• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 12:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

профилактика ЕОН

Започната от abv, 13.04.2010 20:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abv

Здравейте,сега видях бележка пред входа,че утре ще има профилактика в квартала и от 9.00 до 16.00 няма да има ток.Незнам дали трябва да предприемам някакви мерки за аквариума.Колко ли ще падне температурата.Аквариума е 430л,темп-30градуса,12 дискуса на около година/11-12см/.Опасявам се дали няма да падне много темп. Ако някои се е сблъсквал с такава ситуация ще му съм му благодарна да ни даде съвет.

_777_

Един много добър съвет! ;-)

Цитат на: Joro Vn - 23.09.2007 22:51
........................един изпитан номер- обвиваш аквариума с цели вестници, както са с всички листа, централни ежедневници, че да са много. :-) Може леко да ги намачкаш предварително. И след това "връзваш" с тиксо.

или поне увий добре аквариума с одеала или нещо по-плътничко. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

barabata

Ако ти се намират парчета гипскартон също става - перфектно е. Аз зимата си обличам част от аквариумите с гипскартон че държа постоянно отворен прозорец и да не топля тука квартала ...
И аз видях бележката и съм намислил филтъра да го пробвам на UPS-а как ще изкара. Поне няма да има проблем с температурата при мен.

Другото е че смятам да сваля бушоните предварително и като дойде пак ще се уверя че не са ни пуснали нещо различно от 220V и чак тогава ще пусна пак бушоните ... Историята помни изцепки след профилактика ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Лора

Стиропора, ще задържи температурата поне 2 часа. Нямам представа дискусите как реагират на малко по хладка вода, но ако в стаята поддържаш Т от 25*С мисля, няма да е проблем. Бих се притеснила за нитрифициращите бактерии във филтъра. Не е зле преди да спрат тока, даже още тази вечер, да го почистиш. Не, че това би помогнало кой знае колко, но поне ако има боклуци,същите няма да задръстят изходите и да стане авария.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

abv

Благодаря за съветите!
Ще гледам да го излолирам колкото е възможно,а тези 8-9 часа,в които филтрите няма да работят дали няма да навредят сериозно на "живота" във филтъра?Могат ли за толкова време на настъпят някакви промени,които после като тръгнат филтрите да навредят на рибоците?
п.п. и аз мисля да сваля предпазителите,за всеки случаи

Дида 78

За кой квартал става въпрос? При нас до Колхозния пазар почти цяла зима ЕОН бяха на една фаза (свещите светеха по силно от крушките) все се управдаваха с аварии. Бонус към скъпия ток ни пращат- токови удари за което няма да ни възстановят уредите;-)

barabata

Номера с UPS-а мина успешно.
При нас профилактиката беше от 13:00 до 17:00 ама го пуснаха още в 16:30.
Бях забравил да зиключа предварително пищенето на UPS-а (спира се и се пуска софтуерно само) и бая ток поизхаби да си изписуква на всеки 10 секунди. Вързах само канистъра Eheim 2078 (дават го Power Consumption: 10-35 w ) и понеже си работи постоянно на минимум вероятно е в долната граница до 10-15 W да речем.
UPS-а е Fortron EP 1000VA и за времето от 13:00 до 16:30 - три часа и половина е свалил батерията на 55% само.
Като гледам можеше и още 3 часа да откара спокойно. Пък и до сега не съм го изтощавал толкова и може заряда да е бил повече и да не се е калибрирал още като хората понеже го ползвам от скоро.

Дида 78, броя на фазите няма нищо общо със силата на тока. Ако я е нямало някоя от фазите то някой то къщите/апартаментите нямаше да имат ток ...

Edit : Сега видях чрез мониторинга на UPS-а че в контакта ми е 237 Волта докато преди се въртеше около 227 ... Явно са продухали кабелите и дебита се е увеличил  *ROFL* .
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Дида 78

Една фаза е на половина на 240 а уредите едва работеха ;-)  напротив, има ток но крушките светят като свещи, LCD-то бачкаше все едно съм му затъмнила картината, климатика едва духаше и външното тяло се чудеше дали да работи.
Както ни пускат повече от 240V така пускат и по-малко, ако бъркам поправете ме.