• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 16:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Промяна в стойностите на РН.

Започната от aquabg, 04.05.2004 11:20

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

aquabg

Цитат на: "artmika"
Цитат на: "aquabg"Подавах но точно заради проблемите с pH го спрях преди 6 месеца. А новия проблем се появи наскоро, сега чакам един дигитален рН метър за да видя как точно се променя за 24 часа

именно за пХ метър ми беше думата...къде чакаш да го докарат?
Щото и аз бих си взел, така, че сериозно можеш да кажеш + 1 бройка
Колко ще струва ?

За цена на самия уред не мога да ти кажа коректно щото е взиман преди 10на години, проблема е че му счупих електрода и за тва не го ползвам в момента

hyp

pH метри се продават много напоследък. Някаде в интернет съм виждал и резервни електроди за някои от преносимите уреди. Електроди за индустриялни уреди също се продават. Тях вече ги има и в BG. Има няколко фирми, които продават електроди pH, ORP (окислително-редукционен потенциал), йон селективни електроди и т.н. Скъпи са повечете по-простата причина, че са направени за индустриални приложения, а там всички машини са скъпи. Приблизителен ориентир в цената е: преносим аматьорски измерител с вграден електрод - 100-200USD, електрод за професионални измервания на pH - 60-200USD... Във втория случай цената е само за електрод!!! Измервателната апаратура е много повече :)))

Освен това тези уреди имат специфични изисквания за съхранение, почистване и време за живот на електрода.

За приложенията в този форум според мен по-удачни са лентичките :)))

dido

Не съвсем. рН електрод може да се използва в СО2 контролер примерно.

hyp

Принципно подобни електрди може да ползваш на много места с различни предназначения. Ползват ги дори и в бирените фабрики и къде ли още не...
Аз лични не бих си сложил такова нещо точно в аквариума като знам какво има в него и с какво се калибрира. По една или друга причина ми се налага да работя с няколко такива :))) и е весело...

Ilianidis

Някой знае ли до какво ph издържат рибите и в двете граници?Мене ме интересува в този случай към киселата стойност.Вчера го измерих и ебати и лакмуса-показа ми 4-5.Или е отишъл или е найстина толкоз.А нямам пуснат c02 или там разни добавени минерални киселини като фосфорната за която знам,че използват за подкисляване.Има много растения,но да свалят до толкоз не ми се вярва.Ще взимам и аз май дигитален.Яд ме е че навремето ми продаваха един за 60 лв,а сега сигурно са по 200.

Longanlon

Зависи от това какви са рибите.

Тези, които живеят в реки в Азия и особено южна америка понасят по-ниски стойности на рН - нормално се чувстват около 6.6-5.5, но понасят и до 5 за не много дълър период.  Такива са неонките, скалариите, цихлидите джуджета (има и още, обаче за тия съм сигурен - за по-детайлна информация погледни раздела Риби на сайта, не на форума) Другите, които живеят в езера върху варовикови скали живеят във вода с високо рН - до 8-8.8 и падането му под 7 е опасно за тях. Такива са африканските цихлиди примерно. Живородките - гупи, хелери, молинезии обичат твърда вода с високо рН, но са много адаптивни и могат да оцелеят и при по-ниско.

За да си сигурен, провери в сайта твоите рибки при какво рН се препоръчва да живеят и гледай то да не пада за много време с повече от 0.5 от тези стойности. рН 4 определено не е добре за който и да е вид риби, това мога да ти кажа със сигурност. Ако ти е много мека водата и лесно се подкиселява може да я втвърдиш малко с английска сол (малко казах, да не сипеш със супената лъжица...). Ако е твърда - по-честа смяна на водата в аквариума ти би трябвали да помогне - подкиселяването вероятно е резултат от гнилостни процеси. За повече информация виж тази статия:
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=1650
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Ilianidis

Интересуваше ме при моето ph около и близо до 4 не ги ли дразни много,а видимо си се чувстват превъзходно?!Явно както казваш трябва да е опасно за тях,тогава предполагам ,че лакмуса ми ме подлъгва.Защото изключвам гнилостни процеси.Аквариума ми е чист.А по химия не съм съвсем бос,все пак съм ги изучил всичките и мисля че при гнилостни процеси по-скоро би трябвало да стане алкална,защото се отделят меркаптани ,амоняци и тем подобни.Тва са продуктите от разлагането на белтъците.Гледам харацини и за тях е прекрасно 5,5-6,ала тези стойности доста под тях ме безпокоят.

Longanlon

щом е така явно рН теста нещо не е верен
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

zmeq

Очевидно теста ти е грешен, вземи си един на Sera или нещо от тоя род.
Моето pH падна към 4 и мога да ти кажа, че рибите спекоха яко, а криптокорините станаха на каша. Другите растения видимо не бяха добре и те. Ако наистина ти е ниско де - малко сода за хляб  :roll:

Ilianidis

Благодаря ти за информацията,явно тва ще да е причината негоден лакмус.Но ще гледам и за евентуалните признаци ,за които казваш да не остана изненадан с гол аквариум накрая.Аз що ли не измеря една дестилирана вода?!Че и застраховка с подмяна на водата.

dido

Дестилираната вода няма смисъл да я мериш. Ще се подкисели бързо ако я оставиш на открито, на въздух демек. Най-добре измери обикновена чешмяна вода - 1 чаша с 1 чаена лъжица сода за хляб, добре разтворена във водата. Теста трябва да ти даде около 8.

Иначе pH сондите са абсолютно безопасни, гарантирам ти. Съдържанието на ампулата отпред е разтвор на сол. Калибрирането става в буферни разтвори, обикновено с pH 4 и 7. При калибрирането сондата така или иначе се измива добре в чиста вода, не трябва да те притеснява химическия характер на буферите.

Stas

Цената на електронен pH-метър е около 100 лева във фирма Валерус. Моят е от там и работи доста добре. Разбира се, има правила за правилна употреба.

Ilianidis

Цитат на: "Stas"Цената на електронен pH-метър е около 100 лева във фирма Валерус. Моят е от там и работи доста добре. Разбира се, има правила за правилна употреба.
Можеш ли да ми дадеш по-точни данни за фирмата,в София ли е,адрес или телефон?

Stas

http://www.valerus-bg.com/index_bg.php

Моят pH-метър е произведен от HANNA, Германия.
Освен него си купих и два калибриращи разтвора с pH=4 и pH=7.

N.Nobs

ЕТ "ВАЛЕРУС"
Адрес: София, бул. Кл. Охридски, 8 - ХТМУ
Телефон: 02/ 868 20 91; факс: 868 11 01
email: valerus@declera.com
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Similar topics (2)

2499

Публикации: 5
Прегледи: 4843

59

Публикации: 18
Прегледи: 15921