• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 07:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с Валиснерия /първо растение в аквариума/

Започната от stn, 04.01.2012 17:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stn

Обем на аквариума: 80х30х40 см.... Разчетен обем 96л... Реално изчислен вътрешен обем 87л.... Реално налята вода 60 литра... останалото е грунд и камъни

Височина: 40см

Грунд
Дебелина на дъното: отпред 4см, отзад 8см... общо 16кг кварцов грунд
Размер на камъчетата: 3...5мм

Осветление: 1 пура Силвания 18 вата...

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):240л/ч
Вътршен филтър л/ч: канистров филтър с три отделения - в първото отделение е нагревателя, във второто гъба и керамични кръгчета след нея, в третото е помпата
Външен филтър л/ч: не
Система за СО2: не

Филтрите работят(непрекъснато)

Дата на стартиране на аквариума: 15.12.2011

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
Първите четири дни след пускането на аквариума помпата ми не работеше, защото ми се беше паднала дефектна от производителя. След ремонт започна да работи. Първите 7-8 дни осветлението се включваше за по 3-4 часа на ден. След това си взех електронно реле за осветлението за да мога да включвам точно по 10 часа на денонощие в един и същи период. Естествено ми се падна дефектно от производител и първите два дни на втората седмица осветлението пак беше за по 3-4 часа на денонощие. След това смених релето и от една седмица или 10 дни осветлението работи от 14 до 24 часа.


Вода
Сменям по 20литра (процента) на всеки 5дни.
При смяната: Водата е (престояла) 24 часа. Водата е с температура 15-16 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 24градуса.
След ато излея новата вода в аквариума- температурата на водата става там става 20 градуса временно.

След първата седмица от стартирането на аквариума засадих четири коренчета валиснерия най-вероятно нана,първите 2-3 дни всичко бе нормално но оттам нататък върховете на растенията почнаха да се чупят, стръкчетата станаха на дупки, потъмняват, други избледняват, стават прозрачни и ефирни... направо изтъняват и изчезват. По  останалите стръкчета има нещо като налепи... Дайте идея какво да правя? Уж навсякъде пише, че валиснерията се отглежда лесно и не е претенциозна към светлината, а аз дори нея не мога до отгледам  *SORRY*









anasarka

Здравей колега адмирации към теб за начина по който си формулирал питането си *BRAVO* (макар че бях почнал да свиквам на темите "помощ умря" или "умира помощ")
Това което забелязвам на пръв поглед е че си посадил валиснерията твърде дълбоко, издърпай я малко нагоре да се покаже розетката. Още изглежда твърде "стерилен" аквариума. Ако не беше чак в Русе (не е финансвово оправдано заради транспорта) щях да ти подаря 20-тина корена валиснерия.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

KapitanNemo

Струва ми се че и липсва "храна". Можеш да опиташ да сложиш няколко глинени топчета в корените.

stn

Здравейте, колеги!
Пиша 2-3 седмици по-късно, за да кажа какво развитие се на проблемите ми се получи и да питам какво да правя по-нататък...
Първо за валиснерията - взех си PlantaMin на Tetra Plant и сега слагам по 10 милилитра в 20-те литра вода, която заменям всяка седмица. Засега след 2 употреби ефект, ако има, е минимален и аз не го забелязвам. От четирите корена валиснерия, които имам, 3-те ся горе-долу на старото на дередже, а единият е почернял и май утре ще го изтръгна.


Вече имам 6 риблета, които да акат и уж да подхранват растенията. На 5-я, 6-я ден след смяната на водата по дъното вече има едни бели "сополи" - предполагам това трябва да са "акотата" на рибките. Като почна да изпомвам водата за смяна в аквариума става "бурята Невада" с тези "сополи" - хвърчат навсякъде, успявам да обера само малка част от тях с тези 20 литра вода, които сменям. Хубавото в случая, че след 30 минути бурята затихва и всичко се утаява на дъното и не се вижда толкова. Всичко това нормално ли е?
Новият проблем, е че вече завъдих водорасли /мамка му!/. По статията за видовете водорасли тук във форума ги класифицирах като
"Зелени "точковидни" водорасли. Чести гости в аквариума. Развиват се върху стъклата и листата   на растенията. Присъствието им не е проблем ако не се размножават прекомерно. Прекалено силното осветление влияе благоприятно   върху развитието им. Отстраняват се от листата и стъклата с мека гъба."




От стъклата ги почиствам с гъбичка като сменям водата, но вече появиха и по камъните - и тях ли трябва да чистя с гъбичка или има някакъв друг вариант?
Сега като изтръгна единия корен валиснерия се чудя какво да правя - да взема да засадя още 4-5 за общо засилване присъствието на растенията в аквариума и подтискане на водораслите или няма смисъл щом тези, които имам в момента не мога да отгледам? Честно казано занимавам се с аквариума със сравнително голямо желание и не мога да разбера къде бъркам, че не ми виреят растенията и въдя водорасли. Знам, че осветленито ми е слабо, но промяната му засега не е опция.



Mu3epHuk

Колега, аквариумът ти все още се води нов. Светлоденят го направи 6-7 часа като за начало, после го остави на 8-9. Добави още непретенциозни растения - криптокорини, валиснерия, микрозорум...  Можеш да сложиш и друг вид валиснерия за заден фон. Моята е спираловидна и по едно време беше превзела аквариума. Криптокорините също се развиват много добре. Кафявите водорасли, които си завъдил по камъните са често явление при нови аквариуми. Появяват се от силно осветление или предозиране на светлоденя. Температурата я вдигни на 25-26 градуса. Не добавяй торове докато не потръгнат растенията, защото те очаква упорита черна брада. След като сложиш растения, помисли вече и за рибки, като ги добавяш постепенно. Останалото ще се нареди.

Nikola 1

Цитат на: anasarka - 04.01.2012 18:18

Това което забелязвам на пръв поглед е че си посадил валиснерията твърде дълбоко, издърпай я малко нагоре да се покаже розетката.

Според мен това е една от причините да ти умират растенията. Освен това вземи повече корени. Винаги можеш да я редуцираш след като заеме повече място в аквариума. Не тори. Около месец след засаждането растенията "вегетират". За осветлението и поддръжката на акавариум с растения има статии в менюто отляво. За аквариум на един месец е казано, че светлоденя трябва да бъде макс. 6 -7 часа. Пак в менюто отляво е описано кака се увеличава продължителността на осветевяне. Вземи си егерия.

zariio

Това на снимката по-ми приличат на кафяви водорасли вследствие на слабо осветление.
18вт при твоите размери незнам дали наистина не е малко.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

stn

Намалих времетраенето на осветлението. От 1 седмица лампата се включва от 18 до 24 часа...
Идната седмица се надявам да имам малко свободно време и съм запланувал да отида до магазин за ел.аксесоари и ще сглобя някакво осветление с мощност 36 вата вместо сегашните 18... Дано да помогне срещу водораслите :duvar:
Днес обаче забелязах поредния проблем с този каръшки аквариум... Имам един мангров корен по средата и по него се виждат някакви безцветни/бели нишки от сорта на нещо като мухъл... Качвам снимка - дано нещо се види...





Няма го описано при класификацията на водораслите. Не знам тепърва ще се развива и ще се превръща в нещо или пък е обикновено замърсяване, което трябва да обера с гъбичка...

petarvalchev

Това бялото и аз го имах при моя аквариум. Купих молинезии и за 2 дена го изядоха :)

Bolta

Цитат на: stn - 27.01.2012 23:43
Имам един мангров корен по средата и по него се виждат някакви безцветни/бели нишки от сорта на нещо като мухъл...
Вероятно бактериални колонии.
При новостартирани аквариуми е често срещано явление по корените. Анциструсите също вършат работа с почистването на тези колонии!

zariio

Бактериална колония.Както каза колегата по-горе нормално при новостартиран аквариум.При мен се появяват винаги върху корен и изчезват в определен момент.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

TiratroN

Засаждал съм Валиснерия в грунд от бяла мозайка и в аквариума нямаше никакви риби. На Валиснерията и трябва време за да се вкорени и през това време не се забелязва особен растеж. Обаче след това всичко потръгва.
Колкото и странно да е , при мен Валиснерията растеше доста обилно, но в момента е съвсем на изчезване и са останали няколко мизерни стръкчета. Просто по някое време като че ли спира да и харесват условията, макар че те почти не се променят.
Вярно е че е непретенциозно растение, но все пак явно има някакво изискване. Най-вече не понася мръсен грунд.
Знам че това не обяснява невървежа и при теб ,но ...

А като споменахте колонии по корена...
Моят мангров корен съм го изкарал на терасата от няколко седмици на сухо. Днес гледам по него някакви налепи с ... лилав цвят. Това ще е доста странна колония ми се струва :) Чак пък лилаво ...

stn

Здравейте отново!
Явно ми е писано нищо лошо да не подминава моя аквариум!  :-(
Този път проблемът е с рибките - в аквариума имам 6 микрогеопагос рамирези и 8 неонки. Преди седмица по перките им се появиха бели точки, а отскоро се появяват и по телата на рамирези-те. Доколкото разбрах от търсачката става въпрос за  Ихтиофтириус.
Не знам дали наистина е това, затова прилагам размазани снимки:







Въпросът ми е трябва ли да се опитвам да ги лекувам и с какво точно според вас, или както бях прочел тук на форума - на начинаещи акваристи не се препоръчва да се опитват да лекуват болни рибки...?  *HELP*

zariio

Разбира се че ще опиташ да ги лекуваш,няма да ги оставиш така да се мъчат.Особено пък ако са начален стадий на болестта.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

protel111

вземи Sera Costaour и следвай указанията. Рамирезите са много податливи на болести от лоши условия в аквариума много "нежни" рибки са. Два пъти съм лекувал с Costapur ихтио при рамирези, което почти винаги се получава при новозакупени рамирези. Успех в лечението.

Similar topics (5)

39800

Публикации: 2
Прегледи: 1977

58285

Публикации: 9
Прегледи: 2664

31234

Публикации: 32
Прегледи: 13078

51498

Публикации: 13
Прегледи: 4989

23614

Публикации: 6
Прегледи: 8124