• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с Валиснерия /първо растение в аквариума/

Започната от stn, 04.01.2012 17:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stn

1 седмица по-късно...
Лечението вече приключи. Не можах да намеря Сера Костапур, но ми препоръчаха FMC и взех него за 0,80лв шишенцето. Първият ден сложих 70 капки в аквариума, тъй като на шишенцето на препарата пише по капка на литър, при мен водата е 60 литра - 60 капки + 10 от загрижения хазяин на аквариума. Почнах да храня рибките веднъж на 3 дни, за да не замърсявам водата допълнително, намалих осветлението до 4 часа на денонощие. След втория ден белите точки намаляха. На 3-я ден смених 40% от водата и отново сложих 70 капки FMC. На 6-я ден не се вижда рибка с бяла точка по нея. Днес е 7-ми или 8-ми ден. Смених 40% от водата, няма да слагам отново FMC, нито пък нещо друго от препаратите, които се препоръчват за употреба след лечение на ихтио, тъй като нямам. Може би всичко приключи благополучно... Или почти всичко - от 3 дни най-голямото ми и красиво рамирези е с много подут корем. Доколкото разбрах от други теми тук това явно е вторична инфекция или воднянка, трябва да се отдели в отделен аквариум и да се лекува с антибиотици и то шансовете за успешно лечение не са много големи. Тъй като нямам друг аквариум, а не искам да тровя и останалите рибки с антибиотици, ще оставя рамирезито на съдбата му - дано да се оправи само. Иначе поне засега е активно както обикновено - гони женските и другите мъжкари и го раздава Bosso Grande  *BRAVO* 

beta61

Според мене е добре след месец да направиш профилактика на ак вариума с костапур или някакъв друг препарат за да си напълно спокоен че белите точки няма да се появят повече.Аз правя всеки месец профилактика на аквариумите в които отглеждам живородки.Иползвам препарати на сера или на jbl.

stn

Няма да повярвате, но Bosso Grande оцеля!!!  *YAHOO*
Е, вярно е, че сега е номер 2 в ранг-листата - в смисъл един друг мъжкар го тероризира, но е жив и изпихнал... Женорята отново изпадат в паника като го видят да се носи към тях разперил перки. Хич не го раздава джентълмен  :-[

stn

Здравейте отново!
4 месеца след стартирането на аквариума ми най-сетне достигнах следващото ниво на начинаещия акварист - рибките ми почнаха да измират.  :buff:
Конфигурацията на аквариума ми е описана в началото на темата.
Обитателите са:
6бр. Mikrogeophagus ramirezi (Микрогеофагус рамирези - имам ги от 3 месеца)
8бр. Paracheirodon innesi (обикновен неон - в аквариума са от 2,5 месеца)
2бр. Ancistrus sp. (обикновен анциструс - от 1,5 месеца са)
Първоначално идеята ми бе да имам само 6 рамирезита в аквариума. Неонките ми ги донесоха за подарък-изненада без да ми искат мнението, а анциструсите ги взех, за да се справят със зеленясването по стъклата и дъното. Всички рибки са по 4-5см дълги вече и се притеснявам, че може би аквариумът ми е пренаселен (разчетна вместимост 96 литра, след поставяне на грунд и камъни - реално поставена вода 60-65 литра).
Хранене на рибките - веднъж на 3-4 дена.
Проблемът е с рамирезитата - всичко изглеждаше добре първоначално, но преди 10 дни намерих 1 женска умряла на дъното (бях си купил 4 мъжки и 2 женски). Първоначално версията ми бе, че сигурно е умряла от глад, тъй като мъжките рамирези стоят на дъното и при хранене, когато храната падне на дъното, женските не успяват да се доберат до нея, тъй като мъжките постоянно ги гонят и хапят. Другата ми версия беше, че може да е умряла от стрес, тъй като в свободното си време мъжките или се бият или гонят женските, аквариумът ми е сравнително малък и където и да отидат женските все ще се намери някой мъжкар да ги хапе. Преди 6 дни си купих 2 нови женски рамирезита, 2 дни по-късно намерих едната от тях умряла на дъното. Тогава се роди и 3-тата версия - почнах да си мисля, че може би става въпрос за натравяне с амоняк или нитрити. Свидетелство в полза тази теория може да бъде, че някои от рамирезитата се задържат за по 1-2 часа на повърхността всеки ден. Сменям 30% от водата веднъж седмично с вода от чешмата, неотлежала.
Въпросът ми е следния - глад, стрес или натравяне е причината? Ако е последното - ще помогне ли смяна на 50% от водата + редуциране на рибките в аквариума до 4бр. рамирези, 4бр. неонки, 2бр. анциструс. Държа много на рамирезитата, защото са мой личен избор, а другите рибки са в аквариума по необходимост... *dontknow*

todorov

Здравей!
Според мен най вероятно амоняка е висок,но не мога да съм сигурен преди да се направи тест. Смяната на водата ще помогне но не сменяй 50%. а примерно няколко дни по 30%.
А до рибките,са нормално за този аквариум. Ако можеш направи някакви укрития.
Успех

stn

Преди 2 часа погледнах аквариума и всичко бе привидно ОК. Преди 5 минути го погледнах и едното от мъжките рамирезита прави някакви невъобразими пируети и се движи неконтролируемо... Като се приближих и го загледах - вече няма опашка и 1 странична перка... Затова не може да плува нормално... И най-вероятно умира. Не знам какво се е случило... За пръв път виждам такова нещо... Какво означава?  :-!

FHM


stn

6бр. Mikrogeophagus ramirezi (Микрогеофагус рамирези - имам ги от 3 месеца) - май трябва да ги считам за 5бр. вече...  :-(
8бр. Paracheirodon innesi (обикновен неон - в аквариума са от 2,5 месеца)
2бр. Ancistrus sp. (обикновен анциструс - от 1,5 месеца са)

FHM

Има ли оформени 2-ки и някоя да не е хвърлила хайвер защото рамирезите пазят хайвера си и може пострадалата рибка да е искала да си похапне хайвер а родителите да са го понатупали .  Друга причина не виждам .

stn

Уж няма нищо такова... Иначе и аз си мисля, че ако някой е изял перката и опашката, то това е някое рамирези, тъй като неонките и анциструсите изглеждат мега пасивни...  *dontknow*

paolo6481

Нещо с водата не е в ред май.Няма кой да изяде перките на рибата ,значи е гниене на плавниците.Болест ли е що ли?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

FHM

Цитат на: paolo6481 - 30.04.2012 23:15
Нещо с водата не е в ред май.Няма кой да изяде перките на рибата ,значи е гниене на плавниците.Болест ли е що ли?
Колегата каза че това е станало в период от 2 часа няма как да изгинят перките толкова бързо . И за това на фона на дадената информация най логично звучи да са се сбили рамирезите . Защото когато защитават хайвера си рамирезите са доста ужесточени нападат дори и по големи риби от тях който се навъртат около хайвера .

stn

Умря... Тъкмо го хвърлих в тоалетната...
Уф, не знам дали са се сбили или е някаква болест... Но е факт, че за 10 дни това е 3-тото рамирези, което ми умира... При предните два случая не знам дали е имало същия проблем с перките, защото ги намирах умрели на дъното и не съм ги разглеждал, а гледах да ги хвърля по-бързо... Това обаче го видях да се мъчи и то около час, и беше доста потискаща гледка.  

Similar topics (5)

49115

Публикации: 12
Прегледи: 4606

2920

Публикации: 16
Прегледи: 9173

43209

Публикации: 10
Прегледи: 4704

59495

Публикации: 8
Прегледи: 3537

36071

Публикации: 12
Прегледи: 6440