литровия а аз ще си правя сметките за 200. Та решихме да имаме риби, и взехме един аквариум 80 литра, но от собственик с рибите вътре, пренесохме го, но както си му е реда го измих изчистих, сложих препарати сера нутривек и тетра сейф уатър. Напълнихме го с изворна вода и цопнахме рибите вътре, както си му е реда на начинаещите. Заселих му растения, на седмица му чистя филтъра в извадена от аквариума вода, както съм чел. Обаче ровнеш грунда - оп малка рибка умряла, ровнеш тук там.. все по дъното от малките рибки намирам. досега 10тина. Големите виреят. Разселих го малко аквариума смъквам качвам риби ( единия е в мазата).Аквариума има аерация на 2 места + вътрешен филтър с флейта, но съм я потопил, че много капе вечерно време и ме смущава. Забелязах наскоро, че рибите основно гупите, анциструса и някой друг хелер са със свити опашки. Особено вчера закупих 3 нови риби.. 2 женски гупи и 1 калифорнийски барбус. Та барбуса плуваше с опашката нагоре, което ми се видя странно, а гупите и те си свиха опашките. Чудя се какво е това, та отидох и си купих pH тест и тест за амоняк. Преди теста, обаче се ядосах изсифонирах цялото дъно с 1/2ра от водата, налях чешмянка затоплена до 24 градуса, сложих й от тетра сейф уатъра и по обратния път налях със сифона в аквариума без да дигам мътилките. То за сега няма. Старая се да ги храня веднъж на ден и светлодена да им е 10 часа с прекъсване в следобедните часове, за да мога да ги гледам вечерно време малко до към 22 часа. Лампите са им лед осветление розово и синьо + бяло. Ватовете са малко малки - по 3вата всяка. Тоест не знам на колко се равняват светлина в нормална крушка. От модела RS500LE са. Направих тест за амоняк. Остана си жълто (за разлика от долния 200 литров, който направо се разплаках, като видях теста му). В понеделник очаквам и филтъра с 6W UV светлина.
Въпросът ми е, знам си грешката, много риби, не изчаках достатъчно време да завъртя цикъла. Поправимо ли е? Тоест, да сменям вода ежедневно по 10% примерно и да третирам със продукт на Сера нутривек и токсивек, или няма да се завърти цикъла и да го оставя 20тина дни да върти водата без риби, като на 5тия ден да почна през 2 3 дни да вкарвам по някоя рибка вътре докато се завърти цикъла евентуално? Какво ще препоръчате да направя? Снимката, която прилагам е актуално състояние - водата е леко мътна заради сера нутривек, който добавих преди час.

Риби в аквариума в момента:
анциструси - 2
калифорнийски барбус - 2 мъжки 1 женски /3
плати - 1 мъжка 2 женски /3
хелер кои - 1 мъжки 1 женски /2
хелери - 2 мъжки на 3 женски /5
молинезии - 4 бр.
гупи - 15 бр.

Благодаря за съветите, извинявам се, ако е в грешен раздел темата. Малко нов съм.

wire

Много риби, които много цапат,  вероятно(не си написал модел и марка) слаб филтър, незавършен цикъл и странен светлоден. Това стресира рибите. Щом искаш даги гледаш до 22, пускай лампите в 12ч. Ако можеш, махни рибите, завърши цикъла за 2 седмици, после пусни 10ина риби. Слагай химията според предписанията.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

NETRICA

филтъра е някаква китайка май на собо,1500литра/ч ще е със УВ лампа. Сегашния ми е 880л/ч пак китайче май пак собо.. нямам идея. Дърпа мръсотия не е без хич, доста доволно се пълни. Иначе скоро ще си правя външен канистър, който по идея на някой колега е вързан с кабел канали по предната и страничната част на аквариума с дупки и обира мръсотията. Ще пробвам и това да видя как ще се държи. Изследователска му дейност.

Риби в аквариума в момента:
анциструси - 2
калифорнийски барбус - 2 мъжки 1 женски /3
плати - 1 мъжка 2 женски /3
хелер кои - 1 мъжки 1 женски /2
хелери - 2 мъжки на 3 женски /5
молинезии - 4 бр.
гупи - 15 бр.

Не знам къде да ги дяна, другия аквариум е зле и той, но просто ще ги оставя да се мъчат известно време в нов стартиран аквариум долу, докато този потръгне. В краен случай, ще следя тези дни за нивата на амоняк и ако продължават да се качват ще му цъкна рестарта. явно така ще е по-добре. Лошото е, че навсякъде срещам различни виждания за това как трябва да се стартира качествено един аквариум .. и това ме обърква доста. А ми се ще да потръгне всичко и да си ги гледкам :D

wire

Имаш около 2л/риба, откъдето и да го погледнеш, за нов аквариум е прекалено много. Умрелите рибки също много допринасят за общата картинка и качеството на водата. Щом филтърът се цапа толкова много, и предполагам бързо, сам прецени колко е мръсно вътре.
С какво и колко храниш рибите?
Която и тема да гледаш за старт, следвай само нея, но съм сигурен, че в нито една не препоръчват толкова много риби и толкова рано. Чети преди да продължаваш с грешките.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

NETRICA

храня ги с дафня или с една храна като око стои, но я стривам на прах, просто е друго пакетчето и не знам каква беше. Веднъж дневно им давам вече - по малко. За сомчетата давам таблетка някаква, обичат я и я намират почти веднага.

Публикациите са слети: 06.05.2018 17:02

Намерих къде да преместя рибките, стартирам го на ново със статията на форума, да видим какво ще стане в последствие :)) Ще бъде чакане ...

Tracker

Не разбрах защо стриваш храната на прах,  :-| 
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

NETRICA

Е, не на прах но я посчупвам, защото е на големи кръгчета и рибките се бият за парчето. На прах стривам само дафнята когато храня малките в едно друго аквариумче. Днес пуснах в рестартирания аквариум няколко планорбиса и две хелени. Да си играйкат. Имаше две три лявозавити охлювчета тях ги махнах забравих им името. Дано само не ми опасат райграса. Чух че само негодните листа нападат.. колкото до хелените..те нещо не им се папа охлювено..доста добре си съжителстват нещо 😂 6 ватовата ув лампа бичи нон стоп във филтъра. Само се чудя тия палавите три калифорнийски барбуси какво да ги правя.. струва ми се че пасат опашките на мъжките ми гупи... ама пък са такава атракция като се подгонят на индианска нишка, че хич не ми се ще да се разделям с тях 😯. Другата седмица пускам сомовете. През ден сменям 1/3та от водата..мисля, че този път ще се получи работата. На третата седмица ще започна да примъквам две по две рибоците и така докато не го наситя как си трябва.

asito

Овапцал си я работата,но не е непоправимо.Добре си почнал през ден по 1/3 да сменяш,може и два пъти седмично по 50-60%.Без да сифонираш.Слагай подобрител за вода като сменяш и стартиращи бактерии по предписание на производителя.Ув лампата да е изключена докато се стабилизира аквариума.Барбусите са само три и затова закачат другите риби.По добре ги махни.

NETRICA

Цитат на: asito - 08.05.2018 18:35
Овапцал си я работата,но не е непоправимо.Добре си почнал през ден по 1/3 да сменяш,може и два пъти седмично по 50-60%.Без да сифонираш.Слагай подобрител за вода като сменяш и стартиращи бактерии по предписание на производителя.Ув лампата да е изключена докато се стабилизира аквариума.Барбусите са само три и затова закачат другите риби.По добре ги махни.

Спрях UV-то, те рибите са в друг аквариум вече, сега този през ден му сменям водата с 1/2-ра близо през първата седмица, другата ще започна с 1/3та през ден. Водата престоява близо 24 часа преди да я сменя в отворени съдове. Вече има растителност навсякъде засадена, само се чудя това, че грунда ми е камъчен малко дали ще е проблем за кореновата система, но каквото такова, сега ако трябва да слагам и пясък отдолу ще я втасам хептен. А относно барбусите... чудя се дали да не намаля останалите рибки и да си взема още 3 за да станат пасаж от 6 бройки, много ми се иска да е в този аквариум.. ако не става ще вземем още 3 и ще ги пусна в 200 литровия в мазата. Не мога да ги хвърля :(

asito

Аз съм голям фен на барбусите,гледал съм ги няколко години и смея да заявя, че са рибите с най интересно поведение-играят си,закачат се,правят маймунджулъци-примерно стоят с главата надолу.Това за тетразоната,калифорнийския и албиноса.Другите са скучни.Щом нямаш риби в аквариума няма нужда да престоява водата или да слагаш подобрител.

NETRICA

Безспорно, така е. Ще използвам същата тема за да питам по друг въпрос. Нещо странно се случва с рибите ми долу и особено с хелерите. Остави, че се пообезцветяват и в двата аквариума, но основно хелери и гупи измират. Два мъжки хелера и един пеперуден си отидоха. Почват да правят лупинги из водата, падат настрани, телата им изглеждат като впити, други пък от гупите се впиват и изгърбват на дъга. Блокират им задни перки, свиват се ... Светлодена им е 10 часа, сменям им водата редовно с престояла такава, третирам със сера нутривек, срещу алги третирам също .. какво чудо може да е това, сега съм поръчал сера костапур и сера омнипур. Ще третирам и с тях. Нещо не е както трябва, доста риби дойдоха от доста места без карантина. Иначе новостартиралия горе вече е с 4 сомчета и 3 малки рибки :D Започнах подаване на CO2 с мая и захар + реактор от един руснак направен от спринцовка и филтър от цигари под течение на флейта. Доста на дребно ги разбива и ги завихря във водата. Доста добре се справя, понижи малко pH на 7,5 беше 8. Водата ни е такава просто в тоя район. Сега чакам само растенията да се поактивизират. Популацията на малки охлювчета планорбиси е факт. Хелените са се залюбили един голям прилепен към един малък. Ще става работа май. Но това с рибите ме притеснява доста в долните аквариуми. Отделно съм отделил една женска тетразона. Гледам я днес е побесняла докато и дам храна се стрелка да яде. Чака си мъжкия като че ли. Абе купон голем. Иначе ми е като термометър в джибри. Леко надолу виси :D Много е сладка. Май ще трябва да и сменям водата.

NETRICA

И рече Посейдон, да тръгне аквариума с един канистер и един вътрешен филтър :D Очудващо обитателите са добре. Пуснах и скариди, но нещо мъжките изчезват. Женските се мяркат тук там. Дай Боже да нямам проблеми от тук нататък!

Caxapa

За скаридите трябва мъх за да се мушат в него кога ги подгонят рибоците.

NETRICA

Чакам доставка на явайски мъх... ама то само той липсва в тоя аквариум.. да се крият във валиснерията... гъсто заселена е :D

NETRICA

Аз съм в шок ... барбусите ми хвърлиха хайвер. Очаквах рибки.. не лазещи червейчета .. Прекалено малко информация има относно самия процес и не мога да доумея, кога ще се видят рибки в крайна сметка :D Иначе шока е двоен, защото установявам, че имам и размножени хелени. Мъници щъкат в същия акрвариум с хайвера. Верно ли са такива малки барбусите та с микроскоп да ги гледаш.

Similar topics (5)

30853

Публикации: 13
Прегледи: 5489

59

Публикации: 18
Прегледи: 15792

55255

Публикации: 23
Прегледи: 5817

22662

Публикации: 2
Прегледи: 2769

53253

Публикации: 5
Прегледи: 2882