• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.08.2020 19:07

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Промяна на pH и въпрос за болести в аквариума.

Започната от Мария, 30.05.2004 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Мария

Може ли ниакои да ми даде савет как да променя pH-то на водата в аквариума си.В момента е близо 8 и растениата ми умират,а рибките ми боледуват от гъбни болести.Моля ви ниакои да ми помогне!!!!!!!! :cry:

artmika

смъкваш го с дестилирана вода, но после трябва да си го премериш

etg

За да ти е толкова високо pH-то, при положение ,че на водопроводната вода е около неутралното(в София), значи в аквариума имаш нещо което го повишава.

Освен ако не си в София, а в селище с карстови водоисточници, каквито са в повечето в искърското дефиле например, но там водата със сигурност е твърда, но за pH нямам представа.
:D

Boby_

Дестилираната вода е единственото решение. Това вече го казаха, но ще поясня защо. Временно можеш да свалиш pH-то и с някаква киселина. Но само временно, след което то само ще се качи отново. Защото вероятната причина за повишаването е т. нар. карбонатна твърдост на водата, която действа като буфер и не позволява на pH-то да падне под определена граница. Чрез подмяна на част от водата с дестилирана ти неминуемо ще свалиш не само pH-то, а и карбонатната твърдост, което пък ще ти помогне да поддържаш по-ниско pH. Това е в общи линии. Успех!  :wink:

Anonymous

Цитат на: "Мария"Може ли ниакои да ми даде савет как да променя pH-то на водата в аквариума си.В момента е близо 8 и растениата ми умират,а рибките ми боледуват от гъбни болести.Моля ви ниакои да ми помогне!!!!!!!! :cry:

  Благодаря за информацията! :D Ще опитам!! Може ли това което имам в аквариума като декорация също да ми създава проблеми.Имам рапани,миди и глинена амфора.Имам и 4 растениица :lol:

Мария

Здравейте! Благодаря за помоща :D
Искам да ви попитам дали декорацията на аквариума ми може да ми създава проблеми.Имам рапани,миди и една глинена амфора.Искам да попитам също какви рибки да си гледам и как да ги комбинирам за да нямам проблеми. :lol:

harry

Мога да ти кажа как съм си направил моя аквариум... :D Той е 100 литра, също като теб имам миди и рапанчета, аз лично смятам че без амфорката ще е по-добре, засял съм много растения и се опитвам да обогатявам аквариума си с още... :wink:  Рибките - имам черни и червени неонки по 10, калифорнийски барбуси 4, велифери 3 и анцитруси 5-6(не знам точно колко са, защото преди имах само два ама нещо се поувеличиха :lol: )

Longanlon

ако ти е морски аквариума, намаш проблеми с тия декорации. ма тъй като не е, мога да ти кажа, че са твърде неподходящи, тъй като отделят вещества във водата, които не би искала да са там, вервай ми. махни рапаните и мидите.

Longanlon

пак ще ви го кажа - рапаните и мидите са вредни

те са за морски аквариум. повишават твърдостта на водата, което хич не е добре за повечто видове риби, особено за неоните, които живеят в меката и кисела вода на Амазонка. да не говорим, че естетичният ефект е твърде...кичарски, пък и отгоре на всичкото с амфора.

за сладководен аквариум се използват не-варовикови камъни(има с твърде интересни форми) и корени от дървета, които дават много естествен облик на декорацията.

Boby_

Цитат на: "Longanlon"пак ще ви го кажа - рапаните и мидите са вредни

те са за морски аквариум. повишават твърдостта на водата, което хич не е добре за повечто видове риби, особено за неоните, които живеят в меката и кисела вода на Амазонка. да не говорим, че естетичният ефект е твърде...кичарски, пък и отгоре на всичкото с амфора.

за сладководен аквариум се използват не-варовикови камъни(има с твърде интересни форми) и корени от дървета, които дават много естествен облик на декорацията.


:lol: Сам знаеш, че не си прав - сладководни водоеми с висока твърдост има и ще продължава да има.  :wink: Друг е въпросът, че човек, който си е сложил мидички и рапани, едва ли гледа малавийци и танганийци.  :lol:

Longanlon

сам знаеш, че съм прав - повечето аквариумни риби не са от такива водоеми.
а и човек дори да гледа малавийци, едва ли това извинява присъствието на рапан в аквариума му.  :D

etg

Аз гледам малавийци и имам рапан и натрошени миди в аквариума, определено са ми от полза. :D

etg

А между другото живородките предпочитат много леко алкална вода и по- висока твърдост.

niky

A аз имам един водалаз и две водолазки. Супер са.
То всъщност защо ли са ми риби, като си имам водолазки  :lol:

Boby_

Цитат на: "Niky"A аз имам един водалаз и две водолазки. Супер са.
То всъщност защо ли са ми риби, като си имам водолазки  :lol:

:lol: Хайде още малко спам.
Един колега австриец като разбра за интереса ми към рибките, ми подари стъклена рибка, вързана с рибарско влакно за кух стъклен мехур. Като пуснеш рибката в аквариума, тя плува и кордата почти не се вижда. Пък и не втвърдява водата.  :lol:

niky

ЖЕСТОКО!!!!
И АЗ ИСКАММММММММММ!!!
Може да ползвам и блесна, като я осветявам с халогенна лампа.
Ще стане като стробоскоп  :lol:

Longanlon

като бях на 6-7 години имах един хелер в трилитров буркан. понеже си мислях, че е много самотен, му бях направил от една червена свещичка за торта 'женски хелер' и го спусках в буркана закачен за конец, за да си има любимеца ми компания...

Boby_

Цитат на: "Longanlon"като бях на 6-7 години имах един хелер в трилитров буркан. понеже си мислях, че е много самотен, му бях направил от една червена свещичка за торта 'женски хелер' и го спусках в буркана закачен за конец, за да си има любимеца ми компания...


Т'ва направо като надуваема кукла в цял ръст звучи.  :lol:

niky

Важното е, че му е мислил доброто :lol: