• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с зелени налепи

Започната от ribibiri, 11.04.2016 23:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ribibiri

Гледам 5 дискуса и няколко неонки в 500 литров аквариум, температурата е около 30, сменям водата веднъж седмично около 20% заедно със сифониране. Храня ги с кайма. Та това зеленото превзема аквариума и няма изчистване, вече е и по дъното. Някакви идеи как да се справя?
А и  още, понеже за първи път гледам риби, дискусите бяха 8 *SORRY* 3 умряха в процеса. Един път като сменях водата и се престарах - докато смуче със помпата едновременно се пълни и от чешмата, и температурата се понижи до около 15 градуса. Веднага всички дискуси налягаха на дъното на една страна и като се постопли водата се оправиха, без 3. Дали това ги е уморило?
Прилагам и кратко клипче.
https://www.youtube.com/watch?v=3aJLrM9qwHA&feature=youtu.be

jabeto

Явно филтрацията ти е слаба,сигурно имаш и неизядена храна която загнива,а смяната от 20% веднъж седмично е направо смешна.И ако скочиш от басеин с топла вода в такъв с 15гр. ще се пресечеш.Дискуса е капризна риба и си иска сериозно отношение.

ribibiri

Смешна в смисъл е малко? Аз затова и не смея да точа повече, да не се получи пак рязка смяна на температурата. Все пак зима беше. Вариант ли е 2,3 седмично по 20% в такъв случай?

jabeto

Да все ще е по добре от сега .ПОмпата за въздух не е спирай,нека си работи непрекъснато.А каква ти е филтрацията и осветлението?Аквариума не трябва до го огрява пряка слънчева светлина.Да не го пече слънцето?

ribibiri

Китайски канистър 1800 л/ч. ДОбавил съм и рингчета на Сера. Лампите са 2 пури по 30 вата мисля, трябва да проверя. Иначе явно ги прехранвам доста храна остава. Лошото е, че гранулите на Сера отказват да ядът докато за каймата се нареждат като кучета като отворя капака. Измислил съм и гъба с удължител за чистене.
https://www.youtube.com/watch?v=-a0ZcZu3iyA&feature=youtu.be

baygry

Според мен имаш няколко проблема,които ако не решиш,постоянно ще водиш борба с водораслите.
Има доста теми във форума за борба с водорасли,но първо се постарай да премахнеш или да намалиш причините за появата им.Намали светоденя,увеличи филтрацията,намали количеството храна,известно време прави по-честа смяна на вода.

jabeto

Филтрацията е слаба сложи поне някакъв як вътрешен филтър 2000л/ч или още един канистър с подобен дебит.Сложи бързорастящи растения на повърхността на водата да консумират излишните нитрати(Пистия,водна леща,роголистник).Те не искат торене.Водата във Варна е твърда а дискусите обичат мека.Трябва да омекотяваш водата ,която сменяш.Осмозна вода или друг вариант.Прочети за това нещо има писано.

www.aquarium.bg

   Здравейте! Нека обобщим казаното от колегите. За 500 литра аквариум, 1800л/ч е прекалено малко. Препоръчваме добавяне на още един канистър с подобен дебит. За оптимален резултат разположете канистрите в двата края. Лампите на аквариума не трябва да светят повече от 8-10 часа. Препоръчваме да затъмните аквариума за 48 часа. Използването на препарати като Easy Life AlgExit ще помогне в борбата с алгите. В никакъв случай не трябва да има пряка слънчева светлина. За да отстраните проблема с неизядената храна може да пуснете в аквариума 10-15 коридораса. Плуващи растения, като пистията ще помогнат не само за намаляване нивата на нитрати и фосфати, но и ще създадат по-добри условия на живот за дискусите. Смяната на водата и сифонирането са ключови моменти за хигиената в аквариума. Под 30% е недостатъчно. За студения сезон може да използвате проточен бойлер с бърза връзка. Така температурата няма да пада много. За поддържане на подходящи pH и KH препоръчваме системна употреба на Seachem Discus Buffer. Употребата на торф, като филтърен материал също ще омекоти водата. Добрата аерация е от първостепенна важност – при 30+ градуса по Целзий нивата на кислород във водата са много ниски.
   Поздрави от екипа на AQUARIUM!

VDO

Цитат на: www.aquarium.bg - 12.04.2016 11:00
    Използването на препарати като Easy Life AlgExit ще помогне в борбата с алгите.
Алгексит е много ефективен препарат,негативен ефект/може и положителен да е,зависи/ при него е ,че убива някои охлюви,иначе по предназначението си действа страхотно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Similar topics (5)

46724

Публикации: 18
Прегледи: 6420

36738

Публикации: 16
Прегледи: 8406

39383

Публикации: 10
Прегледи: 5257

25161

Публикации: 13
Прегледи: 6117

54413

Публикации: 1
Прегледи: 1843